Лук'янчук, Георгій. Пам'яті дослідника злочинів у Биківні

Лук'янчук, Георгій. Пам'яті дослідника злочинів у Биківні [Текст] : [про захід, присвячений пам'яті Миколи Лисенка, громадського діяча, історика, дослідника Биківнянських поховань] // Українське слово. – 2019. – 12-24 листоп. (№ 43/44). – С. 9 : фот.
 
 
Пам'яті дослідника злочинів у Биківні
 
Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» провів 8 листопада захід, присвячений пам’яті Миколи Лисенка, який трагічно загинув 5 років тому - в 2014 році.

Микола Лисенко (1927-2014)
- громадський діяч, історик, багаторічний дослідник Биківнянських поховань, автор кількох десятків публікацій та книжок «Биківня: злочин без каяття» (1996), «Биківня - наш вічний біль» (1999). Він також був одним із фундаторів Українського товариства «Меморіал» (в останні роки — почесним головою) та членом «Товариства політв’язнів та репресованих».

Наполегливість Миколи Лисенка, його численні виступи й публікації, листи і відозви, як і активність інших першовідкривачів Биківнянських поховань, сприяли відкриттю правди про таємну спецділянку НКВС УРСР у Биківнянському лісі та початку вшанування численних жертв сталінських репресій. Тема Биківні з’явилась у життя Миколи Лисенка в 1986 році, а влітку 1987 року він написав лист під назвою «Ями» - звернення до Спілки письменників України з інформацією щодо стану поховань у Биківнянському лісі та проханням зрушити справу вшанування могил. Микола Лисенко також зібрав і опублікував спогади мешканців хутора Биківня

- ще живих на ту пору свідків тих трагічних подій, вперше оприлюднив невеликі списки сталінських жертв, яких таємно поховали у Біківнянскому лісі, та інформацію щодо окремих репресованих осіб. Особливо відзначається його роль у привернені польської влади та громадськості до вшанування польських громадян, інтернованих СССР та розстріляних НКВД, в Биківнянському лісі...

Поминальний захід відбувався на території Меморіального Заповідника. У ньому взяли участь співробітники Заповідника, члени родини Миколи Лисенка, представники громадських організацій: Українського товариства «Меморіал» ім.Василя Стуса та МГО «Соловецьке Браство». Учасники поминального заходу поклали квіти до братських могил на Міжнародному меморіалі жертв тоталітаризму 1937-1941 рр. та ознайомились з виставкою архівних матеріалів Миколи Лисенка... Сином Миколи Лисена присутнім на заході було презентовано нове перевидання спогадів невтомного дослідника Биківнянської трагедії - «У жорнах комунізму». У виступах Генерального директора Національного меморіального заповідника «Биковнянські могили» Богдана Біляшівського та його заступниці з наукової роботи Тетяни Шептицької було окреслено неймовірні зусилля дослідника злочинів НКВД в лісах Биківні в боротьбі за встановлення історичної правди з тодішніми органами КПУ та КГБ! Без цих героїчних зусиль нинішнього Меморіального заповідника могло взагалі не бути сьогодні! А Голова МГО «Соловецьке Браство» виступив з пропозицією, що для достойного вшанування Миколи Лисенка та його попередників в цій святій громадській справі: Василя Симоненка і Алли Горської - вбитих за це агентами КГБ, та переслідуваного Леся Танюка, потрібно встановити меморіальні дошки на адміністративному приміщенні Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter