Бібліотека №119

15.11.2017

«Поки є діти – будуть казки»
Медіа-подорож

Дзвінкий  сміх лунав 15 листопада у бібліотеці № 119 для дітей, до якої завітали учні 1-го класу СШ № 207 на медіа-подорож, присвячену 110-й річниці від дня народження славетної шведської письменниці Астрід Ліндгрен, двічі удостоєної Міжнародної премії ім Г. К. Андерсена – найпочеснішої нагороди дитячих письменників.

Зацікавлено слухали школярі уривки із оповідання Лариси Денисенко «Дитина назавжди» та оповідання Ірини Хомин «Казка триватиме вічно» із серії «Життя видатних дітей» про дитинство неперевершеної фантазерки та казкарки, яка дуже любила читати і вже змалку виявила свій письменницький  хист.

Книжкова викладка «Веселі шибеники Астрід Ліндгрен» запросила юних читачів до кумедного світу героїв, вигаданих письменницею. Серед них найулюбленішим виявився знаменитий шибайголова Карлсон, що живе на даху і радує маленьких читачів більше 50 років. До пригод найбільшого у світі ласуна діти із задоволенням  долучилися, переглянувши мультфільм «Малюк і Карлсон».
Наввипередки школярі відповідали на запитання вікторини «Найвідоміший літун з моторчиком» та залюбки обирали для читання твори Астрід Ліндгрен, сповнені тепла, пригод і забавок.

Тож, юний друже!
Якщо тобі сумно, не вагайся – приходь до бібліотеки та приєднуйся
до веселого товариства книжкових бешкетників. І ти не пошкодуєш!

 

03.11.2017

«Про дітей і для дітей»
Голосні читання

Третього листопада вихованці групи з вадами мовлення ДНЗ № 176 мандрували сторінками чудових книжок відомого дитячого поета Самуїла Маршака, до 130 річчя від дня народження. А провідниками у цій подорожі стали бібліотекарі, які провели у дитячому садку голосні читання для дошкільнят.
Залюбки малята слухали веселі вірші «Казка про безглузде мишеня», «Кицькин дім», «Дітки в клітці», спілкувалися із бібліотекарями. Зацікавлено маленькі читачі розглядали книжечки з тематичної добірки, відгадували гумористичні загадки, складені письменником–фантазером.

З нетерпінням дітки будуть чекати на наступну зустріч із книжками і бібліотекарями, які їх прилучають до читання та допомагають робити маленькі кроки у світ великої літератури.
 

18.10.2017

«Козацька Покрова – найвеличніше осіннє свято»
Патріотично-народознавча година
за проектом «Два храми духовністю єдині»
 
«То – Покрова-захисниця
Людей православних.
То – Богиня-помічниця
Запорожців славних.»

Олесь Лупій
 
18 жовтня з нагоди Свята Покрови Пресвятої Богородиці до бібліотеки № 119 на патріотично-народознавчу годину завітали учні 4 класу спеціалізованого навчально-виховного комплексу «Лісові дзвіночки» та особливий гість – священик Храму св. мучеників Адріана та Наталії ієрей Ігор Кам’яний.
Бібліографічний огляд книжкової виставки «Україна моя – ти колиска козацького роду», який провели бібліотекарі, привернув увагу дітей до яскраво ілюстрованої пізнавальної серії «Гетьмани України», до казок і   дитячих коміксів про козаків.
Отець Ігор розповів учням про історію, звичаї і обряди цього християнського свята, яке, за легендами, захищає та оберігає українців. Також він нагадав, що14 жовтня – це  День захисників України та День українського козацтва. Саме запорізькі козаки з великою повагою ставилися до Свята Покрови.

Охоче школярі спілкувалися із священиком, який долучив їх до віковічної традиції вшанування Покрови Пресвятої Богородиці.
 

17.10.2017

Азбука моди – у бібліотеці»
Заняття гуртка декоративно-прикладного
мистецтва «Творчість юних»

17 жовтня у бібліотеці № 119 для дітей відбувся майстер-клас «Брошка-жабо «Школярка» для дівчаток, що бажають бути модними та стильними.
Дослухаючись до порад майстрині Наталії Дунаєвої, діти фантазували та виготовляли прикраси на свій смак. Різнокольорові атласні стрічки, бісер, мереживо – такі матеріали використовували рукодільниці.
І незабаром у бібліотеці вже «літали» чудові брошки-«метелики», якими залюбки прикрасить свій одяг будь-яка юна модниця. А книжки з добірки «Як стати супердівчинкою» допоможуть бути завжди елегантними та привабливими.

Тож запрошуємо усіх відвідати бібліотеку та  приєднатися до гуртка любителів творчості, мистецтва і краси!
 

12.10.2017

«Чудеса Північної Америки»
Відео-екскурсія
за проектом «Читаючи, подорожуй світом!»

 
Хіба ж не чув хтось про сім чудес світу – незвичайні творіння людського генія, що вражали уяву сучасників красою, величчю і досконалістю? Але ж є й інші, не менш захоплюючі чудеса, серед яких ми живемо. І бібліотека запрошує  юних читачів  пізнавати навколишній світ, долучає до віртуальних туристичних подорожей, які покликані розвинути інтерес до історії та культури людства.
Так, 12 жовтня учні 3-го класу СШ № 147 відкривали для себе неповторні цікавинки країн Американської Півночі. Переглянувши уроки «Тітоньки Сови» про історію Північної Америки, слайд-презентацію «Чудеса Північної Америки», створену бібліотекарями, вони ознайомилися із дивовижними творіннями природи Американського континенту – глибокими каньйонами, гримливими водоспадами, роздольними заповідниками. Вразили дітей і творіння людських рук, що милують вічною красою – давні храми, палаци та неповторні сучасні споруди. А розгадки таємниць, що їх оточують, заінтриговані читачі шукали у книжках із виставки «Північна Америка – дивовижний материк планети Земля». У нагоді також стали флаєра «Чудеса Північної Америки» та веб-бібліографічна довідка «Діснейленд – світ дитинства та казки», які отримали  діти.
Подорож у бібліотеці завершена – але вона  триває для зацікавлених школярів, які обрали книжки для читання вдома. Адже бібліотека – це скарбниця книг, що стають супутниками допитливих на все життя!
 

04.10.2017

Мову рідної природи розуміти серцем вчись
Природознавча мандрівка за проектом
«Маленькі кроки у світ великої літератури»

«Дітям потрібні прості й світлі,
але водночас пізнавальні історії.»

Олесь Ільченко

4 жовтня вихованці ДНЗ № 176 були запрошені до бібліотеки № 119, щоб долучитися до творчості відомого українського письменника Олеся Ільченка з нагоди його 60-річчя, адже він - автор понад 30 книг, серед яких 20 – казки, комікси та енциклопедичні книжки для дітей.
 
На особливу увагу заслуговують його твори  для зовсім маленьких читачів, які відкривають малюкам довколишній світ. Із задоволенням дошкільнята слухали уривки із оповідань та дізнавалися про те, як мандрувала дощинка, як крокодилові лікували зуби, як коник співати навчився, де живуть тварини… Кожна історія Олеся Ільченка – це веселі пригоди дітей, тварин, і, водночас, - відкривання дітям різноманітних явищ, відповідь малим «чомучкам» на їхні нескінчення запитання.
Залюбки дітлахи переглядали мультфільм «Лісова хроніка», відгадували загадки про природу та за правильні відповіді отримували у нагороду цукерочки. А пам’ятки, присвячені Олесю Ільченку, дошкільнята передадуть своїм батькам, які їм будуть допомагати у виборі літератури для читання при наступному відвідуванні бібліотеки.

Також діти зацікавилися книжками з викладки «Мудріші від казки природи підказки», героями яких є, так звані знайомі незнайомці: дерева, птахи, риби, комахи. Ці твори спонукають юних читачів  вслухатися у навколишній світ, сприймати його серцем та глибше пізнавати.
 

29.09.2017

«Візерунчасті закладки книгам подаруй на згадку»
Майстер-клас до Всеукраїнського дня бібліотек

Всеукраїнський день бібліотек – це свято усіх поціновувачів книги: і бібліотекарів, і читачів, і письменників, і видавців. Але це свято було б неможливе без ЇЇ Величності Книги.

Тому 29 вересня зустріч у бібліотеці № 119 для учнів 2-го класу СШ № 213 була присвячена правилам користування книгою, бережливому ставленню до книги.
Охоче діти розповідали про твори українських і зарубіжних письменників, які вони прочитали влітку і які їм сподобалися. А бібліотекарі запропонували школярам добірку інших цікавинок книжкового світу, котрі  залюбки читають усі юні користувачі. А щоб книжечки приносили радість читання якомога довше, бібліотекарі провели майстер-клас із виготовлення книжкових закладок. Закипіла робота, і незабаром армія закладок-монстриків «вишикувалася», щоб охороняти як бібліотечні книжки, так і підручники дітлахів.
Перегляд повчального мультфільму «Вовка у тридев’ятому царстві» про пригоди ледащого хлопчика, який подорожував сторінками казок, нагадав дітям про користь читання та навчання, а книжки, які школярі обрали у бібліотеці, сподіваємось, принесуть задоволення та спонукають до подальших зустрічей із Книгою та Бібліотекою.
 

28.09.2017

«З духовного ставлення дитини до літератури формується її світогляд»
Зустріч із письменницею Наталією Осипчук

Зустріти свято із друзями – що може бути більш приємним? А якщо це свято – Всеукраїнський день бібліотек, а друзі – бібліотекарі, читачі та письменник, то зустріч перетворюється на цікаве спілкування поціновувачів книги.

28 вересня учні 3-го класу СШ № 213 поринули у чарівний світ українського художнього слова письменниці Наталії Осипчук, яка завітала на гостини до бібліотеки.
Пані Наталія запропонувала дітям пізнавальну літературно-мовознавчу гру. Розділившись на команди «Юні бібліотекарі» та «Юні поети», школярі пригадували прислів’я про книгу, читання і бібліотеку, взяли участь у письменницькому майстер-класі «Рима нашвидкуруч». З усмішкою та щирою душею письменниця презентувала нову повість для дітей «Нас чекають у Щасливому», що адресована усім читачам, які не уявляють свого життя без пригод та мандрівок. Діти читали уривки із повісті та познайомилися із головними героями – школярами Даною і Данком, котрі, долаючи усі перешкоди, всіляко допомагають своєму другові Максу.
А розділ «Увага, смертельний номер: ми поїдаємо скло!» спонукав читачів пригадати фокуси, які вони усім залюбки продемонстрували.

Спільне фото на пам’ять, букет квітів авторці на знак подяки, книжки з автографом та найкращі побажання бібліотекарям – так завершилася ця чудова зустріч.
 

12.09.2017

Уславлений майстер короткого оповідання
Медіа-подорож
за проектом «Читаючи, подорожуй світом!»


Долучаючись до проекту «Читаючи, подорожуй світом!», юні користувачі бібліотеки залюбки розширюють свої літературні обрії та знайомляться із творчістю знаменитих письменників, через доробки котрих можна долучитися до історії різних країн світу та життя їх мешканців.
Так,  учні 4-х класів СШ № 213 віртуально відвідали місця Сполучених Штатів Америки, де свого часу пройшло сповнене пригод непросте життя видатного американського письменника Вільяма Сідні Портера, відомого під літературним псевдонімом О. Генрі, до 155-річчя від дня його народження.

Перед школярами розкрився світ дитинства малого Вільяма, що ріс напівсиротою, без матері, виховувався у родичів і дуже любив читати.
Діти дізналися про історію написання перших оповідань О. Генрі, який, незважаючи на життєві труднощі та негаразди, зумів стати королем світової новели та залишив по собі літературну спадщину, яка становить 274 твори.
Для знайомства  із творчістю письменника бібліотекарі запропонували школярам гумористичні оповідання, зокрема, кумедну новелу «Вождь червоношкірих» - розповідь про те, як безстрашність життєрадісного хлопчика одержала перемогу над планом викрадачів дітей. Зі сміхом учні читали уривки з оповідання про витівки десятирічного бешкетника Джонні, переглядали веселий кінофільм «Вождь червоношкірих» та із задоволенням відгадували кросворд «Незвичайне викрадення», виявляючи свою увагу та кмітливість.
Інформаційною підтримкою заходу стали створені бібліотекарями флаєри, а бібліографічні огляди книжкових викладок «Добрий талант О. Генрі» та «Пізнаємо Америку разом із героями книг» спонукали юних читачів до подальшого знайомства із творчістю О. Генрі, а також із літературою про країни Північної Америки.
 

20.06.2017

«Веселий вигадник Марк Твен –
славетний письменник Північної Америки»

Медіа-година
за проектом «Читаючи, подорожуй світом!»

«Хороші друзі, хороші книги -
ось ідеальне життя»
Марк Твен

Віртуальні мандрівки Північною Америкою тривають.

20 червня діти із літнього табору «Лісовий» СШ № 147 завітали до Сполучених Штатів Америки, щоб познайомитись із життям і творчістю уславленого письменника Марка Твена, якого сучасники величали «другою пам’яткою Америки» після Ніагарського водоспаду.
Відео-сюжет розповів школярам про цікаві факти біографії Семюеля Клеменса (справжнє ім’я письменника), запросив до Будинку-музею Марка Твена у штаті Коннектикут, де нібито блукає привід письменника, а про дитячі роки Сема відвідувачі прочитали у оповіданні Любка Дереша «Марк Твен – глибина достатня» із серії «Життя видатних дітей».

Залюбки юні читачі пригадали повісті Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра» та «Пригоди Гекльберрі Фінна», які увійшли до скарбниці світової літератури. Зі сміхом діти подивились уривки з художнього фільму про відчайдушних друзів, які схожі на самого письменника у дитинстві. А здобути перемогу у квесті «Невгамовний бешкетник Том Сойєр» змогли найбільш уважні та кмітливі.
Книжкова викладка «Пізнаємо Америку разом із героями книг» долучила користувачів до творчої спадщини інших відомих американських письменників, а інформаційною підтримкою заходу стала пам’ятка «Марк Твен, американський письменник, сатирик, публіцист, видавець», створена бібліотекарями.

Тож ми і надалі запрошуємо знайомитися із іменами відомих
 діячів, котрими пишається американська земля та через
 творчі доробки яких можна більше пізнати Америку.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter