ЦРБ ім. П.А. Загребельного

14.03.2024

 
Масниця, Сирниця, Сиропусний тиждень, Колодка, Колодій, Запусти, Пущення, Туриця, як тільки не називається це чудове народне свято! Його наші предки вшановували ще за довго до християнства! Аби дізнатися більше про автентичні звичаї українського народу творчий гурток ART_MILA зібрався у Галереї мистецтв на фольклорну дегустацію.
Зустріч була присвячена розвінчанням мітів про святкування Масниці, зокрема її кулінарних особливостей. Саме тому діти довідалися, що приготування «блінів» не притаманне українським традиціям. Натомість наші предки завзято ліпили вареники на будь-який смак! Ознайомившись з тематичними книжками, діти посмакували взірцем української народної кухні.
А надихнувшись пізнавальною оповіддю, гуртківці вирішили зобразити на полотні усю палітру смаку вареників.
 

12.03.2024

 
ЦРБ ім. П. А. Загребельного продовжує знайомити громаду Деснянського району з діяльністю «шістдесятників».

Історичний екскурс «Жінки-шістдесятниці» відкрив для наших відвідувачів представниць української інтелігенції 60-х, які виступали на захист національної мови і культури, свободи художньої творчості.
Алла Горська, Михайлина Коцюбинська, Надія Суровцова, Галина Севрук – такі різні у творчості, але такі схожі у своєму прагненні протиставити себе офіційному догматизмові, сповідувати свободу творчого самовираження, культурний плюралізм.
Видатні українки і геніальні мисткині  - ми маємо про них знати і не забувати!

Щиро вдячні  Василю Шепелюку, екс-співробітнику Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України та нашому постійному читачу, за ґрунтовну  історичну подорож у світ «шістдесятників».
 

10.03.2024

 
Немає місця на землі, де не лунали б вірші найвідомішого українського поета – Тараса Григоровича Шевченка. А сьогодні його ім’я на вустах у кожного, адже з дня народження митця виповнюється 210 років.

Вшановуючи пам’ять поета, ЦРБ ім. П. А. Загребельного провела (спільно з учнями ліцею №293) літературні читання «Вінок Кобзареві».
Діти читали свої улюблені вірші Шевченка, знайомилися з цікавими маловідомими фактами із життя великого поета. У цьому їм допомогла сучасна та стильна анімація «Як Тарас Шевченко став зіркою» від проєкту «Книга-мандрівка. Україна».
Також юні відвідувачі дізналися про Шевченка-художника, який володів всіма відомими на той час засобами графічного мистецтва і залишив по собі величезну мистецьку спадщину.
Пізнати краще Кобзаря допомогли дітям і сучасні пісні на слова Тараса Григоровича, які лунали під час тематичного майстер класу.
У наші буремні часи, коли українці всіма силами намагаються вберегти «садок вишневий коло хати», творчість українського генія допоможе перемогти у цій битві.
«Борітеся– поборете, Вам Бог помагає!».
 

07.03.2024

 
Нещодавно у ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулася зустріч учнів з представниками добровольчого формування територіальної громади № 31 Деснянського району, присвячена надзвичайно важливій темі – мінній безпеці.
Військові познайомили юних відвідувачів з основними правилами мінної безпеки. Зокрема, розповіли, як розпізнавати вибухонебезпечні предмети та, як розрізняти попереджувальні знаки. Адже небезпека може чигати у найменш очікуваних місцях: в парку, на дитячому майданчику, навіть у «загубленій іграшці».
А після зустрічі з військовими діти зрозуміли, що знання – це не тільки сила, а й запорука безпеки.
 

06.03.2024

 
На календарі вже весна і дуже хочеться погуляти з друзями, але непередбачувана погода псує плани? Вихід є! Завітайте до ЦРБ ім. П. А. Загребельного – тут на вас чекають не тільки чудові книги, а й різноманітні настільні ігри.
 
Нещодавно  наша колекція популярних настільних ігор поповнилася новою перлиною - українознавчою грою «Хто ми?». За допомогою логіки та цікавих фактів настільна гра допоможе дізнатися чимало нового про рідний край. Ба більше, алгоритм гри сприяє розвитку логіки, пам’яти та уважности, покращує аналітичне та критичне мислення. Тож приходьте до бібліотеки й ставайте інтелектуалами, проводячи час з друзями та рідними!
Щиро вдячні авторам гри, Назару Дудару та Ярославу Заграйчуку, за можливість отримати безумовну втіху від процесу гри та емоційного спілкування у колі друзів!
 
Більше статтей...
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter