Бібліотека №119

30.09.2015

Нумо, друзі, з нами в бібліотеку за знаннями!
День відкритих дверей
«До дива знань і мрій, о друзі, йдіть!
Високий дух летітиме далеко…
Аби сказати: «Зупинися, мить!»
Кажу  лише: «Живи, бібліотеко!»
Надія Петренко

 
Весело і гамірно 30 вересня в бібліотеці № 119 для дітей. Екскурсії бібліотекою, книжкові виставки і тематичні полиці, літературні ігри та вікторини, перегляд улюблених   мультфільмів – такі цікаві заходи і розваги приготували бібліотекарі до Всеукраїнського дня бібліотек.
 
Спішать діти до бібліотеки за цікавинками, їх радо зустрічають бібліотекарі, і книжечки вже чекають на своїх читачів. Книжечки радіють, вони люблять мандрувати, люблять знайомитися з новими читачами. А малята, школярі та їх батьки, котрі вперше завітали до бібліотеки, несподівано дізнаються, що в нашій бібліотеці улюблені літературні герої живуть не тільки на сторінках книжок, а і в казкових лото, доміно, пазлах, розмальовках, інших іграх, які читачі дарують для створення ігротеки в бібліотеці, щоб змістовно проводити дозвілля. Відвідувачі дізнаються також, що бібліотека може перетворитися на кінозал для перегляду кінофільмів і мультиків, що у бібліотеці школярі можуть виконувати домашні завдання, а бібліотекарі у цьому допоможуть. Також  допоможуть бібліотекарі заклопотаним батькам і розважать дитинку як бібліо-няні. Адже бібліотека – це улюблене місце зустрічі не тільки шанувальників книги і читання, а і прихильників цікавого дозвілля.
 
Приємно було бібліотекарям отримати привітання від учнів СШ № 147 та СШ № 213. Школярі читали вірші, активно відповідали на запитання вікторин, із задоволенням дивились мультики,  а як привітання від бібліотекарів, адже це свято і читачів, отримали у подарунок закладки та книжки українських і зарубіжних письменників. Хлопчики цікавилися літературою з жанрових добірок «Пригоди», «Фентезі», «Дитячі детективи», а дівчатка знайомилися з книгами із тематичних полиць «Як стати супердівчинкою», «Дівочі історії». Книжкові виставки «Горда, незламна і нездоланна – єдина у нас Україна», «Будуємо нову державу», «З родини йде життя людини» нагадали відвідувачам бібліотеки про вічні цінності – любов до рідної землі, до сім’ї і домівки, повагу до історії нашої Батьківщини.
 
Тож крокуємо разом до прекрасного і дивного світу - бібліотеки:
«Ідіть до мене, читачі,
І зблизька, і здалека.
Я жду вас радісно завжди:
Я ж – бібліотекар!»


 
 

29.09.2015

Візерунчасті закладки книгам подаруй на згадку
Майстер-клас в бібліотеці

«Я - книжка! Я – товариш твій!
Ти зберегти мене зумій!
Листки, гляди, не загинай,
Зроби закладки – їх вкладай.»

Свято українських бібліотек у розпалі!  29 вересня книжки були в очікуванні подарунків, які для них прийшли готувати юні читачі нашої бібліотеки. А допомагали їм у цьому молода художниця Анна Левицька і бібліотекарі.
 
Для того, щоб наші книги мали гарний вигляд і багато років служили людям, треба знати правила користування книгою. Бібліотекарі постійно нагадують про це своїм читачам, навчають бережливо ставитись до книги, адже книги – наші вірні друзі і помічники.
Ось і цього разу дітлахи охоче розповідали, як вони люблять читати, як поводяться з книгами. Зокрема, щоб не загинати сторінки, бо це дуже шкодить книгам, щоб швидко знайти необхідну сторінку, треба користуватися закладками. І на деякий час бібліотека перетворилася на художню майстерню, де школярі залюбки взялися створювати книжкові закладки. Не біда, що шматочки кольорового паперу розсипалися по бібліотеці, а руки забруднилися клеєм. Натхненно, із задоволенням діти готували закладки-привітання до Всеукраїнського дня бібліотек, а чудового святкового настрою додали веселі пісні про бібліотеку. «Вітаю бібліотекарів! Вони найкращі!», «Я бажаю довгих років мамі, бібліотеці, вам!», «Я люблю бібліотеку і бажаю, щоб привозили нові книги і журнали.» - такі хвилюючі побажання написали юні читачі бібліотекарям і бібліотеці, а також у подарунок виразно читали вірші та дякували бібліотекарям за щиру дружбу, гостинність і допомогу.
 Хай же книги входять у кожен дім! Шануйте і бережіть їх!
І тоді весь розум, мудрість і людська доброта перейдуть до вас через книги.

 

25.09.2015

Вічне диво, ім’я якому – книга

Всеукраїнський день бібліотек – це також свято книги, адже «бібліо» - це у перекладі з грецької «книга», а «тека» - зберігати. Тому 25 вересня, напередодні свята, читачі бібліотеки – учні 4-х класів СШ № 207 - зустрілися із співробітником Державного музею книги і друкарства України Ларисою Григорівною Корендою.

Разом із пані Ларисою і за допомогою презентації та книжкової виставки, підготовлених бібліотекарями, школярі здійснили подорож у далеке минуле і дізналися, як книжка прийшла до людей. Важко уявити сьогоднішнім дітлахам, що колись книга не була паперовою. У сиву давнину люди використовували для письма камінь, кістки, дерево, глину, шкіру, шовк. Згодом з’явився папірус, який виготовляли в Єгипті із висушеної болотяної рослини, а за часів Київської Русі матеріалом для письма були пергамент і береста. Тисячі рукописних книг  зберігалися у першій бібліотеці при Софійському соборі, заснованій князем Ярославом Мудрим, доля якої, на жаль, невідома. У прадавні часи бібліотеку називали «книжниця», а людину, якій подобалося читати – «книг отчий». Папір же в Європі навчилися виготовляти у ХІІІ столітті, а в середині XV століття в Німеччині запрацював перший друкарський верстат майстра Йоганна Гутенберга. Перші ж друкарні на території нашої країни заснували Іван Федоров і Петро Мстиславець у 1564 році…

Тема еволюції книги нескінченна. Про книги, історію їхнього створення можна розповідати безліч часу. Ми перегорнули з нашими читачами лише кілька сторінок з історії книги. Але, перегорнувши і ці сторінки, юні читачі зрозуміли, що значення книги в житті людини важко переоцінити.

Якщо ж вам, шановні друзі, захочеться докладніше довідатися про книги й книгодрукування, приходьте до нашої бібілотеки та відвідайте Державний музей книги і друкарства в Україні.
 
 

24.09.2015

Діти і батьки читають залюбки
 
 «Книги нам несуть чудовий знань нелічений запас.
Світ яскравий, кольоровий відкривається для нас.
Все, про що не здогадався, навіть думати не міг,
Чи не знав, чи сумнівався – дізнаємося із книг.»
 
Святкування Всеукраїнського дня бібліотек продовжується!
 
Біля бібліотеки грає весела музика, линуть пісні про книги і бібліотеку. По-літньому яскраве сонечко та гарна погода 24 вересня знову надихнули бібліотекарів та читачів до спілкування просто неба на бібліотечній галявині. Знову книжечки та журнали «вийшли» подихати свіжим повітрям, помилуватися барвистими кольорами золотої осені та відкрити свої сторінки усім бажаючим. На бібліотечній галявині гостей чекали книжково-ілюстративна виставка, настільні ігри, розмальовки, іграшки-казкові герої, які читають книжки про себе.

Не оминали книжкову галявину і діти, і дорослі, котрі залюбки пригадували дитинство, свої дитячі бібліотеки, вітали всіх зі святом і висловлювали гарячу підтримку такій корисній роботі бібліотекарів.

Із задоволенням на галявину завітали наші улюблені друзі - вихованці ДНЗ № 176, щоб привітати бібліотекарів і бібліотеку, почитати цікаві книжки та журнали, помалювати. Діти щиро дякували бібліотекарям та під веселу музику подарували їм танок. «Ми любимо бібліотеку!» - такий флешмоб дітлахи влаштували на бібліотечному ганку.

Бібліотеки потрібні дітям – діти потрібні бібліотекам!
 
 

23.09.2015

Дитяче видавництво «Дж. Дж. Агенція» в гостях у бібліотеки

В осінні золоті дні щорічно 30 вересня  приходить на українську землю свято усіх поціновувачів книги – Всеукраїнський день бібліотек. Це свято можна вважати загальнонародним, бо любов до книги і читання, яка змалку прищеплюється в бібліотеці, супроводжує людину усе життя.

І першими 23 вересня привітали бібліотеку з прийдешнім святом учні 3-х класів СШ № 207, на яких у бібліотеці також очікувала зустріч із директором дитячого видавництва «Дж. Дж. Агенція» Вікторією Каденко, адже творча співпраця бібліотеки та дитячого видавництва – це успішний тандем у популяризації дитячого читання.

Із розповіді пані Вікторії школярі дізналися, що австрійське видавництво «Дж. Дж.» знаходиться у Відні та існує вже понад 300 років, а історія видавництва в Україні почалася у 2011 році із друку першої книги під назвою «Що таке справжня дружба» класика австрійської дитячої літератури Міри Лобе, яка розповідає дітям, як жити краще, ладнати один з одним, як важливо допомагати іншим, що кожна людина має право на своє місце в житті.

- Як створюється книга? Хто малює ілюстрації? Хто пише книги? Як видати книгу, що сподобається читачам? Які книжки друкує видавництво? – пані Вікторія ледь встигала відповідати на запитання допитливих читайликів, котрих дуже зацікавила різноманітна література видавництва: незвичайна серія «Мої улюблені історії для тварин», серія «Софія і Ярик», яка допомагає дітям та їх батькам у цікавій формі знайти рішення для будь-якої ситуації на повчальних прикладах книжкових героїв, серія «Бібліотека у рюкзаку» у зручному кишеньковому форматі, родзинкою якої є розважальна рубрика – вікторини, ребуси, головоломки.

А із нової серії «Маленькому генію» юним читачам була презентована книжка за мотивами опери Вольфганга Амадея Моцарта «Чарівна флейта» з чудовими ілюстраціями і компакт-диском із дивовижною музикою.

Вітаючи бібліотекарів, діти читали вірші з книжкової виставки «Бібліотеко! Священна колиско науки, любові й добра», а пані Вікторія подарувала бібліотеці цікаві кольорові книжки, які видаються українською, російською і німецькою мовами й поєднують західноєвропейську і українську культуру та з якими залюбки будуть пізнавати світ наші читачі.

Тож чекаймо на всіх книголюбчиків у нашій бібліотеці!

 
 

1.07.2015

«Сонячні читання»

Однією із форм роботи бібліотеки № 119 для популяризації читання є літні читальні зали, книжкові галявини, що дають змогу всім бажаючим просто неба, на свіжому повітрі, потрапити у чарівний світ друкованого слова.
 
Протягом червня бібліотекарі відвідували дитячі майданчики, де вони не тільки пропонували дітям і батькам твори української та світової літератури, періодичні видання, а й записували до бібліотеки. А 1 липня було гамірно і людно вже біля самої бібліотеки, адже бібліотекарі саме сюди запросили всіх дітей і дорослих на «Сонячні читання».
Веселою зграйкою підбігли до бібліотеки дітлахи, що гралися на дитячому майданчику, і зручно влаштувалися під розлогим київським каштаном, щоб почитати цікаві дитячі журнали та книжки з виставки «Літо + пригоди = читаймо з насолодою!». Неквапливо підходили поважні бабусі з онуками, мами з малюками та із задоволенням залишалися, щоб долучитися до пізнавальних ігор, вікторин та розваг, підготовлених бібліотекарями.

Під супровід пісень про бібліотеку та книги діти залюбки гралися з м’ячем у гру «Пригадай казкового героя», складали літературне лото, малювали на асфальті улюблених книжкових персонажів, яскраво розмальовували альбоми-розфарбовки.
Книжкова сонячна галявина дуже сподобалася дітлахам, і нові книголюбчики охоче поповнили коло читачів бібліотеки. Також усім, не байдужим до читання, бібліотекарі роздавали пам’ятки з інформацією про бібліотеку та правилами запису до бібліотеки і гостинно запрошували частіше відвідувати бібліотеку, долучатися до змістовного дозвілля, яке пропонує бібліотека, більше читати, щоб читання будо в радість:
«Щастя – то читати вміти
Слів барвистих самоцвіти.
Мовою батьків, родини і всієї України.»


 
 

11.06.2015

Казковий світ Олени Пчілки та Лесі Українки
«Діти – це наш дорогий скарб,
Се наша надія, се – молода Україна», -
такими словами відомої української письменниці Олени Пчілки, яка багато енергії і таланту віддала справі виховання та освіти юних українців, у бібліотеці № 119 розпочалося знайомство малюків ДНЗ № 176 із творами для дітей Олени Пчілки та її геніальної дочки Лесі Українки, щоб з раннього віку долучати маленьких українців до криниці літературної творчості, до духовної та культурної спадщини рідного народу, яку творили видатні поети і прозаїки нашої Батьківщини (з циклу «Від казки народної до казки літературної», за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»).
 
Зацікавлено дітки поринули у царство мудрого і красивого, доброго і ласкавого художнього слова. Уважно малята розглядали книжки і слухали казки та поезії Олени Пчілки і Лесі Українки, котра у своєї мами навчилася любити рідну мову, шанувати українські народні звичаї і котра називала її найкращою, найрозумнішою, найталановитішою жінкою світового рівня. Повчальною для дошкільнят була народознавча гра «Мудре джерельце», у якій для них відкрився безмежний океан української мови з прислів’ями, приказками, загадками, народженими в старовинні часи та бережливо зібраними і записаними Оленою Пчілкою. Дуже діточкам сподобався мультфільм «Біда навчить» за казкою Лесі Українки, у якій задерикуватий, безтурботний і легковажний  горобчик, шукаючи, хто б його навчив розуму, усвідомлює, що тільки сумлінною працею, повагою до інших можна набути мудрості й заслужити пошану.
 
Талановиті твори славетних українських письменниць стали добрими друзями маленьких шанувальників рідного слова, і, сподіваємось, ця дружба  надалі буде тільки зміцнюватись. Читаймо і пізнаваймо ці літературні скарби! Сьогодні, як ніколи, вони потрібні нашим дітям, щоб зростали вони з Україною в душі.
 
 

04.06.2015

Казка і вічність Івана Франка
«Казки, як дрібні, тонкі корінчики,
вкорінюють у вашій душі любов до
рідного слова, його краси, простоти
і чарівної милозвучності.»
Іван Франко
 
 
 
 
 
 
Юні читачі бібліотеки № 119 продовжили робити маленькі кроки до світу великої літератури, завітавши 4 червня на літературну бесіду «Казка і вічність Івана Франка» (із циклу «Від казки народної до казки літературної»).
 
Із розповіді бібліотекаря та із книжок на виставці «Смарагди Франкового казкосвіту» школярі дізналися про життя і творчість видатного українського письменника, у спадщині якого помітне місце посідають казки для дітей, створені на основі відомих світових сюжетів із додаванням українського колориту, а серед них особливу увагу привертає збірка казок про тварин «Коли звірі ще говорили», вперше видана 1903 року у Львові. Герої цих творів є носіями певних людських якостей, а самі казки під личиною вигадки криють велику життєву правду.
 
Залюбки дітлахи переглядали мультфільми «Три міхи хитрощів» та «Фарбований лис»; артистично читали в особах казки Івана Франка. Спілкуючись із бібліотекарями та аналізуючи прочитане, школярі з’ясовували, хто із героїв казок найрозумніший, якою зображена в казках лисиця, які тварини найчастіше зустрічаються в казках. Читачі зробили висновок, що у казках Франка добрий, чесний, сміливий завжди бере гору над лихим, підступним, боягузом, що твори видатного українського письменника, написані з любов’ю для дітей, - безцінні помічники у залученні до витоків рідної культури:
«Любив Франко дітей без міри,
Для них мав серце дружнє, щире.
Усіх навчав, як чесно жити,
Як правді та добру служити.
За те ми, діти, як один
Йому складаємо уклін.»
 

22.05.2015

Мандрівка у світ Добра
 
«Живи правдиво і добро звершай,
Та нагород за це не вимагай.
Хай оживає істина стара –
Людина починається з добра.»

22 травня  маленькі читачі бібліотеки  № 119 – вихованці молодшої та середньої груп школи-садочка «Лісові дзвіночки» - долучилися до Всеукраїнської акції «День добра» і здійснили медіа-подорож у Країну Доброти, Милосердя та Дружби.
 
«Доброго ранку!» - привіталися малята і бібліотекарі, посміхнулися один одному - й одразу в бібліотеці запанувала невимушена атмосфера гарного настрою, чемності та доброзичливості. Разом із бібліотекарями дошкільнята пригадували улюблені казки та оповідання, у яких добро завжди перемагає зло, хороших та поганих літературних персонажів; із задоволенням повторювали вірші про доброго лікаря Айболитя; слухали прислів’я про добро і небайдужість.
Із радістю малюки за допомогою пальчикових паперових ляльок перевтілилися в героїв української народної казки «Як звірі зимували» і дружно будували будиночок та захищалися від лиходіїв. Емоційно дітлахи читали вірші про маму, що втілює доброту і любов, про красу і чарівність нашої України; разом з героями мультфільму «Один, два – дружно» за казкою Володимира Сутєєва рятували Лося, на котрого впало дерево і якого хотіли з’їсти вовки. На виставці «Доброта, як сонечко, завжди гріє» дошкільнята із цікавістю розглядали яскраві книжки, що вчать доброті, порядності, ввічливості, турботі, шанобливому ставленню до оточуючого світу і які з душею підібрали бібліотекарі. Приємно було діткам отримати невеличкі подарунки – книжкові закладки для охайного і бережливого читання, і на подяку малята влаштували флешмоб - засвітили «Сонце доброти» на майданчику біля бібліотеки, промінці якого будуть зігрівати всі милосердні серця:
«Ми у світ приходимо, щоб добро творити,
Бачити й відчути всю красу Землі.
Треба рідну землю-матінку любити,
Вчитись світ любити, доки ще  малі.»
 
 

20.05.2015

Перший директор Зоологічного музею
Микола Феофанович Кащенко
«Серед видатних діячів, митців та вчених України
чимало таких, чиїми іменами пишається весь світ.»
академік Іван Дзюба
 
 
 
 
Працюючи в рамках проекту Деснянської ЦБС «Українці в контексті розвитку європейської цивілізації», бібліотека № 119 продовжує знайомити читачів із визначними діячами України, які зробили неоціненний внесок у різні сфери людської діяльності, стали вагомим рушієм європейського і світового суспільства, чинником прогресу людства.
 
Тому, 20 травня до бібліотеки завітали учні 10-го класу СШ № 213 на краєзнавчу годину «Перший директор Зоологічного музею Микола Феофанович Кащенко», присвячену українському вченому-біологу, доктору медицини та зоології, талановитому педагогу, наукова спадщина котрого величезна, а відкриття мають світове значення.
 
Великий інтерес до природничих наук з юності; навчання у Харківському університеті; стажування в Європі; організація Томського зоологічного музею; активна участь у створенні Української академії наук і Зоологічного музею в Києві; заснування Акліматизаційного саду та виведення нових сортів південних плодово-ягідних рослин, придатних до вирощування на півночі України; глибоке вивчення лікарських рослин для застосування їх в медицині – такі основні віхи біографії видатного природознавця зацікавили старшокласників.

Книжково-журнальна виставка «Україна – духовна та інтелектуальна складова Європи» представила користувачам бібліотеки імена талановитих українців, що удосконалили світ, а із різноманітністю тваринного і рослинного світу планети та України ознайомили книжкова виставка «Мову рідної природи розуміти серцем вчись» та віртуальна екскурсія залами Зоологічного музею, найдавніший експонат якого – опудало зубра, що нараховує більше 200 років, «пам’ятає» часи Кащенка (1919-1926), котрий був ученим-енциклопедистом, людиною широкої ерудиції й високої культури, писав п’єси, вірші, оповідання, фантастичні повісті. Головною метою наукової роботи Миколи Феофановича завжди були інтереси Вітчизни і народу, тому вивчення життя і діяльності знаного академіка сприяє вихованню у молодого покоління нашої Батьківщини почуття національної гордості та патріотизму.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter