10.01.2024

 
Явище природи, маестро, політв’язень, геній кіно – як тільки не називають Сергія Параджанова! Цьогоріч весь світ відзначає 100-річчя від дня народження вірменського та українського кінорежисера. Саме тому поціновувачі прекрасного зібралися у ЦРБ ім. П. А. Загребельного на годину мистецтва «Сергій Параджанов – легенда та геній світового кіно».
 
Відвідувачі захоплено слухали лекцію українського професійного карикатуриста Олега Смаля, який був знайомий з сином режисера – Суреном Параджановим. Під час години мистецтва вони дізналися про особливості творчості С. Параджанова та історію створення його найвідомішого фільму – «Тіні забутих предків», який посідає 1-ше місце у списку 100 найкращих українських фільмів та має багато нагород на міжнародних фестивалях. В рамках заходу присутні також переглянули документальні кадри зняті за життя маестро, його інтерв'ю та спогади тих, хто мав щастя з ним працювати.

Не могли ми оминути і чорну сторінку в житті режисера: платою за мистецтво та свободу слова стали політичні переслідування та пекло радянських таборів. Однак радянська репресивна машина не скорила Сергія Параджанова і перед смертю він встиг подарувати світу ще багато видатних кінострічок. Саме тому ми маємо пишатися нашим співвітчизником, вивчати його творчість та не забувати, як Росія нищила українську інтелігенцію.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter