Бібліотека №119

14.09.2019

«Нехай земля квітує всюди – природу збережемо, люди!»
Екологічний вікенд
 
«Ліси в своїм краю ОБЕРІГАЙТЕ!
І гори сміття після себе не лишайте.
Бо ліс — це диво! Ліс — це справжня казка,
Любіть ліси і бережіть, БУДЬ ЛАСКА!»

Надія Красоткіна

Хоч пташки у лісі ще весело щебечуть, а лагідне сонечко торкається верхівок могутніх сосен, усе навкруги дихає осінню. Ліс восени особливо чарівний та прекрасний, ніби запрошує завітати до себе у гості. Це залюбки роблять мешканці Лісового масиву, адже ліс є його окрасою та гордістю, його візитівкою. Проте, на жаль, багато людей користуються благами природи, забуваючи піклуватися про неї та залишаючи після себе сміття.

Тож напередодні Всесвітнього дня прибирання, що відзначається 15 вересня, бібліотека вирішила зробити свій внесок у екологічний стан нашого красеня лісу та разом зі своїми старшими читачами провести прибирання у ньому.
Школярі радо долучилися до такої благородної місії та з завзяттям допомагали бібліотекарям наводити лад на зелених галявинах, під кронами тендітних берізок та величавих сосон і ялинок. Киянам дуже пощастило жити у такій зеленій оазі, де можна відпочити від галасливого мегаполісу! Але потрібно пам’ятати про те, що чисто не там, де прибирають, а там, де, насамперед, не смітять.
Ось робота завершена. І тепер із задоволенням можна провести час зі своїми друзями, пограти у м’яча, насолодитися співом пташок, приємним затінком та запахом хвої у вересневому лісі.
 
Тож піклуймося про наше довкілля та зробімо
наше життя та країну чистішими!
 

04.09.2019

«Пам’ятай, дитино мила, що знання – найбільша сила!»
Бібліотечний калейдоскоп
«Розумні люди – міць держави!
Тож набирайтесь, діти, знань,
Щоб Україна мала славу
Країни здійснених бажань!»
Наталія Козленко

       Щедро зігрітий сонцем вересень закликав до навчання школярів, щоб подарувати нові знання, багато вражень, емоцій та яскравих моментів.
      От і бібліотека з нагоди Свята знань протягом перших вересневих днів вітала юних відвідувачів та влаштувала бібліотечні майданчики під відкритим небом.
 
 

      У затінку, під шатром дерев та на ганку бібліотеки, діти радо долучилися до творчих завдань і конкурсів, які підготували для них бібліотекарі. Школярі власноруч створили аплікацію «Приклади долоньку – зарядись позитивом!», що символізує силу дружби та єдності. Патріотична вікторина «Ми – діти твої, Україно!» нагадала учням про повагу до Батьківщини, про цінність рідної землі. Також юні відвідувачі з інтересом розгадували кросворди, збирали пазли, складали прислів’я про книги, навчання і за свої знання та кмітливість отримали солодкі подарунки. У нагоді читачам стали книжки з виставки «Вивчаймо мову з юних літ, щоб українцями йти в світ!».
 
 

    Зовсім маленькі відвідувачі – вихованці дитячих садочків та їх батьки, що завітали до бібліотеки open air, також знайшли для себе пізнавальні цікавинки.
    Родзинкою заходів стало приготування корисного та смачного фрешу з осінніх ягід і фруктів, яким бібліотекарі гостинно частували відвідувачів. А фреш-смаколик влучно поєднався з бібліофрешем – книжковими та журнальними новинками.
      Тож запрошуємо усіх, хто прагне до нових знань та цінує книгу, до бібліотеки!

 

 
 

29.08.2019

«Острів Читалія на планеті Літо»
Сонячні читання

       Літо – це незабутня пора веселощів, відпочинку та неймовірних пригод! Ніжне сонечко ніби закликає не сидіти вдома, а насолоджуватися кожною хвилиною, проводячи дозвілля на свіжому повітрі.
 
 

      От і бібліотека влітку не тільки, як завжди, радо приймала відвідувачів, а і запросила читачів на літні галявини, у читальний зал під відкритим небом.
 
 

    Вихованці дитячих садочків, малюки на дитячих майданчиках, школярі, батьки охоче долучалися до читання книжок та журналів. Наймолодші з цікавістю роздивлялися яскраві ілюстрації та слухали віршики, які для них зачитували бібліотекарі. Діти більш старшого віку залюбки читали у затінку під кронами дерев. А знайомство з літературними новинками, спонукало охочих стати новими читачами бібліотеки.
 
 

    Дуже важливо, щоб влітку дитина проводила час активно, оздоровлювалася, та не менш важливим є і заохочення її до читання. Бібліотека завжди готова у цьому допомагати та радо запрошує у гості юних читачів!


 
 

24.06.2019

«Знай права – виконуй обов’язки»
Гра-тренінг

      Незабаром, наша країна відзначатиме найважливіше державне свято – День Конституції України – Основного закону, за яким живуть українці. І хоча літо – це пора відпочинку, вихованці оздоровчого табору «Веселка» залюбки зробили у бібліотеці наступний крок до засвоєння правових знань, за проєктом «Я маю право!».
      Школярі дізналися, що є правила, які встановлюють порядок у всій державі. Це – закони, які приймаються Верховною Радою України і які складаються на засадах Конституції України. Скориставшись літературою з книжкової виставки «Великий дім – Держава, лад у ньому - Закон», разом із бібліотекарями читачі перегорнули сторінки української Конституції, ознайомившись з її важливими статтями.
 
 
 

      Гра-тренінг «Знай права – виконуй обов'язки» допомогла школярам краще зрозуміти розділ «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина». Із задоволенням діти розповідали про свій відпочинок, про  улюблені заняття, на які, як виявилось, вони мають право за Конституцією. Але не треба забувати і про обов’язки, які нерозривно пов’язані з правами, зокрема, старанно вчитись.
      Долучила до азів правознавства відвідувачів і презентація «Абетка твоїх прав у Країні казок», переглядаючи яку вони пригадали, в яких мультфільмах порушуються права їх головних героїв. Інтелектуально-рухлива гра із м’ячиком «Правобол» спонукала школярів обговорити питання, які їх зацікавили, та похизуватися новими знаннями.
      А бібліотека завжди допоможе юним громадянам нашої країни бути більш освіченими та обізнаними!


 
 

18.06.2019

«Мудрість китайських народних казок»
Медіа-мандрівка

     Вихованці літнього табору «Веселка» здійснили у бібліотеці творчу медіа-мандрівку, присвячену Року Китаю в Україні.
 
 

       Перед читачами розкрився самобутній і неповторний світ китайського фольклору, через який вони більше дізналися про цю таємничу країну, про її звичаї, традиції, незвичайну китайську писемність, міфологічних тварин та екзотичні рослини. Учні переконалися, що казки та легенди Піднебесної імперії вчать мудрості, людяності, працелюбності та застерігають від поганих і необачних вчинків.
 
 

     Потішили дітей розповіді про унікальну тваринку панду – символ Китаю, яку вони із задоволенням малювали, прислухаючись до порад бібліотекарів. Мультфільм про пригоди Панди-малюка та його друзів доповнив враження відвідувачів і подарував багато яскравих емоцій.
 
 

    Не позаздрили читачі бібліотеки китайським школярам, коли дізналися, що їм доводиться вчити аж 50 тисяч ієрогліфів, які позначають цілі слова! Та вихованці табору виявилися не з лякливих і залюбки долучилися до такої складної грамоти і майстер-класу «Дивовижні китайські ієрогліфи».
   Книжки з викладки «Китай – Країна Піднебесся» зацікавили школярів та заохотили до читання. А гілочка «Китайська вишня», яку діти прикрасили ніжними паперовими квіточками із щирими побажаннями стала символом дружби між бібліотекою та юними читачами.




 
 

14.06.2019

«Для здорової дитини підкоряться всі вершини»
Година здоров’я

«Здоров’я - такий же унікум, як картина Рафаеля.
  Знищити його легко, відновити неможливо.» 
І. Бородін  

       14 червня бібліотека запросила вихованців літнього табору «Веселка» у подорож до Країни Здоров’я, щоб розповісти про значення здоров’я для людини, про те, що саме влітку, на канікулах, є всі можливості для загартування, прогулянок на свіжому повітрі, активних занять спортом.
 
 

     Під час спілкування із бібліотекарями школярі охоче пригадали, що таке здоровий спосіб життя, правила гігієни і здорового харчування, розповіли, якими видами спорту займаються, як збираються відпочивати влітку, дізналися, яких правил безпеки повинні дотримуватися.
   «Ромашка здоров’я» «наворожила» дітям прислів’я та приказки, інтерактивна гра «Корисне-шкідливе» застерегла від поганих звичок. Залюбки школярі складали пазли за ілюстраціями художніх творів про здоров’я, у мультзалі разом із улюбленими героями Фіксиками долучилися до Абетки здоров’я та безпеки.
 
 

    Корисні поради юні читачі отримали з книжок із добірки «В твоїх руках здоров’я і життя, тож бережи себе для майбуття!» та з рубрики «До здоров’я кроком руш!» журналу «Барвінок».
   Зарядка на свіжому повітрі, оздоровчі вітамінчики від бібліотекарів та побажання один одному «Бувайте здорові!» - так завершився цей пізнавальний захід.

 
 

 
 

11.06.2019

«Мовний Всезнайко»
 
«Наче з поля чи з лугівки, у розповні літа
Чую голос перепілки з чебреців чи жита.
То говорить поле хлібне, луг, трава шовкова…
Найдзвінкіше слово рідне, найрідніша мова.»
Микола Сингаївський
 
Мова – це скарб народу, його душа. Рідну мову треба вивчати, плекати та любити із раннього дитинства.
 
Саме тому бібліотека запросила вихованців літнього табору «Веселка» до мультзалу «Мовний Всезнайко», щоб долучити їх до пізнання нашої солов’їної мови в ігровій формі та невимушеній, дружній атмосфері (за проєктом «За українську мову!»).
 
Уважно діти слухали розповідь бібліотекаря про витоки та історію української мови, про її роль у житті кожної людини, ділилися своїми думками.
Зацікавлено школярі переглядали пізнавальні та повчальні анімаційні фільми, жваво відповідали на запитання мовознавчої вікторини, розгадували ребуси і кросворди. А книжки з викладки «Вивчаймо мову з юних літ, щоб українцями йти у світ!» допомогли їм у цьому. «Мовними Всезнайками» виявилися майже усі відвідувачі!
Попереду дітлахів чекає веселе та сповнене пригод літо, і сподіваємося, що книга стане їх вірним супутником протягом цього безтурботного періоду! А бібліотека залюбки у цьому підтримає.
 

06.06.2019

«Дивоколо пушкінських казок»
 
«Читання – ось найкраще навчання.»
О. С. Пушкін
 
6 червня, з нагоди 220-річниці від дня народження видатного поета Олександра Сергійовича Пушкіна, дітлахів із літнього табору «Веселка» закружляла карусель чудових пушкінських казок у рамках проєкту «Маленькі кроки у світ великої літератури».

Із розповіді бібліотекаря школярі дізналися, що найглибший слід у вихованні маленького Сашка залишила няня Орина Родіонівна Яковлева, яка чудово розповідала казки, що запали в душу майбутньому поетові.
 
Велике задоволення отримали відвідувачі від перегляду мультфільму «Казка про мертву царівну і сімох богатирів» за твором О. С. Пушкіна та з інтересом переглянули презентацію «Що за диво ці казки!». Особливо юних читачів зацікавила поема-казка «Руслан і Людмила», адже в ній невтримна фантазія поета переносить своїх героїв на береги Дніпра, до дібров з тисячолітніми дубами, до столичного града Києва, де у високому теремі сидить засмучений князь Володимир-Сонечко, чекаючи на пробудження дочки Людмили. 
Із захопленням школярі взяли участь у конкурсі «Казковий кошик», у літературній вікторині «Скарбниця Золотої Рибки». Атмосфера зустрічі була веселою, невимушеною та з ноткою здорової конкуренції, адже кожному хотілося виявити кмітливість, дати якомога більше правильних відповідей.
Книжкова викладка «Скарбниця чарівних казок» занурила дітлахів у чарівний світ казкових героїв та яскравих ілюстрацій. Сподіваємося, що казки та вірші  Олександра Сергійовича Пушкіна стануть улюбленими для наших читачів, адже твори знаного поета приходять до нас у ранньому дитинстві, і ми читаємо та перечитуємо їх усе своє життя.
 

04.06.2019

«Фантазії дитячих сердець»

 «Кожна дитина - художник.
 Труднощі в тому, щоб залишитися
 художником, вийшовши з дитячого віку.»

Пабло Пікассо

        Ясного сонячного дня, з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, бібліотека запросила маленьких відвідувачів до літнього читального залу. Під розлогим, тінистим каштаном на дошкільнят чекали цікаві книжечки та журнали, улюблені м’які іграшки  та можливість виявити свої художні таланти.
 
 

     Асфальт біля бібліотеки став чудовим полотном для втілення дитячих фантазій і реалізації творчих задумів. На ньому маленькі художники із натхненням фантазували. Хлопчики із задоволенням малювали чудернацькі машини, літаки та кораблі, дівчатка – квіти та сердечка - своєрідні зізнання у симпатії своїм друзям.
 
 

        Щирі дитячі «витвори мистецтва» прикрасили подвір’я бібліотеки, створивши веселий і кольоровий настрій. А у конкурсі малюнків, звичайно ж, перемогла дружба!
        Намалювавшись вдосталь, дітки жваво переглядали журнали та книжечки, а дехто вже навіть вправлявся у вмінні читати. Зацікавила дошкільнят і книжкова виставка «Нехай же стане днем Дитини у всьому світі кожен день!». До вподоби маленьким читайликам стали казки, у яких добро перемагає зло, а також – книжки про права дітей, викладені у зрозумілій та доступній формі. Потішив дітлахів і літературний «зоопарк» та кумедні фото з іграшками-героями. А бібліотекарі привітали малят такими словами:
«Простягніть, діти, сонцю долоньки маленькі.
Хай освітить вам душу і світло, й тепло.
Будьте мудрими всі і зростайте гарненькі,
І щоб вам між людьми завжди добре було.»
 

29.05.2019

«Слово до слова – складається мова»
Літературні читання

З нагоди Дня слов'янської писемності і культури, який нещодавно відзначався в Україні, бібліотека перетворилася на літературну студію, до якої завітали поціновувачі української літератури - студенти Університетського коледжу ім. Бориса Грінченка.

Разом із бібліотекарями читачі обговорили найбільш цікаві твори сучасних українських письменників, творчі надбання, якими так багата наша країна.

Взірцем неперевершеного українського слова є твори видатної української письменниці та поетеси Ліни Костенко. Шанувальниця її творчості Дарина декламувала вірші Ліни Василівни, що припали їй до душі. А слухачі радо ділилися почуттями та емоціями, які викликала у них така прониклива поезія.
З натхненням юнаки та дівчата читали вірші інших улюблених українських поетів, а також – свої власні. Адже виявилося, що кожен із них і сам є творчою особистістю та пише чудові вірші - і ліричні, і філософські.

Така літературна година виявилася дуже змістовною та корисною, поповнила запас знань майбутніх бібліотекарів, а віршоване слово внесло свої ліричні нотки.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter