07.02.2024

 
Цього року ЦРБ ім. П. А. Загребельного розпочинає роботу над новим проєктом під назвою «Українські шістдесятники». Саме тому до бібліотеки завітала завідувачка Музею шістдесятників Олена Лодзинська з лекцією на тему  «Шістдесятники та їхній внесок у розвиток національної культури України».
Слухаючи пані Олену, старшокласники дізналися про причини та передумови виникнення шістдесятництва. У період тимчасового послаблення радянського режиму українська інтелігенція знову почала творити й процвітати. За цей час лави наших митців значно поповнилися такими визнаними особистостями, як письменники Іван Драч, Микола Вінграновський, Василь Симоненко, Ліна Костенко, художники Алла Горська, Віктор Зарецький, Борис Чичибабін, літературний критик Іван Дзюба та багато інших. Під час лекції відвідувачі довідалися про масштаби культурного внеску тогочасної інтелігенції в національну спадщину.
Проте творити публічно було не так просто. Наприклад, для того, щоб збірка віршів вийшла в друк, на її початку мали міститися твори, присвячені радянським вождям. Та й послаблення радянського режиму тривало недовго: радянська влада вкотре доклала рук, аби винищити цвіт української нації. Пані Олена детально розповіла учням, як талановиту молодь намагалися заманити на росію, а тих, хто відмовлявся – жорстоко репресували.

Цю та ще багато інших трагічних подій в історії творення українського мистецтва ми не забудемо ніколи. І будемо надалі влаштовувати просвітницькі заходи, вивчати та популяризувати доробки українських талантів!
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter