ЦРБ ім. П.А. Загребельного

31.05.2016

31 травня в ЦРБ ім. П.Загребельного відбулось продовження «літературної подорожі» за проектом «Павло Загребельний: золоті сторінки творчості» для користувачів різного віку.
 
Увазі читачів був  представлений роман «Зло» (інша назва «День для прийдешнього»). В своєму творі Павло Загребельний, як талановитий , мудрий літератор засуджує нечесні шляхи до кар’єри, злочинні засоби для досягнення своєї мети.  Цим твором письменник стверджує самоцінність людської особистості, а пристосуванству, посередності протиставляє талант, обдарованість, вміння добре робити свою справу. Вистава під назвою «Хто за? Хто проти?» за твором «Зло» пройшла на сцені Київського театру ім. Лесі Українки понад тисячу разів.

Ласкаво просимо всіх бажаючих до бібліотеки знайомитись глибше з творчістю Павла Загребельного!

 

27.05.2016

«Пишаюсь Києвом своїм, його людьми, його красою!»
(концертно-розважальна програма)

До Дня Києва Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація влаштувала для киян та прихильників столиці концертно-розважальну програму «Пишаюсь Києвом своїм, його людьми, його красою».
 
У парку «Молодіжний» до самого вечора тривали гуляння. Для киян були влаштовані виставки, змагання, ігри, конкурси, кипіли різного роду розваги, проходили майстер-класи, лунала музика і співи у виконанні аматорських мистецьких колективів та окремих талановитих співаків з Деснянського району.
Бібліотеки ЦБС, як неодмінні учасниці кожного районного свята, влаштувалася із своїми цікавинками у бібліозоні на майданчику читача. Зусиллями наших бібліотек просто з парку можна було потрапити на екскурсію цілим містом, взявши участь у історико-мистецтвознавчому квесті «Рідне місто моє…», який ми влаштували для кмітливих, розумних любителів знань, книжок та інтелектуальних пригод. Кожна бібліотека відповідала за свою зону, яких було сім: «І оживають давні часи: князі Київської Русі», «Гра в життя та на сцені: з історії театрального життя Києва», «Не обміліє пам’яті ріка», «Мандруємо вулицями Деснянського району», «Релігійні пам’ятки Київської мапи», «Хранителі культурної спадщини України», «Транспорт нашого міста». Пройшовши шлях «інтелектуальних  іспитів»,  учасники та організатори  квесту зрозуміли наскільки любимо своє рідне місто, шануємо його історію та думаємо про збереження  його архітектурної та мистецької  спадщини.
Перевіркою на знання рідного міста стала також прогноз-вікторина «А історію столиці знати кожному годиться». Кожна правильна відповідь на приховане на каштані питання про Київ, відкривала щілину, крізь яку можна було зазирнути в майбутнє.
В рамках акції «Дерево побажань рідному місту» на високих деревах та пишних кущах кияни лишали привітання своєму місту аби воно росло здоровим, пишним, зеленим.
Розслабитися у затінку, але з користю та креативом можна було приєднавшись до нашого творчого куточка, де проходили майстер-класи  із паперових квіточок каштанів,  мистецтва ошигамі, плетіння стрічками.
Будь-який день може стати святом, коли ми збираємося разом і даруємо один одному гарний настрій. Тож, давайте ставати ближчими один до одного, аби будні перетворити на свято.
Вітаємо Київ та усіх киян!
 

21.05.2016

“Солідарність в спорті, солідарність – сильних”

21 травня 2016 року в парку «Молодіжний» пройшло спортивне свято – 1-й легкоатлетичний забіг «Троєщина спортивна» за ініціативи та підтримки депутата Київради Юрія Зубка.

Організатор змагань: Спортивний клуб «Top Runners», співорганізатори: Федерація легкої атлетики м. Києва, Деснянська районна державна адміністрація, Київський центр соціальних служб для сім'ї дітей та молоді, Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Деснянської райдержадміністрації, Київміськбуд, БФ «Коло Турботи», БО «Світ без залежності», БФ «Незалежна країна», «МЕДБУД», телекал «Єра», Товариство «Червоного хреста».
 
Як зазначив депутат Київради Юрій Зубко – «Перш за все ставили за мету відродження традицій масових занять фізичною культурою та спортом, популяризацію здорового способу життя та бігу, а також до спонукання на власному прикладі заохочувати дітей до систематичних занять спортом».
 
В заході також прийняла участь Центральна районна бібліотека ім. П. Загребельного, яка підготувала книжкову виставку на спортивну тематику та надала інформаційну підтримку святу. Були підготовлені флаера: «Олімпійські ігри – 2016», «Спортивна сім'я – здорова нація», «Цікаві факти про спорт», «Солідарність в спорті, солідарність – сильних», закладка «Спортивні клуби та центри Деснянського району».
 

13.05.2016

13 травня в бібліотеці  П.А.Загребельного відбулась інформаційна година «Народний письменник Шолом-Алейхем» до 100-ої роковини від дня смерті єврейського письменника, драматурга.  Читачам бібліотеки було представлено виставку- персоналію  «Письменник, якого не щадила доля…».

За допомогою літератури, представленої на виставці, читачі мали можливість ознайомитись з літературними досягненнями письменника, цікавими фактами життєвого шляху  та маловідомими рисами характеру Рабиновича Шолом Нохумовича.
 
Із зацікавленістю відвідувачі заходу подивились уривки художнього  музичного кінофільму «Скрипач на крыше» за оповіданнями  Шолом-Алейхема про  мудрого молочника Тев’є  та відео-матеріал -  інтерв’ю з онукою Шолом-Алейхема відомою американською письменницею Бел Кауфман.
 
Шолом-Алейхем став народним письменником не тільки для єврейського народу, а й для українського, російського та багатьох інших народів не тільки на карті Європи, а також для любителів талановитого художнього слова  й  шанувальників глибокого змісту романів, повістей та оповідань  автора  і  у  Сполучених Штатах Америки.
 
Шолом-Алейхем буде завжди залишатися письменником при згадці про якого у читачів завжди світлішають обличчя.
 
 
 

5.05.2016

Напередодні  Дня пам”яті та примирення й державного свята – Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій і війні 5 травня в ЦРБ ім. П. Загребельного відбулась презентація книги «Європа 45» за проектом «Павло Загребельний: золоті сторінки творчості».  В ці травневі дні ми віддаємо шану всім тим воїнам, хто звільняв Україну та Європу від нацистської експансії та згадуємо всіх тих, хто загинув в роки ІІ-ої Світової війни.
 
У події, які відбувалися в Європі під час ІІ-ої Світової війни, ми поринули за допомогою  презентації для користувачів  бібліотеки роману Павла Архиповича Загребельного «Європа 45».
 
В своєму романі автор виступив від цілого покоління письменників-прозаїків, тих кому в 1941 році було 16-17 років, хто в цьому далеко ще не зрілому віці, з першого дня війни пішов на фронт, а коли повернувся до мирного життя, то взявся за перо, бо занадто багато було в нього на серці…
 
Жива пам’ять війни і сьогодні. Болючі рани душі не відпускають ветеранів та «дітей війни»… Важлива  пам’ять  про ці суворі події  і для нащадків тих, хто пережив війну, - тому такі твори дуже  актуальні в наші дні.
 

 

5.05.2016

«День пам’яті та примирення…»
 
З нагоди Дня пам’яті та примирення, 71-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі у парку «Деснянський» пройшов урочистий мітинг.
 
Ветерани війни, активісти ветеранських організацій, громадськість, учнівська молодь Деснянського району, депутати Київради урочистою ходою пройшли Алеєю Перемоги та поклали квіти до Обеліску «Слави», ушанувавши хвилиною мовчання пам’ять загиблих у роки війни.
У заході  також взяли участь працівники ЦРБ ім. П. А. Загребельного, які провели для бажаючих захоплюючий і цікавий майстер – клас  «Маки пам’яті» та підготували інформаційні флаєри – запрошення до бібліотеки.
 

27.04.2016

В цьому році в Києві відмічають два славетних ювілеї: 27 квітня виповнюється  200 років від дня народження видатного архітектора Олександра  Беретті та 14 червня 235 років  від дня народження його батька Вікентія Беретті, ім’я якого носить одна з вулиць Деснянського району. Переоцінити внесок Вікентія та Олександра Беретті в архітектуру Києва неможливо, оскільки вони зводили класичні будівлі там, де до цього були поля та пустирі. Крім того, будівництво велося за відсутності місцевих майстрів, хороших матеріалів і сприятливих для цього умов. Проте архітекторам вдалося достойно  реалізувати свій творчий потенціал у розвитку архітектурної справи столиці та  її зовнішнього вигляду до наших днів.
 
27 квітня в ЦРБ ім. П. Загребельного відбулась  краєзнавча година «Беретті. Батько та син» до ювілейних дат від дня народження архітекторів. Користувачам бібліотеки було презентовано виставку- калейдоскоп, на якій представлена науково-популярна література, присвячена розвитку архітектури нашого міста, України, професійним досягненням Вікентія та Олександра Беретті; представлений тематичний ілюстративний матеріал. Завдяки Вікентію Беретті в нашому рідному Києві з явились такі споруди , як Університет Св.Володимира (червоний корпус  Київського Національного університету  ім. Т. Шевчкека), прокладені  вулиця Володимирська, та Бібіковський бульвар (бульвар Шевченко), будівля Астрономічної обсерваторії ,  Інститут шляхетних дівчат (Міжнародний центр культури та мистецтв). За проектом  Олександра  Беретті були споруджені: Перша Київська гімназія ( Гуманітарний корпус Київського Національного університету), Анатомічний театр (Національний музей Медицини України), будівля Київського дворянського зібрання (не збереглася).
 
Час триває, а споруди батька та сина Беретті доводять киянам та гостям нашого міста , що основний принцип архітектури  «Користь, міцність, краса».
 
Шановні  читачі! Вшануймо  разом  пам’ять  видатних архітекторів!
 
 
 
Дорогі друзі!
 
Великдень - найдавніше і важливе православне свято.
 
«Христос Воскрес!» - і для всього всесвіту починається дійсна весна, світлий, радісний ранок нового життя, свято першої перемоги життя над смертю.
 
Минає останній тиждень перед одним з найголовніших християнських свят.
 
Запрошуємо всіх бажаючих до ЦРБ ім. П. Загребельного  ознайомитись з виставкою - інсталяцією «Великодні  мотиви…», на якій представлена тематична література та різноманітні вироби, створені  бібліотечними працівниками.
 
Ласкаво просимо помилуватися святковим декором бібліотеки!
 
Виставка діє з 25 квітня по 5 травня.
 
 

26.04.2016

«Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…»
(вечір-реквієм)
 
Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин.
Як тяжко, як тужно моєму народу болить!

Б.Олійник «Сім»

Чорнобиль не має минулого часу…

26 квітня 2016 року виповнилося 30 років  з дня Чорнобильської трагедії, яка до сьогодні залишається найбільшою техногенною катастрофою за всю історію ядерної енергетики.

З нагоди сумних роковин до ЦРБ ім. П. А. Загребельного завітали учні 10–х класів ЗНЗ №119, 238, 292 на вечір-реквієм «Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…» до річниці Чорнобильської трагедії.

В заході взяли участь Президент Всеукраїнського культурно-наукового фонду Т. Г. Шевченка, племінчата прапраонука по лінії сестри Катерини Т. Шевченка Красицька Людмила Олесандрівна, яка в доступній та відвертій розмові розповіла присутнім про перші години і дні катастрофи, про фатальну роль простого людського фактору безвідповідальності керівництва станції, та держави, і чи можна було уникнути цієї катастрофи.

Також для учнів була цікавою та захоплюючою розповідь Бугрима Валентина Володимировича про трагічні події 30-річної давності та про катастрофу. Валентин Володимирович учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, журналіст, академік, доктор філософії, історик, автор одного із перших телерепортажів для Українського і Центрального телебачення, літописець і дослідник Чорнобильської катастрофи.

Автор презентував свою нову книгу «І засурмив Третій Ангел…» про відомі пророцтва та передбачення найбільшої в світі ядерної аварії  на  Чорнобильській АЕС та великої екологічної біди світового масштабу.

До цієї трагічної дати бібліотекарями була підготовлена виставка пам'ять «Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин…», пам’ятка «Чорнобиль: 30-ліття трагедії».

Чорнобиль... Чорний біль нашої землі. І скільки б не минуло років, все одно це слово полум’янітиме чорним вогнищем скорботи.

Наш земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто, ризикуючи свої здоров'ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю.
 

 

22.04.2016

22 квітня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного на черговому засіданні клубу  «Інтелектуальний світ голубого екрану»  відбулась бесіда за публіцистичним твором Михайла  Павловича Загребельного «Сергій Параджанов». Параджанов - людина-вулкан ідей, людина-оркестр, творча людина, яка дарувала оточуючому світу відчуття свята, гармонії та краси.
 
Користувачі бібліотеки дізнались чимало цікавих фактів із життя особистості, в якій жили геній та велика людина, а також  про сумісну працю Сергія Параджанова та Павла Загребельного у створенні сценарію до незавершеного  фільму «Київські фрески», зйомки якого відбувались в 1965 році. Відвідувачі бібліотеки подивились  біографічну драму  «Параджанов» режисера Олени Фетісової та  Сержа Аведікяна про справжнього художника, життя якого було тісно пов’язано з Україною.

Сергій Параджанов відомий в світі не тільки своїми кінострічками, а й як майстер декоративного мистецтва. Для створення своїх полотен автор використовував різноманітні матеріали папір, дерево, метал, перламутр, тканину, мереживо, нитки, намистини, скло, кришталь та ін.
 
Відвідувачі заходу мали можливість ознайомитись з мультимедійною презентацією, яка продемонструвала інші творчі грані таланту кінорежисера, феномен його багатогранного поліфонічного мистецтва.
 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter