Бібліотека ім. Ю. Гагаріна

29.10.2015

«Проблеми екології та енергозбереження»
Тренінг

 
Протягом багато років бібліотека ім. Ю.Гагаріна для дітей приділяє велику увагу екологічній просвіті.  Де-яки заходи, у рамках проекту «З природою живи в дружбі – буде вона тобі в службі», були настільки цікаві, що привернули увагу не тільки дітей, а й дорослих. Так, великий резонанс, що отримала пресс -конференція «Енергозбереження та екологія», спонукав до проведення тренінга за цією темою. 
 
Учасниками його стали вчителі початкових класів загальноосвітніх шкіл Деснянського району, бібліотекарі, співробітники Центра дитячої та юнацької творчості. Про що тільки не згадували тут! Про найбільш енергоємні галузі народного господарства, про найпростіші заходи з енергозбереження, про виробництво енергії з альтернативних джерел… Пригадали і про новий критерій оцінки економічного розвитку країн, що з’явився в останні десятиліття ( це частка енергії, виробленої із нетрадиційних і відновлюваних джерел). Використання елементів гри, сучасного оснащення, дозволівшего здійснити візуальну презентацію матеріалу, зробили цей захід інформаційно насиченим і цікавим. Тренінг не тільки продемонстрував комунікативні навички і вміння учасників, але й стимулював їх активність в придбанні та демонстрації екологічних знань. Всі відмітили високий рівень організації заходу та доброзичливу атмосферу.
Дякуємо науковому співробітнику лабораторії екологічного виховання інституту проблем виховання НАПН Санковської Ірини Мечиславівни, всім учасникам тренінгу та сподіваємося на подальші творчі зустрічі.
 
 

28.10.2015

Заняття гуртка юних любителів природи «Капітошка»
 
Чергове засідання гуртка «Капітошка» юні любителі природи вирішили провести не традиційно у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей, а у Центрі дитячої та юнацької творчості. І це не раптово, бо головна мета його була – розширити коло не тільки природолюбчиків, але й прихильників читання, звернути увагу  ровесників до художніх творів про природу.
 
За допомогою бібліотекарів була по-новому відкрита "Лісова газета" чудового письменника Віталія Біанкі, його пізнавальні казки і реалістичні оповідання. Діти з задоволенням розповідали про свої улюблені книжки, згадували народні казки про тварин, твори та малюнки Є. Чарушина, "Золотий луг" М. Пришвіна,  вірші Т. Шевченка, Л. Українки… А допомогли їм у цьому незвичайна вікторина, весела гра «Хто літає» та книжкова виставка.
 
Головне відкриття цієї зустрічі: треба більш читати художніх творів про природу! Їх привабливість не тільки у сюжетності, таємничості, фантастичності, яскраво намальованих образах. Вони розповідають про такі незвичайні повадки тварин, явища природи, про яки не завжди прочитаєш навіть в енциклопедіях.
 
 
 

16.10.2015

«Я – юрист»
Зустріч з цікавою людиною

Одним із найважливіших кроків для майбутніх випускників шкіл є вибір професії. Зустрічі у стінах бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей, з різними категоріями спеціалістів допомагають учням зробити цей крок більш свідомо.
 
Так, для тих, хто прагне здобути юридичну освіту своїми оцінками і міркуваннями поділилася головний спеціаліст Деснянського районного управління юстиції у м. Києві Вітюк Олена Володимирівна. Пані Олена розповіла, що у професії юриста має місце можливість миттєво орієнтуватися у ситуації, готовність до прийняття нестандартних у межах закону рішень. А справжнім професіоналом може стати лише людина з високим інтелектом та стійкими психологічними якостями.

Великим відкриттям для учнів було ствердження, що у професії юриста має місце творчий підхід до встановлення істини у кожній конкретній справі. Здивувало і те, що юрист - це професіонал, який не тільки має фундаментальні та спеціальні правові знання, але й кваліфіковано користується юридичним інструментарієм при розв'язанні юридичних проблем.

Багато питань відносно особливостей навчання, роботи юриста та інтерес до правознавчої літератури, представленої на виставці, було яскравим підтвердженням того, що ця зустріч відкрила старшокласникам ще одну цікаву та потрібну професію. 
 
 
 

13.10.2015

«Я маю право!»
Зустріч з юристом

«Усвідомлення права
розвиває усвідомлення обов'язку»
(Віктор Гюго)


Як ми знаємо, правова культура складається передусім зі свідомого ставлення до своїх прав і з глибокої поваги до законів і правил людського співжиття. Найперше завдання правового виховання учнів — надання правової допомоги, озброєння знаннями законів. Ази  правознавства діти пізнають у школі, а ось поглибити їх допомагають зустрічі з юристами. Тому черговий захід у бібліотеці ім. Ю. Гагаріна зібрав велику аудиторію. Акцент на правах дитини було зроблено не раптово, бо ця вікова категорія найменш за все адаптована до навколишнього середовища, а частіше усіх чує про обов’язки.
 
Оскільки старшокласників цікавив механізм щодо здійснення правового захисту, юрист з Центру у справах сім'ї та жінок Белах Людмила Федорівна звернула увагу на соціальні проблеми дітей Києва, детально зупинилася на діяльності правозахисних організацій міста, розповіла дітям про можливі випадки насильства до них, дала рекомендації щодо дій в тому чи іншому випадку і порадила, до кого можна звернутися за допомогою. Учні не тільки уважно слухали про норми цивільного та кримінального права, але й змогли обговорити проблеми „свободи”, „обов’язку”, „відповідальності”.
 
Багато питань аудиторії відносно різноманітних життєвих ситуацій свідчило про актуальність теми і необхідність робити такі зустрічі з професіоналами, як можливо частіше.
 
 
 

12.10.2015

До Дня захисника України юні учасники творчої майстерні «Сонечко» вирішили  порадувати українських воїнів невеликими подарунками – малюнками. Звичайно, їх головними персонажами були герої, козаки, але багато малюнків рясніли квітами, веселкою, сонечком. Цього зараз так не вистачає нашим захисникам! А створювати такі «привіти» допомогли дітям бібліотекарі разом з педагогом підліткового клубу „Космос”  освітньо - культурного центру «Дивосвіт» Волоткевич Нелією Костянтинівною.

Сподіваємося, що ці яскраві та зворушливі листи неабияк підтримають наших захисників, нагадають дитинство, зміцнять надію на скоріше повернення.
 
 
 

30.09.2015

«Бібліотеки - золоті фонди чуття і розуму»
 (Крижанівський С.)

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек! З самого ранку шанувальники книги різного віку прийшли до бібліотеки ім. Ю.Гагаріна з привітаннями з нагоди свята. І як завжди, їх чекали приємні сюрпризи та цікаві заходи.

Екскурсії - дозволили зазирнути в різні куточки бібліотеки, відкрити двері усіх книгосховищ  і узнати багато цікавого про шляхи пошуку інформації різного формату.

Фото виставка «Бібліотека – храм збереженого часу» - продемонструвала можливості бібліотеки і таланти її читачів. Оскільки тут було представлено і ретро – матеріали, були і приємні несподіванки.
 
Книги про музеї світу, виявилися настільки яскравими, що привернули увагу не тільки прихильників мистецтва. Не залишилися поза увагою і інші книжкові виставки.
 
Інтернет - подорож «Незвичайні бібліотеки світу» та відео година «Бібліотека – територія творчості» допомогли учням подивитися на бібліотеку інакше.
 
Театралізовані читання - не тільки відчинили двері у казку, але й розкрили здібності учнів, як акторів.
 
А малят з батьками вразив Великий Кузя та приємно здивували малюнки на столах: «Як лісова галявина!»
 

Ось така вона – бібліотека! Гарна, затишна, цікава, відкрита усім і завжди.
Ми чекаємо на вас! 

 

26.09.2015

«Любителі книг - в Країні … природи»
Заняття гуртка «Капітошка»
 
Чергове заняття гуртка юних любителів природи «Капітошка» (у рамках проекту «З природою живи в дружбі - буде вона тобі в службі») перетворилось в захоплюючу та пізнавальну мандрівку сторінками екологічного календаря. Виявилося, що природоохоронних дат дуже багато: день заповідників ідень лісів, день води і день Землі, день птахів і день захисту тварин та багато інших. Завдяки допомозі наукового співробітника лабораторії екологічного виховання інституту проблем виховання НАПН Санковської Ірини Мечиславівни, діти відкрили для себе багато цікавих фактів в «Країні природи». Це була не просто лекція, а цікава співрозмова, діалог з аудиторією. Учні мали змогу виявити свої знання по де - яким питанням, спостережливість. А ще почуття гумору, особливо, коли роздивлялися відео ролики про восьминога, закоханого у паперовий пакет або про ведмедика і дерево.

А оскільки усі «природолюбчики» є ще і «книголюбчиками», не залишилися поза увагою і книги, до яких присутні виявили велику зацікавленість.
 

 
 

19.09.2015

«Школа екології збирає друзів»
Екофестиваль      
 
Бібліотека ім. Ю.Гагаріна завжди не тільки надає інформаційну підтримку дитячим закладам району в реалізації різноманітних проектів, але й приймає активну участь у проведенні акцій. Яскравий тому приклад – екофестиваль школи екології «Знай, люби, бережи природу», на базі Центру дитячої та юнацької творчості Деснянського району (давній партнер бібліотеки). Веселі конкурси, ігри, вікторини допомогли дітям відкрити для себе багато цікавинок  про природу, поспілкуватися з друзями, гарно провести свій вільний час. А ще – відкрити для себе чудовий, наповнений несподіванками світ книги. Сподіваємося, що це відкриття неодмінно приведе до бібліотеки. Особливо напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, бо це – чергове свято.
 
 
 

10.09.2015

«На п’єдесталі – українські спортсмени»
Відео година

Спорт в 21 столітті вийшов на новий вищий рівень. Це - популярно, актуально, цікаво. Тому відео - година про відомих українських спортсменів, у рамках проекту «Українці в контексті розвитку європейської цивілізаії», особливо привернула увагу учнів 218 середньої школи. Діти змогли переглянути не тільки відеоряд фотографій улюблених спортсменів, але й отримати цікаву інформацію про них, відкрити для себе багато нових імен, ознайомитися з книгами про різні види спорту. Хлопчиків зацікавили де - які сторінки з життя українського борця Івана Піддубного, відомих футболістів Олега Блохіна, Андрія Шевченка та чемпіона світу у стрибках з жердиною Сергія Бубки.  Дівчатам, як виявилося, найближче гімнастика, тому вони активно пригадували імена представниць української школи: Ірини Дерюгіної, Лариси Латиніної, Лілії Підкопаєвої. А «Найсильніша людина України і світу», Василь Вірастюк, не тільки цікава усім, але просто приголомшує своїми здібностями.
Як багата Україна талановитими людьми!
 
 
 

1.09.2015

«Новий Буквар відкрила осінь»
День Знань

День Знань у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей – це завжди особливе свято. Незважаючи на велику «шкільну напруженість» першого вересня, діти і дорослі завжди поспішають сюди, бо чекають чогось цікавого.

Ось і зараз їх здивували незвичайні виставки. «Українці, що удосконалили світ» - відкрила багато нових імен, а «Співці українського слова» - зацікавила любителів сучасних українських письменників. Особливу увагу привернула виставка саморобок «Світ моїх фантазій» вихованців Деснянського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями. Не залишила нікого байдужими і виставка «Історія речей» з циклу «Ключик від Країни Знань». Головний Ключик, звичайно, книга, але були цікаві і представлені тут  деякі експонати, про які йдеться мова.
 
А ось віртуальна подорож сайтами допомогла дітям не тільки відповісти на багато питань, але й продемонструвала можливості Інтернету.
 
Приємно здивувало відвідувачів молодшого шкільного віку нове оформлення відділу. Яскраві різнокольорові столи з комашками, соняшником, листям дуже вдало вписалися в інтер’єр бібліотеки. А «Великий Кузя» (вгадайте, хто це?) так сподобався усім , що у бібліотекарів з’явилася надія на збільшення любителів читання.
Вам цікаво? Приходьте до нас і ви переконаєтеся, як тут добре і затишно, як багато хороших яскравих книжок, які чекають на вас. Відкриття триває завжди!   
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter