ЦРБ ім. П.А. Загребельного

07.02.2024

 
Цього року ЦРБ ім. П. А. Загребельного розпочинає роботу над новим проєктом під назвою «Українські шістдесятники». Саме тому до бібліотеки завітала завідувачка Музею шістдесятників Олена Лодзинська з лекцією на тему  «Шістдесятники та їхній внесок у розвиток національної культури України».
Слухаючи пані Олену, старшокласники дізналися про причини та передумови виникнення шістдесятництва. У період тимчасового послаблення радянського режиму українська інтелігенція знову почала творити й процвітати. За цей час лави наших митців значно поповнилися такими визнаними особистостями, як письменники Іван Драч, Микола Вінграновський, Василь Симоненко, Ліна Костенко, художники Алла Горська, Віктор Зарецький, Борис Чичибабін, літературний критик Іван Дзюба та багато інших. Під час лекції відвідувачі довідалися про масштаби культурного внеску тогочасної інтелігенції в національну спадщину.
Проте творити публічно було не так просто. Наприклад, для того, щоб збірка віршів вийшла в друк, на її початку мали міститися твори, присвячені радянським вождям. Та й послаблення радянського режиму тривало недовго: радянська влада вкотре доклала рук, аби винищити цвіт української нації. Пані Олена детально розповіла учням, як талановиту молодь намагалися заманити на росію, а тих, хто відмовлявся – жорстоко репресували.

Цю та ще багато інших трагічних подій в історії творення українського мистецтва ми не забудемо ніколи. І будемо надалі влаштовувати просвітницькі заходи, вивчати та популяризувати доробки українських талантів!
 

25.01.2024

   Нещодавно до ЦРБ ім. П. А. Загребельного завітали вихованці Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Деснянського району аби доєднатися до читацького бук-слему «Легенди дракона».
 
 
 

   Юні відвідувачі довідалися чимало цікавого про роль драконів у світовій історії та культурі. Також діти зрозуміли, де проходить межа між міфом та реальністю в історіях про драконів і спробували скласти власні легенди про символ 2024 року. Новими для маленьких читачів стали відомості про китайський календар, за допомогою якого визначають символ року. А наприкінці зустрічі діти доєдналися до тематичного майстер класу з виготовлення кумедних дракончиків.
 
 

22.01.2024

      Сьогодні до ЦРБ ім. П. А. Загребельного завітали школярі, аби доєднатися до святкування одного з найважливіших державних свят –  Дня Соборности України.
 
 
 
 

     Юні відвідувачі дізналися про історичне підґрунтя свята і усвідомили, що його головна суть – єдність. Вони навчилися складати українські народні приказки про єдність та знаходити приклади цього явища в житті. Після перегляду відео з повчальною історією про соборність, учні взяли участь в патріотичному майстер-класі.
 
 
 
 

    А наприкінці заходу діти разом з бібліотекарками доєдналися до щорічної акції присвяченій Дню Соборности України. Під супровід національного гімну ми відтворили міні-версію живого ланцюга, що символізує неподільність українського народу та його земель: від Києва до Сімферополя, від Донецька до Львова!

 

19.01.2024

    До Всеукраїнського дня пам’яти кіборгів у ЦРБ ім. П. А. Загребельного зібралася громада, аби вшанувати захисників Донецького аеропорту.
 
 
 

    Година пам’яти «Аеропорт. Неповернення» розпочалася традиційною хвилиною мовчання у знак скорботи та поваги до полеглих воїнів. Сильні, незламні, сталеві, справжні патріоти! Вони змусили захоплюватися собою навіть противника. Адже саме ворог назвав їх «кіборгами», маючи на увазі, що лише роботи можуть витримати таку складну боротьбу в пекельних умовах. Але вони – не роботи. Вони – люди і вони – українці!
 
 

   Саме тому опісля відвідувачі бібліотеки пригадали хронологію боїв за Донецький аеропорт, аби назавжди закарбувати у пам’яти подвиг українських бійців. Вони переглянули документальні матеріали та уривки з кінофільму «Кіборги», а також оглянули тематичну художню та наукову літературу. Серед книжкової добірки кожен зміг знайти щось для себе, кожен зміг знайти спосіб увіковічнити подвиг кіборгів.
    На зустрічі виступив наш відданий читач - Валентин Бугрим – доктор філософії, академік, громадський діяч, який  зачитав новели та вірші присвячені героям нашої країни.


 
 

18.01.2024

 
Нині у ЦРБ ім. П. А. Загребельного зібралися поціновувачі творчости української художниці-авангардистки, реформаторки сценографії –  Олександри Екстер.
До дня народження мисткині у бібліотеці відбулася тематична лекція українського професійного карикатуриста Олега Смаля. Під час лекції слухачі довідалися про життєвий шлях та особливості творчого стилю О. Екстер, чиє ім’я носить одна з вулиць Деснянського району. А також поціновувачі мистецтва переглянули пізнавальне відео та оглянули підбірку тематичної літератури.
Вишенькою на торті стала віртуальна галерея, яка дозволила відвідувачам познайомитися з картинами художниці. За допомогою цього заходу читачі бібліотеки дізналися більше про унікальний феномен в українському мистецтві – Олександру Екстер.
 
Більше статтей...
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter