Бібліотека ім. В. Кучера

18.03.2014

Хай вічно сяє Шевченкова весна
Його шанують молоді й похилі
Думки летять в минуле, як стрижі…
У Каневі – Тарасова могила,
А памятник – у кожного в душі
В бібліотеці ім. В.Кучера 16 березня відбулося літературно - музичне свято "Хай вічно сяє Шевченкова весна!" присвячене 200-річчю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Використовуючи матеріали виставки «Шевченко - відомий і невідомий», документальних фільмів:“Мій Шевченко», «Таємниці генія Шевченка», «Т. Г. Шевченко» зав. бібліотекою Вергун Віра Павлівна розповіла гостям про відомі сторінки біографії генія та ознайомила з маловідомими фактами життя славетного поета. Вразив користувачів документальний фільм «Тарас Шевченко» та відеозапис «Сергій Нігоян читає «Кавказ».
 
Члени театрального гуртка «Крок» декламували вірші та уривки творів Кобзаря. Між виступами читців лунали пісні на слова Шевченка:«Думи мої, думи», «Вітер в гаї не гуляє», «Реве та стогне», які виконали Тимощук В.А. і Сіряківський І.Т.
 
Дуже сподобалися присутнім романси:«Ой пішла я у яр», «От села до села», «Нащо мені чорні брови» в виконанні оперної співачки Коваленко Світлани Володимирівни . Вдалим закінченням заходу була цікава презентація «Букваря» Т. Г. Шевченка, зроблена вчителькою української літератури Чарковською Тетяною Дмитрівною.
 
Є в історії світової культури особистості, чия велич визначається не тільки їхньою літературною спадщиною, а й всією сукупністю творчої та суспільної діяльності, самою символічністю їхнього буття. Таким був Тарас Григорович Шевченко - велика і невмируща слава українського народу.
 
 
 
 
 
 

13.01.2014

"Українська жар-птиця М.О. Примаченко"
 
"Я схиляюся перед
дивним мистецтвом
цієї геніальної українки"
Пабло Пікассо

105 років тому, 12 січня 1909 року, в селі Болотня на Поліссі, зовсім близько від Чорнобиля, народилася художниця від Бога – Марія Примаченко (Приймаченко).

Про творчість народної художниці України, лауреата Державної премії України ім. Т.Г.Шевченка Марії Приймаченко (Примаченко) на одномуз засідань клубу «Золотий вік» розповіла бібліотекар Юрченко К.Л. та показала фільми «Світ та Марія Приймаченко» та «Марія Примаченко та її складна доля стає синонімом України».
 
Її дивосвіт був чарівним і неповторним, унікальним і сонцесяйним, щирим і добрим, як вона сама. Людям у цьому світі велося гармонійно і вочевидь щасливо, а поміж великими, як у раю, диво-квітами з незліченною кількістю вишуканих пелюсток блукали в своїх казкових житейських справах розписні диво-звірі, і співали над ними витончені птахи з жіночими очима. Може, тому й лишається її світ поза часом і простором, бо всім нам хочеться жити яскраво і з надією на краще, а від споглядання її робіт у потаємних закутках душі накопичується оптимізм, піднімається настрій і впевненість, віра у краще майбутнє.
Ансамбль "Діброва" та гурт "Гомін" привітали народними піснями усіх присутніх з Новим роком та Різдвом Христовим, святим Василем та Водохрещем, побажали щастя, здоров”я, достатку, миру та спокою.
 

18.09.2013

В бібліотеці ім. В. Кучера 18 вересня відбулося ювілейне засідання клубу «Золотий вік», що об’єднує, вже п’ять років,  людей похилого віку за інтересами.

В атмосфері добра, сердечності та любові пройшов  музично-літературний вечір, слухачами якого стали люди,  які з виходом на пенсію не бажають замикатись у стінах самотності та поринати лише у власні буденні клопоти, а продовжують розвиватись  та ділитись своїм досвідом з іншими. Активістка клубу Кулінич Г. М. розповідала про поєднання назви клубу «Золотий вік» з періодом «Золотого віку» в світовій культурі та прочитала свої вірші.  Присутні активно брали  участь у  заході, з задоволенням відповідали на питання у вікторині та співали пісні з ансамблем «Молоді Серця» під керівництвом Г.П. Хрустальової.
 
 
 
Бібліотека, в наш непростий час, стала одним з небагатьох культурно-просвітницьких центрів, де люди похилого віку   за покликом душі почуваються   задіяними та потрібними.
 

02.06.2013

                                 Природа так про все подбала, що всюди
                                           ти знаходиш, чому вчитися  
                                                          Леонардо да Вінчі
  В читальному залі бібліотеки ім. В. Кучера  2 червня, напередодні Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, відбувся поетично-музичний вечір «Найкраща музика – жива природа».
 Про природу та екологічні проблеми Лісового масиву натхненно розповів учасникам клубу «Золотий вік»  Нижник Михайло Федорович. З неабиякою зацікавленістю гості бібліотеки слухали поезію Дудки Г.М., присвячену мальовничій природі нашого масиву.   
Наприкінці заходу, гості мали змогу насолодитися українськими піснями про природу рідного краю у виконанні гурту «Гомін», який не залишив байдужим жодного присутнього у залі.
 
 
 
 
 

19.05.2013

„Скорботний біль і пам’ятка живим”
 
19 травня у день пам’яті жертв політичних репресій в Україні, що відзначається у третю неділю травня, традиційно  працівникі бібліотеки ім. В.Кучера організували  виїзне засідання клубу „Золотий вік”  в Національний заповідник „Биковнянські могили”, щоб поклонитись пам’яті жертв політичних репресій.
 
Присутні вшанували Панахидою та мітингом  пам’ять  жертв політичних репресій тридцятих років.
 
 
 
 
 

6.03.2013

На вічному шляху до Тараса
                  
                                        Воскресну нині! Ради їх
                                      Людей закованих моїх,
                                                 Убогих, нищих… Возвеличу
                                       Малих отих рабів німих!
                                       Я на сторожі коло їх
                                       Поставлю слово.
                                                      Шевченко Т.Г.

В бібліотеці ім. В.Кучера відбувся  вечір-портрет „На вічному шляху до Тараса” до 199 років від дня народження  Тараса Григоровича Шевченка, українського поета, художника, мислителя. Учасники заходу,  члени клубу „Золотий вік”, мали нагоду ще раз згадати про великого Кобзаря. Зацікавлено слухали відвідувачі  натхненну розповідь про  маловідомі сторінки життя  поета  читачки Кулініч Г.М.  Яскравою розповіддю зацікавила вчителька української літератури Чарковська Т. Д. „Жінки у драмі кохання Т.Г. Шевченка”.
 
Працівниками бібліотеки була проведена презентація виставки „Шевченко знайомий і незнайомий”. Учасники заходу  прослухали віночок українських  пісень на вірші Кобзаря у виконанні учасників гурту “Гомін”.
 
 

 
 
 

10.02.2013

«В. Барвінський – то один з найспособніших
українських  композиторів…, і недалекий той
час , коли він займе місце не тільки в історії
української музики, але й  всесвітньої».
Шухевич  Т.

10  лютого в  бібліотеці ім. В. Кучера відбувся літературно музичний вечір «Планета кохання» до 125 річчя від дня народження українського композитора, музикознавця В.О. Барвінського.  Бібліотекарями була підготовлена тематична розкладка  «Доля митця». Яскраво розповіла про  розмаїття пісенних форм, широку палітру музичних діалектів української народної музики,  мініатюри на народні теми  член клубу  «Золотий вік»  Кулініч Г. М. . Лунали твори композитора. Заключним акордом вечора став виступ вихованців театрального гуртка «Крок вперед» під керівництвом  Рудницької Л.В. 
 
 
 
 

25.10.2012

25 жовтня в стінах публічної бібліотеки ім. В. Кучера відбувся захід присвячений пам’яті двох видатних діячів сучасної української культури:  майстру гумору Степану Івановичу Олійнику та його щирому другу відомому і безперечно талановитому актору Андрію Корнійовичу Сові.
 
Присутнім на заході, було розказано про творчість, звички та цікаві перипетії, що мали місце в житті митців. Учасниками були представники двох клубів: «Золотий вік» (при бібліотеці ім. В. Кучера) та «Іванна» (при бібліотеці ім. С. Олійника), які зачитували найбільш відомі гуморески Степана Олійника. У рамках заходу відбувся показ короткометражного фільму «Пес Барбос і незвичайний крос», що був знятий за мотивами фейлетону Степана Івановича, а також уривок з фільму «Королева бензоколонки», де глядачі змогли оцінити блискучу акторську гру Андрія Корнійовича Сови.
 
Наприкінці заходу, гості мали змогу насолодитися українськими гумористичними піснями «а капелла», у виконанні гурту «Гомін», який не залишив байдужим жодного присутнього у залі.
Організаторами заходу, була представлена книжкова виставка «Титани українського гумору», на полицях якої була зібрана література представників даного жанру.

 
 
 
 
 
 

8.07.2012

ТАРАС  ШЕВЧЕНКО  І  КИЇВ

Дивлюся,
Мов на небі висить
Святий Київ наш великий.
Святим дивом сяють
Храми божі, ніби з самим
Богом розмовляють.
(Т.Шевченко)
 

В бібліотеці ім. В.Кучера відбулася презентація книги – фотоальбому Чарковської Т.Д. „Тарас Шевченко і Київ”, видання присвячене Великому Кобзарю, українському  Пророку.
 
Неабияку роль у долі та житті поета відіграв Київ, який в  його творах  згадується близько 50 разів.
 
У масовому заході приймав участь відомий публіцист, письменник, депутат Верховної Ради України двох скликань Віталій Федорович Шевченко, який подарував для бібліотеки свої книги.
Талановиті учні гімназії №117 ім. Л.Українки показали літературну композицію та вокальний  ансамбль «Жайворонок» виконав віночок українських пісень на вірші Кобзаря від яких гості були в захваті.
 
Всі гості масового заходу отримали в подарунок книгу від автора Чарковської Тетяни Дмитрівни.
 
 
 
 
 
 
 

17.06.2012

Поетичне слово
(до 80 років від дня народження Роберта Івановича Рождественського (1932–1994))
 

                                                             „Как страшно мне, что люди  привыкают,

                                                              Открыв глаза, не удивляться дню.

                                                             Существовать, не убегать за сказкой.

                                                             И уходить, как в монастырь, в стихи.”

                                                                                                         Р.Рождественский

 

  В бібліотеці ім. В.Кучера у рамках роботи клубу "Золотий вік" відбувся поетично - музичний вечір "Там за хмарами...", присвячений ювілею російського поета Роберта Рождественського. Кращі твори поета залишаються з нами , як поетичне свідоцтво минулого часу, його драматизм і героїка. Пісні на його вірші співають в нашій країні, він володіє завидним даром інтонації, - слова лягають на музику природно, ніби і не існували без неї. Літературну композицію підготувала і провела Кулинич Галина Михайлівна, натхненно читала ліричну поезію поета вчителька гімназії №117 Чарковська Т.Д.  Святковий настрій масового заходу  під акомпанування піаніста Толстова І.С. створив спів М.Ф. Нижника  пісень на вірші Р Рождественського:  „Город детства”, „Вся жизнь впереди”, „За того парня”,  „Старые слова”, „Там  за облаками” та інші.    
  Гості ознайомились з цікавістю  з тематичною розкладкою   „Там за облаками...”

 
title
title
title


 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter