Бібліотека ім. С. Олійника

22.02.2018

«І поки житиме мова – житиме її народ»
Урок – гра

До Міжнародного дня рідної мови в бібліотеку ім. С. Олійника вперше завітали вихованці дитячого навчального закладу №534 на урок-гру «І поки житиме мова – житиме її народ».
Тематичний перегляд «Буква до букви - і виникло слово» для юних користувачів відкрив безмежний простір української літератури.

Дітлахи з задоволенням прослухали історію, звідки пішло слово, як виникла абетка і зародилась письменність на українській землі. Ці питання постають кожного разу коли йдеться про початок мовлення.
Веселий мультфільм «Мавпочки» допоміг знайти відповіді для чого ж потрібна мова? Діти відповідали на тематичні запитання : про таємницю слова, хто вперше його вимовив, де шукати батьківщину писаного слова?

Наш урок-гра допоміг дітям засвоїти матеріал і зрозуміти, що поки житиме мова – житиме її народ.

 

16.01.2018

Меланка та Василь: обряди та традиції»
Народознавчий урок

16 січня на народознавчий урок «Меланка та Василь: обряди та традиції» до бібліотеки завітали учні 3 класу школи №147.

Бібліотекарі ознайомили школярів з культурною спадщиною рідного краю, його традиціями, звичаями та обрядами.

Пізнавальний інтерес учнів викликала тематична підбірка книг, яка сприяла бажанню вивчати та примножувати народні традиції.


Діти з захопленням читали щедрівки та ділились враженнями від різдвяних свят.

Ми і надалі будемо ознайомлювати наших юних читачів з традиціями та обрядами нашої країни. Адже поки жива традиція – жива і Україна.
 

29.12.2017

Це ж елементарно, сер»
Вечір-портрет

За бажанням членів клубу «Іванна» до бібліотеки ім. С. Олійника завітав письменник В. М. Васильченко.
Письменник, журналіст, науковець, педагог – це лише невеликий перелік його досягнень. Пан В`ячеслав є лауреатом престижних конкурсів, зокрема  Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» та конкурсу малої детективної прози «Це ж елементарно, сер».
 
Автор презентував свої навчальні посібники та серію художніх творів, де головний герой Богдан Лисиця, київський професор словесності опиняючись у вирі таємничих подій та небезпечних пригод, розплутує клубок неординарних загадок.
 
Вечір нікого не залишив байдужим. Присутні висловили сподівання на подальші зустрічі.
 

20.12.2017

«Ялинкова іграшка своїми руками…»
Майстер – клас
 
20 грудня до бібліотеки завітали учні 7 класу школи № 147 на чудовий майстер - клас  із виготовлення новорічної ялинкової іграшки - Янгола  в техниці української ляльки –мотанки.

До дизайну новорічної прикраси долучилися й небайдужі дорослі користувачі бібліотеки. Бібліотекарі розповіли учасникам заходу про історію виникнення ялинкових прикрас та ознайомили з ілюстраціями різновидів святкових іграшок.

Дуже цікаво було школярам зрозуміти  стадії  створення іграшки та  досягти кінцевого результату. Кожен з дітей з радістю передав саморобному  Янголу із тканини свої емоції, творчу енергію та передсвятковий настрій.
 
Ласкаво просимо до майстер-класів  в бібліотеці!
 

19.12.2017

« По землі йде Святий Миколай…»
Година духовного спілкування

19 грудня до бібліотеки ім.  С. Олійника завітали учні 7 класу школи 147 на бесіду за діючим проектом «Два храми духовністю єдині»  зі священиком Храму святих мучеників Адріана та Наталії - отцем Василієм.

Разом з виступаючим діти заглибилися у багатий духовний світ обрядів та звичаїв нашого народу, згадали історію життя, легенди про Святого Миколая, якого обожнюють не тільки діти, а й дорослі, заспівали величальну пісню «Ой хто, хто Миколая любить…».

Юним користувачам була презентована тематична підбірка книг, в якій можна знайти багато цікавого матеріалу з українського народознавства.

Наприкінці святкового вечора на догоду Святому Миколаєві  отець Василій  роздав дітям подарунки та висловив сподівання на майбутні зустрічі та продовження духовного спілкування.
 

24.11.2017

«Людина з сигарою: Вінстон Черчилль»
Вечір – портрет

24 листопада члени клубу «Іванна» зібралися на чергове засідання за темою «Людина з сигарою: Вінстон Черчилль».

Бібліотекарі підготували матеріал, в якому розповідається про Черчилля не лише як політика, а й про художника, письменника, турботливого сім’янина, людину з великим почуттям гумору.
Читачі бібліотеки згадували основні віхи життя одного із відомих британців, зачитували вислови та цитати з доповідей Вінстона Черчилля, які стали афоризмами. Присутні зацікавлено ділилися своїми враженнями про людину, яка ознаменувала цілу епоху в британській історії.

На закінчення вечора було висловлено побажання й надалі знайомитися з непересічними особистостями, які відіграли значну роль в світовій історії.
 

23.11.2017

«Рабині ХХІ століття»
Зустріч з психологом
за проектом
«Подолаємо гендерне насильство разом»

«Мій улюблений світ — без насильства,
Без жорстокості, болю і зла,
Де народом заспівана пісня
Містить тільки хороші слова…»
І. Супрун

25 листопада у світі відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками, у цей же день розпочинається Міжнародна акція «16 днів проти насильства».

Напередодні цієї дати 23 листопада в бібліотеці ім. С. Олійника відбулася зустріч учнів 10 класу ЗОШ № 147 з психологом Центру у справах сім’ї та жінок Деснянського району м. Києва. Психолог підкреслила, що насилля проти жінки – це реальна проблема, від якої навіть сьогодні, потерпають жінки, зокрема і в Україні. А щоб привернути увагу до цієї проблеми Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок.

Під час бесіди з юними користувачами було наголошено, що подолання такого негативного явища можливе лише за умови об’єднання зусиль  державних органів та установ, кожного громадянина. Боротися з цією проблемою складно. Проте є засоби як її зупинити. Одним з них – говорити про цю проблему скрізь і завжди, і не лише 25 листопада.


На завершення заходу учням була представлена тематична виставка «Про гендерну рівність і гендерну справедливість».
 

16.11.2017

«Толерантність – доброта душі»
Година спілкування
 
«Уміння миритися з недосконалістю інших
є ознакою справжньої гідності».

Г.Вінклер

16 листопада, у Міжнародний день толерантності до бібліотеки ім. С. Олійника, на годину спілкування завітали учні 8 класу ЗОШ № 147. Учні з’ясували сутність поняття «толерантність», почули основні положення «Декларації принципів терпимості».

Була проведена тест-вправа, яка показала присутнім, що всі люди різні, але всі – рівні, а тому дуже важливо терпимо, з розумінням ставитися до думок, поведінки та поглядів інших.

На завершення заходу учні висловили переконання, що тільки повага один до одного, взаєморозуміння, терпимість врятують світ.

Тож нехай кожен з нас, наші близькі та знайомі будуть «острівцями толерантності» для жителів планети Земля.
 

10.11.2017

«Захисник Вітчизни - професія почесна»
Година спілкування
за проектом «Якщо ти українець – будь ним!»

10 листопада до бібліотеки ім. С. Олійника завітали учні 9 класу ЗОШ № 147 на зустріч з представником Деснянського районного військового комісаріату старшим лейтенантом Д. Л. Гришковим. Дмитро Леонідович підкреслив, що захищати свою Вітчизну – справа  потрібна і почесна, нагадав присутнім основні віхи історії українського війська, розповів про правила призову до Збройних Сил України та службу за контрактом.

Увазі присутніх була запропонована література з тематичної виставки «Збройні Сили України - слава, гордість, міць країни!».

Закінчилася зустріч відповідями на численні запитання школярів. Усі присутні висловили надію, що подібні зустрічі триватимуть й надалі.
 

24.10.2017

«Для вас відкриті наші двері і серця»
День відкритих дверей
до 45-річчя заснування бібліотеки

24 жовтня в бібліотеці ім. С. Олійника від читачів та гостей лунали щирі привітання з нагоди 45-річного ювілею.
Напередодні свята відбулась рекламна акція «Говоримо про бібліотеку». Бібліотекарі вийшли на вулицю, розповідали про бібліотеку, запрошували мешканців Лісового масиву стати її користувачами.

Увазі відвідувачів була представлена фотовітрина «У плині часу: бібліотека у світлинах», яка відобразила віхи творчого життя бібліотеки впродовж тривалого періоду роботи.

Для молоді була проведена інформаційна п’ятихвилинка «Нове вивчай, але старе не забувай», розповіли про використання інформаційних ресурсів на традиційних та електронних носіях.
На святковий вечір «Ювілей бібліотеки» завітали найактивніші читачі. Вони здійснили екскурс в історію бібліотеки, згадали про свій перший візит, поділилися своїми роздумами та враженнями.

Цей день показав значимість бібліотеки, як осередку культури та дозвілля зі своїми традиціями, які необхідно зберігати та розвивати в майбутньому.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter