Старостенко, Ганна. Вакцинація дає нам свободу і надію, проте місто готується до будь-яких сценаріїв

Старостенко, Ганна. Вакцинація дає нам свободу і надію, проте місто готується до будь-яких сценаріїв [Текст] : [розмова з заступницей голови КМДА Ганною Старостенко про етапи масової вакцинації проти COVID-19] / записала Новосвітня Катерина // Хрещатик. – 2021. – 8 черв. (№ 22). – С. 1-2 : фот.
 
 
 
Вакцинація дає нам свободу і надію, проте місто готується
до будь-яких сценаріїв
 
Як проходить у Києві етап масової вакцинації, що чекає на тих, хто зареєструвався у застосунку «Дія», чи зможе місто купити вакцину, як готують столичні лікарні до третьої хвилі захворюваності на COVID-19 — на всі актуальні для киян запитання відповідає заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.
 
— В останні вихідні травня у Києві, Львові та Одесі відкрилися перші центри вакцинації населення. Які перші результати у Києві?
 
— Так, дійсно, у столиці відкрився перший і найбільший в Україні Центр масової вакцинації населення. Ми організували його на базі Міжнародного виставкового центру, за що окрема вдячність власникам.
 
У приміщенні площею майже 6 тис. кв.м розмістили 20 вакцинальних комплексів, втім за необхідності можемо збільшити їх кількість вдвічі. 29–30 травня там працювали 16 бригад медиків, які пройшли спеціальну підготовку. Одна бригада складалася з реєстратора, лікаря, який оглядав пацієнта перед щепленням, та медсестри, яка власне проводила вакцинацію. Загалом за два дні нам вдалося імунізувати 3467 людей. Приємно, що попит був значним — люди вишиковувалися в черги, які доволі швидко рухалися, і наші медики вакцинували всіх, хто виявив бажання у ті дні.
 
Цими вихідними у Центрі працюватимуть 24 бригади, процес вакцинації буде оптимізовано, а потоки тих, хто прийшов на щеплення — розмежовані. На тих, кому зателефонували та запросили на конкретний час та тих, хто також записаний у «Дії», але запрошення поки не отримав.
 
Запрошені через додаток, мають показати смс із датою, часом та номером вакцинальної бригади. Решта — будуть чекати у «живій черзі». До речі, Центр масової вакцинації працюватиме поки що тільки у вихідні дні. Але за наявності достатньої кількості вакцини їх робота може бути подовжена й у будні. А допоки з понеділка по п’ятницю імунізація здійснюватиметься, як і раніше, у 98-ми пунктах щеплення та мобільними бригадами відповідно до Дорожньої карти з вакцинації.
 
— А якою вакциною відбувалося щеплення на вихідних?
 
— Вакциною китайського виробництва CoronaVac, що була надана Міністерством охорони здоров’я. До слова, днями ВООЗ схвалила її до екстреного використання. Це зокрема означає, що ті, кого щепили даним препаратом, зможуть отримати «зелений паспорт» та вільно подорожувати закордоном.
 
— З 2 червня у Києві почали вакцинувати працівників освітньої сфери. Як відбувається процес?
 
— В усіх районах міста на базі закладів освіти запрацювали 17 пунктів щеплення освітян проти COVID-19. Адже вони також знаходяться в групі ризику — велика кількість контактів, спілкування з колективами, учнями, їх батьками. Тому наша мета — убезпечити працівників освітньої сфери, яких у Києві нараховується близько 72 тисяч. До речі, у лист очікування записалося вже 17 тисяч, а за першу добу вакцинували понад 800 людей. Планується, що всіх охочих освітян буде щеплено обома дозами протягом місяця. З липня більшість з них піде у відпустку, а у серпні почнуть готуватися до нового навчального року. Тож з 1 вересня ті, хто отримав вакцину, матимуть змогу безпечно працювати.
 
— Розкажіть, будь ласка, чи продовжує столична влада працювати над питанням закупівлі вакцини для киян і з якими виробниками ведуться перемовини?
 
— Не буває жодного дня, щоб ми не спілкувалися з виробниками вакцин. Мер Києва Віталій Кличко особисто веде переговори, щоб місто безпосередньо від виробника мало змогу закупити вакцину для киян. Переговори відбуваються з різними виробниками, чиї препарати зареєстровані у ВООЗ. Адже ми хочемо ввезти вакцину для столиці за спрощеною процедурою. Процес дуже непростий не тільки для нас, а й для України та всього світу.
 
Нині проблеми з вакцинацією мають всі країни, і ми бачимо, що виробники не мають змоги швидко задовольнити всі законтрактовані великими державами об’єми.
 
Проблеми були й у Європі, й в Америці. Ми ретельно вивчаємо їх досвід, аби запровадити його для столиці. До речі, Київ — єдине місто в Україні, яке виділило кошти на самостійну закупівлю вакцини. І хоча виробники в першу чергу працюють з урядами, ми все одно не здаємося. Зокрема, передбачили у міській цільовій програмі «Здоров’я киян» можливість закупити вакцину для містян на 140 мільйонів гривень. Скільки доз ми зможемо купити на ці кошти, буде залежати від ціни товару того виробника, з яким укладемо контракт. Але, за потреби, готові залучити кошти меценатів на додаткове фінансування закупівлі.
 
— Чи можете дати прогноз, коли буде вакциноване все населення міста?
 
— Як стверджують науковці, для того, щоб сформувався колективний імунітет, потрібно вакцинувати не менше 70% киян. У нас тільки офіційно зареєстрованих у столиці мешканців понад 3 мільйони. Тобто, понад 2 мільйони треба щепити, окрім дітей до 18 років. Завдяки програмі «Дія» ми бачимо, скільки киян зареєструвалося на вакцинацію — всього майже 200 тисяч.
 
Проте, щеплення у Києві відбувається поетапно  — згідно з Дорожньою картою з вакцинації проти COVID-19. Тож, імунізували в першу чергу медиків. Якщо на початку вакцинальної кампанії медичних працівників, охочих щепитися, було досить мало, то нині з 28 тисяч отримали дозу вакцини вже майже 26 тисяч. Під час другої — весняної — хвилі пандемії у столиці, вони побачили, наскільки важко хворіють люди… Це, гадаю, найбільш переконливо вплинуло на медпрацівників.
 
Вже вакцинували більшість вчителів, залучених до ЗНО, соціальних працівників, правоохоронних органів. Перед Великоднем, священнослужителів прирівняли до соціальних працівників, щоб вони оперативно могли отримати щеплення проти COVID-19. Нещодавно розпочали імунізацію людей старше 65 років. На сьогодні у столиці зроблено понад 136 тисяч щеплень, а понад 16 тисяч осіб отримали другу дозу.
 
Днями ми отримали нову партію Pfizer і використовуємо її для імунізації пацієнтів закритих закладів для людей літнього віку та обслуговуючого персоналу, а також працівників закладів освіти тощо.
 
— Нині на вакцинацію записують співробітників підприємств та компаній: в які строки ці люди можуть отримати першу та другу дозу вакцин? Чи мають підприємства платити за щеплення своїх людей чи за саму вакцину?
 
 
 
— Це буде безплатно і за власним бажанням. Наразі за даними МОЗ очікуються значні поставки вакцини та є бажання Уряду до кінця року щепити більш ніж половину населення України. Це амбітні плани, і з такими темпами, як зараз, виконати їх буде досить важко. Проте Київ готується до наступного етапу вакцинації — зібрали списки трудових колективів з кількістю працівників понад 50 осіб, і за наявності вакцин на підприємства будуть виїжджати мобільні бригади. Готуємо додаткові центри масової вакцинації, формуємо та навчаємо нові медичні бригади.
 
— Чи готові у столиці до третьої хвилі пандемії коронавірусу?
 
— Дуже не хотілося б, щоб була третя хвиля, а зупинити її зможе тільки масова вакцинація. Проте ми розуміємо всі ризики, пов’язані з цим питанням, і готуємося до різних сценаріїв на осінь. Наразі аналізуємо стан медичних закладів, які були визначені як опорні для лікування хворих на COVID-19, та працюємо над тим, аби місто та лікарні змогли гідно прийняти нові виклики.
 
Разом з НСЗУ та МОЗ оптимізуємо роботу мережі цих закладів так, щоби меддопомога була якісною, надавалася вчасно, щоб не потрібно було зупиняти планову госпіталізацію за іншими захворюваннями. Для цього у квітні Київрада виділила додаткові 762 мільйони гривень. Ремонтуємо системи електропостачання у лікарнях для надійної подачі кисню, збільшуємо потужність кисневих станцій.
 
Попри те що багато вже було зроблено, ми не маємо розслаблятися і повинні тримати ситуацію під контролем. Тому й перевіряємо по закладах — де все зроблено, а де потрібно доробити. Плануємо закупити додаткову партію карет швидкої допомоги, реконструюємо пологовий будинок №1. Також триває капітальний ремонт Київської міської клінічної лікарні №3 (на вул. Петра Запорожця), Київського міського центру нефрології та гемодіалізу, Київської міської дитячої лікарні, Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги тощо.
 
Попри непрості часи, місто прагне мислити стратегічно: ми плануємо декілька амбітних та масштабних проєктів, які життєво необхідні для киян. Мова йде про створення лікарні швидкої допомоги й медицини катастроф на Правому березі. Крім того, виділені кошти на проєктування нової лікарні на Троєщині, будівництво якої плануємо розпочати в наступному році. Також вже готовий проєкт з будівництва Центру нейрореабілітації для учасників АТО/ООС. Як бачимо, місто, хоч і в скрутних умовах, але знаходить можливості для розвитку медичної галузі.
 
— А як місто дбає про самих медиків?
 
— З 1 квітня минулого року Україна знаходиться на другому етапі впровадження медичної реформи, яка передбачає фінансування зарплат медичним працівникам з державного бюджету через Національну службу здоров’я України. Таким чином, фактично міська влада не має стосунку до виплати зарплат.
 
Але місто розуміє, наскільки сьогодні важливо підтримувати київських медпрацівників, і дбає про них. Тому за дорученням київського міського голови Віталія Кличка з минулого року столичним медикам виплачується безповоротна матеріальна допомога з бюджету столиці. На цей рік було виділено 1,5 мільярди гривень на щомісячну доплату кожному з 27,5 тисяч медпрацівників. Лікарям додатково надходять по 5 тисяч, сестринському персоналу — по 4 тисячі, молодшому медперсоналу — по 2 тисячі. За 4 місяці виплачено вже 400 мільйонів гривень. Адже ми розуміємо, що медичні працівники вже понад рік знаходяться «на лінії вогню» й ризикують власним здоров’ям у боротьбі з такою важкою хворобою як коронавірус.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter