Бібліотека №119

25.10.2018

«Батурин – легендарна гетьманська столиця»
Відео-екскурсія
за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!»


«Історія – скарбниця наших діянь,свідок
минулого,приклад і повчання для сьогодення,
застереження для майбутнього.»
                Мігель де Сервантес
 
      25 жовтня читачі бібліотеки відкрили чергову сторінку в історії України – здійснили відео-екскурсію до Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця». Школярі перенеслися у Батурин XVII-XVIII століть – найяскравішу пам’ятку козацької доби, а стрибок у часі їм допомогли зробити бібліотекарі, які підібрали відео-сюжет та цікаву літературу.
 
 
 

     Мандрівка місцем, яке поєднує у собі безцінні пам'ятки української історії, архітектури, культури, археології і природи, стала дуже пізнавальною для підлітків.
    Діяльність гетьманів Лівобережної України, резиденцією яких був Батурин, долучила до історії козаччини нашої Батьківщини. Засмутили користувачів подробиці Батуринської трагедії 1708 року, коли війська Петра І спалили та зрівняли Батурин із землею. А от інформація про те, що останній український гетьман Кирило Розумовський мав чисельну бібліотеку, яка налічувала більше двох тисяч томів, та для її обслуговування навіть виписав з Франції бібліотекаря-упорядника, стала прикладом цінування книги та читання.
   Подорож містом зі славною і водночас сумною історією гетьманства в Україні спонукала юних відвідувачів до подальшого вивчення цього періоду: хлопчики зацікавилися військовими подіями, дівчаткам до душі припала романтична історія кохання гетьмана Івана Мазепи. А для цього у нагоді стали книжки з виставки «Історико-культурна спадщина України: шануємо і зберігаємо разом», які обрали читачі.

 
 

18.10.2018

«Ліпка з солоного тіста»
Заняття гуртка
декоративно-прикладного мистецтва «Творчість юних»

    18 жовтня бібліотека № 119 для дітей перетворилася на оазу творчості та кулінарного мистецтва. Адже юні відвідувачі гуртка «Творчість юних» разом із викладачем Наталією Дунаєвою ліпили рум’яні гамбургери із різнокольорового солоного тіста.
 
    Веселе та цікаве заняття захопило дітлахів. Вони навіть влаштували жартівливе змагання «А мій чізбургер – кращий!». Юні майстри дуже старалися, кожен мав змогу проявити творчі здібності, фантазію та індивідуальність. І «смаколики», хоч і були виготовлені за одним «рецептом», вирізнялися своєю неповторністю та виглядали дуже апетитно. Тож найбільш відважні творці навіть пробували куштувати свої витвори.
 
 
  Привабило дітей і те, що для такого ліплення не обов'язково бігти до магазину за пластиліном або глиною, адже все необхідне можна знайти  вдома на кухні та приготувати власноруч солоне тісто – безпечний матеріал для дитячої творчості.
  Чудовий творчий настрій, передчуття, що потішать своїх рідних незвичайними подарунками – такий позитив отримали діти від зустрічі у бібліотеці.


 

11.10.2018

«Свята Покрова – козаків покровителька,
наших звичаїв хранителька»

Патріотично-народознавча година
за проектом «Два храми духовністю єдині»

                                                                                «Встала в небі зоря вечорова
                                                                                 та й за руки веде зорченят…
                                                                            Будь здорова, козацька Покрово! -
                                                                                       найдивніше з осінніх свят.»

                                                                                                Володимир Коломієць

    Надворі панує золота осінь-красуня, а отже до нас завітало чудове свято Покрови Пресвятої Богородиці.
 
 
   Напередодні свята, до бібліотеки були запрошені учні 5-го класу ЗНЗ№ 213 на зустріч із священиком Храму св. мучеників Адріана та Наталії отцем Василієм.
 
 
    Школярі із задоволенням спілкувалися зі священником, який дуже цікаво розповідав про історію виникнення найдавнішого християнського свята, про народні традиції та прикмети, пов’язані із ним. Безліч запитань, що діти наввипередки задавали гостю, виявили допитливість юних відвідувачів та зацікавленість до українського народознавства. А бібліотекарі запропонували учням шукати відповіді також у книжках з виставки «Козацьку бунтівливу вдачу нам лишили предки з давнини», де підібрали літературу як до Свята Покрови, так і до Дня захисника України і Дня українського козацтва. Бібліотекарі зауважили, що те, що ці свята відзначаються в один день, 14 жовтня, – не випадковість, а сплетіння української історії та традицій, які ми продовжуємо підтримувати і сьогодні.
  Діти залюбки обирали для читання пізнавальні книжечки та тішилися отриманими подарунками, які будуть їм нагадувати про цю осінню теплу зустріч.
 
 

03.10.2018

«До бібліотеки завітав письменник»
Літературна зустріч

    Бібліотека № 119 для дітей 3 жовтня запросила юних читачів на зустріч із відомою письменницею, членом Національної Спілки письменників України, лауреатом багатьох літературних премій Наталією Осипчук.
 
 
     Ніхто із відвідувачів не залишився осторонь жвавого та цікавого спілкування.Залюбки діти знайомилися із героями книжок Наталії Осипчук, представленими, зокрема, на книжковій виставці «Віват, Бібліотеко!». Школярі читали за ролями уривки з повісті «Нас чекають у Щасливому» та шукали відповідь на питання: чи можна почуватися по-справжньому щасливим, якщо комусь поруч з тобою зле?
 
 
   Скоромовки та пізнавальні загадки, створені майстринею слова, долучили учнів до чарівного світу української мови.
 
 
    А казки пані Наталії зі збірки «Щастя у віконці» із творами як письменників-фахівців, так і аматорів,  спонукали до імпровізованої літературної студії: діти охоче пригадували власні вірші та казки. Письменниця похвалила юних авторів, побажала творчої наснаги та зауважила: «Саме читання з дитинства гарних книжок допоможе вам у дорослому житті, а центром читання повинні завжди бути бібліотеки.»

 
 

27.09.2018

«За кожною обкладинкою книги та журналу живе цілий світ»
Літературний феєрверк
до Всеукраїнського дня бібліотек


   27 вересня до бібліотеки завітали учні-першачки та школярі з особливими потребами 4-го класу СШ № 213.
 
 

    Бібліотекарі розповіли діткам про правила користування бібліотекою, дбайливе ставлення до книг та запропонували різномаїття цікавих книжок і журналів – літературний феєрверк.
 
 

  Юні читачі залюбки переглядали книжечки з добірки «Скарбниця чарівних казок», з радістю знаходили знайомих героїв. А яке захоплення викликали дитячі журнали «Вигадуй, думай, грай», «Пізнайко», «Малятко», «Барвінок», «Чарівна принцеса», «Колобочок»! Тут діти знайшли цікавинки на будь-який смак: і пригоди детективів, і планету динозаврів, і поради Колобка-рятівника, і перехрестя веселих забав.
  Книжкова виставка «Віват, Бібліотеко!», перегляд мультфільму «Каю в бібліотеці» також долучили школярів до користі книги та читання. А пізнавальна екскурсія бібліотекою, сподіваємось, спонукає стати її активними читачами.



 
 
Більше статтей...
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter