ЦРБ ім. П.А. Загребельного

26.04.2016

«Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…»
(вечір-реквієм)
 
Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин.
Як тяжко, як тужно моєму народу болить!

Б.Олійник «Сім»

Чорнобиль не має минулого часу…

26 квітня 2016 року виповнилося 30 років  з дня Чорнобильської трагедії, яка до сьогодні залишається найбільшою техногенною катастрофою за всю історію ядерної енергетики.

З нагоди сумних роковин до ЦРБ ім. П. А. Загребельного завітали учні 10–х класів ЗНЗ №119, 238, 292 на вечір-реквієм «Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…» до річниці Чорнобильської трагедії.

В заході взяли участь Президент Всеукраїнського культурно-наукового фонду Т. Г. Шевченка, племінчата прапраонука по лінії сестри Катерини Т. Шевченка Красицька Людмила Олесандрівна, яка в доступній та відвертій розмові розповіла присутнім про перші години і дні катастрофи, про фатальну роль простого людського фактору безвідповідальності керівництва станції, та держави, і чи можна було уникнути цієї катастрофи.

Також для учнів була цікавою та захоплюючою розповідь Бугрима Валентина Володимировича про трагічні події 30-річної давності та про катастрофу. Валентин Володимирович учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, журналіст, академік, доктор філософії, історик, автор одного із перших телерепортажів для Українського і Центрального телебачення, літописець і дослідник Чорнобильської катастрофи.

Автор презентував свою нову книгу «І засурмив Третій Ангел…» про відомі пророцтва та передбачення найбільшої в світі ядерної аварії  на  Чорнобильській АЕС та великої екологічної біди світового масштабу.

До цієї трагічної дати бібліотекарями була підготовлена виставка пам'ять «Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин…», пам’ятка «Чорнобиль: 30-ліття трагедії».

Чорнобиль... Чорний біль нашої землі. І скільки б не минуло років, все одно це слово полум’янітиме чорним вогнищем скорботи.

Наш земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто, ризикуючи свої здоров'ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю.
 

 

22.04.2016

22 квітня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного на черговому засіданні клубу  «Інтелектуальний світ голубого екрану»  відбулась бесіда за публіцистичним твором Михайла  Павловича Загребельного «Сергій Параджанов». Параджанов - людина-вулкан ідей, людина-оркестр, творча людина, яка дарувала оточуючому світу відчуття свята, гармонії та краси.
 
Користувачі бібліотеки дізнались чимало цікавих фактів із життя особистості, в якій жили геній та велика людина, а також  про сумісну працю Сергія Параджанова та Павла Загребельного у створенні сценарію до незавершеного  фільму «Київські фрески», зйомки якого відбувались в 1965 році. Відвідувачі бібліотеки подивились  біографічну драму  «Параджанов» режисера Олени Фетісової та  Сержа Аведікяна про справжнього художника, життя якого було тісно пов’язано з Україною.

Сергій Параджанов відомий в світі не тільки своїми кінострічками, а й як майстер декоративного мистецтва. Для створення своїх полотен автор використовував різноманітні матеріали папір, дерево, метал, перламутр, тканину, мереживо, нитки, намистини, скло, кришталь та ін.
 
Відвідувачі заходу мали можливість ознайомитись з мультимедійною презентацією, яка продемонструвала інші творчі грані таланту кінорежисера, феномен його багатогранного поліфонічного мистецтва.
 

 

21.04.2016

21 квітня в ЦРБ ім. П. Загребельного, за побажанням наших користувачів жінок з Афганістану,  був проведений майстер-клас із циклу «Квіти в нашому домі…» за діючим проектом роботи з біженцями «Пізнай, прийми та руку простягни…». 
 
Під час цієї зустрічі  ми  робили з паперу червоні, жовті, рожеві , помаранчеві гвоздики для декору своїх осель. Сьогодні до майстер-класу долучилась  родина  нових користувачів, які тільки починають вивчати українську мову, а рукоділля стало в нагоді з першого відвідування бібліотеки.
Наприкінці заходу всі учасниці майстер-класу прийняли рішення подарувати  власноруч зроблені квіти дівчинці - новій мешканці нашого міста.
Після другої світової війни гвоздика  в Європі стала символом антивоєнного руху, емблемою руху за роззброєння, символом мужності, відваги.
 
Подумаємо всі разом про мирне життя, про те, які кроки може зробити кожен з нас в напрямі збереження та відновлення навколишнього середовища. Сьогодні більш ніж коли-небудь, збереження життя на землі вимагає від всіх почуття загальної відповідальності – нації за націю, особистості за особистість, людини – за всі інші форми життя.
 

18.04.2016

18 квітня в Україні щороку відзначають Міжнародний день пам’яток та історичних місць. Світова культура надзвичайно багата на різноманітні культурні пам’ятники та історичні визначні пам’ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, цілком залежить від зусиль на рівні держави та дбайливого ставлення до цієї проблеми  кожного з  нас.

18 квітня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась година  мистецтва «Моя земля, моя історія жива…». До цієї дати була підготовлена виставка-вернісаж яка розповідає про найвизначніші пам’ятки історії та культури України. Читачі бібліотеки ознайомились з літературою книжкової виставки, доторкнулись до сторінок історії та сучасності цієї важливої теми, здійснили відео-екскурсію визначними історичними місцями нашої країни, які визначені науковцями, як «7 чудес України».

Дорогі друзі! Вивчаймо історію, зберігаємо історичну та культурну спадщину разом!

 
 
 

15.04.2016

15 квітня в ЦРБ ім. П.А.Загребельного відбулось засідання краєзнавчого клубу «Рідне місто моє», в якому активно вже багато років поспіль беруть участь працівники Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.
 
Цього разу з цікавими фактами історії та сучасності Києво-Печерської Лаври  мали можливість ознайомитися  учні 8 класу загальноосвітньої школи № 247. Поділитись своїми знаннями з юнацтвом до бібліотеки завітала працівник відділу музейно-освітньої роботи Заповідника Ірина Сергіївна Халіль. Ірина Сергіївна розповіла про подвиги перших ченців-подвижників засновників монастиря святих Антонія та Феодосія, першого історика нашої країни преп. Нестора-Літописця, про Ближні та Дальні Печери. За допомогою слайдів користувачі бібліотеки детально ознайомились з архітектурою та історією споруд на території Заповідника та монастиря.
 
Лаврські Печери, де мешкали святі подвижники Київської Русі  ще з середини ХІ століття завжди будуть місцем, привабливим значимістю та цікавим своєю історією для киян та гостей нашого міста.
 
 
 
 

14.04.2016

14 квітня в ЦРБ ім. П.А. Загребельного відбувся літературний вечір «Полинова зоря Валер’яна Підмогильного», до 115-річчя від дня народження визначного українського белетриста ХХ століття, перекладача українською мовою класиків французької прози, представника письменників «Розстріляного відродження». Захід пройшов в рамках  проекту «Україна. Становлення державності. Ч. ІІ».
 
Для вшанування пам`яті видатного українського письменника, чиї твори проникнуті філософією існування, а його герої захоплені процесом пізнання себе, була підготовлена тематична книжкова виставка.    Для більш глибокого розуміння читачами життя та творчості класика української літератури, бібліотекарями  була  підготовлена мультимедійна презентація «Справжнє щастя може відчути той, хто зазнав горя…».
 
Із зацікавленістю відвідувачі бібліотеки подивились документальну кінострічку «Валер`ян Підмогильний», яка розповідає про літературну діяльність письменника. «Цікавою сторінкою» заходу стала участь юнаків та дівчат  у літературній вікторині «Валеріан  Підмогильний  -  автор інтелектуально-психологічної прози». Розумники та розумниці, які надали правильні відповіді отримали подарунки від бібліотеки.
 
 

8.04.2016

В Києві з 2013 року працює щорічний кінофестиваль «Світло».  Мета  кінофестивалю - підтримка та популяризація морального, світлого  кіно, розвиток і реклама українського кіно-продукту, розширення кінозв'язків між країнами та пошук молодих талановитих кінематографістів. Режисери студій з України та країн зарубіжжя  представляють публіці художні та документальні фільми, анімацію, музичні кліпи та соціальні ролики. Мета авторів кінострічок  створювати кіно-продукт, який здатен зробити глядачів трішки добрішими, вселити надію на краще майбутнє.

В рамках міського проекту  «Світле кіно мандрує бібліотеками»  (показів фільмів, які отримали перемогу в різних номінаціях у кінофестивалі «Світло» в 2015 році) для  всіх бажаючих користувачів  ЦРБ ім. П. А. Загребельного 8 квітня  відбулась демонстація кінострічок: ігрового короткометражного кінофільму «Держи удар» (Україна, м.Київ), анімацій - «Про жадность кое-какой птички»)  та «Inside» (Україна, м.Київ), документальної короткометражної кінострічки  «Всупереч. На два фронти» (Україна  м. Дніпропетровськ), ігрового короткометражного кінофільму «Lila» (Іспанія). В заході взяли участь Голова комітету з питань культури, моралі, духовності та збереження культурної спадщини Громадської ради при КМДА Котлякова Лариса Костянтинівна та поетеса  Гочакова Тетяна, яка з натхненням представила користувачам бібліотеки свою  християнську  поетичну творчість.
Побажаємо учасникам майбутніх кінофестивалів  нових творчих пошуків та досягнень, вдалих кінематографічних  рішень, подальшого  високопрофесійного розповсюдження сенсу моральності життя з наших екранів та  безумовно натхнення й ще раз натхнення!


 
 

31.03.2016

31 березня в ЦРБ ім. П.Загребельного пройшла прем’єра  книг «Долина довгих снів»  та «Дума про невмирущого» для різних вікових категорій читачів за проектом «Павло Загребельний: золоті сторінки творчості». Також увазі користувачів  була представлена виставка-колаж за повістю «Дума про невмирущого».
 
Присутні мали нагоду ознайомитись з ідейним змістом повістей та художнім стилем мови класика української літератури, подивитись на екран ілюстративний матеріал, який супроводжує яскраві сюжетні лінії пропонованих  для читання творів.
 
Літературні читання,  бенефіси, огляди книг, бесіди за творами П. Загребельного будуть проходити в нашій бібліотеці протягом року.
 
Слідкуйте за нашими анонсами!
 
 
 

30.03.2016

Цикл публічних заходів  за проектом  «Україна. Становлення  державності. Ч.ІІ (1922-2016 рр.)» було відкрито 30 березня  в центральній бібліотеці  ім. П. А. Загребельного  на історичному вечорі  «Українська  ідея М. Грушевського : історія і сучасність»,  присвяченому життєвому та творчому шляху видатного історика, громадського та політичного діяча Михайла Сергійовича Грушевського.  Для вшанування імені  вченого  світового рівня, творча спадщина якого містить праці з історії, історіографії, соціології, літератури, етнографії, археології, фольклору, - бібліотекарі підготували книжкову виставку «Совість української державності».

Щоб поділитись своїми знаннями  в заході взяла участь  завідувач  історико-меморільного музею  Михайла  Грушевського Панькова Світлана Михайлівна.

Музей Михайла Грушевського в Києві є сьогодні не тільки музейним закладом, але й центром грушевськознавства в Україні.

Світлана Михайлівна  розповіла  про цікаві сторінки життя та творчості  видатного вченого, переконала  дівчат та юнаків , що  М. Грушевський дійсно був одним  з провідних діячів  українського національного відродження в новітній історії України. Не було жодної помітної ділянки суспільного життя, в якій він безпосередньо чи опосередковано не брав би участі. Неоцінима й немеркнуча його заслуга перед українським народом. Діяльності цього великого патріарха нової української науки були притаманні  широкий діапазон  та багатогранність.
 
Тривають роки і люди, небайдужі до  нашого історичного минулого все частіше гортають сторінки творів Михайла Грушевського, тому що  його творча спадщина допомагає нам глибше розуміти і вірно будувати сьогодення,  збагачувати  історичну і соціальну пам'ять, наш духовний потенціал.
 
 
 
Ми вже повідомляли нашим читачам, що в цьому році ЦРБ П. А. Загребельного  буде працювати за патріотичним проектом «Україна. Становлення  державності. Ч.ІІ (1922-2016 рр.)». У відділі обслуговування представлена виставка-панорама «Віхи становленя української державності. Ч. ІІ (1922-1990 рр)». Окремою вистакою в залі періодичних видань презентовано тему «Україна на шляху Незалежності  (1990-2016рр)»
Зацікавились?  Приходьте до нас!
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter