Бібліотека ім. В. Кучера

26.09.2016

«У Бабиному Яру палають сотні свіч…»
вечір-спогад
 
26 вересня до 75 – річчя трагедії Бабиного Яру працівники бібліотеки ім. В. Кучера провели в школі № 152  вечір-спогад «У Бабиному Яру палають сотні свіч…» згідно патріотично-просвітницького проекту «Молодь від Крут до сьогодення на варті Державності України». Учні дізналися, що Бабин Яр - місце-пам'ятка про жахливі наслідки Другої світової війни, де восени 1941 року відбулися масові розстріли мирного населення міста. Тут, протягом двох років, німецькими окупантами було закатовано понад сто тисяч людей різних національностей, зокрема українців, євреїв, циган та росіян.
 
Гості масового заходу  переглянули документальні кадри про жахіття Бабиного Яру та про слухали пісню О. Розенбаума «Бабин Яр».  Наостанок учні 9 класу читали вірші українських, єврейських, російських поетів про ці трагічні події. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тисяч загиблих…
 
 

20.06.2016

"Зелені свята: мозаїка народних звичаїв"
 
Ой, земле, радістю умийся -Прийшла до нас Зелена Трійця!
Нехай Господь нам душу гріє, А поле житом зеленіє!
 
В бібліотеці ім.  В.Кучера була проведена святкова композиція "Зелені свята: мозаїка народних звичаїв"до дня Святої Трійці. Розповіли присутнім про свято Трійцю, або як в народі називають Зелені свята, яке прийшло до нас ще з до християнських часів. Присутні дізнались про звичаї, традиції цього свята, коли воно святкується, чого воно так називається. З цим святом пов'язано багато повір'їв про русалок. На заході був проведений конкурс на знання прислів'їв про Трійцю.
 
Гості масового заходу з цікавістю переглянули документальний фільм «День Святої Трійці. П'ятидесятниця», прослухали віночок українських народних пісень та ознайомилися з тематичною розкладкою "Зелені свята: мозаїка народних звичаїв".
 

22.06.2016

«Ніч сколихнулась вибухами бою»

Ще спала затуманена земля,
А небо вже здригалося у злобі,
Ніхто не знав, не відав звідкіля
Летить війна з хрестами на собі...
 
 
 
 
 
22 червня в бібліотеці ім. В.Кучера відбулася година пам»яті «Ніч сколихнулась вибухами бою». Працівники і користувачі відзначили пам’ятну дату – День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні.
Гості масового заходу переглянули документальний фільм «Історія українських земель. Війна 1941-1945. ч-1» та на виставці  «Ніч сколихнулась вибухами бою»  у секторі художньої літератури   переглянули й ознайомилися з творами художньої літератури з  цієї теми.
 

22.05.2016

„Пам’ятай минуле заради майбутнього”
 
Де ваші серця?
Людство, процвітай
Ви думаєте, ви боги
Але люди помирають
Не ковтайте мою душу
Наші душі
Я не могла провести свою молодість там,
тому що ви забрали мій мир
Джамала «1944»

Україна 18 травня на хвилину замовчала. У державі відзначають річницю депортації кримських татар та День пам'яті геноциду кримськотатарського народу, йшлося в інформаційній годині „Пам’ятай минуле заради майбутнього”, яка відбулася в бібліотеці ім. В.Кучера 22 травня.
 
Учасники заходу дізналися про те, що 72 роки тому  перші ешелони  з депортованими рушили з Криму до Середньої Азії,  переглянули документальний фільм «Депортація кримських татар» та виступ  української співачки Джамали, переможниці 61-го пісенного конкурсу «Євробачення», з піснею "1944", присвячену цій сумній події.
 
 
 

11.05.2016

«Шолом-Алейхем -геній сміху й співець бідноти»

Пам'ятник Шолом Алейхему у Києві, травень 2005 р.
«Людина – це те, чим вона може бути»
Шолом-Алейхем

11 травня 2016 року в  бібліотеці ім. В.Кучера відбулася година пам’яті   «Шолом-Алейхем -геній сміху й співець бідноти»присвячена сумному ювілею – 100-ій річниці з дня смерті Шолом-Алейхема, видатного єврейського письменника. Шолом -Алейхема не можна уявити без України, як не можна уявити й Україну без цього письменника. Це є знаком нерозривності життя двох народів — українського та єврейського,— їхньої спільної долі й спільної боротьби за добробут та щастя. Користувачі відкрили для себе, що творчість Шолом-Алейхема забарвлена українським колоритом. У творах подано описи української природи, використано українську лексику, фольклор. Письменник написав десять романів, двадцять п'єс, сотні повістей та оповідань, багато статей. Твори Шолом-Алейхема перекладені на десятки мов світу.
 
«Шолом-Алейхем» у перекладі означає «мир вам», що так актуально звучить нині на всіх мовах як заклик до миру, єдності та злагоди.
 
 
 

28.04.2016

«Знов білим цвітом вкрилися сади, і знов приходить свято Перемоги...»
літературно- музична композиція
згідно проекту « Молодь від Крут до   сьогодення на варті Державності України».
 
«Ми йшли нелегкою дорогою,
Де кров лилась і піт рясний…
Нас світ вітав із Перемогою,
Якій не складено ціни…»

В. Семеновський

Пам'ять... Вона не має початку і не має кінця. Ще й досі чекають запізнілих листів з фронту матері, що не повірили похоронці, наречені, сестри, дружини, а сини стали старшими від своїх батьків. Саме про це йшла мова під час проведення літературно-музичної презентації  «Знов білим цвітом вкрилися сади, і знов приходить свято Перемоги...» 28 квітня в бібліотеці ім. В. Кучера.
 
Війна, що прийшла на українську землю червневим ранком 1941 року, увірвалася до кожної сім'ї, до кожної оселі, відібрала мільйони молодих життів, спотворила нашу чудову природу, перетворила у руїни тисяч міст і сіл. Саме про цю страшну війну, про тих, кого зараз немає, хто з каменя дивиться на нас з висоти своїх пам'ятників, проникливо та душевно учасники заходу слухали Серебрякову Ганну Андріївну, ветерана Великої Вітчизняної війни.
 
Учні школи №152 переглянули тематичні кіно матеріали, слухали вірші та фронтові пісні. На очах присутніх сльози. Кожен відчув хвилювання від переглянутого. Нам, сьогоднішньому поколінню, нелегко, дуже боляче сприймати те, що наші однолітки пережили в ті страшні роки війни. 
 
Ми – українці! Ми ніколи не забудемо подвигу своїх дідів і батьків. Ми завжди будемо шанувати тих, хто пережив страшну війну, в кого й досі болять рани, в журбі та в молитві будемо пам’ятати всіх, хто не повернувся. 
 
 
 

27.04.2016

"Христос Воскрес! Усе радіє! Сміється сонечко з небес"
 
Христос Воскрес!
Яка велична днина!
Яка любов, і ласка, і краса!
Віддав Господь улюбленого Сина,
Щоб людям всім відкрити небеса.

 І. Савицька
 
Великдень -  велике  та  світле  свято  Воскресіння  Ісуса  Христа.  До  Великодня   готуються  заздалегідь. Бібліотека ім. В.Кучера  підготувала  до  свята  виставку--інсталяцію "На Великдень сонце красується", яка націлює кожного відвідувача бібліотеки, що світле Христове Воскресіння та звичаї українського народу, пов»язаніі з цим. Вона зробила екскурс в історію створення і розвиток святкування Великодніх свят,  народні звичаї та обряди, які супроводжувалися протягом святкових днів.
 
Гості  дізнались від працівників  бібліотеки, що Воскресiння та Великдень - цi слова для кожного християнина i кожного українця вiдомi з наймолодших лiт. Вони завжди асоцiюються з миром, любов'ю, поцiлунками, спiльною радiстю, а водночас iз запахом свiжоспечених пасок та крашанок, урочистим церковним дзвоном та спiвом "Христос Воскрес", з родиною за столом у нових вишиванках, з веснянками i гаївками бiля церкви. У наших книгах, якi представленi на виставцi ви знайдете багато матерiалу, який зробить приготування до великого свята цiкавим, пiзнавальним i творчим.
 

26.04.2016

«Поріс чорнобилем Чорнобиль – бідою нашою поріс»

Не винен я, що все це сталось,
Що розкололась неба твердь,
Що в золотом покриту галузь
Ми атомну впустили смерть!

(Д.Павличко)

26 квітня 2016 року в  бібліотеці ім. В.Кучера відбулася година пам’яті «Поріс чорнобилем Чорнобиль – бідою нашою поріс», присвячена сумному ювілею – 30-ї річниці з дня аварії на Чорнобильській АЕС.  Минуло 30 років, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей: i тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, i тих, хто пiзнiше народився далеко вiд покривдженої землi. Уже давно вiддзвенiли чорнобильськi дзвони, а ми все ще пам'ятаємо тих, хто пiшов у вогонь, - вони увiйшли у стогiн i душу, болем зчорнену до дна. Учні переглянули документальні фільми: «20 фактів про Чорнобильську катастрофу», «Секунди до катастрофи. Аварія на Чорнобильській АЕС» та «Чорнобильська трагедія, щорічна поминальна служба в Києві».

Книжкова виставка-інсталяція «Поріс чорнобилем Чорнобиль – бідою нашою поріс», націлює кожного відвідувача бібліотеки ще і ще раз переосмислити причини найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, замислитися над тим, що ми винесли з гірких уроків Чорнобиля, чи все робимо для того, щоб більше ніколи не допустити такого радіаційного лиха.
 
 
 

10.04.2016

«Незабутня квітка України»
Літературно-музичний вечір згідно проекту
 
«Україна  в контексті світової цивілізації»,
Я – квітка степова,
Я – всих і нічия [...]
Одне лиш прошу, пам’ятай:
Не рви мене і не ламай.
Землі, життя – оквіта я.
Я – всих, твоя і нічия.

Тоня Білоус

В бібліотеці  ім. В.Кучера  відбувся  літературно-музичний вечір «Незабутня квітка України». Учасники заходу дізналися про те, що співачка, яка народилася за тисячі миль від України, знає про українську пісню і відчуває українську душу краще, ніж етнічні мешканці. Заворожує те, наскільки органічно і тонко Квітка передала дух і ментальність українців. У її пісні все: політ душі, фантазія, свобода і натхнення, чистота і трохи наївність, радість і життєва сила, а також смуток, тривога. Дивно, але пісні, заспівані напівукраїнкою, з музичним супроводом американського композитора та симфонічного оркестру, звучать автентичніше за більшість українських аналогів і власне українських пісень. Можливо, через те, що душа співачки завжди належала Україні, хоча голос – Америці.
 
Гості масового заходу з цікавістю переглянули документальний фільм «Квітка Цісик – нею дихає Україна», прослухали віночок пісень у виконанні Квітки Цісик, ознайомилися з тематичною розкладкою «Голос Америки – душа України» та отримали буклет «Квітка Цисик, красива і неповторна душа нації».
 
 
 

10.04.2016

У Києві на 87-му році життя помер відомий український етнограф, композитор та диригент, засновник хору «Гомін» Леопольд Ященко. У пам'яті багатьох киян він залишився сивим дивакуватим чоловіком, який навіть у метро награвав на сопілочці різних мелодій — і народних пісень. Людина-легенда. Музикант, фольклорист, керівник хору "Гомін". Власне, справді великий українець, якого втратила Україна.
 
В бібліотеці ім. В.Кучера, в рамках роботи клубу "Золотий вік", відбулася година пам»яті «Відлетів у вирій Леопольд Ященко». Члени клубу, співаки хору «Гомін», мали нагоду ще раз згадати про свого великого керівника. Догоріла свічка життя достойного і славного. Напевне, він вирушив прямою дорогою до раю, — там же теж потрібні музиканти, а надто такі. Нехай земля, що прийняла його, буде йому пером, а душа його нехай упокоїться. Він віддав себе всього. Без останку. І залишив по собі Добру пам'ять. Вічну пам'ять.
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter