ЦРБ ім. П.А. Загребельного

29.05.2015

29 травня працівники бібліотеки № 141 та  бібліотеки № 115 для дітей взяли участь у загальнорайонному масовому  заході, присвяченому дню Києва. Свято відбулося біля Деснянської районної в м. Києві державної  адміністрації.  Незважаючи на тривалий дощ, надвечір хмари розійшлися і чимало мешканців нашого району зібралися   на майданчику, щоб підтримати виступи танцювальних, співочих  юнацьких й дитячих  колективів, «пограти» в різноманітні  краєзнавчі інтелектуальні ігри та взяти участь  у різноманітних майстер-класах.
 
Інтелектуали «грали» у  розвиваючу краєзнавчу  вікторину  «Вулиці Деснянського району в іменах та назвах» та краєзнавче лото «А історію столиці знати кожному годиться». Діти намагались давати  правильні відповіді нарівні з дорослими учасниками. Переможці отримали подарунки від бібліотек – яскраві комікси, художні та пізнавальні книжки для читачів різного віку.
З великим задоволенням та зацікавленістю любителі рукоділля взяли участь у майстер-класі «Браслети дружби». Ці браслетики, зроблені власноруч з голубих та жовтих стрічечок,  стали символом взаєморозуміння та прагнення миру для кожного учасника.
Такі заходи дарують глядачам та учасникам  радість, тепло, надію на краще майбутнє. А ми - бібліотекарі маємо можливість ще раз розповісти жителям нашого району про важливість присутності книги в нашому житті та запросити всіх до бібліотек.
 
Бажаємо тобі процвітання наша древня і вічно молода столиця!

 

28.05.2015

28 травня в ЦРБ № 141 відбулися краєзнавчі читання «Києво-Печерська Лавра. Спадщина та сучасність» для студентів «Університету третього віку», які навчаються при відділенні соціально-побутової адаптації Територіального центру соціального обслуговування Деснянського району.
 
Мета краєзнавчих читань – популяризація історико-культурної та духовної спадщини Національного Києво-Печерського історико-культурного Заповідника, ознайомлення з напрацюваннями оригінальних ідей в галузі музейної педагогіки науковцями  Заповідника.
 
В заході взяли участь : завідуючий науково-дослідного відділу музейних програм та проектів Топилко Олег Васильович, старший науковий співробітник  Горовий Анатолій Васильович ; заслужений художник України Франчук Валерій Олександрович, режисер  телекомпанії «Глас»  Брага Богдан.
 
Анатолій Васильович Горовий - український історик, музейний фахівець,  прозаїк, поет, художник та педагог. Його діяльність та творчість  направлена на духовне та естетичне виховання особистостей різного віку. За сценаріями  А. Горового створені документальні кнострічки, лекції-вистави, які з успіхом презентують науковці  у різних закладах нашого міста . Неабияку зацікавленість викликала у учасчників семінару документальна кінострічка «Вартові міражів», присвячена поетичному осмисленню автором філософських та психологічних  аспектів  нашого  буття. Свої ліричні натхненні вірші презентувала присутнім  гостя бібліотеки  Світлана Макаревська.
Між історією та сучасністю – тісний зв”язок. Цей місточок міцно поєднує події минулого із нашим  сьогоденням. Ця ідея глибоко осмислена та передана читачам  в творчих пошуках  науковця   Анатолія Горового. Бібліотекам району Анатолій Васильович презентував свої книги з авторським надписом.
Шановні читачі ! Хто зацікавився, приходьте до  наших бібліотек !
 
Ласкаво просимо !
 

14.05.2015

Україна вперше відзначила День пам'яті та примирення. До великої кількості заходів, які тривають в нашій країні приєдналась і ЦРБ № 141.
 
14 травня в нашій бібліотеці відбулась патріотична година «Нам заповідана мужність…», присвячена до Дня пам’яті та примирення та 70-ї річниці Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, в якій взяла участь науковий співробітник Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945» Тамара Куцаєва.

Сторінка за сторінкою перед присутніми вимальовувалися події війни та героїчний внесок українського народу в перемозі над нацизмом.

Друга світова війна була насправді глобальним військовим конфліктом в історії воєн Землі та причиною найбільших трагедій ХХ століття.
До уваги користувачів була представлена книжкова експозиція  «Подвиг безсмертний – пам’ять нетлінна!».

Користувачі бібліотеки мали нагоду подивитись на екрані електронний варіант виставки світлин воєнної доби «Україна. Війна. Власна пам’ять», підготовлений працівниками Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945.

У Другій світовій  війні, взяло участь 80% людства. Війна йшла на землі, в небесах і на морі – бойові дії велися на трьох континентах і у водах чотирьох океанів. Це був єдиний військовий конфлікт, в якому було застосовано ядерну зброю. А ще ця війна була найбільш кровопролитною. Загальні втрати військових та цивільного населення склали від 50 до 85 млн. осіб.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять всіх тих , хто героїчно боровся з нацизмом та  не повернувся до свої домівок  під час Другої Світової війни і героїв сучасної війни.
 
Миру в Україні бути!
Будь славен пам’ятний в серцях нащадків Перемоги світлий день!
 

21.04.2015

«Самой удивительной сказкой является жизнь  человека…»
Г.К.Андерсен

 


В останній рік свого життя Андерсен прочитав в  одній з англійських газет, що його казки належать до числа найбільш популярних у всьому світі книг. Пройшли роки, і слава казкаря витримала перевірку часом…
 
21  квітня в бібліотеці № 141 для наших юних  користувачів  відбулась літературно-мистецька година «Чарівник країни мрій» до 210-річчя від дня народження відомого данського письменника Ганса Крістіана Андерсена.
До уваги читачів була представлена книжкова експозиція «Кошик казок Ганса Крістіана Андерсена».  Сьогодні ми говоримо Андерсена не тільки , як про казкаря… Андерсеном було написано дуже багато різножанрових творів . Це - вірші, повісті , романи, п’єси, трагедії, автобіографічний твір «Казка мого життя», публіцистика – записки мандрівника, збереглися листи  письменника до його друзів, відомих  особистостей…
 
Наші читачі із зацікавленістю  прослухали огляд літератури книжкової виставки, ознайомились з віршами Андерсена, подивились мультиплікаційний фільм «Стійкий олов’яний солдатик».

Щорічно в день народження великого казкаря Андерсена весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Згадаємо і ми творчість  неперевершеного данського письменника і ще раз осмислимо важливість існування дитячої книги.
 

16.04.2015

Основним джерелом, з якого можна почерпнути відомості про ранній середньовічний період становлення української державності, є літопис «Повість минулих літ», авторство якого приписують ченцю Києво-Печерського монастиря Нестору.

Глибше пізнати ті найдавніші часи користувачам бібліотеки № 141 надала можливість лекція- вистава «Куди прямуєш, о Русь свята ?», яка відбулась  16 квітня за проектом «Україна. Становлення державності». Лекція-вистава створена й зіграна працівниками відділу науково-дослідного відділу музейних програм та проектів Національного Києво-Печерського історико – культурного заповідника.    
Автор сценарію: старший науковий співробітник Горовий А В., постановник: начальник науково-дослідного відділу музейних програм та проектів Топилко О. В.

Основоположником вітчизняної історії став Преподобний Нестор. Ця вистава – спроба осмислення та розуміння життя і творчості Нестора Літописця за матеріалами літописних джерел, листів та інших історичних документів. Поклик до вірності Батьківщині – ось головна ідея постановки. Відвідувачі заходу - молоде покоління осмислило ще одну історію про незламну любов до своєї Вітчизни , про мужність і стійкість Нестора, тверді переконання і віру в Україну.
 
В постановці переплелись  історичні події давнини з розумінням сучасних подій в нашій  країні. Історія вчить та «червоною ниткою» пов ‘язує  ідеали   часів Київської Русі з ідеями сьогоднішніх днів.
 
«Хвилиною мовчання» наші читачі вшанували пам’ять подвигу героїв минулих часів та сучасних героїв України. Вічна пам”ять і слава героям України!

Увазі учасників та гостей заходу була представлена тематична розкладка «»Повість минулих літ» - література часів Київської Русі ».
Шановні читачі! Історичний екскурс по основним етапам становлення української державності буде продовжуватись… Слідкуйте за нашими анонсами!

 
 

15.04.2015

 «І не буде переводу
Українському народу
Доки  із глибин сторіч,
Долина козацький клич…».
Яковенко Я.

Впродовж усієї історії козацтво відігравало величезну роль в державотворенні нашої країни.    Феномен українського козацтва у вітчизняній історії абсолютно унікальний, особливий і , не має аналогів в історії інших народів.

15 квітня в ЦРБ № 141 відбувся іісторико-краєзнавчий  вечір  «Історичне місце українського козацтва в розбудові державності України» за проектом «Україна. Становлення державності». В заході взяли участь Бонь Олександр Іванович – доцент інституту суспільства Київського  університету ім. Б. Грінченка та юнацтво району. Увазі користувачів була представлена книжкова експозиція  «Українська державність у період Запорізької Січі та Гетьманщини».
На основі  архівних документів  Олександр  Іванович  відтворив  яскраві картини козацької минувшини, зіставив факти історичних подій  з сучасними подіями в Україні, долучаючи  до живого діалогу та дискусії  присутніх на заході  юнаків та дівчат.

Історик-дослідник розповів про те,що багатовікова історія козацтва переконливо довела його силу та здатність бути провідником  та захисником народу, його незалежності. Славетні імена українських гетьманів Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка, Івана Мазепи та багатьох інших  по праву увійшли в героїчну історію козаччини та історію української культури. 

Вчені справедливо вважають, що козацька ідея здатна пробудити до активного життя невичерпну фізичну і духовну енергію, державотворчу направленність  багатомільйонного населення українців. Будемо сподіватись, що в нашій країні і сьогодні будуть  панувати справжній козацький дух та воля!

 

20.03.2015

«В этой музыке эхо тюрингских лесов,
И небес бесконечность, и печаль, и любовь,
С неба звёзды мерцают этой музыке в такт,
И душа отдыхает в мире месс и токкат».

Зінаїда Міркіна

20 березня в ЦРБ № 141 відбувся літературно - музичний вечір  «Ціль музики – дотик до серця…», присвячений 330 - річчю від дня народження Йоганна Себастьяна Баха. Любителі класичної музики з задоволенням завітали до бібліотеки згадати німецького музиканта та композитора, ім’я якого по праву увійшло до історії світової музикальної культури.  Ім’я  Йоганна Себастьяна  Баха очолило десятку найбільш великих композиторів усіх часів і народів.
 
Відвідувачі бібліотеки ознайомились з літературою, яка розповідає про життєвий та творчий шлях композитора. Користувачі  бібліотеки мали нагоду насолодитись  аудіо-матеріалом – твором  Баха   «Токата ре мінор» та з зацікавленістю подивились документальну кінострічку «Йоганн Себастьян Бах» із серії «Великі композитори».

Творча спадщина Баха закликає слухачів зупинитись в нашому житті, відійти від суєтності  і згадати вічні цінності, в яких перемагає любов,  згода та гармонія.
 
 
 
 
 

19.03.2015

Мироточиві глави - давні та шановані святині лаврських печер, про які  розповідає Печерський Патерик. Феномен мироточення,  з точки зору науки, вчені пояснити не можуть. Ці глави, виділяють зцілювальне  миро. Для віруючих людей  - це безсумнівне чудо та дія Благодаті Божої…

19 березня в ЦРБ № 141 відбулось чергове засідання краєзнавчого клубу «Рідне місто моє» за темою «Святині Києво-Печерської Лаври».
 
Цікаву бесіду з юнацтвом провів  гість бібліотеки  старший науковий співробітник  Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Воронін Віталій Вікторович.

Кожне засідання краєзнавчого клубу поглиблює історичні знання наших користувачів та насправді сприяє відродженню духовних й культурних цінностей  відвідувачів  бібліотеки.
 

18.03.2015

Поезії Ліни Костенко нікого з читачів не залишають байдужими. Вірші класика української літератури сповнені справжньої, щирої любові - до людини, природи, рідного краю. Все, про що пише письменниця - про події сивої давнини чи кохання, красу навколишнього світу чи поезію, -  читати однаково цікаво. Її вірші  покладені на музику…
 
18 березня в ЦРБ № 141 відбувся літературно-музичний вечір «Ліна Костенко - троянда поетичного саду України», присвячений  85-річчю  від дня народження  видатної української поетеси.  Вшанувати творчість пані Костенко  до ЦРБ № 141 завітали учні загальноосвітньої школи № 247. Увазі читачів була представлена виставка - персоналія, яка розповідає про творчий та життєвий шлях талановитої  поетеси. Учасники заходу прослухали відеоматеріали: вірші Ліни Костенко в виконанні народних артистів України - Остапа Ступки та  Надії Матвієнко, ознайомились з  піснями  на слова  поезій Ліни Костенко. 
Найуважніші читачі з задоволенням взяли участь у літературній грі та отримали призи від бібліотеки.
 
Ніжне і гнівно-обурливе, пристрасне і розчулене летюче слово Ліни Костенко обережно торкається найпотаємніших струн наших сердець,  викликаючи мелодії радості, смутку, любові та  надії.
 

13.03.2015

«Як хочеш від людей шаноби, любов і гнів бери у путь…»
Під такою назвою в бібліотеці №141 13 березня відбувся  вечір-портрет присвячений 120- річчю від дня народження корифея української поезії Максима Тадеєвича Рильського. У заході брали участь члени клубу «Інтелектуальний світ голубого екрану». Оцінити творчий доробок митця допомогла представлена на вечорі книжкова виставка поетичних творів М. Рильського, декламування його віршів. Перша поетична збірка «На білих островах побачила світ 1910 року, - остання – «Зимові записи» - в рік його смерті 1964. Між цими датами колосальна творча дистанція, що показує масштабність і різноманітність зробленого. Більш досконало вивчити життєвий та творчий шлях поета учасники заходу мали можливість із продемонстрованого документального фільму «Поет Максімус».
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter