Бібліотека №119

20.09.2018

«Оригамі: перетворюємо простий папір на іграшки»
Заняття гуртка декоративно-прикладного мистецтва
«Творчість юних»

     20 вересня у бібліотеці № 119 для дітей панувала натхненна, творча атмосфера. Адже відвідувачі потрапили до світу стародавнього японського мистецтва оригамі -  мистецтва, що робить чаклунами усіх, хто долучається до нього.
 
 

       Із розповіді бібліотекаря діти із цікавістю дізналися, що довгий час оригамі було доступне лише багатіям, які обов'язково опановували техніку складання оригінальних паперових моделей. А сьогодні відчути себе справжнім майстром оригамі може кожен, у кого є бажання, терпіння, уява і ...гарні помічники.
 
 

    Таким помічником для читачів стала викладач Лідія Окушко, яка запропонувала дівчаткам створити із кольорового паперу вбрання для принцес. Також у пригоді стали книжкова добірка «Азбука оригамі», підготовлена бібліотекарями. Оригамі виявилося дуже захопливою справою, і незабаром яскраві поробки вже милували око. І надалі юні майстрині зможуть порадувати друзів та близьких чудовими фігурками, іграшками та прикрасами з паперу.



 
 

19.09.2018

«Казки Школи під Голубим Небом»
Літературна подорож
за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»

«Читання – це віконце, через яке діти
 бачать і пізнають світ і самих себе.»

Василь Сухомлинський

    19 вересня юні читачі бібліотеки № 119 відвідали незвичайну школу – Школу під Голубим Небом. А влаштували бібліотекарі цю літературну подорож до 100-річчя від дня народження всесвітньо відомого і шанованого українського педагога та письменника Василя Сухомлинського.
 
 
                           
Перед школярами відкрився чудовий світ повчальних, мудрих казок, оповідань, легенд Василя Сухомлинського, яких він написав більш як 1500. З цікавістю читачі дізналися, що видатний педагог часто серед природи, у зеленому класі, який він називав Школою під Голубим Небом або Школою Радості, учив дітей самих складати казки, пробуджував у них думку і поетичне слово. Він хотів, щоб цей світ увійшов у душу маленької дитини, проріс чуйністю, добротою, дбайливістю, відповідальністю і людяністю.
 
                 
А підтвердженням цього стало оповідання Василя Сухомлинського «Який слід повинна залишити людина на землі?», яке школярі уважно читали за ролями, а потім ділилися враженнями від прочитаного.
    Бібліографічний огляд книжкової розкладки «Серце віддаю дітям»та пам’ятка «Василь Олександрович Сухомлинський» допомогли відвідувачам обрати для читання інші цікаві твори Великого Вчителя. Сподіваємось, що вони навчать юних читачів відрізняти добро від зла, бути доброзичливими, вихованими, любити рідний край, Батьківщину.
А завершили бібліотекарі літературну подорож напутніми словами Василя Сухомлинського: «Якщо мрієш стати справжньою людиною – читай книгу.»


 
 

12.09.2018

«Букварик-казкарик»
Голосні читання
«Веселе місто Алфавіт.
В нім кожне слово – цілий світ.
В нім кожна літера жива –
Із них складаються слова.»

Тамара Коломієць

12 вересня бібліотека № 119 для дітей завітала до вихованців групи із вадами мовлення дитячого навчального закладу № 176, щоб запросити їх до світу чарівної української абетки.
 
 
 

Разом із бібліотекарями дошкільнята залюбки мандрували казковою країною Букварем, де на них чекали незвичайні пригоди. Долаючи перешкоди, дітлахи звільняли маленьку фею Літеру із височезного замку, куди її запроторив чарівник-лиходій, що не вмів читати. Охоче дошкільнята слухали веселі віршики про абетку, зацікавлено розглядали яскраві ілюстрації та намагалися навіть читати по складах. Адже читати – це не тільки знати букви та складати їх в слова. Читати – це мріяти, читати – це грати, читати – це пізнавати все на світі.
 Із задоволенням дітки обрали такі книжечки як «Чарівна абетка», «Букварик-дошколярик», «Казкова азбука», «Читайлик», «Буквограй». А безпосередньо у бібліотеці на дошкільнят та їх батьків чекає ще більш цікава та пізнавальна добірка літератури, що вчить читати, рахувати, малювати та яка перетворить процес навчання на веселу і захопливу гру.

Тож, любі дітки, приходьте до бібліотеки! Грайтеся та навчайтеся!
А бібліотекарі радо вам у цьому допоможуть.

 

29.08.18

«Книга нам несе чудовий знань нелічений запас»
Сонячні читання

Протягом серпня літній читальний зал бібліотеки «Чудова преса на всі інтереси» запрошував усіх охочих ознайомитися із цікавими й пізнавальними періодичними виданнями, що одержує бібліотека.
 
 

А 29 серпня, напередодні Дня знань, бібліотекарі влаштували літній майданчик у дитячому навчальному закладі № 176 для вихованців старших груп, які наступного року стануть першокласниками.
 
 

Кольорові абетки, лабіринти із пригодами, розмальовки – все це неабияк зацікавило дітлахів. Вони залюбки поринули у чарівний книжковий та журнальний світ. А хто вже вміє читати, хизувався своїм вмінням та зачитував уголос для друзів рядки з улюблених казок.
Також дошкільнята ділилися своїми мріями та очікуваннями від майбутнього шкільного життя, обіцяли бути сумлінними та добре вчитися, тішилися з того, скільки нових друзів та захопливих пригод подарує їм школа!
А бібліотека із задоволенням подарує можливість поглибити свої знання дітям і вихователям та запрошує на виставку «І знову рідна школа нас запрошує у клас», де представлена, зокрема, і література для підготовки до школи.

Тож, двері бібліотеки завжди гостинно відчинені
і для тих, хто тільки опановує читання,
і для тих, кого бібліотека вже навчила любити книгу.

 

06.07.2018

«Квітка-папороть розквітла на Івана, на Купала»
Сонячні читання
 
Це дивовижне прадавнє свято приходить до нас на початку літа, коли сонце щедрим промінням купає землю і від його лагідного тепла дерева, квіти, трави буяють соковитою зеленню. І бібліотека № 119 для дітей вирушила на дитячі майданчики Лісового масиву, щоб розповісти про світле та загадкове Свято Івана Купала, яке символізує вшанування сонця, води, природи.
І діти, і їх батьки, які насолоджувалися чудовою погодою, залюбки взяли участь у Сонячних читаннях. Малята, залишивши гойдалки, із задоволенням гортали цікаві дитячі журнали «Колобочок», «Пізнайко», «Малятко», «Барвінок», «Яблунька». Більш старші діти і дорослі долучилися до народознавчої вікторини «Купальські вогні» та пригадали традиції і обряди одного з наймістичніших свят українців. А відповісти на питання вікторини їм допомогли книжки з добірки «Свята українського народу», яку підготували бібліотекарі.
Як і рідна мова, звичаї об'єднують людей в один народ. Дуже важливо знати й вивчати їх, адже традиції в Україні самобутні, дуже різноманітні та неповторні.
 
Тож відпочивайте, друзі, разом із книгами,
адже у книг і бібліотек канікул не буває!

 

25.06.2018

«Знаємо свої права та обов’язки»
Правознавча вікторина
до Дня Конституції

 
«Особистості мало одних лише прав,
їй потрібне виховання, щоб ними скористатися.»

Олександр  Герцен
 
Ми живемо у світі високих технологій, де кожного дня відбуваються зміни, до яких ми повинні вміти швидко пристосовуватися. Але незмінним залишається виконання законів, за якими живуть країни та повинні жити їх мешканці. І незабаром Україна святкуватиме День Конституції – Основного Закону нашої незалежної держави.

Тож з нагоди цієї урочистої дати 25 червня у бібліотеці № 119 пізнавально та змістовно відбулася правознавча вікторина для вихованців  літнього табору «Лісовичок». Разом із бібліотекарями школярі перегорнули сторінки  української Конституції, ознайомившись із її важливими статтями.
 
Діти прийшли до висновку, що найважливішим у всій Конституції є розділ «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина». Все інше – заради цього. Адже держава твориться й існує задля людини. А краще зрозуміти цей розділ допомогла школярам соціальний педагог-психолог Центру у справах сім’ї та жінок Деснянського району Оксана Степанюк.
Після такої досконалої підготовки, розділившись на дві команди, вихованці табору залюбки взяли участь у вікторині та захоплюючому квесті. У нагоді майбутнім правникам стала література з книжкової виставки «Основа життя і мого, і Вітчизни і доля моя – мій Закон Основний», бібліографічний огляд якої провели бібліотекарі.

Інформаційною підтримкою заходу стали флаєри «Символи незалежної України» і «Права дитини та казкові герої», які отримали відвідувачі бібліотеки.
 

14.06.2018

«Поради лікаря Будьздоровченка»
Година здоров'я

«Головним скарбом життя є здоров’я,
і, щоб його зберегти, потрібно багато чого знати.»

Авіцена
 
Надворі нарешті запанувало спекотне, сонячне і таке довгоочікуване літо! А це означає, що дітей очікує багато веселощів, чудових емоцій та пригод. Але не слід забувати, що саме влітку треба бути особливо обережними та уважними до свого здоров’я, дотримуватись правил безпеки під час активного дозвілля, відпочинку біля води.

Про це 14 червня і вирішила нагадати вихованцям дитячого табору «Лісовичок» бібліотека № 119 для дітей. А допомогли бібліотекарям і дітям у цьому книжкова викладка «Острів здоров’я – дитинства край, завжди для себе його відкривай» та добірка «До здоров’я – кроком руш!» з журналу «Барвінок». З них школярі дізналися про користь овочів та фруктів, здорового харчування, важливу роль спорту у житті людини, а також – нескладні правила гігієни, які стоять на варті нашого здоров’я та гарного самопочуття і настрою.
Також діти із задоволенням взяли участь у веселій вікторині та навперебій демонстрували на макеті, як вони чистять зуби. Таке заняття дуже сподобалося юним відвідувачам та розвеселило їх! По завершенню вікторини вони отримали корисні поради від лікаря Будьздоровченка, в якості якого виступила бібліотекар.
Звичайно ж, не обійшлося і без мультиків! Разом із улюбленими героями – Фіксиками - вихованці табору залюбки долучилися до абетки здоров’я. Діти так захопилися, що навіть почали співати в унісон пісні з мультфільму, тож бібліотеку заполонили веселі та дзвінкі дитячі голоси.

Сподіваємося, що юні читачі будуть дотримуватися нескладних правил, про які розповіли бібліотекарі та які допоможуть убезпечити себе під час канікул і запам’ятати літо позитивним, яскравим та сповненим лише прекрасних спогадів.
 

06.06.2018

«Культура України в казках та легендах. Фортеці та замки»
Голосні читання
за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!»
 
«Історія — це фактично міст,
який з'єднує минуле із сучасним
і вказує шлях у майбутнє...»

Аллан Невінз
 
6 червня до бібліотеки № 119 завітали діти із літнього табору «Лісовичок», щоб долучитися до історії найбільш відомих замків та фортець України.

Для більшого зацікавлення школярів бібліотекарі запропонували їм взяти участь у голосних читаннях-естафеті. Тобто кожен відвідувач вголос читав народні легенди із книги «Культура України в казках та легендах» для своїх товаришів. Зокрема,  дітлахи мандрували палацом галицького князя Ярослава Осмомисла, шукали золоту корону слов’янської княгині та незліченні скарби Теребовлянського замку, будували мури Мукачівського замку для захисту від ворогів.
За старанне читання школярі отримали заохочення – перегляд анімаційного фільму «Пригоди Котигорошка та його друзів», знятого за мотивами старовинних казок, легенд та міфів України. Щирий сміх лунав у бібліотеці, коли діти із задоволенням спостерігали за захоплюючими пригодами відчайдушного героя та його вірних друзів-богатирів, що завжди приходили на допомогу.

Юні читачі зрозуміли, що кожен повинен знати історію свого народу, своєї держави. Адже для народу його історія – це не просто минуле, це його душа. Саме тому бібліотека долучає користувачів до заходів, які відбуваються  у доступній та невимушеній формі, викликають у них інтерес та спонукають до здобуття нових знань.
 

01.06.2018

«Я землі цієї паросток зелений»
Конкурс малюнків на асфальті
до Міжнародного дня захисту дітей

 
«Може, завтра, може, нині
На догоду дням новим
Віддамо цей світ дитині –
Хай повік владує ним.»

Микола Петренко
 
У Міжнародний день захисту дітей бібліотека № 119 запросила вихованців ДНЗ № 176 взяти участь у конкурсі малюнків на асфальті. За допомогою крейди дітки з радістю перетворили майданчик біля бібліотеки на казкове кольорове місто, де яскраво сяє сонечко, їздять автомобілі, височать багатоповерхівки та панує мир і любов.
Юні художники проявили свої творчі здібності, фантазію та навіть отримали схвальні відгуки та компліменти від перехожих, що було для них особливо приємно. Адже як чудово, коли твої старання позитивно оцінюють!
А коли маленькі митці завершили свої шедеври, вони із задоволенням сіли перепочити та погортати сторінки яскравих дитячих журналів.«Компанію» їм склали м’які іграшки, які чекали у затишному куточку на подвір’ї бібліотеки та доповнювали атмосферу свята.

У конкурсі малюнків перемогла дружба, і всім малятам бібліотека подарувала книжечки «Рідна Україна» з чудовими віршами Олекси Палійчука. Тож перший день літа запам’ятається малюкам яскравими фарбами та веселим, святковим, сонячним настроєм, який для них створила бібліотека, а дітлахи залюбки допомогли їй у цьому.
 

30.05.2018

«Квітують свічками каштани»
Майстер-клас

«В місті ясно, біло-ясно день і ніч:
То розквітло рясно-рясно
На каштанах білих свіч.»
Вадим Пепа


Наша славна столиця вже готується зустрічати сонячне гаряче літо, яке подарує чудовий настрій та незабутні емоції, а днями вона ще й відсвяткувала свій 1536-й день народження.
30 травня на майданчик біля бібліотеки № 119 для дітей залюбки завітали як читачі бібліотеки, так і зацікавлені перехожі. Усіх охочих бібліотекарі запросили стати частиною улюбленого свята киян та запропонували майстер-клас «Квітують свічками каштани», адже саме це могутнє та красиве дерево є символом Києва, його візитівкою.
 
 
 

    Діти захоплено спостерігали, як у руках бібліотекаря звичайний кольоровий папір перетворюється на фантастичну квітку каштана, що ніби розкриває свої пелюстки! Вони із задоволенням створювали не тільки поодинокі квіти, а навіть пишні різнобарвні букети, адже квітів багато не буває.
Тепер разом із квітами, виготовленими власноруч, юні майстри подарують своїм близьким майже літній настрій і принесуть краплинку щастя та радості у родину. А можливо, ці чарівні букетики стануть прекрасними подарунками  друзям-одноліткам до Міжнародного дня захисту дітей, який наближається.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter