ЦРБ ім. П.А. Загребельного

18.12.2014

   18 грудня в конференц-залі бібліотеки № 141 пройшов загальносистемний День інформації, присвячений підсумкам роботи за патріотично-просвітницьким проектом «Треба жити і пам'ятати» (до 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників (28.10.1944).
    Метою проекту було ознайомлення широкого кола користувачів з трагічними та героїчними подіями тих років, виховування почуття патріотизму і любові до Вітчизни, почуття вдячності до тих, хто виборов довгоочікуваний мир на українській землі.
    Підсумки роботи за проектом бібліотеки району представляли у вигляді слайд-презентації. При проведенні заходів бібліотеками залучалися ветерани Великої Вітчизняної війни, музичні школи, центр дитячої та юнацької творчості, учні середніх шкіл. Всі бібліотеки продемонстрували володіння традиційними формами роботи спільно з новими інформаційними технологіями. Були організовані та проведені: книжкові виставки, тематичні викладки, історичні відео-години, бесіди-діалоги, медіагодини-спомини, бібліографічні огляди, літературно-музичні вечори, виставки дитячих малюнків та ін., створена бібліографічна продукція. Масові заходи супроводжувалися документальними відеоматеріалами, аудіо записами, демонстрацією художніх фільмів, використовувалися ресурси інтернет.
    Найбільш яскраву слайд-презентацію «Літопис подвигу і пам’яті» представила  дитяча бібліотека № 119.
    Всі заходи просвітницького проекту «Треба жити і пам`ятати» виконували місію пам`яті та передачі інформації нащадкам про героїчне минуле нашого народу, на долю якого випала найжорстокіша війна ХХ сторіччя.  Всього за тематикою проекту було проведено 55 заходів, видано - 2835 книг, відвідали заходи у рамках проекту  - 2 277 користувачів.
 
 

 
 
 
 

4.12.2014, 9.12.2014

Завжди раді прийняти у себе в бібліотеці та поділитись своїм досвідом роботи та досягненнями фахівці ЦБС Деснянського району. 4 і 9 грудня до ЦРБ № 141 завітали колеги з різних регіонів України-Полтавщини, Житомирщини, Рівненщини, Чернігівщини та ін. Вони мали можливість побачити в дії що таке ремоделінг, як правильно починати процес комп’ютеризації бібліотечних процесів та організації Інтернет-центру, за якими програмами та проектами працюють бібліотеки ЦБС, як організована система підвищення кваліфікації бібліотечних працівників,які школи і заняття організовані для громади району по використанню Інтернет-ресурсів, які об’єднання за інтересами працюють в бібліотеках, як залучати додаткові кошти для розвитку ЦБС і багато іншого.
 
 
 

21.11.2014

21 листопада бібліотека № 141 відкрила свої двері шанувальникам інтелектуального кіно для творчої зустрічі з українським кінорежисером, кіносценаристом, письменником Муратовим Олександром Ігоровичем. Учасники заходу з інтересом ознайомилися  з життєвим та творчим шляхом митця, переглянули автобіографічну документальну стрічку про нього. Олександр Ігорович з болем в душі розповідав про те, як в малолітньому віці пережив лихоліття війни та як це відобразилося на його творчості.

Великий вплив на режисера мало знайомство з творами Миколи Хвильового. В період  1991-1996 років за творами М.Хвильового О.Муратов зняв кінотрилогію. Перший художній фільм  із неї -«Танго смерті»  за повістю «Про санаторійну зону», який демонстрували на зустрічі. Вся трилогія («Геть сором» за повістю «Сентиментальна історія», «Вальдшнепи» за однойменним романом) одержала премію Всеукраїнського культурно-наукового фонду Т. Г.Шевченка «За визначний внесок у національне та державне відродження України».

Після перегляду фільму учасники заходу обмінялися враженнями від зустрічі, а режисер відповів на питання аудиторії.
 

 

20.11.2014

«Вклонися моя Україно,
Цим людям великим і скромним,
Що в назвах фронтів титанічних
пронесли наймення твоє»
.
Микола Бажан

20 листопада в ЦРБ № 141 відбувся літературно- музичний вечір  «Пісні, опалені війною…», присвячений 70-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників за проектом «Треба жити і пам`ятати…».
Розповісти юнакам та дівчатам про визволення України завітав до бібліотеки мешканець нашого району ветеран Великої Вітчизняної війни Царьов Микола Андрійович. Микола Андрійович пліч о пліч  стояв в бойових рядах з тими, хто не шкодував себе, рятував рідну землю і приніс перемогу над оккупантами. Важко було людям у тривожні воєнні роки, але поруч з бійцями та громадянами, які знаходились в тилу завжди поруч були воєнні пісні. Пісні, які надихали на подвиг, підтримували і піднімали бойовий дух. Пісня, підхоплена на фронті, крокувала разом з воїнами до самої Перемоги і  стала справжнім літописом війни…
 
Молодь нашого району з задоволенням бере участь у патріотичних масових заходах. Дівчата та юнаки ознайомились з літературою, яка розповідає про створення героїчних та ліричних пісень воєнного часу, прослухали при яких обставинах  створювались пісні.. Їх співають і сьогодні. Відвідувачі бібліотеки прослухали аудіо-запис героїчної пісні «Ой, Дніпро, Дніпро», ліричні пісні  «Давай закурим…», «Смуглянка», «Балада о летчицах». Зацікавили користувачів музичні відео-фрагменти з художніх кінострічок, що допомогли відчути той тривожний час, коли майже кожна людина була готова до подвигу в ім`я мирного майбутнього.
Учні  Київської міської школи мистецтв №3 приєднались до проведення  нашого заходу : Ланейко Серафіма виконала на фортепіано мелодію до пісні «Синенький скромний платочек», Катерина Авдаш подарувала нам пісню «Мальви» , учень школи № 238 Гладков Нікіта продекламував вірш «Вогонь свічі палахкотить» про визволення України від німецько- фашистських окупантів.
Сьогодні ми з хвилюванням  згадуємо тих, хто пішов на війну та не повернувся. Наше покоління щиро дякує їм за те, що ми можемо жити…
 
 

11.11.2014

11 листопада  працівники центральної районної бібліотеки № 141 на чолі з директором Деснянської ЦБС Курило Тетяною Іванівною  відвідали в Кончі Озерній дружину класика української літератури Загребельну Елу Михайлівну.  Як прийнято в цій родині,  вона дуже щиро та  гостинно прийняла нас. Ела Михайлівна з натхненням розповіла про цікаві сторінки життєвого та творчого шляху свого чоловіка.  Під час змістовної розмови година «летіла» за годиною і ми зрозуміли, що день скоро буде закінчуватись…
 
Дуже вдячні Елі Михайлівні за те, що приділила нам свій час, познайомила з «реліквіями», картинами, світлинами  своєї сім’ї.
Ми сподіваємось на подальшу співпрацю з родиною Загребельних і віримо,  що багате українське слово Павла Загребельного буде насичувати ще не одне покоління наших читачів.

 

22.10.2014

  Увага! Увага! Увага!
 
Шановні користувачі!
Скуштуйте новинку бібліотеки -
«Книги, які смакують до кави»
 

16.10.2014

Церемонія  нагородження бібліотечних фахівців та читачів району
 
16 жовтня названі переможці в номінаціях найкращій читач та найкращий бібліотекар 2014 року публічних бібліотек Деснянського району. Церемонія проходила в Центральній бібліотеці. Захід став підсумком плідної співпраці  творчості читачів та бібліотекарів в цьому році. На церемонії були присутні почесні гости з організацій, які співпрацюють з бібліотеками ЦБС, керівники адміністрації району та читачі. Особливо тепло  присутні привітали Онуфрійчука Вадима Михайловича – т.в.о. голови Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації, який вже не перший рік опікується закладами культури. Відкрила церемонію директор Деснянської ЦБС Курило Тетяна Іванівна. Вона сказала багато  добрих слів про співпрацю бібліотекарів, читачів та громади району. Першими на «червону доріжку»  запросили  бібліотекарів, які були нагороджені Почесними грамотами та Подяками. Онуфрійчук Вадим Михайлович від щирого серця подякував людям , які вчать любити книгу. Після музичного привітання, яке створило атмосферу  української гостинності, на «червону  доріжку» вийшли читачі, які плідно у 2014 році працювали  з літературою і щиро поділилися своїми знаннями з іншими відвідувачами бібліотек. Кожен з читачів отримав подарунок на добру пам`ять та незабутні враження.

В залі панувала творча атмосфера. Ведучі заходу декламували вірші про роль книги в нашому житті. Лунали українські пісні у виконанні учнів дитячої школи мистецтв №3  (директор Рябоконь О.В.), поетичні духовні твори, які з великим натхненням  прочитав настоятель Свято-Троїцького храму, протоієрей Дмитрій Григорак. Вдало церемонію супроводжувала демонстрація медіа матеріалів, які знайомили всіх присутніх з особистостями номінантів та діяльністю  бібліотек. Щиро кожен з номінантів з екрану  розповідав  про своє ставлення до читання, бібліотеки, кадр за кадром розкривали роботу бібліотек з інвалідами, біженцями, переселенцями та іншими незахищеними верстами населення району.

Бібліотека
 це відкритий майданчик спілкування, на який запрошується кожний, хто прагне знань. Це ще раз підтвердив наш захід.

На святі були присутні: Онуфрійчук Вадим Михайлович – т.в.о. голови  Деснянської районної в м.Києві державної адміністрації; Гулей Ярослав Танасійович–депутат Київської міської Ради, начальник управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації Жукова Тетяна Миколаївна, Благочинний церков Деснянського благочиння, настоятель Свято-Троїцького храму, протоієрей отець Дмитрій Григорак, Рябоконь Олена Василівна директор Київської міської дитячої школи мистецтв №3; Жупан Оксана Юріївна - представник газети «Вісник Деснянського району»; Кабанова Ірина Володимирівна - директор школи-дитячого садочку «Мрія» - І ступеня для дітей з вадами опорно-рухового апарату, Ялда- представник інтеграційного Центру біженців, роботу якого координує Благодійний фонд «Рокада».
 
 
 
Інтерв'ю кращого читача 2014 року бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей Василини Лобойко на 1 каналі Українського радіо, присвячене її захопленню - читанню книжок. 
 

 

16.10.2014

16 жовтня в ЦРБ № 141 відбулось чергове засідання краєзнавчого клубу «Рідне місто моє…» за темою «Медицинські знання Київської Русі».

Про медицинські знання, якими володіли ченці Києво-Печерського монастиря в давні часи  розповіла відвідувачам бібліотеки  провідний науковий співробітник науково-дослідного  відділу музейних  програм і проектів  Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Халіль Ірина Сергіївна.

Неабиякий інтерес аудиторії викликала документаьна кінострічка «Стріла заздрощів. Поєдинок» про лікаря - преподобного Агапіта Печерського.

Юнацтво цікавиться історією рідного краю і ми сподіваємось, що знання отримані юнаками та дівчинками в бібліотеці знадобляться їм і в майбутньому.
 
 
 

30.09.2014

Бібліотека – море книг,
Бібліотека – храм науки...
Переступайте наш поріг,
Беріть скарби нетлінні в руки!
   Петро Гоць

Щорічно 30 вересня вся наша країна святкує Всеукраїнський день бібліотек. Це свято не тільки  бібліотечних фахівців, а й  всіх тих, хто любить бібліотеку і вважає книгу важливою частинкою свого життя.

В ЦРБ № 141з  цієї нагоди відбувся цикл святкових заходів, що розпочався десантом  бібліотекарів:  «Читайте у нас !», який  «висадився» на вулицях нашого району.
 
 
 
 

З успіхом пройшов  аукціон  творчих ідей і пропозицій «Я хочу, щоб в бібліотеці було…».  Всі бажаючі  читачі мали можливість взяти участь у цьому заході.  Побажання різні – є і фантастичні.  Будемо максимально робити все, щоб пропозиції  наших користувачів здійснились!

Дружні стосунки з бібліотекою зберігають біженці, що мешкають в Деснянському районі та є  користувачами  нашої бібліотеки.  В цей  раз вони  взяли участь у бібліо-чаюванні, яке з радістю  підготували для них бібліотекарі. На святковому заході  панував веселий настрій, створений мистецтвом різних народів світу. Вірші, пісні  і малюнки створили атмосферу дружби та взаєморозуміння.
 
 
 
Зацікавила  читачів  книжкова виставка  «Бібліотекар в художній літературі та на екрані», тему якої доповнила  медіа - презентація «Відомі особистості – бібліотекарі».
 
 
 
 

Працівники нашої бібліотеки будуть гідно відстоювати необхідність своєї  професії  і в майбутньому.

Щиро вітаємо і  бажаємо  святкового настрою  всім нашим колегам і читачам!
 
 

26.09.2014

26 вересня в бібліотеці № 141 відбулося чергове засідання клубу шанувальників кіно. Захід присвячений творчості Пантелеймона Куліша, перу якого завдячуємо створенням першого історичного твору про Україну «Чорна Рада». Із  цікавою лекцією про життя та  творчість письменника виступив перед  читацькою аудиторією кандидат історичних наук Бонь Олександр Іванович. Науковець розповів про епоху, яка відображена в романі,  про героїчне  минуле українського народу та актуальність тих подій і нині, довічні цінності українського народу (свобода та воля).

З задоволенням учасники заходу подивились фільм за твором П. Куліша, створений в 2009 році на кіностудії імені О. Довженка, «Чорна рада». Глядачі насолоджувалися прекрасною грою Б.С. Ступки  та інших українських акторів.
 
 
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter