Бібліотека ім. Ю. Гагаріна

11.12.2014

„Андрію, Андрію, даруй нам надію! ”
Вечорниці

Серед  осінньо-зимових свят виділяється, мабуть, найцікавіше - день Андрія Первозванного або Калити, яке  припадає на 13 грудня.
 
Як відомо, для проведення вечорниць дівчата завжди шукали простору хатину. Ось таким містом і став народознавчий куточок ( в «Кімнаті казок») бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей. Гарно, затишно, комфортно.  Та  і господиня, тобто «паніматка», така гостинна та  доброзичлива.  Але вона суворо стежить  за дотриманням усіх звичаїв та традицій під час вечорниць.                                                
Андріївські вечорниці — це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх. Чого дівчата тільки не вигадували: загадки, пісні,  танці під музичний супровід -  «Ой, на горі жито», «Грицю, Грицю, до роботи». Хлопці ж розповідали різноманітні історії, казки. А найвеселіша частина вечорниць - обряд кусання Калити, яку підвісили стрічкою та постійно змушували «стрибати». З задоволенням учасники виконували  забаганки «писаря»,  скакали на «коцюбі», отримували квач, змащений «сажею» (фарбою) в обличчя... І, звичайно, не обійшлося без частування.
Свято Андрія – не тільки відмінний привід повеселитися перед Новим роком, але й замислитися, що звичаї ніколи не будуть "перестарілими".  Пошана їх і плекання, як творів українського народу - може бути цікаве та захоплююче.

 
 

14.11.2014

 «Краплина планети – Чорне море»
 Заняття гуртка любителів природи

Заняття гуртка юних любителів природи «Капітошка», у рамках проекту «З природою живи в дружбі - буде вона тобі в службі» - це завжди щось незвичайне та цікаве. Тому вони привертають увагу не тільки учнів молодшого шкільного віку, але  й інших відвідувачів.

Ось і сьогодні до нас завітали вчителі початкових класів. І це не випадково, бо темі екології  Чорного моря відведено особливе місце у шкільній програмі. І переконалися, як вдало бібліотека використовує всі можливі форми роботи. Тут і виставка дитячих малюнків «Книга скарг Чорного моря» з міні-оповіданнями, і яскрава книжкова виставка «В країні цікавих уроків» - про мешканців Чорного моря, і виставка методичних матеріалів (для вчителів)… Користувалися і спеціальним навчальним комплектом «Чорноморська скринька», який включає цілий набір різних пізнавальних завдань і розважальних ігор. А з яким інтересом юні природолюбчики займалися дослідженням забруднення води - папером, пластиком, склом, нафтою (яку, звісно, замінили олією). Як активно відповідали вони на питання вікторини! І як засумували, переглянувши відео-ролик про рибку. А незвичайна музика Вангеліуса створила чудовий музичний фон цьому заходу.

«Цікаво», «насичено», «пізнавально»... – таку оцінку отримав «Капітошка», тобто - «12 балів». Ура! І це не тільки учням, а перш за все - науковому співробітнику лабораторії екологічного виховання «Інституту проблем виховання» НАПН України Саньковській Ірині Мечиславівні.
 
 
 

15.10.2014

Зустріч з майстринею вишивки «Сузір’я  барв, і смутку, і любові»
 
«Вишивала дівчина, вишивала,
В тую вишиваночку душу вклала…»
(Сом М.)

Вишивка завжди була одним із найулюбленіших видів рукоділля. Набула вона масового поширення і зараз. І не тільки в Україні, але й в багатьох країнах, бо показує світові духовне багатство, рівень культури, творчі сили і здібності нації.
 
Сьогодні до бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей завітала майстриня ручної вишивки Тетяна Протчева . Творчість пані Тетяни - вельми знана в Україні та за її межами. Лише протягом останнього часу її колекції виставлялись в Експоцентрі України, музеї П. Тичини, Верховній Раді та інших залах України. Вишиті роботи Протчевої Тетяни Іванівни зареєстровані у "Книзі рекордів України".

Майстриня розповіла, як синтезує сучасність з національними традиціями, як презентувала вишивки в Америці, Японії, Шотландії та інших країнах, про орнаменти, про майстер - класи на телебаченні, про музей вишивки та багато іншого.

Особливий інтерес проявили присутні до вишивок, що світяться у темряві, до речей прикладного характеру і, звичайно, до мапи України, яка була вишита у рамках проекту «Україна – єдина країна». Це так злободенно!

«Одягнімо вишиванки, друже,
Хай побачить українців світ —
Молодих, відважних, дужих,
У єднанні на сто тисяч літ»
 
 
 
 
 
 

14.10.2014

Заняття гуртка любителів природи «Капітошка»
«Вдячне людство братам своїм меншим»

Чи знаєте ви, що найбільше людей приваблюють не тільки великі та страшні тварини, але й ті, що поруч, тобто «домашні». Тому чергове заняття гуртка «Капітошка» юні любителі природи вирішили присвятити Міжнародному дню захисту тварин. А оскільки усіх цікавила тема, як люди виражають подяку тваринам, у гості запросили Саньковську Ірину Мечиславівну, яка є не тільки вченим, екологом, але й чудовим розповідачем.
 
Пані Ірина розповіла, у яких країнах світу за різні заслуги тваринам встановлюють пам’ятники, продемонструвала відеоряд цікавих фотографій, і звичайно, книги. А як це допомогло зацікавити дітей, дивіться фоторепортаж.
 
 
 
 
 
 
 

10.10.2014

Концерт 
«Послухай, музика навкруг!»
 
У бібліотеці ім. Ю. Гагаріна – свято, присвячене Міжнародному дню музики. А створити його допомогли не тільки бібліотекарі, але й вихованці Центру дитячої та юнацької творчості Деснянського району. З яким задоволенням діти та дорослі відвідувачі бібліотеки дивилися чудовий концерт цього талановитого колективу! Спів, гра на сопілці, читання віршів, танок...Яскраві костюми, музика, зворушливо–пронизливі українські пісні та вірші, веселий та грайливий танок… допомогли ще раз продемонструвати, яке велике місце у нашому житті займає музика і як вона впливає на настрій. А головне - які гарні у нас діти!
 
 

 
Більше статтей...
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter