Бібліотека ім. В. Кучера

15.03.2015

«Жінка і весна»
Весна, як жінка. Жінка, як весна:
Буває ніжна, а бува примхлива,
То зазвучить грайливо, як струна,
А то раптово вибухне, мов злива!..

Р. Вишгородський


Коли настає весна і на вулицях з’являються перші весняні квіти, в кожному домі відзначається  свято – 8 березня. Саме в цей день людство вшановує жінку -  жінку-світоч, жінку-трудівницю, жінку-берегиню життя на землі.
 
Ось і  ми зібралися в бібліотеці ім. В.Кучера на літературно-музичну годину «Жінка і весна»,  щоб привітати жінок, наших мам, бабусь,сестер. Бібліотекар Юрченко К.Л. розповіла про історію святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня,  присутні з  інтересом   подивились фільм «Міжнародний жіночий день».

На завершення  активісти  клубу «Золотий вік» подарували  гостям гарний настрій і романтичні враження  виконанням  поетичної вистави "Жінки – королеви весни".  Закінчилося свято музичним привітанням    квартету  гурту  «Гомін».
 
 

22.02.2015

«На варті наших душ - Небесна сотня»
... Не діждалась мати свого сина,
 Посивіла за єдину мить.
                              у небесній сотні її сила,
                              Її щастя в небо десь летить…

 
Вічна пам'ять Героям!
 
У бібліотеці ім. В.Кучера відбулася  відео - година "На варті наших душ - Небесна сотня".
Захід розпочався хвилиною мовчання та запалюванням свічки. Під звуки старої лемківської пісні «Гей, пливе кача...» у виконанні «Піккардійської Терції» присутні пригадали всіх героїв Небесної Сотні поіменно, для яких пісня стала гімном.
 
Також учасники   пригадали хронологію подій, спостерігаючи за кадрами документального фільму «Перший фільм. Небесна сотня», коли об’єднані поривом душі, люди встали за волю.
 
Небесна сотня вже рік молиться за Україну. Ми молимося за них, а вони сподіваються, що нам вистачить віри. Віри в себе. І пам’яті – про ті небесні сотні, якими українська земля пожертвувала за право бути.
 
 
 
 
 

18.02.2015

«Павло Вірський – реформатор української народно-сценічної хореографії»
  Протягом всієї історії українського народу розвивався і збагачувався новими відтінками і настроями, український народний танець. Ви знайдете в ньому все: м'який гумор, велич перемог і героїзм боротьби, радість творчої праці і завзяту веселість. Життя українського народу була радше драматичним, ніж веселим. Про це можна судити по піснях і танцях. Саме в стихії українського танцю повною мірою проявився унікальний талант Павла Вірського, українського хореографа, балетмейстера, організатора Національного ансамблю танцю України. За роки роботи в Ансамблі народного танцю України він поставив близько ста окремих номерів.
   До 110 років від дня народження Павла Павловича Вірського в бібліотеці ім. В.Кучера відбулася відео-година «Павло Вірський – реформатор української народно-сценічної хореографії», з демонстрацією документального фільму  «Такий, як є Павло Вірський» . Відвідувачі з захопленням дивилися  хореграічні постановки «Гопак»,«Повзунець», "Ми з Україною".
 
 

15.02.2015


"Так ніхто не кохав.Через тисячі літ
Лиш приходить подібне кохання…
В день такий розквітає весна на землі
І земля убирається зрання"
В.Сосюра
Засяяли посмішки на обличчях, у руках дітей та дорослих замайоріли червоні сердечка – валентинки. 14 лютого ми всі радо зустрічаємо День святого Валентина. У наш час День святого Валентина – це день закоханих. Також на це свято прийнято висловлювати свої почуття любові і прихильності друзям, родичам, коханим.
 
15 лютого  в читальному залі  бібліотеки ім. В.Кучера відбувся поетично – музичний вечір «Любов єднає душі і серця» в рамках клубу «Золотий вік». Була представила презинтація про святкування цього дня в різних країнах. . І в кожній країні вони різні:  в Англії – ворожать, в Італії – дарують солодощі, у Франції – коштовності,в Японії – шоколад, а в Польщі – моляться до чудодійної ікони. Квітковою емблемою свята вважається червона троянда.
Святковий настрій створили яскраве виконання пісень та романсів, читання віршів про кохання учасниками заходу. Заключним акордом вечора став виступ членів гурту «Гомін», який виконав віночок українських народних пісень про кохання.
 
 

19.01.2015

«Від Різдва - свята гожого, до Водохреща Божого»
 
Січень - місяць щедрий на народні свята, які дійшли до наших днів і цих традицій ми намагаємося дотримуватися. Це пам'ять. А починається вона з шани до родини, до Батьківщини, до вшанування традицій, звичаїв свого народу. А в нашого народу чудові різдвяні обряди: колядки, щедрівки і вечорниці. Люди ходили від хати до хати, щоб побажати один одному всього найкращого. 19 січня до бібліотеки ім. В.Кучера завітали з колядками учасники гурту «Гомін», щоб привітати користувачів та працівників з новорічними святками. Так почалась народознавча година «Від Різдва - свята гожого, до Водохреща Божого».  З народними звичаями та обрядами  ознайомила бібліотекар Кулида О.В. та презентувала  тематичну виставку «Три свята до нас прийшли».
 
Так нехай же буде більше світлих свят, які об’єднують людей та дарують їм радість та надію! Насолоджуйтесь зимовими святами!
 

11.01.2015

"Симоненко В. - поет, народжений з любові"
 
Вже стало доброю традицією бібліотеки ім. В.Кучера, у рамках засідань клубу « Золотий вік», готувати розповіді про цікавих особистостей, талановитих українців, діячів культури та майстрів пера. 11 січня відбулася поетично – музична  композиція «Симоненко В.- поет, народжений з любові» до 80-річчя з дня народження Василя Симоненка , українського поета, журналіста, правозахисника. Бібліотекар Лисенко В. М. повела всіх присутніх дорогою життя Симоненка – важкою, трагічною і такою короткою.
 
Слухачі мали змогу доторкнутися до зерен симоненкової поезії, Топчій Надія читала вірш «Ти знаєш, що ти – людина?». Здавалось, неодноразово всі чули цей вірш, але коли він прозвучав знову, кожний з присутніх зрозумів, яка мудрість, простота і геніальність закладена у цих неперевершених рядках. Закоханий у поезію поета художник Тимощук Василь Арсентієвич представив портрет Симоненка В., прочитав декілька його віршів та заспівав пісню «Виростеш ти сину…»
 
Гості масового заходу подивились документальний фільм «Гра долі», знятого в 2008 році про долю простого хлопця, що зростав у полтавському повоєнному селі, багатьох присутніх повернула у їх дитинство: босоноге, голодне, холодне. Жіночі очі повнились слізьми. Вони слухали розповідь, яка неквапливо, крок за кроком вела життєвим шляхом поета. Дитинство, золота пора юності, насичені студентські роки, перші спроби пера, ніжна палітра кохання – все оживало, бо було підтверджене відео на великому екрані.
 
Недовгою була життєва дорога поета, як сліпучий метеорит,на мить спалахнув він на небосхилі українського письменства, щоб навіки увійти в безсмертя. Такі, як Василь Симоненко, не вмирають у пам’яті народній, вони завжди поруч з нами.
 
 
 
 

21.12.2014

«Зимонька іде, свято нам несе»

В читальному залі бібліотеки ім. В. Кучера відбувся літературно-музичний вернісаж «Зимонька іде, свято нам несе».  Учасники заходу,  члени клубу „Золотий вік” зацікавлено слухали натхненну розповідь бібліотекаря Кулиду О.В. про низку дуже популярних в народі свят: Катерини,Андрія, Варвари, Сави, Миколи і Ганни та провела презентацію виставки «Новорічні передзвони».
 
Веселі зимові свята відмічають всі, вони супроводжуються пустощами, розвагами, жартами і піснями. У ці дні загадують бажання, замовляють подарунки, гадають на майбутнє.  Ансамбль «Молоді серця» під керівництвом Г.М. Хрустальової привітав гостей масового заходу з Новим роком та Різдвом Христовим.

 
 

18.12.2014

„Творчість знаходить відгук у серці народу”

В конференц-залі бібліотеки ім. В.Кучера відбулося віртуальне знайомство  „Творчість знаходить відгук у серці народу” до 105 років від дня народження А.Й. Кос-Анатольського, українського композитора,педагога. Учасники заходу   зацікавлено слухали яскраву розповідь бібліотекаря Славської В.В.  про творчий шлях талановитого композитора, незабутнього педагога багатьох музикантів, блискучого оратора, поета та переглянули презентацію «Анатолій Кос–Анатольський – український композитор ХХ століття».
 
Гості масового заходу ознайомились з  віночком українських пісень на слова і музику А.Й. Кос-Анатольського: «Білі троянди», «Карпатська мандрівка», «Коли заснули сині гори», «Зоряна ніч» у виконанні ВІА «Мрія», Ж. Бондарук, Н. Яремчука.
 

9.11.2014


"Ніколи не сміявся без любові"
 
Щоб з людини посміятись,
Треба любити людину
Більше, ніж самого себе.

О.Вишня

В бібліотеці ім. В.Кучера відбувся літературно – музичний вечір «Ніколи не сміявся без любові» до 125 - річчя від дня народження Остапа Вишні, українського письменника-сатирика.  Учасники заходу, члени клубу „Золотий вік” зацікавлено слухали натхненну розповідь бібліотекаря Лисенко В.М.  про  маловідомі та трагічні сторінки життя  письменника. Яскравою розповіддю  про творчий шлях О. Вишні та його друзів – письменників доповнила читачка Кулинич Г.М.
Гості масового заходу ознайомились з тематичною розкладкою книг, прослухали гуморески  Остапа Вишні у виконанні Хільок Г.М.,  подивились кінофільм „Остап Вишня” та уривки з художнього кінофільму «Ні пуха, ні пера» за мотивами мисливських оповідань О. Вишні, знятого у 1973 році режисером В. Івановим, прослухали віночок українських гумористичних пісень у виконанні учасників гурту „Гомін” та дуету «Діброва».
 

29.04.2014

 „Війна без права забуття”

І живуть у пам’яті народу
Його вірні дочки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни.
В. Симоненко

29 квітня в бібліотеці ім. В. Кучера в рамках  патріотичного проекту «Треба жити і пам`ятати», присвяченого до 70-ої річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників відбулась творча зустріч письменника, мешканця нашого району дійсного члена Академії будівництва України Ляшенко Володимира Григоровича з учнями школи №152.  Автор розповів про своє важке дитинство, яке припало саме на роки Великої Вітчизняної війни, читав свої поезії повоєнних років. Зацікавлено слухали учні розповідь про життєвий шлях письменника.
 
Наше минуле та  наше сучасне пов’язані між собою незримим мостом пам’яті. Пам'ять… Вона вічна і не дає згаснути жодній героїчній сторінці історії перемоги над фашизмом. Ми будемо пам’ятати тих, хто воював і тих, хто ніколи не повернеться. Їх подвиг назавжди залишиться у наших серцях.
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter