ЦРБ ім. П.А. Загребельного

24.05.2018

«Три романи про Дмитра Череду»
Знайомство з творами
за проектом «Павло Загребельний: золоті сторінки творчості»
 
В 70-х роках минулого століття Павло Загребельний, працюючи над історичними романами, водночас не полишав сучасних йому тем робітничого життя. Наслідком його художнього освоєння сучасності стали романи: «З погляду вічності»,«Переходимо до любові», «Намилена трава».

Головний герой романів - робітник- трубопрокатник Дмитро Череда - дотепний, іронічний, небайдужий до всього, що діється довкола.

Проблеми, які увійшли в перший твір «З погляду вічності» - людина і праця, людина і обов'язок, творчість і ремісництво, пошук і закостенілість.
Увазі читачів бібліотекарем було представлено наступний  роман «Переходимо до любові», сюжет якого продовжує життєві колізії Дмитра. Головний герой старанно підвищує професійну кваліфікацію і стає одним з найкращих робітників виробництва. У назві твору «Переходимо до любові» письменник відображує мрію Дмитра знайти «сірооку» дівчину, яка буде відповідати уявному образу коханої жінки.
Роман «Намилена трава», презентований бібліотекарем розповідає, як герой твору потрапляє як стипендіат ЮНЕСКО до Америки, на якийсь час полишаючи свої робітничі клопоти, і знайомиться з новим для себе світом. Автор критикує психологію, поняття свободи та демократії, розкриває світ злочинності Сполучених Штатів Америки.

Чому перебуваючи в одній із розвинених країн світу, не зважаючи на «зовнішнє» матеріальне благополуччя, Дмитро Череда мав велику мрію повернутися додому, читачі дізнаються, якщо прочитають цей твір.
 
Ласкаво просимо всіх охочих до читання творів Павла Загребельного!
 

24.05.2018

«Слава Вам, брати-просвітителі!»
Інформаційна хвилина
 
«Вищою формою писемної культури
є книжність: її можливості
щодо передачі також інформації
(і в просторі, і в часі) воістину безмежні»

М. Брайчевський
 
Щорічно 24 травня, ми вшановуємо пам’ять святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, які заклали основу слов’янської писемності.

День слов’янської писемності і культури, окрім України, святкують у  Білорусі, Болгарії, Сербії, Словаччині, Македонії, Чорногорії, Чехії.
З нагоди цього свята в ЦРБ ім. П. А. Загребельного  пройшла тематична інформаційна хвилина про життєвий шлях святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія, представлена виставка «Джерела духовності слов`янських народів».

Сподіваємось, що книги з виставки та публікації з періодичних видань,будуть цікавими й корисними для відвідувачів. Адже вони знайомлять з історією виникнення письма, з’ясовують витоки нашої мови, її місце серед інших слов’янських мов.
 

23.05.2018

«Тернистий шлях до вершин»
Зустріч з видатним спортсменом

«Основа перемоги над собою та іншими
– абсолютна цілеспрямованість»

Масутатсу Ояма


В Галереї мистецтв ЦРБ ім. П. Загребельного 23 травня 2018 року відбулася зустріч зі Станіславом Близнюком, почесним президентом Федерації кіокушин карате України, заслуженим тренером України, доктором економічних наук.
Володар 6 дану та чорного поясу, який він отримав з рук засновника кіокушин карате Масутатсу Оями, розповів присутнім про свій шлях у спорті, про свої перемоги та поразки, про становлення карате в Україні.
 
 
Станіслав Близнюк представив свою книжку «Шлях кіокушин карате в Україні», яка присвячена історії розвитку бойових мистецтв на території України – від напівлегендарних козаків-характерників до кіокушину.

ЦРБ ім. П. Загребельного отримала в подарунок від автора 20 примірників цієї книги, яку незабаром всі охочі зможуть прочитати.

Як зазначив почесний гість заходу, депутат Київської міської ради Денис Попов «карате створено для тих, хто прагне гартувати тіло і душу. Тож необхідно переймати у інших націй все найкраще, щоб збагатитись духовно і фізично та розбудовувати і захищати нашу Україну».
 

17.05.2018

«Українські вишиванки, наче райдуги світанки»
Етнографічна мозаїка
 
«Вишиванка рідна, ну хіба не диво?
В ній ходити модно, стильно і красиво.
Це митецький витвір, це краса і казка,
В ній душі наснага, материнська ласка.»

Н. Красоткіна
 
Щорічно з великою радістю та натхненням українці різних країн світу відзначають День вишиванки. Це свято стало Міжнародним і покликане вшановувати і зберігати українські етнічні традиції створення та носіння вишитого одягу.

В ЦРБ ім. П. А.Загребельного пройшов цикл святкових заходів, в яких взяли участь учні різного шкільного віку.
Учасники заходів ознайомились з виставкою вернісажем «Вишивка-душа українського народу», яка розповідає про історію українського вбрання, етнічні особливості української вишивки різних областей України із найдавніших часів.
 
Бібліотекарем було презентоване українське вбрання різних епох української вишивки, продемонстровані різноманітні види намиста, яким прикрашалися в різні часи українські жінки.

Фахівець розповіла присутнім, що символізує вишита сорочка та про традиції української вишивки. З вишиванки, як з книги, можна читати, якими талановитими були і є українці, якими гарними були господарями та майстрами.
Несподіваною частиною заходів для дітей були яскраві майстер-класи з виготовлення намиста своїми руками.

Українська вишиванка та етнічні прикраси – символ краси, молодості, наслідування, символ, який єднає українців і презентує країну у світі, це генетичний код та дрес-код української нації.
 

11.05.2018

 «Мамо, мамо, вічна і кохана…»
Святковий концерт

11 травня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся святковий концерт «Мамо, мамо, вічна і кохана…» клубу любителів співу «Троєщина співуча» до Міжнародного Дня матері. В святковому дійстві взяла участь мешканка нашого району поетеса Трофімова Ніна Анатоліївна, яка читала свої щирі, ліричні  вірші.

 
Більше статтей...
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter