ЦРБ ім. П.А. Загребельного

11.05.2017

«Неопалимі сторінки історії…»
Вечір - спомин
до Дня Пам’яті та примирення і 72-ї річниці Перемоги
над нацизмом у Другій Світовій війні (9.05)

«Вогонь з повітря, з берега й води-
Снаряди, міни, бомби і торпеди,
Усе в диму, ти небо бачиш ледве,
І в небі чорних вибухів ряди…»

Л. Дмитерко

В травневі дні цього року ми відзначаємо День Пам’яті та примирення і 72-у річницю Перемоги над  нацизмом у Другій Світовій війні. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр.. Не можна забувати тих, хто віддав своє життя для щастя інших.
11 травня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного завітала науковий співробітник Національного музею історії України Тамара Куцаєва. Науковець розповіла  юнацтву нашого району про сторінки історії війни, сучасну символіку відзначення свята, мужність та героїчні подвиги  українських воїнів. Відвідувачам заходу було презентовано тематичну виставку, підготовлену для вшанування пам’ятної дати: науковим співробітником  музею представлені історичні мультимедійні матеріали та унікальні архівні фотографії. Жива доповідь  дослідниці про тривожні  події війни не залишила байдужим жодного із присутніх.
На меморіалі Вічної Слави завжди панує скорботно урочиста тиша. Полум’я вічного вогнища нагадує про всіх тих, хто не повернувся з поля бою, пожертвував своїм життям заради кращого майбутнього на землі. Схилимося у пошані перед пам’яттю спочилих воїнів та  подякуємо ветеранам за мирне небо, за життя , за щастя і свободу, за нашу вільну Батьківщину.
 

27.04.2017

«Велика Британія запрошує…»
Історико - етнографічна  година
(за проектом «Читаючи, подорожуй світом!»)

«Я нічого не бажав би змінити
в Англії окрім погоди»

Оскар Уальд

5, 20,27 квітня в  ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулись історико-етнографічні  години «Велика Британія запрошує…». В заході взяли участь учні загальноосвітніх  школ № 119, № 247.

Читачам було представлено виставку-подорож, яка розповідає про географічне положення, природні умови, історію, політичний устрій та культуру Великої Британії.
Бібліотекар підготувала  мультимедійну презентацію «Її Величність Британія», що надала можливість присутнім краще пізнати історію та культуру цієї країни. Учасники заходу здійснили віртуальну подорож історичними  та пам’ятними  місцями Англії, Шотландії, Північної Ірландії та Уельсу.
Найактивніші читачі взяли участь в інтерактивній грі «Починаючий екскурсовод» та прокоментували  сторінки історичних та сучасних  подій, важливі етапи та цікаві факти розвитку Великої Британії.

Щоб краще дізнатись про цю чудову країну, не схожу на інші держави світу, долучайтесь до читання та подорожуйте!
 

25.04.2017

«Мандруємо творчістю Павла Загребельного»
Літературознавча година
(за проектом «Павло Загребельний : золоті сторінки творчості»)


25 квітня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась літературознавча година «Мандруємо творчістю Павла Загребельного» за книгою «Неложними вустами». Автор працював над цією книгою майже тридцять років. Збірка статей, есе, літературних та історичних портретів розповідає про сторінки життя великих, славетних та маловідомих постатей української та зарубіжної культури. В цій книзі можна прочитати  творчий аналіз історичного джерела «Повість минулих літ», повість про Павла Тичину; нариси про Григорія Сковороду Олександра Довженка, Анатоля Франса, Сельму Лагерлеф, Юрія Смолича та інших цікавих особистостей.
Жанровий діапазон цієї незвичайної роботи відомого українського прозаїка вражає читачів будь-якого віку..
 

20.04.2017

День Нової книги

20 квітня в ЦРБ  ім. П. А. Загребельного для користувачів різних категорій  відбувся День Нової книги. Читачі ознайомились з новими надходженнями, які отримані бібліотекою  в  І-ому кварталі.
 

13.04.2017

Шановні користувачі!

Напередодні свята Великодня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного  до уваги читачів представлено  виставку-інсталяцію «Великодні мотиви.».

На виставці можна ознайомитись з матеріалами, які розповідають про  народні традиції святкування Великодня, як розписувати писанки, з старовинними рецептами  випічки «від наших бабусь та прабабусь».

Готуємось до свята разом! Виставка діє з 12 по 24 квітня.
Ласкаво просимо до бібліотеки!

 

12.04.2017

«Світле кіно мандрує бібліотеками»
Кіноперегляд

Щороку в нашому місті проходить Міжнародний кінофестиваль  «Світло», ініціатор якого є Спілка християнських письменників України.

В ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся перегляд кінострічок  – «переможців» ІІІ-го фестивалю, в якому взяли участь творці світлого, мотивуючого, просвітницького кіно України, Швейцарії, Іспанії, Німеччини, Франції, Ізраїлю, Білорусі, США та інших країн.
До уваги користувачів було представлено короткометражні кінострічки  «Абонент», «Не менше 50», «Міна», анімаційний фільм «Help».

Девіз фестивалю : «Світле  кіно пробуджує серця!» дійсно відображує  суть того, що бажали автори показати у своїй кіно-творчості.
 

22.03.2017

                «Новруз - найдавніше новорічне свято на Землі»
Інтерактивна бесіда 
за проектом «Пізнай, прийми та руку простягни…»

У 2010 році генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію про оголошення 21 березня Міжнародним днем  Новруз. У сучасному світі це свято весни відмічають більше трьохсот мільйонів людей з різних країн світу.
22 березня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулось святкове чаювання та інтерактивна бесіда  «Новруз - найдавніше новорічне свято на Землі» за проектом «Пізнай, прийми та руку простягни…» з нашими користувачами - біженцями з Афганістану. Для афганського народу – це свято початку нового календарного року.  Новруз не тільки об'єднує між собою країни, а й нагадує про те, що ми повинні дорожити нашою спільною планетою. прославляючи красу природи і відродження весни. Новруз може в рівній мірі надихати і людей, які відзначають це свято, і тих, хто просто знає про його існування, на те, щоб з ще більшою ретельністю піклуватися про охорону навколишнього середовища та любити природу.

Це справжнє інтернаціональне свято дружби і весни.
 

16.03.2017

«Японія: гармонійне поєднання сучасності та традицій»
Історико-культурологічний вернісаж

«Коли рано на світанку я сів на циновку біля вікна, то зрозумів, що японці не тільки прекрасні художники - вони перетворили все життя людини в мистецтво».
Рабіндранат Тагор

Шановні користувачі!
На державному рівні 2017 рік проголошено Роком Японії в Україні.

Пропонуємо Вам ознайомитись з історико-культурологічним вернісажем «Японія: гармонійне поєднання сучасності та традицій», який допоможе доторкнутись до сторінок історії та сучасності цієї незбагненною, загадкової і парадоксальної країни.
На виставці представлена література, яка розповідає про географічне положення, клімат, флору та фауну Японії; про державно-політичний устрій, економіку країни, про місце японської культури в розвитку світової цивілізації та  історичні співвідносини між Україною та Японією. Також представлені твори сучасної японської літератури: Ясунарі Кавабата, Харукі Муракамі, Єсано Акіко, Сей - Сенагон та інших відомих письменників.

Ласкаво просимо в світ екзотики, високих технологій,
культури та психології японської нації!
 

15.03.2017

«Чарлз Діккенс, як представник англійського реалізму»
Літературний вечір
(за проектом «Читаючи, подорожуй світом!»)


«Діккенс був яскравим виразником, свого роду  рупором
заволодівшим Англією загального натхнення, пориву і п'янкого
ентузіазму, що кликав всіх і кожного до високих цілей».

Честертон Г.

28 лютого, 14 та 15 березня  в  ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулись  літературні вечори  «Чарлз Діккенс, як представник англійського реалізму» до 205-річчя від дня народження англійського письменника для юнацтва нашого району. В заходах взяли участь учні старших класів ЗНЗ №247 та  ЗНЗ№ 249.
Увазі читачів була представлена літературно-біографічна виставка, яка ознайомила з художнім світом творчості Чарлза Діккенса, з життєвим шляхом англійського романіста. Бібліотекарем було розроблено мультимедійну презентацію   «Гуманістичний зміст та людяність творчості Ч. Діккенса», яка допомогла присутнім зрозуміти, що письменник ще за життя набув світової слави, став загальновизнаним класиком.

Відвідувачі бібліотеки мали можливість подивитись уривки художнього кінофільму «Пригоди Олівера Твіста» та документальну кінострічку «Будинок-музей Чарлза Діккенса».
Найбільш активні читачі взяли участь у експрес-грі «Юний літературознавець»  та пізнавальній вікторині «Літературні досягнення Чарлза Діккенса».

Критики називали Чарлза Діккенса «великим поетом» за легкість, з якою він володів словом, фразою, ритмом і образом, порівнюючи його за майстерністю лише із Шекспіром.
 

15.03.2017

«Постать Леся Курбаса в історії вітчизняного театру»
Година мистецтва

«Це людина, яка була театром»
О. Дейч

15 березня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась година мистецтва «Постать Леся Курбаса в історії вітчизняного театру» до 130-річчя від дня народження  українського актора і режисера, організатора і реформатора театру, театрального педагога, публіциста, драматурга, перекладача.

В заході взяли участь студенти університету ІІІ-го віку при територіальному центрі соціального обслуговування Деснянського району.
Увазі читачів  була представлена виставка - персоналія, яка розповідає про сторінки  життєвого та творчого шляху митця. Бібліотекар презентувала  слайд-шоу «Лесь Курбас. Нова театральна якість», що надала  можливість присутнім краще зрозуміти заслугу режисера в розвитку театрального мистецтва в Україні та європейській культурі початку XX століття. Також присутні мали можливість подивитись документальну кінострічку «Лесь Курбас. Про АРТ».

Своєю неординарною творчістю Лесь Курбас осяжно і вдумливо виконав мистецькі та філософські завдання свого часу.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter