Бібліотека ім. Ю. Гагаріна

18.02.2015

«Пісня буде поміж нас»
Концерт

З нагоди вшанування пам'яті Героїв Небесної сотні, у бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей відбулася  зустріч з один з найяскравіших хорових колективів України – Академічним камерним хором «Хрещатик» (художній керівник і головний диригент хору, заслужений артист України Павло Струць). І це не випадково, бо «Хрещатик» відіграє особливо роль у популяризації духовної музики сучасних українських композиторів. А у ці дні, коли ми складаємо щиру подяку Героям, ця музика дуже потрібна. 
 
 
 
З яким захопленням слухали присутні акапельні твори українських та зарубіжних композиторів, зачаровані надзвичайною щирістю і красою, віртуозною виконавчою майстерністю. Не залишила нікого байдужими, збентежила «Тиха молитва» («Все упованіє моє на тебе»).
 
Хор «Хрещатик» гідно представляє українське мистецтво не тільки в Україні, але й на світових концертних майданчиках. В репертуарі колективу найрізноманітніші програми: від західноєвропейської класики - до сучасних обробок фольклорної та популярної музики. Тому велике задоволення від цього дійства отримали і шанувальники народної пісні.
 
А заключна пісня хору "Все буде добре" (сл. і муз. С. Вакарчука), яка пролунала, як гімн-надія, надала такого емоційного підйому, що ії співали усі присутні.

 
 
Бібліотекарі та відвідувачі бібліотеки дуже вдячні колективу хору за чудовий концерт, за їх просвітницьку діяльність, за  безмежну годину позитива, яка надала поштовх до подальшого розширення музичних захоплень.    
 
 

16.02.2015

 «Бібліотека єднає душі і серця»!
День родинного відпочинку
 
 
У цей скрутний час багато хто з нас потребує підтримки. Але є категорія людей, яким ця допомога потрібна вдвічі більше. Це – діти з обмеженими можливостями та їх батьки.
Чергова зустріч у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна з вихованцями Деснянського районного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями перетворилася на день родинного відпочинку. А головним гостем став настоятель храму, керівник духовних програм Центру у справах сім’ї та жінок, отець Роман. Він не тільки розповів про Храм святих мучеників Адріана та Наталії, його недільну школу, заходи, запросив на Масляну, але й поспілкувався з батьками, дав деякі поради. І, звичайно, вручив дітям невеличкі подарунки. А діти, разом з вихователями та батьками, співали, читали вірші, демонстрували свої роботи з бісеру, вовни, ляльки-мотанки, малюнки. (До речі, велику виставку цих саморобок ви маєте можливість побачити у бібліотеці).
 


 

28.01.2015

«Твого народу ремесло»
Віртуальна подорож до музею
 
Українське народне декоративне мистецтво багате і різноманітне: художня обробка дерева, розпис, вишивання, ткацтво, різьблення, вироби з глини, шкіри, соломи, лози… Це – не просто витвір мистецтва, а й наша історія, наша культура. Це - яскраве та самобутнє явище, яке набуло широкого визнання не тільки у нашій країні, а й  за кордоном. Імена багатьох її творців (Катерини Білокур, Марії Приймаченко та інших) знані в усьому світі.
 
Про це та багато іншого змогли дізнатись учасники народознавчої студії «Веселка» завдяки віртуальній екскурсії до Національного музею українського народного декоративного мистецтва. Науковий працівник музею Анна Володимирівна Ліщук, за допомогою слайдів, не тільки продемонструвала цікаві музейні експонати, а й розповіла про де-які з них: керамічні вироби та їх оздоблення, техніку і казковість сюжетів розпису, килимарство і вишивку… Пані Анна нагадала, що вироби народних майстрів природньо входять у наше життя з раннього дитинства, що  сьогодні елементи національної творчості широко присутні в побуті, одязі, предметах декоративно-прикладного мистецтва. Привернули увагу присутніх і яскраві, багато ілюстровані книжки про різні види декоративного мистецтва.  

 
 

27.01.2015

«Я для тебе горів, український народе» 
Літературна година до 80-річчя Василя Симоненко

«Є люди, яким судилося  бути більшими за самих себе»
(Іван Дзюба)
 
Василь Симоненко. Хто не знає його «Світ який — мереживо казкове!», “На світі безліч таких, як я, але я, їй-богу, один”, «Заглядає в шибку казка сивими очима», «Гей, нові Колумби й Магеллани, Напнемо вітрила наших мрій!»...
 
Поет, журналіст, лауреат Шевченківської премії, знакова постать не тільки другої половини минулого століття, а й сьогодення. Його поезія мудра і добра, сумна і весела, гнівна і лагідна, оригінальна та яскрава. Вона легка, але глибока та афористична.
 У цьому змогли переконатися учасники літературної години, що відбулася в бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей. Завдяки книгам, розповіді бібліотекаря, унікальним записам авторського виконання поетом своїх творів та музичним творам на його вірші, учні озайомилися зі сторінками біографії та творчості Симоненко.  Вони не тільки слухали, але й з задоволенням читали вірші, розглядали фотографїї, висловлювали свої думки про твори різних жанрів. І всі зійшлися на тім, що сила поезії Василя Симоненка — у безмежній щирості й правдивості.
 
«Україно, ти моя молитва,
Ти моя розпука вікова...
Гримотить над світом люта битва
За твоє життя, твої права.
Ради тебе перли в душу сію,
Ради тебе мислю і творю...
Хай мовчать Америки й Росії,
Коли я з тобою говорю.»

 
 

23.01.2015

«Як живеться вам, птахи, у холодні дні зими?»
Заняття гуртка «Капітошка»
 
Юні любителі природи знову зібралися в бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей на чергове заняття гуртка «Капітошка» (у рамках проекту «З природою живи в дружбі - буде вона тобі в службі»). Головна турбота зараз – це птахи; як і чім їх годувати, де краще розташувати годівниці… Ви вважаєте, що це всім відомо? Помиляєтеся! Ось, наприклад, пшоно, рис, гречка та чорний хліб категорично не підходять до пташиного раціону. А насіння – «делікатес», але якщо не підсмажене і не солоне.  Картоплю треба відварити та розламати, а яблуко - обов’язково нарізати… А ще природолюбчики дізналися, які птахи прилітають до нас зимувати, а які можна зустріти протягом усього року, які найвищі та найважчі, найменші та найшвидші, що птахи є представниками найбільш численної групи тварин.
 
Відкрити цю цікаву сторінку природи допомогли книжки та відео - ролик «Незвичайних «рекордів» України (птахи), ретельно підібрані бібліотекарями. І, звичайно, - улюблений еколог «капітошкінців», науковий співробітник лабораторії екологічного виховання «Інституту проблем виховання» НАПН України, Саньковська Ірина Мечиславівна. З захопленням діти відгадували загадки, відповідали на питання вікторини, розглядали «пташине меню» та демонстрували свої малюнки.

 
Більше статтей...
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter