ЦРБ ім. П.А. Загребельного

16.04.2018

«Екологія природи, екологія душі…»
Екоурок
 
16 квітня бібліотекарями ЦБС для учнів 4 класу СЗШ № 23 с. Биківня було проведено екоурок.

Бібліотекарі ознайомили дітей із тематичною виставкою: «Хто здоровий,той сміється. Все йому в житті вдається…» та розповіли, що треба знати людині при купівлі необхідних продуктів, щоб не нанести шкоду здоров’ю. Жваво діти обговорювали побутові проблеми: про ефективність енергозберігаючих ламп та їх користь для зору, про якість води і економію, про екологічні пакети… Отримані поради дітям знадобляться у повсякденному житті.
 
Екоурок пройшов цікаво і жваво. Кращі відповіді дітей стимулювались оригінальними призами.

Закінчився захід пізнавальною грою: «Тепер я знаю… Тепер я буду… »
 

12.04.2018

«Книга, як експонат. Історія книги
 та друкарства в Україні»
Історико-літературний екскурс
за проектом «Памятай! Відроди! Збережи!»
 
12 квітня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного для учнів середнього шкільного віку був проведений літератуно - історичний екскурс «Книга, як експонат. Історія книги та друкарства в Україні».
Користувачам бібліотеки було презентовано тематичну книжкову експозицію та пізнавальний відео-матеріал: «Як створюється книга…», «Книгодрукування за часів І. Федорова та Й. Гутенберга». Діти із задоволенням взяли участь в інтелектуальній експрес-грі «Знайди пару літературних героїв!».
 
Читачі також мали  нагоду подивитись виставку найкращих видань з бібліотечних фондів - книжки різного формату та різноманітного змісту, з якісним ілюстративним матеріалом.
Спілкуйтеся з книгою, адже це літературне джерело допомагає оволодіти певними знаннями, засвоїти досвід попередніх поколінь, прилучитися до культурних надбань та цінностей української та світової культури.
 

05.04.2018

«Дитячі розваги»
Творча зустріч
 
5 квітня в бібліотеці ім. П. А. Загребельного  відбулася творча зустріч учнів молодшого шкільного віку та їх батьків з сучасною дитячою письменницею Галиною Литовченко.

Пані Галина - член Національної спілки письменників України, має публікації в журналах «Дніпро», «Склянка часу», «Крим» та ін.

В затишній атмосфері зали автор презентувала свою першу книжку віршів для дітей «Дитячі розваги» та прозові твори «Далеке літо-2».  Її поезія наповнена теплом і ніжністю, згадками про дитинство, змальовує красу моря і гір.
Письменниця подарувала бібліотеці та дітям добірку своїх книжок з автографом.Яскравою сторінкою заходу було проведення бібліотекарями майстер- класів з виготовлення вітальних листівок до Великодня. На них зображено не тільки символи свята, а й вся краса весняного цвітіння.
 
Вже понад століття живе така традиція вітати близьких та рідних красивими  пасхальними листівками.
 

04.04.2018

«Екологічний бумеранг»
Тематичне заняття
до дня екологічних знань

«Кидаючи бумеранг вчинків,
 заздалегідь подумай,
як будеш ловити бумеранг наслідків»
А. Краснова

Квітневий день надихнув школярів на важливу бесіду з бібліотекарями ЦРБ ім. П. Загребельного про допомогу природі. Як може звичайний учень впливати на довкілля? Виявляється, що може і, навіть, достатньо суттєво!

Жвава розмова про це точилася на тематичному занятті, яке було присвячене звичайним щоденним діям у побуті. Інформація про економію «ранкової» води, від`єднання побутових приладів від електромережі, повторне використання речей – все це спрямовувало дітей повсякчас діяти вдома екологічно.
 
Практична частина заняття стосувалась виготовлення блокнота із залишків використаного паперу. Школярі виявили смак та фантазію, застосували подаровані напередодні вітальні листівки для оздоблення виробу.

Цікаво та незабутньо провели час школярі!
 

29.03.2018

«Стародруки-важливе джерело вивчення історичних подій та давньої української літератури»
Історико - літературна година за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!»

Стародруки - книги, які побачили світ у період від початку друкарства до 1830 р., є окрасою фондів багатьох бібліотек, архівів та музеїв світу.

29 березня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась  для користувачів різних категорій тематична історико-літературна година, за участю працівника відділу рідкісних книг та стародруків  Національної бібліотеки ім. В.І. Вернадського – кандидата філологічних наук, автора більш ніж 50 фахових публікацій - Заболотної Наталії Валентинівни. Відвідувачам заходу був представлений перегляд книжкових та періодичних видань ЦРБ ім. П. А. Загребельного,  який  розповідає про історію виникнення стародруків та про збереження раритетних джерел в сучасних бібліотеках України.


Науковець надала інформацію про цінні книжкові видання, які зберігаються та досліджуються  у відділі рідкісних книг та стародруків Національної бібліотеки ім. В.І. Вернадського.
Виступаюча наголосила, що українськими вважаються стародруки, випущені на етнічних українських землях, незалежно від мови чи шрифту, переважно кириличним і латинським шрифтами та розповіла про внесок українських вчених у збирання, зберігання та бібліотечно-бібліографічне опрацювання цінних літературних джерел.
 

27.03.2018

Читайте з нами українське!»
Рандеву з книгою

«Зараз читач потребує розумної,
благородної літератури…
Якісної, розумної, добре написаної,
добре виданої…»
М. Матіос

27 березня 2018 року в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулось «рандеву з сучасною українською літературою». Читачам було запропоновано ознайомитись з мультимедійною презентацією, яка присвячена творчості сучасних українських письменниць. Зокрема було презентовано твори письменниць:  Ірен Роздобудько та її роман у новелах «Я знаю, що ти знаєш, що я знаю» й Марії  Матіос повість «Армагедон уже відбувся». Також були представлені інші твори відомих українських письменників.

Відвідувачі бібліотеки  взяли активну участь в обговоренні проблематики сюжетів та вчинків персонажів пропонованих творів.
 
Між читачами та бібліотекарем відбулась жива розмова про роль творчості сучасних українських письменниць в сучасному просторі європейської літератури.
 

26.03.2018

«Новруз  – свято, що об’єднує народи…»
Святковий ранок за проектом :
«Пізнай, прийми та руку простягни…»

26 березня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного для категорії користувачів біженці відбувся святковий ранок - відзначення «Новрузу», нового року для народів Азіатських країн. Міжнародний день Новруз - це  одне із найулюбленіших свят  іранських та тюркських народів.

Учні студії вивчення української мови «Українське слово» з Афганістану та  Гвінеї ознайомились з ілюстрованим тематичним переглядом літератури, розповідали про традиції відзначення свята в країнах, де вони народились. Початок весни у всіх народів асоціюється з радістю, початком нового життя, і для багатьох людей це свято стало днем довгоочікуваної зустрічі весни.

Інтерактивна частина заходу містила інтелектуальну гру  «Новруз крокує по географічній карті світу», в  результаті якої студенти показали свої знання з  географії та країнознавства.

Позитивний настрій додало нашим іноземним друзям святкове чаювання по - бібліотечному.
 

21.03.2018

«Юлія, або запрошення до самовбивства»
Знайомство з книгою
за проектом: «Павло Загребельний: золоті сторінки творчості»

21 березня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулося знайомство з книгою «Юлія, або запрошення до самовбивства» - один з перших творів написаний у період незалежності України, автор художньо розгортає картини буття сучасних українських жінок, нелегкі їх взаємозв'язки з головним героєм.

У центрі подій роману – головний герой Роман Шульга і п'ятеро жінок, які супроводжують його на життєвому шляху. Роман складається з п’яти частин: "Азія", "Європа", "Борисфен", "Ітіль", "Візантія".

Трагічна загибель чотирьох героїнь пробуджує в героєві відчуття провини за невміння утримати коханих жінок, яких потрібно було захищати, відстоювати, боротися за них, а не думати про власне задоволення.
Загребельний показав  героя, як людину, все життя якої – це ходіння на межі, а любов до жінки стала запрошенням до смерті.

Бібліотекарем було презентовано тематичний мультимедійний матеріал. Також цікавою сторінкою заходу було представлення картини «Роксолана» та частини видань з приватної колекції Павла Загребельного, подарованої ЦРБ родиною Загребельних.

Запрошуємо всіх бажаючих до читання творів Павла Загребельного!
 

21.03.2018

«Екологічні дати року»
Презентація книги

Напередодні однієї з екологічних дат року – Всесвітнього дня води, у Водно-інформаційному центрі відбулася цікава зустріч. Захід був присвячений презентації книги – методичного посібника «Екологічні дати року», який перевидається втретє.

На представлення книги були запрошені бібліотекарі міста Києва. Презентацію проводила автор – Санковська І.М., бібліотекар ЦБС Деснянського району м. Києва.

Методичний посібник містить не тільки інформацію про екологічні дати року, а й численні рекомендації щодо проведення різноманітних виховних заходів з прикладами відповідно до провідної дати місяця.

Приємним сюрпризом для гостей стала подарована книга з автографом автора та екскурсія оновленою експозицією музею води!
 

19.03.2018

«Сторінками творів Жуля Верна»
Географічний турнір

«Земля така велика, а життя таке коротке!
Щоб залишити після себе завершену справу,
знадобиться не менше 100 років»

Ж. Верн

У світі книг існують автори, за творами яких можна вивчати життя та різноманітні науки. Письменник-мандрівник Жуль Верн залишив після себе велику кількість романів, які можна використовувати у якості підручників з географії.

Саме цією особливістю творів автора і скористалися працівники ЦРБ, коли запропонували учням 8-го класу СШ№249 пройти шляхами героїв книг : «П`ятнадцятирічний капітан», «Діти капітана Гранта», «Навколо світу за 80 днів» і «20 000 льє під водою».

З багатогранною творчістю Жуля Верна відвідувачів познайомила бібліотекар, зробивши огляд літературного спадку автора. А сам географічний турнір містив питання, що стосувалися біографічних даних автора, технічних передбачень у його творах та мандрів несподіваними місцями планети Земля.

Школярі вправлялися у розрізненні представників флори і фауни континентів, за географічними координатами знаходили місця початку чи кінця подорожі, пригадували хронологію подій та з`ясовували вірогідність інформації.

Географічний турнір спонукав дітей звернутися до тексту романів та перечитати твори.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter