ЦРБ ім. П.А. Загребельного

20.03.2014

20 березня в ЦРБ № 141 відбулось засідання краєзнавчого клубу «Рідне місто моє» за темою «Історія печер Києво-Печерської лаври». З членами клубу, учнями шкіл Деснянського району, своїми знаннями поділилась кандидат історичних наук, працівник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, автор книг про печери - Воронцова Олена Анатоліївна. Дослідниця розповіла, що з давніх часів Київ був відомий Києво-Печерським монастирем, літописанням, медичними знаннями, монастирськими печерами. Таємниця печер зберігалася ченцями дуже ретельно. Але сучасні археологи зробили все можливе, щоб знайти давні поховання ченців, розшифрувати написи, які були зроблені на різних мовах та розповісти нам, якими були перші ченці. Печери завжди  були дуже цікавим об`єктом для паломників та туристів. Отже, вирушаймо до Києво-Печерського заповідника з нами!
 
 
 

13.03.2014

«Немає і не буде більше в світі Поета, який би так
самозречено рвав свою душу не лише тоді, коли
сповідувався у любові до своєї Вітчизни, а й тоді,
коли просто вимовляв ім`я її».
В. Смолій

13 березня в ЦРБ № 141 відбувся ювілейний літературно-мистецький вечір «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…»,  присвячений до  200-річчя від дня народження видатного українського поета, письменника, художника, етнографа Т. Шевченка. Бібліотекарі презентували виставку-вшанування, створену до цієї дати.  З радістю зустріли користувачі племінчату прапраонуку Тараса Шевченка по лінії сестри Катерини – Красицьку Людмилу Олександрівну, яка мешкає в нашому районі.  За її ініціативою засновано Всеукраїнський благодійний культурно-науковий Фонд Тараса Шевченка, президентом якого є вона сама. Людмила Олександрівна розповіла про родинні зв`язки з родиною Шевченків, ознайомила присутніх з маловідомими фактами з родоводу та життя  славетного поета.
 
Працівники відділу довідково-бібліографічної та інформаційної роботи бібліотеки презентували  відвідувачам заходу путівник з вшанування пам`яті Т.Шевченка «Живи поете в бронзі і граніті, живи поете в пам’яті людській». Всі бажаючі можуть ознайомитися з путівником на нашому сайті.   
Вдалою  ілюстрацією вечора був перегляд уривку  з художньої кінострічки «Тарас Шевченко», в якій роль Тараса Григоровича зіграв талановитий російський актор Сергій Бондарчук.
Будемо ж і ми зберігати та вшановувати пам`ять великого Шевченка!
 

26.02.2014

То приветлива, то сурова
Сходит с каменных гор заря.
Ты прекрасна, земля Бажова,
Трудовая Урал-земля!

Павло Бажов – казкар  нашого дитинства,  що подарував нам «Хазяйку мідної гори», «Срібне копитце», «Малахітову шкатулку». Його оповіді пізнавальні, навчають нас добру та мудрості. Вони немов поза часом…

26 лютого в  ЦРБ № 141  відбувся  малахітовий вечір «Доброта  та велич простоти в оповідях Бажова» до 135-річчя від дня народження видатного російського письменника Павла Петровича Бажова.

Ознайомитись з творчістю  письменника завітали до бібліотеки учні 6-х класів школи № 238. Присутні поринули в атмосферу чистоти природи Уральського краю, фантастично красивих самоцвітів, познайомились з трудовим подвигом робітників - гірників, які уславили цей край. Дуже сподобався дітям Данило – герой  однієї з оповідей  Бажова , списаний автором з образу реального робітника Данила Звєрєва.

Огляд книжкової виставки і розповідь бібліотекаря доповнили мультфільми: «Срібне копитце», «Огневушка-поскакушка», уривки з художніх фільмів «Степанова пам`ятка», «Кам'яна квітка», документального фільму «Советский сказ Павла  Бажова». Завдяки перегляду фрагментів з документального фільму читачі мали можливість побачити унікальні кадри – «письменник за робочим столом», «під час спілкування з молоддю». Літературна гра подарувала дітям  радісний, піднесений настрій. 

 
 
 
 
 

13.02.2014

В атаку йшли не ради нагород,
Скалічені страждали в медсанбатах.
За право жить завдячує народ
Полеглим і посивілим солдатам.
 
13 лютого в ЦРБ № 141 відбувся вечір спогадів «Дорогами війни…»  в рамках освітньо-патріотичного проекту «Треба жити і пам`ятати», присвяченого до 70-ої річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників.  Зустрітись з користувачами бібліотеки  завітав письменник, мешканець нашого району дійсний член Академії будівництва України Ляшенко Володимир Григорович. Автор ознайомив присутніх зі своєю книгою  «І печалі , і радості », яка була гідно оцінена відомим українським  письменником, поетом, громадським діячем Борисом Олійником, а також розповів  про своє важке дитинство, яке припало саме на роки Великої Вітчизняної війни, читав свої поезії повоєнних років..
 
Була представлена книжкова виставка - «Вічна пам` ять бійцю рядовому, як і маршалу уклін і слава!».
Ми з трепетом зустрічаємось з учасниками війни  та  з тими людьми, чиє дитинство пройшло у воєнні роки. До таких людей належить Кулиніч Галина Миколаївна - активна читачка бібліотеки, яка подарувала нашій аудиторії свої вірші про війну.
 
Пам`ять про війну не має спокою…
 

3.12.2013

3 грудня в ЦРБ № 141 відбувся літературно-мистецький вечір «Рандеву з  французькою літературою» за проектом «Підручник+», присвячений творчості таких видатних письменників , як Оноре де  Бальзак, Фредерік Стендаль, Гі де Мопассан. Скільки б не читав французьку літературу, апетит до читання буде зростати і зростати.  Відвідувачі бібліотеки з зацікавленістю прослухали бібліографічний огляд книжкової виставки, познайомились з інформацією про останні екранізації кінострічок за творами Бальзака та Стендаля. Уривки з художніх кінострічок «Гобсек», «Батько Горіо», «Червоне і чорне», «Пишка» яскравим колоритом доповнили сприйняття творчості французьких класиків ХІХ століття.  Найбільш активні користувачі взяли участь в літературній грі та отримали призи - ручки з логотипом бібліотеки. Мажорною ноткою заходу було прослуховування аудіо – пісні у виконанні всесвітньовідомого французького шансоньє Шарля Азнавура, який дуже талановито зіграв роль батька Горіо в однойменній кінострічці.
 
 
 

21.11.2013

Етапом найвищого злету лаврського монументального мистецтва стали кінець першої чверті – середина XVIII ст., коли Печерський монастир одягся в шати українського бароко.

21 листопада в конференц-залі ЦРБ № 141 відбулось чергове заняття краєзнавчого клубу «З любов`ю до рідного краю» на тему «Києво-Печерська Лавра в контексті українського бароко». В заході взяли  участь: науковий співробітник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника кандидат історичних наук  Кондратюк Аліна Юріївна та юнацтво району. З задоволенням прийшли наші читачі до бібліотеки, щоб  дізнатись чимало цікавого про історію та культуру рідного міста. Відвідувачі мали можливість  ознайомитись з історичним та  прекрасним  відео-матеріалом  про блискучий зірковий  бароковий архітектурний ансамбль Києво-Печерської Лаври.

Неповторна краса нашого міста, його історичні пам`ятки завжди будуть цікавити  та надихати, як киян, так і гостей нашого міста.
 

5.11.2013

5 листопада у ЦРБ № 141 в рамках святкування 70-річчя звільнення Києва від німецько-фашистських загарбників відбувся кіновечір, на якому автор-письменник, сценарист Дмитрук Андрій Всеволодович представив фільми. 
 
Відвідувачам бібліотеки була продемонстрована кінострічка «Двобій над Дніпром», присвячена  подіям Другої Світової війни, які  відбувались  на території  нашого міста  в 1943 році, тим важливим знаковим подіям, які вплинули на перебіг усієї війни. Також була представлена документальна кінострічка «Київ. Тунелі у невідоме», яка розповідає про об'єкти оборонно-стратегічного значення, які почали будувати в 30-ті роки минулого століття в Києві.
 
Наше минуле та  наше сучасне пов’язані між собою незримим мостом пам’яті. Пам'ять… Вона вічна і не дає згаснути жодній героїчній сторінці історії перемоги над фашизмом. Ми будемо пам’ятати тих, хто воював і тих, хто ніколи не повернеться. Їх подвиг назавжди залишиться у наших серцях.
 
 

31.10.2013

Робота з біженцями є на сьогодні дуже важливою й актуальною, значимою у сучасному суспільстві.

Бібліотеки Деснянської ЦБС, як інформаційні, культурні, освітні заклади, співпрацюючи з різними закладами культури району та  інтеграційним центром при благодійному фонді «Рокада», намагаються використовуючи всі свої ресурси, допомогти даній категорії населення адаптуватись у країні, яку вони обрали для свого подальшого життя.

Єднання культур - важливий чинник стабільності розвитку нашого суспільства, який  сприяє гармонійним взаємовідносинам між людьми різних національностей, збереженню між ними миру, взаєморозуміння та згоди. Виходячи із цього, у ЦРБ № 141 Деснянської ЦБС м.Києва, проходять різні культурно-мистецькі заходи для біженців в рамках проекту «Пізнай, прийми і руку простягни».

31 жовтня в конференц-залі  ЦРБ № 141 відбувся майстер-клас з декоративно-прикладного мистецтва «Райдуга національних ремесел: Україна-Афганістан-Ангола». Майстер-класи провели: майстриня  вишивки з Афганістану – Хасіна, майстриня з ангольського рукоділля- Маріанна, майстрині  українскої вишивки Андрущенко Людмила Миколаївна та Бровкіна Любов Володимирівна -  представники київського  аматорського колективу «Берегиня», майстер з виготовлення  дитячої іграшки- керівник зразкової майстерні «Креативне рукоділля» центру естетичного виховання «Гармонія» - Саєнко Інна Олександрівна. В майстер-класах взяли участь біженці, їх діти та українські жінки, які бажали  навчитись цьому ремеслу.

На виставці «Різномаїття та єдність трьох  культур» були представлені народні промисли  - вишивка нитками та бісером, в тому числі українські рушники, ікони, афганський національний одяг, також представлені оригінальні речі та прикраси  із бісеру. Прикрасили виставку і роботи бібліотечних працівників.
 
 
 
 
 
Особливо цікавим для присутніх було практичне заняття «Інтернет – ваш помічник для вдосконалення майстерності у рукоділлі», проведене ведучим редактором бібліотеки Оврас Тетяною Миколаївною.
 
Майстер-класи пройшли в теплій дружній атмосфері. Всі учасники та гості бібліотеки доторкнулись до мозаїки трьох різних культур: афганської, ангольської та української, тих «чистих джерел», які наповнюють наше життя різнобарвністю, красою та натхненням. Всі присутні отримали величезний заряд позитивних емоцій та з користю провели свій вільний час. Вони ще більше усвідомили, що в наш час загальної роз'єднаності і непримиренності дуже важливо зберігати і розвивати духовну спадщину кожного з народів. «Єднання культур – це єднання народів» - усвідомив кожен із нас. Всі учасники заходу висловили побажання продовжити такі зустрічі на базі бібліотеки.
 

27.09.2013

26 вересня у Центральній бібліотеці Деснянського району відбулися урочисті збори на честь Всеукраїнського дня бібліотек, який відзначатиметься 30 вересня.
Привітав бібліотекарів із професійним святом голова Деснянської райдержадміністрації Станіслав Прокопенко.
-Публічні бібліотеки стали для більшості населення єдиними соціальними закладами, що надають доступ до інформації безкоштовно. На шляху до вершин мудрості справжніми помічниками та порадниками є бібліотечні працівники – професіонали, творчі особистості і, зазвичай, доброзичливі жінки. Вам, шановні, завдячуємо за те, що з повною віддачею працюєте на благо читача, натхненно прищеплюєте дітям і молоді шанобливе ставлення до рідної мови, батьків та вищих людських моральних цінностей, – сказав Станіслав Прокопенко.
Остатнім часом Деснянська  райдержадміністрація та бібліотеки  ЦБС ще більш   посилили співпрацю по культурному  та духовному  розвитку населення району.  За сприяння райдержадміністрації бібліотеками району активно впроваджуються різноманітні програми та проекти. На  базі  бібліотек  плідно працюють читацькі клуби,   створені нові моделі  роботи для більш повного використання  інформаційних ресурсів.
Під час заходу відзнаками голови Деснянської райдержадміністрації з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек були нагороджені  співробітники централізованої бібліотечної системи.

 
 
 
 
 

19.09.2013

Ось Києво-Печерська Лавра стала,
Це пам’ятка духовності, тепла.
Попросимо усі, щоб милуюча Божа Матір
І нас, і Україну берегла.

19 вересня в конференц-залі ЦРБ № 141 відбулось засідання краєзнавчого клубу «З любов`ю до рідного краю». В заході взяли  участь:  науковий співробітник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника кандидат історичних наук  Чередниченко Анастасія Миколаївна та юнацтво району. Присутні доторкнулися до славетних сторінок виникнення святині Київської Русі - Печерського монастиря, згадали святих подвижників - засновників монастиря Антонія та Феодосія.  Особисто зацікавила учасників заходу слайдова  композиція «Комплекс пам`яток  Нижньої та Верхньої території Києво-Печерського історико-культурного заповідника».  Наприкінці  заходу юнаки та дівчата вирішили поринути ще раз  в історію рідного міста та  відвідати нашу святиню. 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter