Бібліотека №119

20.04.2018

«Буду я природі другом!»
Екологічний урок
 
20 квітня у бібліотеці № 119 для дітей до Дня довкілля та Міжнародного дня землі відбувся екологічний урок. Учні 4-го класу СШ № 213 дізналися дуже багато цікавого і нового про те, як треба берегти природу та допомагати їй.
Дбайливо ставитися до природних ресурсів, правильно утилізувати різні види відходів, прибирати за собою після відпочинку на природі – такі побажання почули школярі від бібліотекарів. Також учні довідалися, якими засобами гігієни користуватися більш безпечно - ця інформація, безумовно, знадобиться їм та їхнім батькам у повсякденному житті.
Дуже зацікавила юних екологів інформація про те, що вітер, вода та сонце виробляють електроенергію. У цьому вони переконалися, коли побачили, як іграшкова машинка та комашка починають рухатись на яскравому сонечку.

Школярі зрозуміли, що природа надзвичайно важлива для людей. Адже як уявити собі життя без пташиного співу, різнобарв’я і пахощів квітів, шуму дощу? Для повноцінного життя людині потрібне все різноманіття природного світу – такий висновок зробили відвідувачі.

Розширити природознавчі обрії користувачам допомогла книжково-журнальна добірка «Мудріші від казки природи підказки». А ще бібліотекарі запросили дітей взяти участь у міському конкурсі літературного твору «Тримай ЕкоХвилю!», щоб висловити особисте, творче, ставлення до вирішення екологічних проблем.
 

19.04.2018

«Писанковий дивограй»
Заняття гуртка декоративно-прикладного мистецтва
«Творчість юних»
 
В Україні квітує весна, і весняні свята дають змогу долучитися до народних традицій. У розпал тижня Радониці, 19 квітня, на прохання відвідувачів у бібліотеці № 119 був проведений майстер-клас із розпису писанок.

Діти із задоволенням поринули у світ яскравих кольорів та творчості. А викладач гуртка Лідія Окушко допомагала їм у цьому.
Наприкінці заняття юні художники дуже раділи результатам своїх старань та насолоджувалися красою барвистих писанок, які вони створили власноруч. Адже, що може бути прекраснішим за відчуття того, що тримаєш у своїх руках витвір мистецтва власного авторства?

Дуже важливо розвивати у дитини естетичний смак, відчуття прекрасного, адже це гарний вклад у її майбутнє! А такі майстер-класи покликані заохочувати юних творців відкривати у собі нові таланти та здібності. Тож саме цьому і сприяє наша бібліотека, двері якої завжди гостинно відчинені для всіх охочих.
 

18.04.2018

Країна Читалія запрошує
Бібліомандрівка
 
“Хай книжка захоплює так,
як улюблена мелодія,
як прекрасний танок.”

Василь Сухомлинський
 
18 квітня учні 1-го класу СШ № 207 здійснили у бібліотеці № 119 захопливу подорож Країною Читалією.

Діти дізналися про правила користування бібліотекою, для чого потрібні читацькі формуляри, про те, що кожна книжечка у бібліотеці має свій номер і розташована на певному місті. Разом із бібліотекарями юні читачі обговорили дбайливе та обережне ставлення до книжок, важливу роль книги у житті кожної людини.
Школярі із задоволенням розповідали про свої домашні бібліотеки, літературні уподобання. Зацікавлено діти гортали сторінки яскравих пізнавальних книжечок та журналів, переглянули мультфільм «Каю в бібліотеці». Також учні ознайомилися з відділом абонементу бібліотеки та були вражені кількістю книжних скарбів, які він зберігає.
Викладка «Скарбниця чарівних казок» не залишила байдужим нікого. Дітлахи із захватом обирали для читання цікаві книжки. А головне, що кожен знайшов на їх сторінках свого улюбленого героя: дівчатка – чарівну Фею,казкову принцесу та витончену Барбі, а хлопчикам більше до вподоби, звичайно ж, були книжки про динозаврів, автомобілі та казкових супер-героїв.

Дружба з книгою розпочалася, і на юних читачів чекає ще безліч пізнавальних, захопливих мандрівок у бібліотеці.
 

11.04.2018

«Разом будем зустрічати Великоднє гарне свято»
Народознавча подорож
за проектом «Два храми духовністю єдині»
 
Кожного року усі ми із нетерпінням чекаємо на весну. Вона приносить нам  сонячну, теплу погоду, гарний настрій і, найголовніше  свято Христового Воскресіння!
11 квітня юні відвідувачі бібліотеки № 119 для дітей, учні 4-го класу СШ № 213, поринули в атмосферу Великоднього дива, завітавши на зустріч зі священиком Храму Святих мучеників Адріана та Наталії отцем Василієм.
Священик нагадав школярам про Великодні звичаї, про історію цього чудового свята. З подивом діти довідалися про таке свято як Антивеликдень, що випадає на першу неділю після Великодня. Друга назва свята – Фомина неділя, пов’язана з апостолом Фомою, чию невіру у Воскресіння Христа після розп’яття розвіяв на восьмий день сам Господь.
 
Також допитливим читачам було дуже цікаво дізнатися про зародження усього живого на землі, про те, що можна вважати гріхом, а що - ні. Отець Василій із задоволенням відповідав на численні питання дітлахів та нагадав, як важливо збагачувати свій духовний світ, бути різносторонньо розвинутою та небайдужою людиною і робити добрі вчинки.
Юні читачі залюбки розповідали про свої родинні великодні традиції, знайомилися із літературою з книжкової виставки «Ясний Великдень на землі приніс нам янгол на крилі».
 
Дуже діти зраділи подарункам від священика, а спільне фото з отцем Василієм буде нагадувати школярам про таку цікаву та пізнавальну зустріч у бібліотеці.
 

27.03.2018

Казкове розмаїття на блакитних екранах
Мульткарусель

В рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання вихованці ДНЗ № 12 відвідали бібліотеку №119 для дітей, де поринули у чарівний світ своїх улюблених казок.

Дітки уважно слухали бібліотекаря, яка нагадала про правила користування бібліотекою, про дбайливе ставлення до книжок. Охоче дошкільнята розповідали про свої домашні бібліотеки, про улюблені твори.

Маленькі відвідувачі залюбки гортали сторінки книжок із виставки “Завжди було і буде вічне – дитина з книжкою в руці!”, із цікавістю розглядали яскраві ілюстрації. Також майбутні першокласники намагалися самостійно читати, показуючи бібліотекарям своє бажання якомога скоріше стати найкращими читачами.

Із задоволенням дітлахи перглянули чудові мультфільми та побачили, як герої улюблених казок оживають на екрані. Діти сміялися над витівками кмітливої ворони, співчували зайчику, який розгубив яблука по дорозі додому, та були просто у захваті від добрих, світлих та повчальних мультиків!

Дошкільнятам дуже сподобалася зустріч у бібліотеці. Вони переконалися, що читання може бути цікавим та захоплюючим заняттям.
 

22.03.2018

«Слово наше рідне – слово українське»
Мовознавча подорож

«І кажуть мудрі:
«Мова – це людина».
У мови є і серце, і вуста,
І є ім’я красиве – Україна.»
Микола Сом

22 березня у бібліотеці № 119 для дітей знову звучало чарівне літературне слово. На зустріч із учнями третього класу СШ № 213 завітала Антоніна Мовчун – відома мовознавець, письменниця, викладач Національного університету імені Бориса Грінченка, кандидат педагогічних наук.
Антоніна Іванівна розповіла дітям про значення мови і слова у житті людини. Школярі пригадали, що образливе слово може нанести непоправну душевну рану, а приємне – навпаки, окрилити. Тому, зауважила письменниця, дуже важливо слідкувати за своїми словами, ретельно їх обмірковувати, перш ніж сказати, та бути толерантними і стриманими.


Дітям було дуже цікаво спілкуватися із  Заслуженим вчителем України,  дізнаватися нові цікаві факти про рідну мову, походження слів. Школярі наввипередки відгадували загадки та залюбки брали участь у конкурсі виразного читання поетичних творів Антоніни Мовчун. Вони дуже емоційно та із захопленням сприймали інформацію, хотіли дізнатися все більше і більше.
Особливо зворушливою виявилася зустріч Антоніни Іванівни з її ученицею, а нині – класним керівником юних відвідувачів, Оксаною Миколаївною. Вчитель та учениця були неймовірно раді бачити одна одну. Антоніна Мовчун зауважила, що пишається тим, що вивчила таку відповідальну людину, яка зараз вже сама передає свій досвід та знання новому поколінню.
 
А юні представники цього покоління, сподіваємося, завжди будуть шанувати рідну мову та людей, які долучають до краси українського літературного слова своїх читачів.
 

20.03.2018

«Письменник читає дітям»
Літературне рандеву
до Всеукраїнського тижня дитячого читання

Що може бути цікавішим для юних читачів, ніж зустріч із сучасним письменником? Таку можливість 20 березня, напередодні Всеукраїнського тижня дитячого читання, надала бібліотека № 119 своїм відвідувачам – учням 3-х класів СШ № 152 та № 190.  А особливим гостем став відважний моряк-підводник, героїчний офіцер, викладач Київського військового ліцею імені Івана Богуна та… неперевершений дитячий письменник Анатолій Грищук.

Анатолій Володимирович розповів школярам про свою творчість, зачитав їм уривки зі своїх книжок, відповів на чисельні питання юних книголюбів.

Особливо дітей цікавило, чому ж мужній капітан вирішив поринути у казковий світ дитячої літератури. «Я отримую величезне задоволення від зустрічей із такими небайдужими та допитливими читачами, від радощів, які дарую дітям, коли бачу їх сяючі, щасливі очі», - відповів письменник.

Із задоволенням він презентував свій новий твір «Пригоди козака Сивого», який щойно вийшов з друку. Учні залюбки долучилися до захопливих пригод юних українців-патріотів, які борються зі злом та перемагають.
Для кожного Анатолій Володимирович підписав книжечку, залишивши зворушливі, теплі слова.

Діти щиро подякували письменникові та побажали щастя, нагадавши, що 20 березня - Міжнародний день щастя.
 

15.03.2018

«Розпис гіпсових фігурок»
Заняття гуртка декоративно-прикладного мистецтва
«Творчість юних»

15 березня у бібліотеці №119 для дітей панувала атмосфера цілковитої  творчості та старань. Юні відвідувачі разом із викладачем дитячого клубу «Гармонія» на майстер-класі опановували техніку розмальовки гіпсових фігурок - одного з найбільш цікавих видів декоративно-прикладної творчості.
Діти із задоволенням поринули у світ яскравих кольорів та незабутніх емоцій, які отримали в процесі створення власних шедеврів. Вони ретельно промальовували кожну деталь, тим самим створюючи власний неповторний персонаж та відчуваючи себе справжніми художниками. Майстер-клас поєднав у собі цікаве і захопливе заняття та своєрідний сеанс арт-терапії, який допоміг зосередитись на чомусь приємному.

Наприкінці юні творці не могли натішитися чудовими яскравими персонажами, яких вони створили власноруч! Адже як приємно спостерігати, як звичайна гіпсова фігурка перетворюється у твоїх руках на яскравого метелика, що ніби от-от розправить крильця та полетить?
 
 
А головне – дітям таке заняття не набридає, тому що усі фігурки – різні, фарби – кольорові, а кожен новий витвір – не схожий на попередній.


І бібліотека завжди намагається підтримувати таку цікавість та допомогти дитині знайти шляхи втілення її творчого задуму.
 

13.03.2018

«Віршів віночок від Тараса Шевченка»
Поетична година

13 березня учні 2 класу СЗШ № 207 у бібліотеці № 119 для дітей згадували та вшановували великого сина українського народу, видатного поета, мислителя, художника Тараса Григоровича Шевченка.

Юні відвідувачі уважно слухали розповіді бібліотекаря про нелегкий  життєвий шлях великого поета, гортали збірки його поезій для дітей з книжкової виставки «Тарасе! Ти окрилював серця, ти Україну й світ заполонив». Захопили школярів і неперевершені картини майстра пензля Тараса Григоровича.
 
Із натхненням діти зачитували та декламували напам’ять улюблені вірші великого поета, відчуваючи, які емоції він вкладав у кожен рядок, у кожне слово своїх творів. За виразне та чуттєве читання віршів Тараса Шевченка школярі отримали заохочувальні призи від бібліотеки – цікаві книжечки.


Мультфільм про творчу спадщину Великого Кобзаря не залишив байдужим нікого. Учні із задоволенням ділилися враженнями після його перегляду.

Дуже зацікавила дітей добірка робіт юних художників - читачів бібліотеки - за мотивами творчості Тараса Шевченка та їх бачення його поезії.

Тож читаймо, друзі, Шевченка! Шевченко невичерпний довіку!
 

06.03.2018

«Добрий світ дитячої поетеси»
Голосні читання
за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»

«Від малої дитячої книжки інколи в
свідомості дитини залягає слід на все життя»
Наталя Забіла

До 115-річчя від дня народження відомої української письменниці Наталі Забіли бібліотекою №119 для дітей було проведено голосні читання для вихованців спецгрупи ДНЗ № 176. Діти познайомилися з творчістю  відомої  української дитячої письменниці, яка 60 років служила дитячій музі та видала понад 200 книжок для дітей.

Залюбки малята слухали віршики зі збірок «Веселий корабель», «Олівець-малювець», «Про малят і про звірят», що весело і цікаво розповідають про світ рідної природи, світ дитячих мрій, вчать правил поведінки, виховують повагу до старших. Також, напередодні жіночого свята, бібліотекарі допомогли діткам вивчити віршики-привітання, які стануть сюрпризом для мам. Поезії Наталі Забіли легко запам’ятовуються, діти охоче сприймають мудрі поради письменниці.

У наш складний і бурхливий час, коли стрімко зростає потік інформації, що його отримує дитина з різних джерел, твори поетеси з честю витримують випробування на подальше життя. Їх і донині читають, знають та люблять!
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter