ЦРБ ім. П.А. Загребельного

3.03.2015

3 березня цього року виповнюється 200 років від дня народження українського композитора, хорового диригента, священика Української Греко-Католицької Церкви, автора музики Гімну України Михайла Михайловича Вербицького. З цим славетним ім`ям пов`язана ще одна знаменна дата. Ми відмічаємо 150 років від дня першого публічного виконання Гімну України, вірш до якого написав видатний етнограф Павло Чубинський. Відвідати в бібліотеці № 141 патріотичну годину «Михайло Вербицький - славетна постать музичної України» мали можливість всі бажаючі користувачі. Відвідувачі бібліотеки мали змогу прослухати бібліографічний огляд літератури, продивитись книжкову виставку, ознайомитись з проникливими віршами про український Гімн.
 
Для цього заходу була підготовлена мультимедійна презентація «Наш Гімн - це клятва, заповідь священна…», яка розповідає читачам про сторінки життя Михайла Вербицького, історію створення Гімну та світове значення цієї пісні в сучасні дні.
«Ще не вмерла України і слава, і воля,
Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.
Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці.
Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.
Душу й тіло ми положим за нашу свободу,
І покажем, що ми, браття, козацького роду»
 
Як актуальні ці історичні, невгасимі бойові слова для кожного українця в наші сьогоднішні тривожні  дні!
 

24.02.2015

«На крилах Шопена…» під такою назвою в ЦРБ №141 пройшов музичний вечір присвячений 205- річчю від дня народження Фридеріка Шопена, великого польського композитора та піаніста. Прекрасно підготовлена та презентована на заході виставка книг про життя та творчість композитора з великою увагою була сприйнята учасниками вечора - членами клубу «Шанувальників інтелектуального кіно». Неперевершений творець мелодій, лаконічних музичних форм , вальсів, полонезів та мазурок - все це показує геніальність і неперевершеність композитора. Продемонстрований для учасників заходу художній фільм польського режисера Єжі Антчака «Шопен. Бажання кохання» розкрив інтимні сторони  його життя – взаємовідносини з видатною жінкою, яка придбала на той час широку літературну популярність під псевдонімом Жорж Санд.
 
Шопен вважається найвизначнішим польським композитором, при цьому для польських композиторів багатьох поколінь його роль виходить за рамки самої музики і це визнавали не тільки поляки, а й усе цивілізоване суспільство.
 

19.02.2015

19 лютого в ЦРБ №141 пройшла хвилина пам’яті «Небесна Сотня! Вічна слава Героям!» до дня вшанування Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.
 
У пам'ять про Небесну сотню названо вулиці, складено пісні та літературні твори, знято фільми, відкрито пам'ятники, випущено медалі.
 
Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.
 
Героям Слава! Вічна пам’ять!

 

19.02.2015

Центральна районна бібліотека № 141 та Благодійний фонд «РОКАДА», в рамках співпраці з Представництвом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців виконує програму соціальної допомоги біженцям та шукачам притулку в м. Києві, співпрацюючи за спільним  соціокультурним проектом, "Пізнай, прийми і руку простягни».

21 лютого в ЦРБ відбулася інтернаціональна поетична година «Збережемо наш скарб – рідну мову» присвячена Міжнародному дню рідної мови. Завітали на захід родини із Ірану,  Афганістану та Пакистану. Читали вірші на рідній мові, ділилися розмовами про   звичаї та традиції їх народів.  Бібліотекарі провели медіа екскурсію в історію культури перських народів та ознайомили присутніх із нашим народно-християнським святом «Масляниця».  Закінчився захід спільним бібліочаюванням та переконанням в те, що ми всі такі різні за національністю, за мовою, за віросповіданням та такі одинакові в любові до своєї Батьківщини і прагненні до миру на Землі.
 

 
 

15.02.2015

В гості  до  Деснянської  ЦРБ № 141 завітали дві неповторні особистості, творчість яких  об’єднує душевність, людяність та пов’язує сумісний життєвий шлях. Це метр, ветеран журналістики – Валерій Іванович Дружбинський, та ніжна лірична поетеса – Наталія Михайлівна Філіппова.
 
 
Валерію Дружбинському доля подарувала можливість зустрічей з цікавими, відомими особистостями в галузі літератури, мистецтва, політики. Спогадами та власними спостереженнями журналіст поділився з присутніми, які вдячно і з зацікавленістю слухали, емоційно реагували на його виступ.
 
Ніжні ліричні вірші Наталії Філіппової органічно поєднались із виступом її чоловіка. Нагородою за прекрасну зустріч були вдячні посмішки та овації всіх присутніх.
 
 
 
Бажаючі отримали збірки з автографом та побажаннями від автора, а всі присутні – «валентинки» з шоколадним сюрпризом від бібліотеки.

Ця літературна зустріч на довго залишиться в серцях і пам’яті наших читачів, як дотик до прекрасного літературного минулого, як сполох ніжності до всього що нам найдорожче.
 
 
 
 
 

11.02.2015

Афганістан… Страшний за реальністю, гіркий за наслідками,    незабутній, чорною стрічкою  назавжди  залишиться  в  серці воїнів…

11 лютого  в ЦРБ № 141 пройшла година пам’яті до дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав «Солдатам Афганської війни присвячується…».
 
У заході взяли участь члени клубу «Білий ферзь», для яких ця тема цікава та гостро ранить спогадами. Присутні ознайомилися та взяли участь в обговоренні презентованих на заході книг та журналів в яких воїни афганської війни згадують про ті складні часи, про своїх побратимів. З кожним роком все далі від нас події Афганської війни. Війни, що стала найбільш масштабною після завершення Другої світової та найбільш складним її випробуванням, забравши життя понад 15 тисяч осіб. Кожний п’ятий з них українець.
 

12.02.2015

«Можна все на світі вибирати сину,
вибрати не можна тільки Батьківщину»
 
В бібліотеці № 141 12 лютого, було дуже людно. Завітали до бібліотеки учні 8-х класів середньої школи № 248 на поетичний вечір «Любити все прекрасне і земне, і говорити правду…» присвяченого  80-річчю від дня народження Василя Симоненка - українського поета, журналіста, публіциста, шістдесятника.
 
Сьогодні шанувальники таланту хочуть знати більше про його нелегке, коротке життя та творчість. Представлена на заході книжкова виставка дала змогу якнайкраще розкрити його талант, відомі та невідомі сторінки біографії Василя Симоненка, та ознайомити з кращими поезіями, написаними ним. З натхненням читалися його вірші, лунав його голос, демонструвалися уривки з документальних фільмів про життя та творчість поета, ділилися на екрані думками про нього перша вчителька, друзі дитинства та колеги поета.
 
Василь Симоненко став  для нас легендою. Нескорений, як Прометей, непримиренний до ворогів українського народу, великий патріот своєї Вітчизни, щирий і добродійний, він увійшов у літературу як поборник правди і добра.
 

22.01.2015

22 січня в ЦРБ № 141 відбулось  засідання краєзнавчого клубу «Рідне місто моє» за темою «Історія виникнення дванадесятих свят у православній церкві».
 
З членами клубу та  учнями ЗОШ №119  своїми знаннями поділивсь старший науковий співробітник  Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Воронін Віталій Вікторович.
 
Тема зустрічі виявилася дуже цікавою та повчальною, тому що Віталій Вікторович познайомив присутніх із історією виникнення та святкування великих  релігійних, християнських свят в давнину та нині.
 
Розповів про традиції та звичаї , що переходять із покоління в покоління, які шанують і поважають у нас на Україні.
 
«Хто забуває про минуле , той немає майбутнього» - до такого спільного висновку дійшли учасники засідання.
 
 
 
 
 

23.12.2014

   Шановні користувачі!
  В передноворічні дні кожному хочеться відчути святковий настрій, опинитись в казковій атмосфері. Якщо у вас є бажання згадати дитинство, радісні хвилини очікування нового року,     дізнатись як святкувати  Новий 2015 рік, завітайте до бібліотеки ознайомитися з виставками-інсталяціями:
 
«Новий рік несе вітання і найкращі побажання…»

Якщо ви хочете прочитати цікаві історії, які трапляються в новорічні свята
та дізнатися нові кулінарні рецепти  до вашої уваги виставка-презентація:
 
 
«В новий рік бажаємо здоров'я, хай щасливим буде кожен час…»
 
Сподіваємося, що вам сподобається виставка-інсталяція
«Книжкова новорічна красуня» 
 
 
 
Завітайте до нашої бібліотеки!

В нашій бібліотеці проходить благодійна акція «Не забудь привітати!»
  Долучайтесь до збору подарунків для людей, які опинились у складних життєвих ситуаціях. У передноворічний час вони  очікують на диво...
 
 
 
Створімо його разом!

 
 

21.12.2014

Творчий вечір «В нашому житті завжди є місце гумору…», який відбувся 21 грудня в ЦРБ №141 напередодні новорічних свят, був присвячений відомому письменнику, сценаристу Олександру Володарському.

Ім’ я Олександра Єфимовича Володарського  знайомо багатьом в нашій країні. Твори письменника друкували в «Литературной газете», журналах «Радуга», «Юность », «Фонтан» та багатьох інших виданнях. Монологи, написані Володарським з успіхом виконували відомі актори : Клара Новікова, Володимир Винокур, Генадій Хазанов, Ефім Шифрін, Євгеній Петросян. Олександр Володарський - автор ряду телепрограм українського телебачення, автор сценаріїв декількох мультфільмів. Багатогранна творчість Олександра Володарського  відома в Сполучених Штатах Америки, Ізраїлі.
 
Автор прочитав свої гумористичні оповідання, які були написані в різні роки. В своїх оповіданнях Володарський розповідає про звичайне смішно, знаходячи точно визначені слова. Мудрі, веселі, повчальні  історії викликали  щирі усмішки у аудиторії.

Присутні  щиро привітали ювіляра Олександра Володарського з днем народження і побажали здоров’я, натхнення та творчих успіхів на довгі, довгі роки. Всі бажаючі мали можливість придбати його книгу «ЖЗЛ, или жизнеописание занимательных личностей » та отримати на пам’ять автограф.

Особливими гостями вечора були постійні автори журналу «Радуга»: журналіст та письменник Валерій Дружбінський, поетеса Наталія Філіпова, літератор Євген Черняхівський та інш.
 
 
 
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter