Бібліотека ім. С. Олійника

27.11.2018

«Скажемо «Ні!» насильству над жінками»
Круглий стіл
 
У бібліотеці відбулось засідання круглого столу за проектом «Подолаємо гендерне насилля разом» з питань гендерного насильства та протидії йому. До бібліотеки завітали юнаки, щоб взяти участь в обговоренні  важливих проблем.

Разом з бібліотекарем читачі розглянули витоки гендерного насилля над жінками, які закладені у звичаях суспільства, у системі норм і правил, які передбачають для чоловіків і жінок визначену поведінку.
Усі учасники заходу погодились, що право на свободу від насильства – одне з основних прав жінок та чоловіків. Адже в серці кожної людини, незалежно від статі, є резерви добра і справедливості, які розкриваються при свідомому прагненні до ненасильства.

За допомогою тематичної виставки «Гендерна рівність – крок у європейське майбутнє» усі учасники мали змогу розглянути низку правових актів, таких як: «Цілі Розвитку Тисячоліття», «Загальна декларація людини, Конвенцію «Про ліквідацію усіх форм дискримінації щодо жінок», Амстердамську угоду тощо.
 

19.11.2018

«Архітектори, які будували наше місто»
Краєзнавча година
 
В бібліотеку ім. С. Олійника завітали учні  5 класу ЗЗСО №147 на краєзнавчу годину «Архітектори, які будували наше місто» за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!».

Разом з бібліотекарем юні  читачі розглянули історію архітектури  Києва  від Київської Русі до сьогодення. В цьому їм допомогла тематична виставка та презентація.
Особливу увагу приділили творчості архітектора Альошина, який здобув блискучу освіту інженера та архітектора і вдало застосував здобуті знання в київській архітектурі, згадали архітектурні витвори Вікентія Беретті, за архітектурним проектом, якого було споруджено Київський університет (Червоний корпус). Великий внесок в «архітектурне обличчя» Києва було зроблено майстерністю Владислава Городецького, Івана Григоровича-Барського та ін.

Учні виразили побажання на подальші цікаві зустрічі про рідне місто у бібліотеці!
 

09.11.2018

«Професія фахівця з правових знань завжди почесна»
Профорієнтаційне заняття
 
     В бібліотеці відбулось профорієнтаційне заняття за проектом «В життя зі школи стежку обираємо» для учнів 10 класу ЗЗСО № 147. 
 
 
     Юрист Центру у справах сім`ї та жінок Деснянського району розповіла школярам про сучасні тенденції розвитку правової науки в Україні, інших держав світу та провідних фахівців. Спеціаліст зацікавила юнацтво в напрямку вивчення професії, яка в майбутньому допоможе формуванню професійних компетенцій і особистісних якостей конкурентоспроможних та творчих молодих кадрів в юриспруденції.
    Бібліотекарі презентували учасникам заходу тематичну інформаційну виставку.

 
 

30.10.2018

«Книги, які варто прочитати…»
День нової книги
 
Кожна нова книга в бібліотеці - це подія, це завжди таємниця і нове знайомство, здатне принести ні з чим незрівнянне задоволення.

У бібліотеці пройшов День нової книги «Книги, які варто прочитати…» для різних категорій читачів.
Бібліотекарі ознайомили користувачів з новинками літератури та «здійснили мандрівку» сторінками нових історій та сюжетів книг українських та зарубіжних авторів.

Запрошуємо всіх до бібліотеки та сподіваємося, що ви знайдете для себе багато цікавих новинок!
 

26.10.2018

«Дивовижний світ мереживних візерунків»
 Мистецький вечір 
 
     Петриківський розпис - самобутній пласт культури українського народу, визнаний у світі, як феномен національного мислення та художнього уявлення.
26 жовтня в бібліотеку завітали на мистецький вечір «Дивовижний світ мереживних візерунків» члени клубу «Іванна».
 
 

    Бібліотекарі підготували презентацію «Петриківський розпис», витоки якого сягають з давнини та зберігають тісний зв'язок з традиціями народної творчості минулого і набувають нового змісту, нових  якостей і рис сьогодення. Цікавою родзинкою презентації стала розповідь про відому художницю з Петриківців Галину Назаренко, яка розписала храм у Києві, присвячений великомученику Юрію (Георгію) Переможцю у петриківському стилі. Розпис у храмі відповідає християнським канонам і звичаям, тож кожна квітка і колір мають своє символічне значення. Своє бачення про художницю Галину Назаренко, майстриню пензля, висловили також наші користувачі, захоплюючись її унікальним даром, сприйняттям навколишнього світу.     
 
 

    Тематична підбірка «Петриківські орнаменти крізь час…» допомогла читачам дізнатись, як оволодіти всіма «секретами» народного розпису й виконувати його так, як це вміють уславлені майстрині.
    Мистецтво Петриківського розпису стало своєрідним «брендом» України, який заслуговує на світове визнання.

 
 

19.10.2018

«Козацьке серце столиці України»
Віртуальна мандрівка
 за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!»

 
Україна багата на цікаві історичні події, автентичну культуру та архітектуру.
Треба побачити на власні очі ту красу архітектурних споруд, яка створювалася століттями ще з давніх часів козаччини.
19 жовтня в бібліотеку на віртуальну мандрівку «Козацьке серце столиці України» завітали юні користувачі.
 
 

    Разом з бібліотекарями читачі здійснили віртуальну мандрівку крізь час, в урочище, з якого бере свій початок легендарна річка Либідь, де в природному середовищі козацького селища «Мамаєва Слобода» розташована триверха дерев’яна церква в ім’я Покрови Пресвятої Богородиці.
    Крок за кроком пройшли від створення храму до сьогодення, який є перлиною українського церковного зодчества, яскравої пам’ятки мистецького доробку минулих віків.
    Тематична виставка «Від вічного до прекрасного» та віртуальна мандрівка спонукає користувачів бібліотеки дізнаватись більше про архітектурну спадщину України.
   
 
 

17.10.2018

«Покрова – свято козацьке»
Патріотичний урок
 
   До бібліотеки на патріотичний урок «Покрова – свято козацьке» завітав 10 клас ЗЗСО № 213.
Гість бібліотеки - представник Деснянського районного військового комісаріату Гришков Дмитро Леонідович разом з юними користувачами згадав  славні сторінки історії виникнення козацтва, яке було виключно українським явищем.
 
 
 
    День українського козацтва та День захисника України співпадає із святом Покрови Пресвятої Богородиці. На Запорізькій Січі була церква святої Покрови і козаки, вважали святу Покрову своєю покровителькою.
  Більш детально ознайомитись з історичною минувщиною та сьогоденням українського козацтва учням допомогла тематична підбірка «З голосу нашої Кліо».
 
 

05.10.2018

«Вогник людської душі»
Години спілкування
 
     До Міжнародного дня людей похилого віку, в бібліотеці протягом тижня відбувалися години спілкування «Вогник людської душі».
 
 

   Бібліотекарі інформували користувачів про соціально-правові аспекти захисту, які надає наша держава особам старшого віку.
    Відповісти на більшість питань допомогла тематична підбірка «З пошаною й турботою».

 
 

02.10.2018

«Вчитель – це не професія, це покликання»
 Профорієнтаційний десант
 
      2 жовтня відбувся «профорієнтаційний десант», влаштований бібліотекарями для учнів 10 класу ЗНЗ № 147.
 
 
 

   Робота, що пов’язана з викладанням, завжди вважалася дуже складною, але водночас і поважною. Разом з учнями ми розглянули аспекти роботи вчителя, яка вимагає повної самовіддачі, цілковитої витрати розумових, фізичних та духовних сил.
Значну увагу було приділено творчій спадщині українських просвітителів, осмисленню особливості розвитку рідної школи й педагогічної науки, формуванню мислення та зростанню рівня національної культури.
 Бібліотекарі запросили учнів ознайомитись з діючою в бібліотеці профорієнтаційною виставкою «В життя зі школи стежку обираємо» та  роздали інформаційні буклети.
 
 

01.10.2018

«Язичницькі святилища древніх слов’ян»
Хвилина цікавих повідомлень
 
1 жовтня до бібліотеки на хвилину цікавих повідомлень «Язичницькі святилища древніх слов’ян» за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!» завітали користувачі різного віку.

Бібліотекарі розповіли  про загадковий період історії , коли ще християнство не стало основною релігією. Духовність древніх слов’ян, які мали  самобутню культуру і поетичне світобачення, близьке до пізнання природи і в сучасному вигляді збагачує народну творчість і частково дійшло до наших днів.
Користувачі ознайомились з цікавим відеоматеріалом «Береже оселю Род» про маловідомі загадкові сторінки української культури.

Учасники заходу усвідомили, що язичництво це світогляд, тобто цілісна система уявлень про світ та місце людини в ньому.

Ми і надалі будемо знайомити користувачів з історичною та культурною спадщиною України.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter