Бібліотека №119

30.03.2017

«Ці веселі книжки треба читати вголос»
«Письменник для маленьких дітей
неодмінно повинен бути щасливим.
Щасливим, як і ті, для кого він творить.»

Корній Чуковський
Всеукраїнський тиждень дитячого читання триває!

30 березня бібліотека № 119 наповнилася веселим сміхом, адже дітки з особливими потребами – вихованці ДНЗ № 176 - долучилися до чудової творчості відомого письменника, дитинство котрого пройшло в Україні, Корнія Чуковського, до 135-річчя від дня його народження.

Герої  Чуковського, що уже 90 років живуть поруч із нами, «завітали» із казкових сторінок до бібліотеки під час голосних читань.  Мийдодір – «умивальників начальник і мочалок командир» вчив дітей чистоті, лікар Айболить – доброті і співчуттю, Комар із «Мухи-Цокотухи» - мужності та умінню перемагати.

Потішили дошкільнят мультики за творами Старого Казкаря (так письменник полюбляв себе величати), зацікавили книжечки з викладки «Диво-дерево Корнія Чуковського».  Родзинкою заходу стала рольова гра за казкою «Телефон», яку бібліотекарі разом із особливими дітками влаштували за допомогою іграшок.

Отже,читайте, юні друзі, ці  мудрі й веселі книжки вголос,
 не один раз і гуртом, - вам неодмінно стане радісно, втішно та гарно!
Ну ж бо почніть – і хай вам щастить!
 

23.03.2017

«Я хочу, щоб діти, читаючи книжку,
знаходили заховані в ній секрети»

Зустріч із українською письменницею Марією Морозенко

Всеукраїнський тиждень дитячого читання у бібліотеці № 119 для дітей розпочато!

23 березня на зустріч із відомою письменницею, членом Національної спілки письменників України Марією Морозенко із задоволенням завітали найменші шанувальники книги – дошкільнята. Адже хто найкраще може розказати про свої твори, ніж сам письменник.

Пані Марія – авторка понад 20 дитячих книжок - запросила дітлахів до світу свого поетичного слова, презентуючи казки «Незвичайні пригоди Чока, який шукав щастя», «Про країну Ласунів», «У зеленому ярочку».

Залюбки малята відгадували загадки, розбиралися із плутанками   з пізнавальних книжечок «Чарівна азбука» і «Чарівна математика». Розвивальна гра «Віршуємо разом» долучила дошкільнят до римування і творчості.

Діткам дуже сподобалося щире, цікаве спілкування із письменницею, а пані Марія була приємно схвильована поетичним сюрпризом від маленьких читачів – вони декларували напам’ять віршики Марії Морозенко, адже і дітки, і бібліотекарі ретельно готувалися до цієї зустрічі.
Охоче дошкільнята обирали для читання книжечки із виставки «Як до живих джерел глибоких ми припадаємо до книг», а інформаційною підтримкою заходу стали флаєри, присвячені талановитій письменниці та створені бібліотекарями. Книжки ж з автографом Марії Морозенко зайняли гідне місце на тематичній добірці творів письменників, з котрими зустрічаються наші юні читачі.

Тож Тиждень дитячого читання триває!
Запрошуємо усіх до нашої бібліотеки, а також на заходи
 до Галереї мистецтв ЦРБ ім. Загребельного.
Буде весело, цікаво,  змістовно, позитивно і креативно!

 

15.03.2017

«Казки Дивогляда»
Літературна подорож
із циклу «Чарівний світ природи у творах дитячих письменників»
за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»


15 березня дітки з особливими потребами були запрошені до бібліотеки № 119, щоб поринути у казкові мандри, сповнені пригод і відкриттів, де є скарби і підземні царства, чудовиська і герої, які їх перемагають, де квіти перетворюються на прекрасних принцес, а небо кличе у свої безкраї простори звичайних хлопчиків і дівчаток. А створив ці «Казки Дивогляда» чудовий український письменник Олександр Зима, який 8 березня мав би відзначати своє 80-річчя.
Мужня володарка степу Перепілочка, зачарований Синьою Птицею Золотохвостик, переможець Птахолова одуд Ходитут – ці відважні персонажі «завітали» до школярів із книжок з викладки «Мудріші від казки природи підказки», бібліографічний огляд якої провели бібліотекарі. Охоче дітлахи читали журнали з добірки «Чудова преса на всі інтереси», а перегляд мультфільму долучив їх до пригод мешканців Казкового лісу, котрі вірні у дружбі, мужні у боротьбі зі злом. Про це юні читачі розмірковували разом із бібліотекарями та ділилися враженнями. У нагоді стали і пам’ятки, присвячені письменникові та отримані школярами.
Сподіваємося, що чарівні історії Олександра Зими сподобалися нашим читачам, адже вони спонукають пильніше вдивлятися і глибше пізнавати довколишній світ, з увагою й турботою ставитися до природи. Цю настанову нам залишив талановитий знавець казкової Країни Дитинства Олександр Вікторович Зима.
 

13.03.2017

«Кобзарю мій! Високими словами мене
окрилив ти! Хвала тобі навік!»

Вечір пам’яті

Атмосфера Шевченківського свята панувала 13 березня у бібліотеці № 119. Юні читачі - учні 2 класу СЗШ № 213 - долучилися до безсмертної творчості велетня української культури і літератури Тараса Григоровича Шевченка.  Велику шану до поета підкреслили чудові українські вишиванки, в які були вбрані діти.

Розповідь бібліотекаря про нестримне бажання малого Тарасика навчитися читати та малювати, незважаючи на важке дитинство, довела учням, що прагнення самої людини часто вирішують її подальшу долю.
Проникливо діти читали поезії Великого Кобзаря і відчували його тугу за рідним краєм, красу української землі, безмежну любов до Батьківщини.

Із цікавістю школярі переглянули мультфільм про Шевченка-художника, його мальовничу спадщину  і були вражені непересічним талантом видатного майстра. А викладка «Твори Шевченка очима дітей» продемонструвала художні здібності наших читачів, їх творче уявлення та ставлення до поезій Світоча української літератури.

За участь у конкурсі на кращого читця віршів Тараса Шевченка юні відвідувачі були заохочені від бібліотеки книжечками та світлинами. Інформаційною підтримкою заходу стали флаєри про Великого Кобзаря, а розширити обрії Шевченківської творчості поціновувачам поезії  допоможе виставка-вшанування «Ніжно вплітається в гомін Дніпра добре і щире Шевченкове слово», яка запрошує всіх до невичерпної скарбниці світу Великого сина України.
 

01.03.2017

Створюємо красу власними руками
Заняття гуртка «Творчість юних»

Прикраси люблять усі дівчатка, адже це у них від природи. А користувачі нашої бібліотеки прикраси створюють самі. 1 березня вони із задоволенням відвідали майстер-клас «Прикраси із бісеру», який проводила пані Наталія Дунаєва. Трохи натхнення, терпіння та фантазії – і ось на дівчатках уже виблискують намиста, браслетики та сережки. І вийшли прикраси навіть кращі, ніж у магазинах.
Опанували також наші читачки секрети такого майстерства, як вишивка атласними стрічками, адже за всіх часів у заповітній скриньці кожної модниці були атласні стрічки. І знову знадобилася художня уява, щоб на панно «розквітли» троянди, маки, айстри, ромашки, бузок…
З душею та любов’ю виготовлені прикраси дівчатка зможуть подарувати своїм матусям на свято.
Тож запрошуємо усіх, хто не байдужий
до творчості та розвитку своїх талантів,
на заняття гуртка «Творчість юних»!

 

24.02.2017

Шляхами Христофора Колумба –
видатного мореплавця та дослідника Америки

(за проектом «Читаючи, подорожуй світом!»)

«І вийшов Колумб на берег Америки вранці,
Ступив на траву не відомої досі землі.
І вийшли з вігвамів стрункі індіанці, вітали його…»
Ліна Костенко

Стати людиною світу, мати можливість мандрувати різними країнами, пізнавати щось нове та цікаве – все це у наших юних читачів ще попереду.

А поки що ми запрошуємо їх до віртуальних подорожей світом, зокрема, до Північної Америки, адже 2017 рік  Організацією  Об’єднаних  Націй оголошено Міжнародним роком сталого розвитку туризму.

Знайомство з Американською північчю користувачі бібліотеки почали 24 лютого із захоплюючої відеогри з циклу «Мандрівники та невідомі землі» про історію географічного відкриття і дослідження материка видатним мореплавцем Христофором Колумбом. Дізнавшись багато цікавих фактів щодо діяльності Колумба, школярі відмінно пройшли тест-допуск та здійснили самостійну подорож  морськими шляхами відомого мандрівника, ознайомилися з життям корінного населення Америки – індіанцями, зацікавилися іншими першопрохідниками незвіданих земель.
У нагоді читачам стали книжки з виставки «Північна Америка – дивовижний материк планети Земля», яка знайомить з літературою про найбільш привабливі туристичні куточки цього материка, про культурні цінності та здобутки народів і країн Північної Америки, представляє імена відомих письменників, митців та діячів, котрими пишається американська земля та через творчі доробки яких можна більше пізнати Америку, долучає до визначних пам’яток світової культури, викликає зацікавленість і повагу до традицій та звичаїв інших народів світу.

Тож пізнаймо світ і подорожуймо разом із нами
відомими та невідомими стежинами Північної Америки!

 

09.02.2017

«Бібліотекарі – дітям Сонця і Дощу»
Голосні читання
з циклу «Чарівний світ природи у творах дитячих письменників»
за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»

Дітки з особливими потребами – читачі бібліотеки № 119 – завжди раді зустрічі з бібліотекарями та книжечками.

9 лютого бібліотекарі відвідали спецгрупу вихованців ДНЗ № 176 і провели голосні читання для дошкільнят.
Залюбки дітлахи слухали віршики про природу, казочки про тварин, ділилися враженнями про почуте. Також охоче малята переглядали дитячі журнальчики, намагалися читати самостійно, а бібліотекарі їм у цьому допомагали. Дошкільнятам дуже сподобалося щире спілкування з працівниками бібліотеки, які долучають маленьких читачів з особливими потребами до читання та запрошують до цікавих заходів у бібліотеці.
Тож наступна зустріч із дітками Сонця і Дощу вже відбудеться у бібліотеці, яку вони із задоволенням відвідують, а бібліотекарі з нетерпінням будуть чекати на своїх маленьких друзів.
 

25.01.2017

«Іще трапляються дива!»
Поетична година
з циклу «Чарівний світ природи у творах дитячих письменників»,
за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»


Іще трапляються дива!.. Якщо хто скаже, що – ні, не трапляються, - нехай розкриє книжки відомого українського поета, лауреата літературної премії ім. Лесі Українки Анатолія Качана. У цьому переконалися юні читачі бібліотеки № 119 – учні 4-го класу СЗШ № 213, завітавши 25 січня на поетичну годину з нагоди 75-річчя письменника, котрий вже 45 років плідно працює на ниві дитячої літератури.
Із розповіді бібліотекаря та відеопрезентації школярі дізналися, що Анатолія Качана називають співцем моря і степу, адже народився він на півдні України та не просто закоханий у пахощі рідного Степу, Моря і Слова, - а як чарівник творить дива зі Словом, воно в нього виблискує неповторністю, має здатність запалити іскру в дитячих серцях. І в бібліотеці зазвучали теплі, щирі поезії Анатолія Качана у натхненному виконанні читачів, які разом із бібліотекарями готувалися до заходу. Також діти із задоволенням сміялися над веселими забавлянками і скоромовками, відгадували дотепні загадки зі збірки ліричних, ігрових і розважальних поезій „Чари ворожбита” з книжкової викладки «Поет незабутніх дитячих вражень», бібліографічний огляд якої провели бібліотекарі; мультфільми про природу нагадали про красу її чарівного світу, а флаєри про знаного українського поета, створені бібліотекарями та отримані школярами, допоможуть у подальшому знайомстві з його творчістю.

Юні читачі зрозуміли, що у віршах Анатолія Качана багато природи, бо письменник переконаний, що природа виховує не менше, ніж мова матері, чи пісні, чуті в дитинстві. У своїх творах Анатолій Качан ніколи не розлучається з дитинством, і його серце не розучилося дивуватися саме і дарувати дива іншим. Тож будемо із вдячністю приймати ці подарунки, шановні читачі!
 

20.01.2017

«Суму Вінні-Пух не знає, залюбки пісні співає»

20 січня юні читачі бібліотеки № 119 – учні 1-го класу СЗШ № 207 -  мали змогу виявити свою кмітливість та спостережливість, взявши участь у літературній вікторині, присвяченій чудовій книжці «Вінні-Пух та всі-всі-всі» Алана Мілна, до 135-річчя від дня народження відомого англійського письменника. Адже вже більше 90 років кумедний ведмедик Вінні-Пух та його друзі несуть радість у життя кожної дитинки.
Щоб допомогти дітлахам краще упоратися із завданнями, бібліотекарі розповіли історію написання цього всесвітньо відомого твору – домашньої казки, яку письменник спочатку розповідав своєму синові Крістоферу Робіну, а пізніше перетворив на улюбленішу книгу дітвори. Зі сміхом школярі переглядали мультики і разом із Вінні-Пухом співали веселі пісеньки та переживали цікаві пригоди у Зачарованому Лісі.
Пригадавши захопливі історії про славнозвісного ведмедика, юні читачі наввипередки відповідали на запитання вікторини та залюбки отримали від бібліотеки невеличкі презенти – книжкові закладки. М’які іграшки – герої казки, які підібрали бібліотекарі, надихнули дітлахів на рольову гру «В гостях у Вінні-Пуха». Із задоволенням школярі обирали для читання книжечки Алана Мілна із викладки «Славетний батько Вінні-Пуха». Адже виявляється, той, хто щодня читає, чинить іще мудріше, ніж той, «хто на гостини зранку йде». Тому що, читаючи, він може посміхнутися, зажуритися, розкрити таємницю, поміркувати. А також - кожного дня мати чудовий настрій!
 

16.01.2017

Сніжна зіронька горить
Заняття гуртка «Творчість юних»

Зима триває, і дітлахи радіють пухнастому сніжку, веселим розвагам, новорічно-різдвяним святам, а також долучаються до читання та творчого дозвілля у бібліотеці № 119 для дітей.
На початку січня школярі відвідали заняття гуртка декоративно-прикладного мистецтва, на якому створювали дивних зимових чарівниць – сніжинок. Майстер-клас провели викладачі пані Лідія та пані Наталя, а бібліотекарі підготували книжкову добірку «Рік Новий несе гостинці – книги, іграшки, дива.
В чарівній його торбинці щедрість світлого Різдва», яка дуже зацікавила юних читачів. Незабаром мереживо сніжинок-витинанок  прикрасило бібліотеку, а світлини біля ялинки додали усім святкового настрою.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter