Бібліотека ім. С. Олійника

25.04.2019

«Великодня корзинка для крашанок»
Майстер – клас

Напередодні свята до бібліотеки на майстер – клас «Великодня корзина для крашанок» завітали школярі ЗЗСО № 147.

Бібліотекарі провели міні-екскурс в історію витоків світлого свята Великодня. Адже це найважливіше православне свято, символами якого є вічне життя, оновлення та світло.
Юні користувачі взяли участь в майстер – класі, під час якого бібліотекарі показали самобутню техніку виготовлення корзинок для крашанок.
 

24.04.2019

«Життя крізь сміх»
Весняна альтанка

24 квітня на весняну альтанку «Життя крізь сміх» присвячену 130-річчю від дня народження Чарлі Чапліна, легендарного коміка, актора, режисера, сценариста і композитора, завітали члени клубу «Іванна».

Бібліотекарі разом з членами клубу обговорили, що навряд чи сьогодні у кого-то з відомих артистів є та слава, яка була у Чарлі Чапліна. Ім'я Чапліна було синонімом розваг, але з часом його роботи були названі особливою формою мистецтва, культурною позицією, яку так нікому і не вдалося повторити. Завдяки таким фільмам, як «Золота лихоманка», «Вогні великого міста», «Великий диктатор» та «Під час ночі» Чарлі Чаплін став людиною, якій вдалося точно вловити дух часу.
Читачі поділились враженням від його творчості. Багатьох вразили образи у фільмах «Під час ночі» та «Великий диктатор». Адже геній Чарлі Чапліна зробив глибокий вплив на розвиток світового кінематографу, хоча рівних йому так і не з'явилося.
 

22.04.2019

«Наш край у творах мистецтва»
Краєзнавча година

     22 квітня на краєзнавчу годину «Наш край у творах мистецтва» завітали учні ЗЗСО № 147.
  Для юних користувачів бібліотекарем був презентований біобібліографічний довідник «Творчі діячі Деснянського району міста Києва».
 В якому висвітлено різноманітний матеріал про творчих діячів – художників, скульпторів, майстрів народної творчості, тощо, які проживали або проживають в даний час у Деснянському районі міста Києва.
 
 
    Бібліотекар наголосила, що знання про розвиток мистецтва рідного краю допоможе їм збагатити свій духовний світ. Мистецтво переважає не тільки в картинах чи скульптурах, воно існує скрізь: у музиці, літературі, спорті, дизайні, архітектурі, театрі, якихось дрібницях, у всьому, що нас оточує. Завдяки мистецтву ми можемо поділитися з людьми своїми почуттями, досвідом, творчістю і залишити свій слід в історії.
      Головне - бажання творити, ставитися з повагою до всього і йти вперед до своєї мети.

 
 

18.04.2019

«Перспективи відносин України та НАТО в умовах сучасних викликів»
Круглий стіл  

              18 квітня в бібліотеці пройшов круглий стіл з питань євроатлантичної  інтеграції України за участю представників Громадської Ліги Україна-НАТО та старшокласників.
              Сергій Джердж, кандидат політичних наук, голова Громадської Ліги Україна-НАТО презентував програму «Євроатлантична стратегія України». Виступаючий розповів про суть Північного Атлантичного договору, переваги які отримає Україна після вступу до НАТО, про етапи країни для набуття повноправного членства НАТО та практичну допомогу Україні. Для прикладу була наведена історія створення цієї структури, розглянуто політико – військовий альянс та процес прийняття рішень - Консенсус.
 
 

            Представники Громадської Ліги Україна-НАТО відповіли на питання щодо діяльності Альянсу, перебігу подій в рамках співробітництва Україна - НАТО, про заходи зміцнення захисту та оборони.
 
 

         Бібліотека отримала в подарунок брошури, журнали, та інші матеріали в яких висвітлюється діяльність НАТО, стан співробітництва Україна-НАТО,  питання євроатлантичної інтеграції України.



 
 

05.04.2019

«Чудо в черевику»
Літературне рандеву
 
До бібліотеки завітали учні ЗЗСО № 147 на літературне рандеву «Чудо в черевику», присвячене до 111-річниці від дня народження Степана Олійника.

Бібліотекарі розповіли про життя і творчість українського сатирика і гумориста Степана Олійника, про його творчу особистість, як майстра дотепного і іронічного слова, який увесь свій талант віддав в ім’я добра, супроти зла.

Школярі читали відомі гуморески, які вчать вмінню узагальнювати, бути спостережливими, кмітливими; виховують у дітей бажання вчитися, цікавитись  літературою та розвивати любов до краси поетичного слова.
Діти з задоволенням взяли участь в інтелектуально - пізнавальній грі, за допомогою якої вони ще раз мали змогу пересвідчитись: наскільки важливо добре вчитися та бути старанними учнями. Адже тільки у наполегливій праці, відповідальному ставленні до навчання можна досягти позитивних результатів, а не сподіватися на випадкове чудо в черевику.

Діти висловили щиру вдячність за «літературні цікавинки» та з нетерпінням чекають на наступні зустрічі в бібліотеці.
 

02.04.2019

«Читати – світ пізнавати»
Свято дитячої книги

У Міжнародний день дитячої книги бібліотекарі завітали до дитячого садочка № 534 та влаштували свято книги «Читати – світ пізнавати» за проектом «За українську мову!».

Бібліотекарі розповіли про історичний шлях української книги. Книга поруч з нами від самого дня народження. Перші казки, оповідання та вірші читають нам мама і тато, братик і сестричка. Улюблена книга – перший вчитель дитини. Саме книга плекає в нас любов до рідної України, навчає рідної мови, доносить до нас глибину і красу слова, допомагає усвідомити його велику силу.
Дітлахи з задоволенням взяли участь у пізнавальній вікторині «Була б книга без мови?». Свято пройшло весело, цікаво, корисно. Діточки відкрили для себе нові знання, згадали свої улюблені книжечки.

Всі малюки отримали квитки на перегляд цікавого мультфільму українською мовою «Кіт на прізвисько Котяра», які нам подарували працівники Посольства Аргентинської Республіки в Україні.
 

28.03.2019

«Романтичний герой»
Вечір-портрет

20 березня до бібліотеки завітали учні ЗЗСО № 147, а 28 березня члени клубу «Іванна» на вечір – портрет «Романтичний герой», присвячений 380 – річчю від дня народження Івана Мазепи, за проектом «Україна – історія, сьогодення, майбутнє!».
Бібліотекарі разом з учнями та членами клубу ознайомились з життєвим шляхом Мазепи, ім’я якого належить до тих  історичних постатей, про які збереглося багато спогадів. Особисте життя гетьмана склалось не дуже вдало, навіть трагічно. Це добре прослідковується в художніх творах: поемі Степана Руданського «Мазепа, гетьман український», трилогії Богдана Лепкого «Мазепа», поемі Володимира Сосюри «Мазепа» та ін.
Учасники  клубу взяли активну участь в заході та розповіли про своє бачення знаменитої постаті в історії України.
 

20.03.2019

«Щастя – це…»
Естафета
 
На естафету в Міжнародний день щастя до бібліотеки завітали учні ЗЗСО №147 та ЗЗСО № 213.

Бібліотекарі розповіли про відзначення Міжнародного дня щастя. Дата святкування була обрана не випадково, 20 березня - День весняного сонцестояння, коли сонце світить однакову кількість часу на всiй територiї земної кулi. Цей день символiзує рiвне право на щастя кожного мешканця Землi.

«Сонячний настрій» подарувала всім гостям бібліотеки презентація «Сім кольорів відтінків веселки - щастя».

На тематичній виставці «Чарівна мрія або де живе Щастя…» були представлені твори  видатних авторів та репродукції картин - кращих зразків світового мистецтва.
Сюрпризом для наших юних користувачів стала участь у вуличному флешмобі «Обійми мене», який нагадав жителям і гостям столиці, що щастя стосується кожного і завжди приймає несподіваної форми. Родзинкою естафети стали «листівки-щасливки» з побажанням всього хорошого, які відволікли учасників від буденності та зробили хмурий день трішечки барвистішим. У відповідь перехожі розповідали про те, як вони розуміють поняття «щастя» та що означає «щастя» в їх особистому житті.
 
 

06.03.2019

«Міжнародний день прав жінок і миру»
Вечір запитань і відповідей
 
         Напередодні свята до бібліотеки на вечір запитань і відповідей «Міжнародний день прав жінок і миру» з циклу заходів «Гендерна рівність – крок в європейське майбутнє» у рамках проекту «Подолаємо гендерне насильство разом» завітали учні 9 класу ЗЗСО № 213.
 
 

     Спеціаліст Центру у справах сім`ї та жінок Деснянського району разом з юними користувачами розглянули питання про те, який зміст ми традиційно вкладаємо в поняття «жіночий день» і чи вартий він того, щоб бути вихідним? Юрист зауважила, що ООН щороку формулює тему цього дня. У 2019-му це – «Думай про рівність, створюй з розумом, втілюй інновації задля змін».
    Бібліотекарі розкрили тему виставки-дискусії про важливість ґендерної складової в соціальній політиці держави, ролі та впливу військових конфліктів на жінок і чоловіків, проаналізували основні прояви ґендерної дискримінації та нерівності в суспільстві, які по-різному відбиваються на становищі жінок та чоловіків.

 
 

01.03.2019

«Перлинки української мови»
Мовознавча інтелект – вікторина 
 
        До Всесвітнього дня письменника бібліотека провела мовознавчу інтелект – вікторину «Перлинки української мови» за проектом «За українську мову!»  для учнів 4 класу ЗЗСО №147.
       Бібліотекар розповіла, як любити книгу та познайомила дітей з кращими творами класиків української  літератури та сучасних популярних письменників. Як цікаво занурюватися у вигадані світи, знайомитися з минулим, сьогоденням і майбутнім. Добре  ще й розумітися на тому з чого складається твір, яким шляхом йде до нього письменник, які багатства слова використовує.
 
 
 

      Учні із задоволенням взяли участь у цікавих конкурсах, які підготували для них бібліотекарі: «Звідки пішло слово», «Букви та цифри», провели голосні читання під гаслом «Я читаю українською!».
         Юні користувачі відчули, що рідна мова – це безцінний дар, який всі повинні цінувати, як матір та Батьківщину.
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter