ЦРБ ім. П.А. Загребельного

15.03.2017

«Постать Леся Курбаса в історії вітчизняного театру»
Година мистецтва

«Це людина, яка була театром»
О. Дейч

15 березня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась година мистецтва «Постать Леся Курбаса в історії вітчизняного театру» до 130-річчя від дня народження  українського актора і режисера, організатора і реформатора театру, театрального педагога, публіциста, драматурга, перекладача.

В заході взяли участь студенти університету ІІІ-го віку при територіальному центрі соціального обслуговування Деснянського району.
Увазі читачів  була представлена виставка - персоналія, яка розповідає про сторінки  життєвого та творчого шляху митця. Бібліотекар презентувала  слайд-шоу «Лесь Курбас. Нова театральна якість», що надала  можливість присутнім краще зрозуміти заслугу режисера в розвитку театрального мистецтва в Україні та європейській культурі початку XX століття. Також присутні мали можливість подивитись документальну кінострічку «Лесь Курбас. Про АРТ».

Своєю неординарною творчістю Лесь Курбас осяжно і вдумливо виконав мистецькі та філософські завдання свого часу.
 

09.03.2017

«Шевченко в моєму серці…»

9 березня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась презентація виставки вшанування «Шевченко в моєму серці…» до 203-річчя від дня народження українського поета.
Всі бажаючі взяли участь в літературній вікторині «Шевченкіана» та отримали подарунки за правильні відповіді.
 

07.03.2017

«Безслідний Лукас»
Презентація книги

7 березня в ЦРБ ім. П. Загребельного відбулась презентація книги «Безслідний Лукас» за проектом «Павло Загребельний : золоті сторінки творчості».
Увазі читачів був представлений роман «Безслідний Лукас», який крім елементів пригодницького твору має гострий політично-філософський характер. У центрі роману молодий американський вчений Лак Лукас, який виношує ідею посилення розумового потенціалу людства, використовуючи весь історичний спадок й найновіші досягнення науки і техніки. В результаті різноманітних сюжетних перипетій, Лукас безслідно зникає, але ідеї, якщо осяяні високою метою, не зникають ніколи…

Запрошуємо всіх охочих читати Павла Загребельного разом! 
 

06.03.2017

Дорогі друзі!

Перше весняне свято - Міжнародний день прав жінок і миру – 8 Березня - є гарним символом, що підіймає нас над буденністю життя… Це день - сердечності, доброти, кохання, радості, тепла.

Від душі вітаємо всіх наших читачок та колег з наступаючим святом.

Зичемо вам здійснення усіх життєвих планів та сподівань!

Нехай доля сторицею привертає до вас усі земні блага - щастя, здоров’я, мир та злагоду!

Пропонуємо вашій увазі виставку-свято «Жінко! Ти  світ променистий, безмежний…», яка ознайомить вас з роллю жінки у сучасному житті, досягненнями жінок в різних галузях мистецтва та культури, прекрасними весняними поезіями та таємницями жіночої краси.

Нехай жінки наповнюють будні яскравими фарбами і спонукають  чоловіків, до шляхетних вчинків і добрих справ!
Ласкаво просимо до бібліотеки!
 

01.03.2017

«Туризм, як форма діяльності особистості…»
Бесіда
(за проектом «Читаючи, подорожуй світом!»)

1 березня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась бесіда «Туризм, як форма діяльності особистості…» для студентів університету ІІІ-го віку при територіальному центрі соціального обслуговування Деснянського району – членів  клубу «Інтелектуальний світ голубого екрану».
Відвідувачам заходу було презентовано літературу з країнознавства, туризму, науково-популярну літературу з географії, тематичні періодичні видання. Видання мають багатий інформативний та ілюстративний матеріал, який наповнює читачів історичними, культурологічними знаннями та спонукає до омріяних подорожей.

Читаймо та пізнаваймо світ разом!

 

27.02.2017

«Українці в контексті розвитку світової цивілізації»
(загальносистемний проект)

27 лютого в ЦБС Деснянського району відбувся загальносистемний День інформації, присвячений підсумкам роботи за патріотично-просвітницькими проектами: «Українці в контексті розвитку світової цивілізації» та «Україна. Становлення державності. Ч. ІІ. 1922-2016 рр.».

Захід став своєрідним підведенням підсумку роботи ЦБС, метою якого були відкриття для широкого загалу імен Великих Українців, які здійснили особливий внесок в розвиток світової науки, культури, літератури та мистецтва. Бібліотеки системи творчо поставилися до цього завдання, найкращі форми та види діяльності яких були презентовані на Дні Інформації.
Креативний підхід до популяризації книги продемонструвала бібліотека для дітей № 119, яка підготувала буктрейлер  (короткий відеоролик) за мотивами книги «Війна, що змінила Рондо». Книга увійшла до числа переможців конкурсу Bologna Ragazzi Award 2015 та отримала спеціальну відзнаку журі у категорії Нові Горизонти (New Horizons).

Загалом День інформації відкрив для присутніх сучасні можливості висвітлення інформації та донесення її до користувача, сприяв обміну думками серед колег та небайдужих читачів бібліотек системи.
Всього за тематикою проектів було проведено 57 заходів, відвідали заходи у рамках проектів  - 2235 користувачів, створено 22 бібліографічних посібника, 4 віртуальних виставки, 1 буктрейлер, видано - 5202 книг.

Відповідну бібліографічну продукцію та слайд-презентацію за проектом  «Українці в контексті розвитку світової цивілізації» можна знайти  на сайті Деснянської ЦБС.

 

26.02.2017

«Проводи зими. Масниця – 2017»
Cвятково-розважальний захід

Вже традиційним в Деснянському районі стало свято проводів зими. І хоча був по-зимовому прохолодний день, але прихід весни вже відчувається. І перш за все, він – у посмішках деснянців, їх хорошому настрої, який панував на святі.

26 лютого в парковій зоні біля приміщення Деснянської райдержадміністрації пройшов святково-розважальний захід «Проводи зими. Масниця – 2017».

Весело провели зиму та зустріли весну мешканці району, зібравшись у цей день. Охочих попрощатися з зимою, взявши участь в народних гуляннях, майстер-класах, веселих конкурсах та розвагах, посмакувати млинцями, – було чимало.

Бібліотеки Деснянського району, як завжди активно взяли участь у заході. До уваги мешканців нашого району були представлені: народознавча виставка-інсталяція «З масляною вас! Зі святом весни!», літературний колаж «Масляна-стародавнє слов’янське свято», тематична розкладка «Свята українського народу», які розповідали про історію та традиції святкування масляного тижня, про обряд «спалювання Масляної»…

Дорослі та діти з задоволенням та цікавістю брали участь в хвилинках усної народної творчості.

Учасники святкового дійства з азартом відгадували загадки  від «Господині Масляної», вікторинах «Зиму проводжаємо – весну зустрічаємо», «Прийшла Масляна до нас! Її зустрічаємо!», присвячені традиціям та звичаям Масниці. Діти змагалися у поїданні яблук на швидкість, пірнали у борошно за призами та «селфілись» у святковому антуражі.

Особливу увагу привертали колоритні ляльки Дідуся Панаса та Баба Зима. Виявилося багато охочих не тільки відгадати їх загадки та отримати за це добрі передбачення, цукерки, але й сфотографуватися – «на згадку».

Юні «саморобники» різного віку залюбки брали участь у майстер-класах «Блисне сонце в наше віконце», «Сонечко на пам'ять», «Молодша сестра масляної» (лялька-мотанка), «Нехай квітує Масляна».

Діти повернулись з прогулянки додому з сувенірними «сонечками», квітами, ляльками. А головне здобули навички з рукоділля, якими можуть поділитися із своїми друзями та близькими.

Усі разом ми вже традиційно скинули всі свої незгоди та негаразди у зиму, написавши їх на папірцях і прикріпивши до суворого опудала, яке дружним колом відправились безжально палити, аби вступити у весну зі свіжими думками та помислами, легким серцем та гарним настроєм.

Учасникам  заходу були роздані інформаційні флаєри «Цікаві факти про Масляну».

Дякуємо усім, хто радів та святкував разом з нами!

 

22.02.2017

«У мові – наша стара й нова культура»

«Мова-це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще.
Мова - це всі глибинні пласти духовного життя народу,
його історична пам’ять, найцінніше надбання віків…»

О. Олесь

22 лютого в ЦРБ ім. П. А. Загребельного для користувачів - біженців з Афганістану відбулась інформаційна година  «У мові – наша стара й нова культура» до Міжнародного Дня рідної мови за проектом «Пізнай, прийми та руку простягни…».
Увазі читачів було презентовано мовознавчу виставку «Мова - душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб…», на якій представлено підручники з мовознавства, лінгвістики, науково-популярну літературу,  художню літературу різних народів світу. Виставка буде корисною різним категоріям користувачів.

Побажаємо нашим читачам-біженцям добре вивчити українську мову та свою рідну - не забувати!
 

16.02.2017

16 лютого в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся День Нової книги. Працівники бібліотеки представили читачам та колегам нові надходження.

Запрошуємо наших користувачів  до читання нових книжок!
 

15.02.2017

«Багатобарвність музичної палітри Франца Шуберта»
літературно-музичні години

«Він змусив поезію звучати, а музику розмовляти…»
Ф. Грильпарцер.

13 та 15 лютого в ЦРБ ім. П. А.Загребельного  відбулись літературно-музичні години «Багатобарвність музичної палітри Франца Шуберта» , присвячені до 220-річчя від дня народження видатного австрійського композитора, одного з основоположників романтизму, автора понад тисячі музичних творів, серед яких пісні, симфонії, велика кількість творів камерної та літургійної музики.

В заходах взяли учні старших класів загальноосвітньої школи № 248.
Увазі читачів була представлена персональна книжкова виставка, яка розповідає про головні віхи життєвого та творчого шляху композитора. Відвідувачі заходу мали можливість прослухати й пройнятися дивовижним, найпопулярнішим шедевром Шуберта «Аве Марія», переглянути уривки з художньої кінострічки «Шуберт. Песнь любви и отчаяния», за допомогою якої можна було опинитися в часі, коли творив шедеври визначний Шуберт, познайомитись з його життям та оточенням. Також учасники заходу ознайомились з зображенням нотного ряду октету Шуберта та рукописом останньої сторінки варіацій для фортепіанного  в  чотири руки, які зберігаються в одному із музеїв Австрії. Найактивніші користувачі взяли участь в інтелектуальній грі та отримали подарунки від бібліотеки.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter