ЦРБ ім. П.А. Загребельного

17.05.2018

«Українські вишиванки, наче райдуги світанки»
Етнографічна мозаїка
 
«Вишиванка рідна, ну хіба не диво?
В ній ходити модно, стильно і красиво.
Це митецький витвір, це краса і казка,
В ній душі наснага, материнська ласка.»

Н. Красоткіна
 
Щорічно з великою радістю та натхненням українці різних країн світу відзначають День вишиванки. Це свято стало Міжнародним і покликане вшановувати і зберігати українські етнічні традиції створення та носіння вишитого одягу.

В ЦРБ ім. П. А.Загребельного пройшов цикл святкових заходів, в яких взяли участь учні різного шкільного віку.
Учасники заходів ознайомились з виставкою вернісажем «Вишивка-душа українського народу», яка розповідає про історію українського вбрання, етнічні особливості української вишивки різних областей України із найдавніших часів.
 
Бібліотекарем було презентоване українське вбрання різних епох української вишивки, продемонстровані різноманітні види намиста, яким прикрашалися в різні часи українські жінки.

Фахівець розповіла присутнім, що символізує вишита сорочка та про традиції української вишивки. З вишиванки, як з книги, можна читати, якими талановитими були і є українці, якими гарними були господарями та майстрами.
Несподіваною частиною заходів для дітей були яскраві майстер-класи з виготовлення намиста своїми руками.

Українська вишиванка та етнічні прикраси – символ краси, молодості, наслідування, символ, який єднає українців і презентує країну у світі, це генетичний код та дрес-код української нації.
 

11.05.2018

 «Мамо, мамо, вічна і кохана…»
Святковий концерт

11 травня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся святковий концерт «Мамо, мамо, вічна і кохана…» клубу любителів співу «Троєщина співуча» до Міжнародного Дня матері. В святковому дійстві взяла участь мешканка нашого району поетеса Трофімова Ніна Анатоліївна, яка читала свої щирі, ліричні  вірші.

 

10.05.2018

«Перемога – одна на всіх!»
Історико - патріотична година
  за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!»

 
«Україна стала одним з найактивніших
                                                                   учасників найбільш масштабної і
                                                                  спустошливої війни в історії людства…»

                                                                                                                                        Гарін В. Б.
 
    10 травня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного до відзначення Дня пам’яті та примирення і 73-річниці перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні відбулась історико - патріотична година для юнацтва за участю кандидата історичних наук співробітника Національного  музею Історії України Куцаєвої Тамари.
 
 
   Учасникам заходу було представлено тематичну виставку-вітання, присвячену героїзму українського народу в роки Другої світової війни.
Бібліотекар розповіла, що воєнна історія України зафіксована в документах і спогадах, відображена в фільмах і художніх творах, численних пам’ятках історії та культури.
   Тамара Куцаєва надала цікаву інформацію про історію виникнення патріотичного символу «маку пам’яті», розповіла про важливі етапи війни. Виступаюча наголосила, що Друга світова війна стала найбільшим збройним конфліктом на планеті і одночасно найтяжчою трагедією в історії людства.
 
 
     Увазі учасників заходу була запропонована мультимедійна презентація, яка розповідає про пам’ятки і пам’ятні місця воєнної історії, котрим належить чільне місце у відтворенні історичної пам’яті українського народу.
    Минають роки, але назавжди на скрижалях історії залишаться імена тих, хто в грізний час встав на захист рідної землі, хто в нелегкому двобою ціною власного життя відстояв споконвічне право людини на свободу і життя.
 

03.05.2018

«Швейк завойовує світ…»
Літературна хвилинка
 
3 травня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась літературна хвилинка приурочена до 135-річчя від дня народження чеського письменника – сатирика, драматурга, журналіста Ярослава Гашека для користувачів різних категорій.
Читачам була представлена тематична розкладка літератури та відео-презентація. Пропоновані інформаційні матеріали ознайомили користувачів з творчим шляхом та цікавими сторінками життя видатного письменника.

Присутні згадали один з найвідоміших творів автора «Пригоди бравого вояка Швейка»,  який увійшов у скарбницю світової літератури.

 

26.04.2018

«Гірка полинова чаша»
Вечір-реквієм
 
«Над Прип’яттю весна у тридцять друге …
Життя триває …»

Леся Вознюк
 
Чорнобиль для українців – це гіркий спадок та спогади, а для світової спільноти – надзвичайна за масштабами техногенна катастрофа. Багато емоцій та переживань відчули юнаки та дівчата, переглядаючи відео фрагменти про евакуацію Прип’яті, роботу персоналу станції у зоні відчуження та встановлення Арки над об’єктом «Укриття».
Вразила школярів також інфографіка про масштаби лиха на території Білорусії. Несподіваною була для підлітків і паралель з Фукусімою, наслідками цунамі та вибухами на атомній станції в Японії.

Підтримали учні заклик спеціалістів ЦРБ приєднатися до Міжнародного флешмобу «Чорнобиль-32. Запали свою свічку!»
 
Більше статтей...
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter