ЦРБ ім. П.А. Загребельного

22.03.2016

Франсіско Хосе де Гойя – видатний іспанський художник, ім’ я якого по праву увійшло в історію світового мистецтва. Його творчості  була  властива смілива новизна художньої  мови, гостра виразність ліній  та штрихів, контрастів світла та тіні, поєднання гротеску і реальності, алегорії та фантастики.
 
22 березня в ЦРБ № 141 відбулась година мистецтва «Видатний іспанський живописець, гравер та графік» до 270-річчя від дня народження Франсіска  Гойї, іспанського живописця та графіка.
 
Увазі користувачів була представлена книжкова виставка, яка висвітлює творчі досягнення митця та розповідає про життєвий шлях , наповнений радісними та печальними епізодами. На виставці також представлені репродукції історичних полотен, портрети. Для яскравої ілюстрації  творчості  митця були підготовлені слайди   картин , за допомогою яких користувачі бібліотеки ознайомились з роботами  художника на екрані.     Ознайомившись з картинами  та життєвим шляхом  митця читачам стало зрозумілим,  що його роботи  відкрили   нові шляхи розвитку колористики  в  європейському живописі, а важливими рисами  характеру відомого іспанського художника Франсіска  Гойї  завжди були   честь, совість та відданість своїй справі.
 
 
 

18.03.2016

Театр - це світ духовності  й краси,  це своєрідне художнє «дзеркало життя»,  людських вчинків,  яке завжди  вдосконалює нас за  допомогою законів  мистецтва.
 
18 березня в ЦРБ № 141 відбувся ретро-вечір  «Зоря української сцени: Марія Заньковецька»,  приурочений до Міжнародного дня театру. Захід був проведений  для студентів  університету ІІІ віку, які навчаються при відділенні соціально-побутової адаптації Територіального центру соціального обслуговування Деснянського району.  Користувачі  бібліотеки ознайомились з літературою, яка розповідає про цікаві сторінки розвитку українського театру, про видатних театральних  діячів - корифеїв  української сцени:  Марію Заньковецьку, Марка Кропивницького, Івана Карпенка-Карого, Миколу Садовського,  Панаса Саксаганського,  Михайла Старицького та ін. 
 
Відвідувачі бібліотеки мали можливість подивитись документальний кінофільм  «Лариса Кадирова. Моя Марія».
 
 
 

14.03.2016

Хтось скаже, що на вулиці холодно? Не віримо! Бо цими вихідними ми офіційно розпрощалися із зимою. Гучне народне свято Масляної відзначили шумними гуляннями жителі Деснянського району.
 
Усі ласі до розваг і млинців зібралися у суботу на майданчику біля Деснянської районної державної адміністрації на районний святково-розважальний захід «Проводи зими. Масляна 2016», де для учасників святкування влаштували великий концерт, усіх пригощали гарячими маслянистими млинцями, проводилися змагання, проходили майстер-класи, лунала гучна запальна музика, яка залучила та об’єднала усіх у спільному хороводі  свята.
Зайняли своє місце «на майданчику читача» і взяла на себе частку у розважальному дійстві і бібліотеки. Працівниками на святі були представлені: виставка-інсталяція  «Масляна іде-весну красну веде», для мешканців нашого району працював інформаційний  калейдоскоп «Колодку» справляємо – Весну зустрічаємо» та ігровий майданчик «Млинці смакуй, весело Масляну святкуй». З радістю  мешканці нашого району підключились до святкової  години народознавства  «Святкуй, широка Масляна!» (вікторини, загадки, літературні ігри). Ті, хто надав правильні відповіді, - отримали подарунки від бібліотек.  Учасникам  заходу були роздані інформаційні флаєри «Цікаві факти про Масляну».
Для відвідувачів свята молодшого та середнього шкільного віку бібліотекарі провели  майстер-класи «Весняне сонечко»,  «Нехай квітує масляна!» із виготовлення різнокольорових подарунків-сувенірів. 
Також учасники свята мали нагоду опинитися  у «куточку чарівних речей», який дозволив кожному зануритися у казку. Виставку літератури найкращих кулінарних рецептів на будь-які смаки «Масляна, Масляна, яка ти смачна!» представила сама винуватиця свята – молодиця Масляна. Вбрана усіма атрибутами народного українського костюму та обвішана з ніг до голови цукерками Масляна пропонувала вигідний обмін: збирала усе неприємне та прикре, що ми накопичили за довгу зиму та віддавала за це усе найсолодше. Охочих позбавитися своїх невдач вистроїлася величезна черга. І вже за годину солодкі прикраси Масляної перетворилися на гіркі.
Дякуємо усім, разом із ким, нам вдалося так весело розпочати новий цикл весняних свят! Запрошуємо вас до бібліотеки аби разом, так само весело, його провести!

 

10.03.2016

На сторожі правди, любові і честі стоїть Шевченкове слово і сьогодні. Його доля – частка історії нашої країни, а слово - безсмертний заповіт для українців. Йдучи за своїм творчим  покликанням поет розгортав перед читачем сенс життя, як патріота, відкривав широкі обрії надій, викликав глибокі думи.
 
10 березня у Галереї мистецтв при ЦРБ № 141 відбувся  фестиваль-конкурс «З любов’ю до Кобзаря» до 202-річчя від дня народження видатного українського поета Т.Г. Шевченка підготовлений управлінням культури, туризму та охорони культурної спадщини Деснянської в місті Києві державної адміністрації в партнерстві з закладами культури та освіти району.
Бібліотеки також взяли участь у літературно-мистецькому конкурсі: вірш «Якби мені мамо намисто…» натхненно продекламувала Чорнобай Юлія, поезію «Лілея» чуттєво прочитала Лобойко Василина, вірш «Садок вишневий коло хати» виконала учасниця молодшого віку Чернищева Вікторія.
До уваги гостей була представлена виставка-вшанування «Віч–на-віч з Шевченком», яка висвітлює творчий доробок поета, розповідає про сторінки його життя. Для учасників заходу було проведено майстер-класи з ошибани та витинання різноманітних кольорових  зображень на тканині.
Окремою ноткою заходу стала тематична виставка «Кобзар-найволелюбніша книга всіх часів». Присутні мали можливість ознайомитись з унікальними виданнями різних років. Для  експозиції з власної колекції надала літературу та медалі до ювілейних шевченківських дат мешканка нашого району – племінчата прапраонука Тараса Шевченка по лініі сестри Катерини, керівник Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду Т. Шевченка, поетеса, журналістка Красицька Людмила Олексадрівна.
Тож, нехай поетичне напуття  Великого Кобзаря стане заповітом для нас у справі збереження мови народу, звичаїв, пісень. Нехай вогонь його душі запалить у наших серцях іскру Віри, Надії, Любові до рідної землі, нашого народу.
 

10.03.2016

Всіх запрошує на свято і широка, і багата-Масляна!
 
Кожна нація, кожен народ мають  свої звичаї, які зберігаються  протягом багатьох століть і освячені віками.
 
10  березня для користувачів-біженців в ЦРБ № 141 відбулась народознавча година «Масляна, масляна, яка ж ти мала…» за проектом «Пізнай, прийми та руку простягни…». Присутні ознайомились з літературою народознавчої тематики за допомогою якої можна глибше дізнатись, як святкують масляну в України з давніх часів.
 
Спечені бібліотекарями до цього дня млинці надали можливість нашим гостям відчути справжній аромат свята.
 
Вшанування народних традицій підтримуює  взаємовідносини  між  людьми різних національностей, між людьми та  природою,  наповнює духовною цілісністю та корисними знаннями  кожну окрему людину.
 

 
 

2.03.2016

«Я на гору круту крем’яную
Буду камінь важкий підіймать.
І, несучи вагу ту страшную,
Буду пісню веселу співать».

«Донька Прометея»
 
Вогонь пісень Лесі Українки палає уже понад століття. Це незгасимий вогонь таланту. Донька Прометея, як прозвали її, несла вона вогонь своїх поезій, за життя людям, несе і зараз, устами нашими, її потомків. То ж нехай звучить серед нас слово Лесі і слово про Лесю, як шана наша пам’яті її великій.

2 березня ЦРБ №141 завітала до учнів 3 класів ЗОШ №277 з нагоди святкування 145-річчя від дня народження  видатної української поетеси Лесі Українки.
 
Спільно з шкільним бібліотекарем Ларисою Іванівною Березнюк був проведений поетичний калейдоскоп «Донька Прометея».
На пам'ятному заході учні прослухали цікаві факти з життя Лесі Українки, з насолодою читали найвідоміші вірші поетеси: «Надія», «Конвалія», «Гетьте думи...», «Хотіла б я піснею…», приймали активну участь у літературній вікторині «Вітрила її долі»,за які отримали подарунки.
Для учнів цікавою та захоплюючою була відео - подорож по творчості видатної української письменниці Лесі Українки "Лесина скарбниця". З перегляду діти дізнались якою трагічною і в той же час цікавою є доля Лесі.

На згадку про зустріч учасники отримали  флаєра-запрошення до бібліотеки.

 

25.01.2016

«Ні! я жива! Я буду вічно жити!
Я в серці маю те, що не вмирає…»
Леся Українка
 
Ці поетичні рядки геніальної доньки українського народу, великої поетеси, перекладачки, громадського діяча Лариси Петрівни Косач.

25 лютого в ЦРБ №141 відбулась поетична хвилина «Вона жива і вічно буде жити!»  до 145- річчя від дня народження Лесі Українки.

До ювілею була підготовлена виставка – вшанування «Довгими щирими сими словами до людей промовлятиму я…»

Користувачі бібліотеки відчули легкий сум, який є у ліричній поезії, глибоку любов до рідної землі, неньки України.

То ж будемо і ми вчитися терпінню, вірі, любові і надії у нашої неповторної Лесі.
Візьміть і ви прочитайте твори, що долинули до нас крізь століття та насолодіться її геніальною творчістю!
 

24.02.2016

24 лютого 2016 року  в конференц-залі бібліотеки № 141 пройшов загальносистемний День інформації, присвячений підсумкам роботи бібліотек системи за патріотично-просвітницькими проектами «Україна. Становлення державності. Ч. І. Х-ХХ стт.» та «Українці в контексті розвитку європейської цивілізації».

Метою проектів було ознайомлення широкого кола користувачів з інформацією про самосвідомість і консолідацію народу як української нації в боротьбі за створення своєї державності, про тих осіб, котрі зробили неоціненний внесок у різні сфери людської діяльності, стали вагомим рушієм європейського і світового суспільства, жили як на території України, так і за її межами і стали символом своєї епохи.

Підсумки роботи за проектами бібліотеки району представляли у вигляді слайд-презентації. Всі бібліотеки продемонстрували володіння традиційними формами роботи спільно з новими інформаційними технологіями. Були організовані та проведені різноманітні заходи, серед них -  літературно-історичні вечори, концерти, лекції-вистави, наукові та мистецькі години, виставки дитячих малюнків та ін., створена бібліографічна продукція. Масові заходи супроводжувалися документальними відеоматеріалами, аудіо записами, демонстрацією художніх фільмів, використовувалися ресурси інтернет.

На заході було представлено дві презентації – бібліографічного нарису «Соня Делоне – українська Коко Шанель» та буктрейлер до серії «Життя видатних дітей», які своїм  доробком послужилися світові.

При проведенні заходів бібліотеками залучалися: Інститут  суспільства Київського університету ім. Б. Грінченка, музей історії Десятинної церкви, Національний  Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Національний музей українського народного декоративного мистецтва, Академічний камерний хор «Хрещатик», Храм св. мучеників Андріана та Наталії, учні середніх шкіл.

Всі заходи патріотично-просвітницьких проектів виконували місію пам`яті та передачі інформації нащадкам про героїчні та творчі досягнення українців.

Всього за тематикою проектів було проведено 55 заходів в яких взяли участь 2212 користувачів, створено 19 бібліографічних посібників, видано - 4499 книг.


 

19.02.2016

Архип Куїнджі, видатний художник, майстер пейзажного живопису, народився поблизу Маріуполя. Аби  згадати та вшанувати цього видатного художника  19 лютого в ЦРБ № 141 для студентів університету ІІІ віку, які навчаються при відділенні соціально-побутової адаптації  Територіального центру соціального обслуговування Деснянського району  відбулась  мистецька година «Мозаїка художніх полотен Архипа Куїнджі»  присвячена 175-річчю  від дня народження  майстра. Користувачам  бібліотеки було  презентовано  виставку-вернісаж  «Світло картин Куїнджі», на якій представлено довідкову, енциклопедичну, мистецтвознавчу літературу, альбоми з репродукціями картин художника. За допомогою мультимедійної апаратури ми можемо запропонувати всім нашим користувачам насолодитись  зображеннями картин Архипа Івановича Куїнджі, що викликає захопленість та краще розуміння творчості художника. Відвідувачі бібліотеки мали можливість подивитись документальну кінострічку «Архип Куїнджі. Фільм із циклу Біблейський сюжет», відео-матеріал «Музей-квартира Архипа Куїнджі».
 
Картинами  Куїнджі, як витворами мистецтва люди насолоджувались під час  життя талановитого художника ,- роботами майстра захоплюємося ми і сьогодні, сподіваючись побачити в них кожен раз щось нове, прекрасне  і незвичайне.
 

 

14.02.2016

14 лютого закохані всього світу святкують День Святого Валентина. Цього дня влаштовують творчі зустрічі, розкривають один одному свої почуття,  дарують подарунки, готують сюрпризи.
 
В цей святковий день в Муніципальній галереї Деснянського району відбулась літературна зустріч «Разве можно понять что-нибудь в любви», влаштована  бібліотечними працівниками ЦРБ № 141.
 
Працівниками галереї  для відвідувачв заходу було організорвано майстер-клас з виготовлення подарункових різнокольорових «Валентинок».
 
В святковій зустрічі взяли участь лікар Євген Черняхівський та філолог Наталія Висоцька. В натхненому поетичному діалозі яскраво й трепетно  звучали шедеври  світової любовної поезії. Радісною ноткою заходу був розіграш святкової лотереї. Учасники, яким пощастило отримали від бібліотеки подарунки.
 
У день цього чудового романтичного свята вже відчутно подих весни, коли для любові пробуджуються серця, хочеться побажати нашим читачам та гостям нашого заходу щирої радості, щастя, позитивних емоцій, піднесених почуттів. Шукайте їх, утримуйте та ніколи від себе не відпускайте!
 

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter