ЦРБ ім. П.А. Загребельного

10.03.2020

«Леся Тищенко. Акварель, пастель»
Вернісаж

Відкриття масштабної  персональної виставки робіт народної художниці України Лесі Миколаївни Тищенко відбулося в Галереї мистецтв. Художниця однаково впевнено і натхненно працює в різноманітних жанрах: пейзаж, портрет, натюрморт. Навіть в ранніх творах вже відчувається цілком вправна рука, сформована доброю школою.
Особливим в творчості Лесі Тищенко є те, що вона зберігає в своїх роботах пам'ять про минулий час, людей та події, які можливо, залишаться для нас лише завдяки її творчості. Особливо емоційною частиною експозиції є художні полотна з «північного періоду роботи» художниці.
Кожен поціновував мистецтва знайде на виставці Лесі Тищенко картини, які торкнуть струни душі.
 

04.03.2020

«Цвіте дивограєм Тарасове слово…»
Літературна світлиця
 
    До 206-річниці з дня народження Тараса Шевченка в бібліотеці зібралися учні середнього та старшого шкільного віку ЗЗСО № 23 мікрорайону Биківня. Юні шанувальники вогненного слова Кобзаря були щиро раді творчій зустрічі з поетесою, журналісткою, племінчатою праправнучкою Тараса Шевченка - Людмилою Красицькою.
 
 

    Цікаві маловідомі факти із життя поета, коментарі до творчості, почуті дітьми від пані Людмили, стануть школярам у пригоді в їх подальшому навчанні. Приємною несподіванкою для учасників заходу стало читання Людмилою Красицькою свого віршу «На садибі Шевченка» із збірки поезії «Листопад тисячоліття».


 
 

29.02.2020

«Ходімо, Колодію, на нашу затію…»

Публічні бібліотеки Деснянського району завершили Масний тиждень участю у народному гулянні «Ходімо, Колодію, на нашу затію…», які відбулися біля приміщення Деснянської райдержадміністрації та у парковій зоні «Я люблю мій парк».

Гостям заходу бібліотекарі розповіли про історію виникнення Масниці та прикмети, що її супроводжують.
Під час гулянь присутні з захопленням брали участь у різноманітних іграх, вікторинах, майстер класах, жартували, водили хороводи, відгадували загадки, а особливо всім сподобався вінок народних пісень та частівок про Масницю.
Учасникам  заходу були роздані інформаційні флаєри «Сім фактів про Масницю».
Одне з найулюбленіших стародавніх слов`янських свят Масниця – деснянці провели весело та з хорошим весняним настроєм.
 

27.02.2020

«Музика, що поєднала серця Лесі Українки та Климента Квітки»
Літературно-біографічний калейдоскоп
 
    В Києві, на Деміївці, зберіглася Свято-Вознесенська церква, де вінчалися Климент Квітка з Лесею Українкою (Ларисою Косач). Климент Квітка для Лесі Українки, від першої зустрічі й до останніх днів, був однодумцем, коханим та вірним другом.
    До Галереї мистецтв завітала завідувач музею Лесі Українки Щукіна Ірина Анатоліївна, щоб розказати учням 9 класу гімназії «Троєщина» про долі та творчість, про любов та спорідненість душ двох непересічних особистостей в історії української культури.
 
 
 

    Пані Ірина розповіла про важливі віхи життя Климента Квітки, українського фольклориста та поетеси й перекладачки Лесі Українки. Цікаво було почути про історію їх знайомства та подальшу плідну співпрацю на ниві української культури. Діти активно розгадували тематичний кросворд «Перший друкований вірш Лесі Українки» та взяли участь в літературному марафоні «Росла в гаю конвалія…».
 
 

    Захід був присвячений 140-річчю від дня народження Климента Квітки та 149-річчю від дня народження Лесі Українки.


 
 

26.02.2020

«Передчуття весни»
Творчий вечір

    У виконанні київських митців Ганни Калити та Андрія Костюченка прозвучали авторські пісні, бардівські обробки творів відомих поетів, вірші та коротка проза. Камерне, майже домашнє спілкування з аудиторією. Тонкий гумор з  нотками щемливої ностальгійної печалі. 
 
 
 

    Голоси виконавців, тексти віршів, звуки гітари знаходили  відгук у душах і серцях слухачів - кожен пригадував щось подібне у своєму житті, у щасливих і сумних спогадах.
    Кожен номер супроводжували щирі аплодисменти.
    Весна неодмінно прийде - квітуча і тепла, як творчість Ганни Калити і Андрія Костюченка.

 
 

26.02.2020

«Яка ж ти гарна, Масляна!»
Народознавчі ігри

Масляна – одне з найстаріших свят слов’янських народів, яке відзначають в останній тиждень перед великим постом. Воно  символізує прихід весни та пробудження природи після зимового періоду.

Святкувати Масляну до бібліотеки завітали діти молодшого шкільного віку ЗЗСО № 238.

Вікторини, конкурси, пісні… Школярі з радістю взяли участь в народознавчих іграх: «Чи знаєте ви українські традиції?», «Українська народна мудрість». Учасники заходу з натхненням читали вірші-веснянки, водили хоровод, співали «Подоляночку» та розповідали про те, як святкують Масляну в їх родинах.
А ще школярі отримали незабутні враження під час майстер-класу «Млинець - символ сонця» та дізнались про найкращі рецепти випікання. Дітки також мали можливість скуштувати свіжовипечені, неймовірно ароматні смачненькі млинці.
Масляна продовжується ! Всім бажаємо гарного настрою та веселого тижня!
 

20.02.2020

«Герої не вмирали, просто йшли  з Майдану в небо…»
 
Вечір-пам`ять
 
        На шляху до незалежності український народ часто втрачав своїх найкращих синів і дочок. У цьому довгому списку героїв, які полягли за  щасливе майбутнє нашої держави,  є  і  Небесна Сотня.
 
 

       Зала  Галереї мистецтв переповнена. Приспущений прапор України, свічки, квіти… Згадати Героїв прийшли бійці АТО, волонтери, деснянці, молодь, діти.
      ДВО «Патріоти Троєщини»  підготували музичну композицію у пам'ять про загиблих на Майдані. Юні волонтери згадали про події 2014 року, схвильовано декламували вірші, виконували патріотичні пісні під оплески глядачів.
 
 

      Присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих героїв України в скорботі схиливши низько голови перед пам’яттю людей різного віку.
      Герої не вмирають! Вони тут, з нами на Землі! А ми повинні жити гідно, щоб святу Небесну Сотню нізащо, ніколи не забути.
 
 

18.02.2020

«В океані рідної мови…»
Мовознавчий турнір
 
«Розвивайся, звеселяйся моя рідна мово,
У барвінки зодягайся, моє щире слово»

Л. Забашта

Напередодні Дня рідної мови бібліотека радо вітала знавців української мови, підготувавши для них  мовні завдання.
Діти взяли участь у різноманітних конкурсах, демонструючи свої знання граматики, поезії, фольклору, тощо. Під час змагань  пограли в м’яча - проявили словесну майстерність. Учні ліцею №293 - творчі, здібні, ерудовані, уміють працювати в команді. Нехай же вивчення мови стане для них черговою сходинкою до майбутніх успіхів!
 

14.02.2020

«Захоплюючий світ живопису Володимира Немири»
Мистецька екскурсія

В Галереї мистецтв, для вчителів закладів загальної середньої освіти Деснянського району, відбулась тематична оглядова екскурсія по виставковій експозиції «Семіотика барв», яка присвячена творчості знаного українського художника, культурного діяча Володимира Немири. Також відвідувачі Галереї ознайомились з майбутніми мистецькими проєктами, акціями та виставками, які проходитимуть в Галереї мистецтв у поточному році.
 
 

13.02.2020

 «Троянда - символ кохання»
     Майстерня радості
 
       До різноманітних свят прийнято дарувати квіти, і це вже звично. Навіть квіти з паперу можуть бути оригінальними, яскравими, хвилюючими.
 
 
 

    До святкового майстер класу напередодні Дня закоханих долучилися всі бажаючі читачі бібліотеки. При належному старанні чарівну троянду можна зробити своїми руками, використовуючи гофрований папір улюбленого кольору і власну фантазію.
 
 

    Такий подарунок точно оцінять на будь-яке свято, як спосіб продемонструвати свої почуття.
 Вітаймо любих квітами!

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter