Бібліотека ім. С. Олійника

05.10.2018

«Вогник людської душі»
Години спілкування
 
     До Міжнародного дня людей похилого віку, в бібліотеці протягом тижня відбувалися години спілкування «Вогник людської душі».
 
 

   Бібліотекарі інформували користувачів про соціально-правові аспекти захисту, які надає наша держава особам старшого віку.
    Відповісти на більшість питань допомогла тематична підбірка «З пошаною й турботою».

 
 

02.10.2018

«Вчитель – це не професія, це покликання»
 Профорієнтаційний десант
 
      2 жовтня відбувся «профорієнтаційний десант», влаштований бібліотекарями для учнів 10 класу ЗНЗ № 147.
 
 
 

   Робота, що пов’язана з викладанням, завжди вважалася дуже складною, але водночас і поважною. Разом з учнями ми розглянули аспекти роботи вчителя, яка вимагає повної самовіддачі, цілковитої витрати розумових, фізичних та духовних сил.
Значну увагу було приділено творчій спадщині українських просвітителів, осмисленню особливості розвитку рідної школи й педагогічної науки, формуванню мислення та зростанню рівня національної культури.
 Бібліотекарі запросили учнів ознайомитись з діючою в бібліотеці профорієнтаційною виставкою «В життя зі школи стежку обираємо» та  роздали інформаційні буклети.
 
 

01.10.2018

«Язичницькі святилища древніх слов’ян»
Хвилина цікавих повідомлень
 
1 жовтня до бібліотеки на хвилину цікавих повідомлень «Язичницькі святилища древніх слов’ян» за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!» завітали користувачі різного віку.

Бібліотекарі розповіли  про загадковий період історії , коли ще християнство не стало основною релігією. Духовність древніх слов’ян, які мали  самобутню культуру і поетичне світобачення, близьке до пізнання природи і в сучасному вигляді збагачує народну творчість і частково дійшло до наших днів.
Користувачі ознайомились з цікавим відеоматеріалом «Береже оселю Род» про маловідомі загадкові сторінки української культури.

Учасники заходу усвідомили, що язичництво це світогляд, тобто цілісна система уявлень про світ та місце людини в ньому.

Ми і надалі будемо знайомити користувачів з історичною та культурною спадщиною України.
 

28.09.2018

«Мені випала щаслива акторська доля»
Мистецький вечір
 
28 вересня до бібліотеки ім. С. Олійника завітали члени клубу «Іванна».
Мистецький вечір «Мені випала щаслива акторська доля» був присвячений 120-річчю від дня народження української актриси Наталії Михайлівни Ужвій.
Учасники заходу ніби заново познайомилися з особистістю непересічної жінки, талановитої актриси, грою якої захоплювалося безліч шанувальників.
 
Увазі присутніх була запропонована тематична підбірка літератури, а також відео - матеріали,  що розповіли про творчий шлях актриси. З глибоким хвилювання переглядали присутні кадри з фільму «Радуга», який приніс Україні першого Оскара.
 
Вечір нікого не залишив байдужим. Учасники заходу висловили сподівання на подальші зустрічі та нові зустрічі.
 

27.09.2018

«Читай! Формат не має значення»
Літературний майданчик
 
До бібліотеки завжди йдуть читачі. Звертаються і за допомогою, і за порадою, і просто бажають відпочити із книгою в руках «у місті читання». Адже саме тут кожен може віднайти душевний спокій, моральне оновлення і можливість оволодіти тим коштовним ключем, що відкриває таємничі двері величезної скарбниці знань. Скористувалися цією можливістю і учні 5 класу школи 147 та завітали на літературний майданчик «Читай! Формат не має значення», присвячений Всеукраїнському дню бібліотек.
Бібліотекарі розповіли історію та цікаві факти про виникнення свята й традиції святкування дня бібліотек, про найбільші бібліотеки стародавнього і сучасного світу, пояснили дітям, чому потрібно читати книги і не звертати уваги на формат видання.

Тематична підбірка «Хранителька того, що зветься «Слово»» допомогла учасникам заходу зорієнтуватись в різноманітності книжкового світу, як скарбниці творчого надбання людства.

Весела вікторина - змагання «Що ти знаєш про бібліотеку?», допомогла повторити та засвоїти учням пройдений матеріал й дізнатись безліч нової інформації.
 

30.08.2018

«Хресний шлях Людмили Старицької – Черняхівської»
Вечір – портрет
    30 серпня зібрались члени клубу «Іванна» на вечір – портрет до 150 – річчя від дня народження української письменниці Людмили Старицької – Черняхівської.
    Бібліотекарі розповіли про життєвий шлях яскравої та різнобічної  особистості письменниці та громадського діяча.
 
 

    Друкувала Людмила Старицька – Черняхівська оригінальні поезії, драми, критичні нариси, літературні нариси, літературні й театральні рецензії, а також була співавтором свого талановитого батька Михайла Старицького.
    Горда письменниця, творець художніх образів, як той сніп упала, на суху випалену сонцем землю чужини, не відаючи, коли повернуть рідному народові славу і честь. Трагічна доля письменниці доби «Розстріляного відродження» не залишила наших користувачів байдужими.
       

 
 

22.08.2018

«Вишита колоссям і калиною, звешся рідною Україною…»
Свято до Дня Незалежності України
 
22 серпня у бібліотеці до 27 – річниці Незалежності України відбулося свято  «Вишита колоссям та калиною, звешся рідною Україною…».
 
Захід відвідали користувачі різних категорій, адже напередодні бібліотекарі запрошували мешканців Лісового масиву завітати на свято.
Першими гостями на свято завітали вихованці дитячого садочку №534. Юних читачів вразила виставка – інсталяція «Є така країна - Україна» про історію становлення України, як незалежної держави - від скіфів до сьогодення.
Діти за допомогою малюнків на асфальті показали, як вони розуміють свою країну – це: і батьки, і рідна домівка, і дитячий садочок.

Цікавим супроводом свята став фейс – арт. Це дійство подарувало дітям радість та гарний настрій.

Дорослим бібліотекарі розповідали про складний шлях становлення незалежної України та висловили надії на краще майбутнє.
 

16.08.2018

«Корифей українського хорового мистецтва»
Музичний салон
 
«Український народ є володарем
великого багатства – пісні,
в якій захована людська душа.»
А. Т. Авдієвський.
 
В день 85-ї річниці від дня народження видатного диригента, народного артиста України Анатолія Авдієвського відкрився музичний салон в бібліотеці для шанувальників музики та літератури.

Протягом вечора бібліотекарі перегорнули яскраві сторінки біографії видатного хорового диригента і композитора Анатолія Тимофієвича Авдієвського, який відкрив нову епоху хорового співу, продовжив і блискуче удосконалив спів з сучасним виконанням так, щоб ні в кого не виникло запитання: що краще музика чи вірш (пісня)?
Шанувальники творчості, які неодноразово відвідували його концерти, де він був диригентом заслуженого академічного українського народного хору України імені Григорія Верьовки, відзначали, що прослуховуючи його пісні, можна простежити за їх долею і згадали, як вони створювалися.

Всім присутнім в музичному салоні проникли в душу автентичні пісні. В яких саме «глибинка» сприяє збереженню неповторного звучання мелодій і підголосків.

Нікого не залишила байдужим тематична підбірка, яка розкрила цікаві факти з життя відомого диригента і показала його послідовників.
 

11.08.2018

«Майбутнє – сьогодні»
Літературна кав’ярня
 
11 серпня бібліотека відкрила літню літературну кав’ярню «Майбутнє – сьогодні» для відвідувачів.
В затишній атмосфері за цікавою книгою зібрались гості. Для учасників було розроблене літературне «меню», де бібліотекарі підібрали «основі страви», які припали всім до смаку, презентована книжкова виставка «Книжковий Must have: СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА», яка популяризує сучасну українську літературу та авторів.
 
Літературні «путівники» зорієнтували користувачів в різноманітті сучасної  української книги.

Дискусія про книги українських письменників пройшла в теплій душевній атмосфері.

Гості виразили побажання, ще не один раз відвідати літературну кав’ярню.
 

25.05.2018

«Беатріче з хутора Мотронівка»
Літературний вечір

           25 травня в бібліотеці ім. С. Олійника відбувся ювілейний літературний вечір, присвячений 190-річчю від дня народження української письменниці Ганни Барвінок.
    Вивчаючи призабуті або ж насильно вилучені сторінки рідної історії, мимоволі дивуєшся: наскільки ж багата українська культура!
 
 

     Життєвий шлях Ганни Барвінок (Олександри Михайлівни Білозерської – Куліш), «героїні вечора», яскраво доводить, що внесок таких особистостей в розвиток нашої культури неоціненний. Саме на цьому наголосили члени клубу «Іванна», зібравшись на чергове засідання.
   Учасники заходу перегорнули життєві сторінки цієї непересічної особистості: історію кохання Олександри Білозерської й Пантелеймона Куліша, дружбу з Тарасом Шевченком та Миколою Костомаровим.
   Звучали уривки оповідань Ганни Барвінок зі збірника її творів, виданого в незалежній Україні після довгого замовчування.
    Вивчаймо літературну спадщину цієї шляхетної обдарованої жінки, її неповторну поетичну мову!
   


 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter