ЦРБ ім. П.А. Загребельного

26.03.2019

«Молитва за Україну»
Літературно-історичний вечір
 
            Творчість цієї письменниці поетична, романтична, мудра та змістовна. Такі асоціації виникають, коли читаєш романи та поезії Тетяни Володимирівни Пишнюк.
          26 березня до ЦРБ ім. П. А. Загребельного завітала перший заступник голови Національної Спілки письменників України, прозаїк та поетка, лауреатка літературної премії ім. О. Гончара - Тетяна Пишнюк.
 
 

         Творчість письменниці - пізнавальна, філософська, тонко психологічна та відображує український менталітет, основу людської душі, які проявляються в яскравих емоційно-світоглядних формах. За поетичними та прозовими творами письменниці створено десятки радіопередач, ряд поезій покладені на музику.
 
 

         Зустріч з авторкою пройшла у жвавій розмові про духовні цінності людини, про історичну постать доньки королеви Франції Анни Ярославни Едігни, яка залишила свій слід в європейській історії, про те, як читання та любов до історії рідної землі зміцнює патріотичні почуття та національну гордість кожної людини незалежно від віку.
        Бажаємо пані Тетяні подальших творчих злетів, радості буття,  доброго весняного настрою та творчих Перемог!
     
   
 
 

14.03.2019

«Подвиг добровольців - справжній приклад незламності духу»
Вечір мужності та відваги
 
         В Україні 14 березня відзначається День українського добровольця. Не залишилася осторонь цього дня і ЦРБ ім. П. А. Загребельного.
 
 

          На захід завітали  воїни-добровольці, українські волонтери, юнацтво району. Присутні переглянули тематичну виставку – репортаж, присвячену подвигам добровольців, які боронять кордони нашої держави.
           Юні патріоти ДВО «Патріот» - Троєщина» декламували патріотичні вірші, виконували від щирого серця пісні під аплодисменти переповненого залу. Загиблих воїнів вшанували хвилиною мовчання.
 
 

         Перед учасниками заходу з вітальним словом виступив Голова ГО «Київської міської спілки ветеранів АТО Деснянського району» Нишпор Олег Петрович.
          День українського добровольця стане однією з основ, на якій будуть зростати і гартуватися нові покоління вільних українців.
   
   

 
 

13.03.2019

«Межа світів»
Історико-літературний екскурс

       Чому в радянський час був сфальшований «Лис Микита» Івана Франка? Де поділося останнє полотно Іллі Рєпіна? Як на європейських картах, датованих 1919 роком, з’явився СРСР? Відповіді на ці питання, як окремі пазли, блискуче вкладав у розвінчання сфальшованої історії України Олег Березюк, народний депутат Верховної Ради України.
        Захоплююче, несподівано, загадково, фактажно окреслював спікер рух «межі світів» - межу деспотії і демократії - який відбувається у світі, і в якому Україна грає вирішальну роль.

       Відкриттям для присутніх стало ім’я британського публіциста Ланцелота Лоутона, який ще на початку 20-століття писав, що «українська проблема є наслідком однієї з найбільших політичних фальсифікацій в історії».

    «Лише на 28 році нашої незалежності ми зрозуміли, що маємо інструкції, закодовані у творах українських класиків, потрібно лише відновити їх і дати в руки людям, особливо молодим, які й створять справжню українську державу», зазначив Олег Березюк.

      Депутат Верховної Ради України також ознайомився з роботою ЦРБ ім. П. Загребельного та із задоволенням констатував, що бібліотека має у своїх фондах автентичні, невідредаговані у радянський час, примірники « Лиса Микити» Івана Франка.
      Слідкуйте за нашими анонсами! У нас завжди нестандартно, цікаво та творчо!

 
 

12.03.2019

«Тарасові музи»
Гурман-вечір
 
Дві години емоційного піднесення, цікавої інформації, несподіваного Тараса Шевченка подарувала громаді нашого району українська дитяча письменниця, педагог, громадська діячка Лариса Ніцой.

Більшість біографів-шевченкознавців основну увагу приділяють творчості поета, акцентуючи увагу на роках кріпацтва та заслання. І мало написано і сказано про його душевні почуття, зокрема про його кохання.
Лариса Ніцой певною мірою прочинила двері до складної і своєрідної душі поета та відкрила для присутніх в Шевченкові більше земного, людяного, допомогла глибше осягнути його геніальність, наблизити до пізнання філософії його впливу на долю України.
Зустріч відбулася за проектом «Україна – історія, сьогодення, майбутнє!», який впроваджується у 2019 році Централізованою бібліотечною системою Деснянського району міста Києва, та за підтримки депутата Верховної Ради України Андрія Іллєнка і депутата Київради Петра Кузика.
 

12.03.2019

«Творчі діячі Деснянського району міста Києва»
Краєзнавчий екскурс
 
12 березня у Галереї мистецтв ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулася презентація біобібліографічного довідника «Творчі діячі Деснянського району міста Києва».

Присутні  познайомилися з діячами культури, які проживали або нині проживають у Деснянському районі міста Києва, відкрили для себе нові імена художників, скульпторів, майстрів народної творчості, артистів та інших митців, що своїми творами наповнюють буденне життя духовною атмосферою  та гідно презентують наше місто в Україні та світі.
Краєзнавчо-дослідницька діяльність щодо виявлення талановитих земляків триватиме і надалі.
 

09.03.2019

«Ходімо, Колодію, на нашу затію…»
Святково-розважальна програма
 
9 березня публічні бібліотеки Деснянського району взяли участь у святковому районному заході «Ходімо, Колодію, на нашу затію…».

Увазі всіх охочих була презентована народознавча виставка-інсталяція «А ми Масницю дожидаємо, млинцем Масницю зустрічаємо!», на якій були представлені видання народознавчої тематики.

Мешканці району з радістю взяли участь у краєзнавчій інтерактивній грі, вуличних літературних читаннях «У нас є мова, мова солов’їна» та майстер-класах : «Весняна квітка гіацинт», «Народний оберіг», «Квіти для мами», «Щедрий Ярило» та інші.
Діти із задоволенням водили хороводи, грали в "Зайчика", "чеберяє ніжками» ("Ой на горі жито"), активно залучалися до вікторин. А як серйозно і ретельно писали усі «записки з негараздами» для Марени, змінюючи їх на цукерки!
Не обійшлося й без веселої Циганки (звичайно, з талановитих бібліотекарів), яка передбачала тільки найкраще гостям та учасникам свята. А юні саморобники створювали свої маленькі «шедеври» з різних матеріалів (навіть з надувних кульок).
Свято вдалося на славу! Веселими та радісними ігрищами, розвагами, смачними смаколиками в передостанній, але вже сонячний, день зими.
 

06.03.2019

«Тарас Шевченко, як творець української літературної мови»
Літературно-мистецький вечір
 
Феномен Т. Шевченка полягає в тому, що він подібний до незбагненого…Куди ж прямував Шевченків творчий шлях? До преображення світу і панування в ньому добра, справедливості, національної гордості та свободи. Шевченкова мова стала соборною мовою України, знаменним етапом розвитку української народної мови.

6 березня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся літературно-мистецький вечір для юнацтва «Тарас Шевченко, як творець української літературної мови» у рамках проекту «За українську мову!» до 205-річчя від дня народження українського поета, художника, мислителя.

В заході взяла участь письменниця, президент Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду Т. Г. Шевченка Красицька Людмила Олександрівна, праправнучка поета-класика Тараса Шевченка, одного з українських письменників-основоположників української літературної мови.
Людмила Олександрівна наголосила, що Шевченко по - праву вважаєтьяся творцем української літературної мови як основи розвитку нової, на народній основі української культури. Пані Людмила розповіла, яка лінія родинних зв’язків Шевченків поєдналася з родиною Красицьких та дійшла до сьогоднішніх днів. Читачі дізнались про цікаві маловідомі сторінки життєвого та творчого шляху поета.
Користувачам бібліотеки була презентована тематична виставка, яка містить багатий літературознавчий та культурологічний матеріал.

Цікавою сторінкою заходу стали читання учнями улюблених шевченкових поезій. Присутні осягнули, що для кожного учасника є «свій» Шевченко, який за глибиною істинно людського почуття та досконалістю слова, є не лише великим поетом України, а й одним із найвідоміших поетів світу.


 

05.03.2019

«Тема Другої світової війни в романі «Європа-45»
 Бесіда за книгою  
 
«…Мені здається, що я багато сказав із того,
що хотів сказати у своєму житті.
 У своїх книжках я досить відвертий».

   Павло Загребельний

 
    5 березня у ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась бесіда за книгою «Тема Другої світової війни в романі «Європа-45» за проектом «Павло Загребельний: завжди несподіваний, завжди цікавий» для учнів старших класів ЗЗСО №276.
 
 
 
         Школярі, які взяли активну участь у заході читали уривки з роману, коментували події, які відбувались в Європі під час реальних подій звільнення європейських країн від нацистів, знайомились із з персонажами роману та їх воєнними подвигами в ім’я миру. «Літературні експерти» визначили найкращих «коментаторів», які отримали подарунки від бібліотеки.
 
 
      Головною рисою письменника Павла Загребельного безумовно була жага творення. Чи був він рядовим на війні, студентом-філологом, співробітником журналу «Вітчизна», редактором «Літературної України» - все робив з любов’ю до рідного краю та завжди віддавався своїй справі сповна.
 

01.03.2019

«Пісня буде поміж нас…»
Мистецький ранок
 
 
«Творчість Володимира Івасюка –
                                                                                     це честь нашої культури, це золотий фонд і
                                                                               наш музичний генофонд, міцна основа                                                                                 самоусвідомлення українців, як нації».
                                                                                                                  Галина Івасюк-Криса

       
    1 березня в ЦРБ ім.П. А. Загребельного на мистецький вечір, присвячений 70-річчю від дня народження Володимира Івасюка, українського поета та композитора зібралося чимало читачів різного віку.
 
 

    В заході взяв участь журналіст, сценарист, режисер документальних кінострічок – Володимир Качур. Пан Володимир презентував кінострічку «Володимир Івасюк. Щоб народитися знову» та відповів на запитання глядачів.
    Пісенна творчість Володимира Івасюка актуальна і сьогодні. Через пісні поет і композитор проявив для багатьох мільйонів людей українську національну свідомість, дав українській пісні нове дихання та «запалив вогонь» очищення та оновлення.




 
 

22.02.2019

«Мова - серце народу»
 Мовознавчий турнір
 
       21 лютого Україна відзначила Міжнародний День рідної мови. Це свято мови, якою ми розмовляємо, пишемо, читаємо. Саме завдяки гарному володінню мовою, ми висловлюємо свої думки, спілкуємось, можемо порозумітися, передати свої переживання.
 
 
 

     22 лютого ЦРБ ім. П. А. Загребельного запросила учнів ЗЗСО №238  на мовознавчий турнір. Запекло змагалися дві команди, проявляючи свої знання з української мови. Гравці розгадували мовні загадки, читали скоромовки, добирали синоніми, декламували вірші.
 
 

        Хочеться вірити, що сьогоднішня гра всім сподобалася, учні розширили і закріпили свої знання з мови, а також довідалися багато нового.
                До нових зустрічей!!!
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter