Бібліотека ім. Ю. Гагаріна

29.01.2014

«Стрій з бабусиної скрині»
Заочна екскурсія до Національного музею
 українського народного декоративного мистецтва

Український національний костюм - це не просто одяг. Це - символ нації,  народне надбання, майстерність, що пережила роки.  У цьому змогли переконатися відвідувачі бібліотеки ім. Ю. Гагаріна для дітей завдяки заочній екскурсії до Національного музею українського народного декоративного мистецтва разом зі старшим науковим співробітником Недочитаною Оленою Олексіївною.
 
Багато цікавого узнали присутні: про жіночі сорочки (аж по "кісточки") та їх оздоблення; про спідницю та  плахту; про запаску та корсетку, про шаровари та інше. Дуже здивувало усіх, що в кожній сім’ї було стільки скринь, скільки дівчаток, і вже з сими років, разом з дорослими, вони повинні були готувати собі придане (шити одяг, вишивати). Привернули увагу і експонати народознавчого куточку бібліотеки: рубель, качалка та  інші, які вдало, у своїй розповіді, використала Олена Олексіївна. Не залишилася поза увагою і чудова виставка книг та альбомів про українське вбрання.
З великим захопленням учні 9-го класу 218 середньої школи прийняли участь у демонстрації одягу (експонатів музею). Імпровізований подіум допоміг перетворили сучасних дівчат у гарних панянок минулого, візуально переконав усіх, як писав І.Репін, який «…це дійсно народний, зручний і граціозний костюм», який витончений смак має український народ.
 

18.12.2013

"Збережемо ялинку"
 
18 грудня в бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей відбувся майстер-клас "Збережемо ялинку". Незабаром Новорічне свято. За традицією родини прикрашають кімнати і ставлять ялинку, бажано живу. І часто буває, що на ялинкові базари потрапляють ялинки, вирубані браконьєрами будь-де. І ось на майстер-класі голова Київського міського осередку НМЦ "Екологічна ініціатива" Бєлан Владислав Юрійович розповів дітям як треба берегти природу, купляти лісову красуню лише з чіпом. А ще можна придбати ялинку в горщику і навесні висадити її біля будинку. Діти за допомогою малюнків показали своє розуміння захисту ялинок, жваво брали участь у Новорічній вікторині.
 
 
 
 

20.11.2013

«Гортаючи сторінки історії»
Зустріч з ветераном  Великої Вітчизняної війни

До 70-річчя визволення України від фашистських загарбників, у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей, відбулася зустріч з учасником бойових дій 4 Українського фронту, ветераном Великої Вітчизняної війни, інженером – полковником, письменником Царьовим Миколою Андрійовичем. Учні 10 класу школи № 218 почули багато цікавих сторінок з біографії ветерана: як 17-річний курсант московського артилерійського училища попав на фронт, про парад 41-го року на Красній площі у Москві, які бойові завдання  доводилося виконувати, за що отримав нагороди… Особливо багато питань у присутніх було про 72-денну оборону Києва та його визволення. Микола Андрійович не тільки розповідав, але й, за допомогою бібліотекарів,  використовував репродукції картин, мапи і фотоальбоми з книжкової виставки «Історія України словом, звуком, пензлем». А ще присутні мали змогу почути вірші про Київ воєнних часів у виконанні самого автора та ознайомитися з його книгами. Чудовий емоційний настрій було створено  завдяки музичному супроводу, особливо пісні «Хто ти є, Україно?».
 
 
 

28.10.2013

Дивовижний і чарівний світ мультиплікаційних героїв і фантастичних сюжетів захоплює не тільки дітей, а й дорослих. Тому зустріч з відомим художником - мультиплікатором  Вістгофом Олександром Павловичем привернула увагу користувачів бібліотеки ім. Ю.Гагаріна  різних вікових категорій. Це були вчителі, учні 5-Б класу №218 середньої школи, юнацтво. З захопленням  слухали присутні про природу і форми цього чарівного виду кіно, як робити мультфільми: мальовані, скульптурні, силуетні та комбіновані, про Уолта Діснея і про українські мультики…Олександр Павлович продемонстрував свій незвичайний фільм «Гармонія» (про творчість художниці Катерини Сапожкової) з анімаційним відеорядом, з чудовою музикою Вівільді і Моцарта. З великим  задоволенням присутні переглянули фрагменти інших мультиків, бо вони супроводжувались коментаріями художника-мультиплікатора. Велику допомогу в урозумінні природи анімації надали книги, про яки не тільки цікаво розповів бібліотекар, але й постійно, у своєї розповіді  звертався і лектор.
 
 
 
 
 

 
 

16.10.2013

«Жовтень фарби позичає,  Малювати всіх навчає»
(майстер – клас з петриківського розпису)
 
Майстер – клас з петриківського розпису, у бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей, який відбувся в рамках спільного проекту з храмом свв. мчч. Адріана і Наталії,  зібрав шанувальників цього виду мистецтва різних вікових категорій. Це - учні Лісового масиву та їх батьки, вихованці підліткового клубу „Космос” освітньо - культурного центру „Дивосвіт”, районного «Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями».
 
Під керівництвом досвідченого майстра Тріпецького В’ячеслава Валерійовича юні художники засвоїли першооснови розписів характерних елементів, технічні прийоми, старанно малювали «зернятко», «гребінчики» та нескладні композиції. А ще - усі зрозуміли, що головним в мистецтві, як і в будь-якому іншому ремеслі, є цілеспрямоване багаторазове повторення вправ. Але це не зупинило бажаючих малювати, бо простота виконання, виразність, яскравість кольорових барв, неабиякі можливості імпровізації, приваблюють.

 
 
Не залишилася поза увагою і яскрава виставка «У цьому дворку, як у вінку», на якою були представлені книги про декоративний розпис, про видатних митців, про техніку опанування цього виду мистецтва. А цікава розповідь бібліотекаря привернула увагу і дітей, і дорослих, які ще раз переконалися, що незважаючи на інші носії інформації, книга, друковане слово – най-надійний помічник в будь-якої справі.
 
 
 
Користувачі і співробітники бібліотеки дуже вдячні протоієрею храму свв. мчч. Адріана і Наталії отцю Роману за сприяння у проведенні цього заходу. 

 
Більше статтей...
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter