Закомірний, Ігор. Бібліохаб – сучасний культурно-освітній простір для дітей, молоді та дорослих

Закомірний, Ігор. Бібліохаб – сучасний культурно-освітній простір для дітей, молоді та дорослих [Текст] : до загальних зборів НАПН України : [бібліотека № 115 Деснянського району м. Києва] / Ігор Закомірний, Тетяна Оврас // Педагогічна газета України. – 2020. – верес.-жовт. № 5 (279). – С. 6 : фот.
 
 
Бібліохаб – сучасний культурно-освітній простір для дітей,
молоді та дорослих
 
Швидкоплинні зміни в усіх сферах життєдіяльності суспільства зумовлюють зрушення у бібліотечній діяльності та актуалізують розширення ролі бібліотечних закладів як самоосвітніх, дозвілєвих. розвивальних центрів.

Відповідно до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» публічні бібліотеки Центральної бібліотечної системи Деснянського району спрямовують свою роботу на подальше впровадження інноваційних технологій для більш оперативного, якісного та комфортного обслуговування читачів, забезпечення вільного доступу до світових інформаційних ресурсів всім користувачам бібліотек, вивчення та популяризації фондів бібліотек та Інтернет ресурсів. в тому числі за культурними і освітніми програмами та проектами бібліотек. Водночас бібліотеки перестали бути осередками збереження книги і поступово перетворюються на громадські центри спілкування, комфортні й максимально зручні для відвідувачів з можливістю реалізувати власні культурно-освітні, дозвільні, інтелектуальні потреби та ідеї. Бібліотеки району інтегрувалися в усі сфери життя грюмади району: освіту, науку, культуру, виробництво та управління.
 
BiblioHub («Бібліо Smart Space») Деснянського району міста Києва - найбільший бібліотечний, надсучасний громадський інклюзивний культурно-просвітницький і дозвіллєвий простір столиці, створений у капітально відремонтованому та осучасненому приміщенні колишньої дитячої бібліотеки №115. Це - єдина бібліотека в столиці площею понад 1 тис. квадратних метрів, яка має окреме приміщення й розташована на двох поверхах.
 


Установа обслуговує 7850 користувачів на рік. Діти, молодь і дорослі також мають можливість відвідати різноманітні гуртки, виставкові зали, лекції, а також скористатися комп'ютерами, безкоштовним Wi-Fi, кухнею з усім необхідним приладдям, зарядити гаджети тощо. У бібліохабі є й свій невеличкий внутрішній двір, де можна відпочити в гарну погоду.

Новий формат діяльності уособлює інноваційну модель діяльності закладу, оновлені дизайн, опції та обслуговування читачів. Бібліохаб, що є відкритим багатофункціональним простором із широким спектром послуг, уможливлює доступ до книжкових фондів, сприяє розширенню засобів отримання знань та інформації завдяки новим підходам і сучасним технологіям, тощо. Його діяльність спрямована на розширення можливостей надання якісних культурно-освітніх послуг для громади, забезпечення організації цікавого й змістовного дозвілля представників різних поколінь, розвитку творчих, інтелектуальних та інших здібностей дітей, молоді й дорослих.

У бібліохабі облаштоваио «гучні» й «тихі» зони з відкритими просторами і відокремленими місцями для відпочинку, літньою терасою, тощо. Тут розміщено багато різноманітних залів, функціонують зони сучасних комп'ютерних технологій, літературно- мистецька, творчості, вивчення іноземних мов, виставкова, батьківська, розвивальна релакс-зона. Важливе значення має зонування приміщення бібліохабу, здійснене за сучасними стандартами, що забезпечує відкритість, комфортність, креативність мобільність багатофунхціональність чіткість (навігація по бібліотеці) та безпеку користувачів.

Завдяки широкому спектру послуг, зонуванню бібліотечного простору, встановленню тактильних ліній для людей з порушенням зору, розташованих по всьому приміщенню, новому обладнанню (3D-принтеру, техніці для людей з порушенням зору, інформаційному терміналу, комп'ютерній техніці, проектору, підвісним мікрофонам тощо) простір бібліохабу осучаснився, став більш функціональним, інклюзивно орієнтованим, зорієнтованим на потреби різних категорій дітей, молоді та дорослих. Такий заклад поєднує й класичне обслуговування читачів, й здійснює освітню діяльність в умовах неформальної освіти, й широку просвітницьку діяльність шляхом організації заходів мистецького спрямування (проведення творчих зустрічей, виставок, кінопоказів. презентацій, вернісажів), проведення консультативних заходів із запрошеними фахівцями - психологами, педагогами, лікарями та ін.
 
Ігор ЗАКОМІРНИЙ,
начальник Управління культури, туризму та охорони
культурної спадщини Деснянської районної в
місті Києві державної адміністрації
Тетяна ОВРАС,
директор Централізованої бібліотечної системи
Деснянського району м. Києва
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter