Бібліотека №119

15.06.2017

В гостях у японської народної казки
Медіа-мандрівка до Року Японії в Україні

«Казка кожного народу – це своєрідне дзеркальце,
в якому відображено уявлення  про добро і зло.»
Іван Дзюб

15 червня діти із літнього табору «Лісовий» та інші читачі бібліотеки № 119 потрапили до чарівного і таємничого світу японської народної казки, адже мешканці сучасної високорозвинутої Японії дуже люблять і шанують свої давні традиції, особливо, фольклорну спадщину.

Саме література, присвячена фольклору на книжковій виставці «Японія – країна вранішнього сонця», подарувала школярам знайомство із казкою про відважного Момотаро, або Хлопчика-Персика, який виявився дуже схожим на українського Котигорошка, із легендами про мужніх японських воїнів – самураїв, найвідчайдушніших із яких називають «камікадзе», тобто «священний вітер».
Інтернет-центр запросив юних користувачів до перегляду цікавих японських мультказок. І діти зрозуміли, що казки світу не мають кордонів, бо вони прославляють хоробрих, що борються за правду і справедливість, вихваляють душевну доброту, щедрість, вчать поважати старших, засуджують пихатість, зарозумілість, заздрощі й скупість.

Свою увагу та спритність хлопчаки виявили, складаючи пазли. Особливо їх зацікавила гра «Створи мапу світу», у якій вони долали шлях до Японії.
Спілкуючись із бібліотекарями, читачі пригадали, що Київ уже 45 років дружить із містом Кіото – стародавньою столицею Японії, і, як виявилось, вихідними днями вони залюбки відвідали парк «Кіото» і отримали велике задоволення від культурних заходів, які проводили бібліотеки нашого району.
 

09.06.2017

«Діснейленд – світ дитинства та казки»
Відео-подорож
за проектом «Читаючи, подорожуй світом!»


Мандрівка найцікавішими куточками Північної Америки триває.
9 червня діти із літнього табору «Лісовий» здійснили віртуальну екскурсію до грандіозного парку розваг у Каліфорнії – Діснейленду – чарівного королівства мультфільмів і казок, де вже побувало понад 600 мільйонів людей з усього світу. Адже чи не кожна дитина на Землі знайома з веселим мишеням Міккі Маусом, смішними песиками Гуффі та Плуто, впертим качуром Дональдом, прекрасною Білосніжкою,  веселими гномами – персонажами чудових мультфільмів, які створив Уолт Дісней.
Зацікавлено школярі слухали уривки із оповідання Сашка Дерманського «Дитинство без олівців» із серії «Життя видатних дітей».

Зі сміхом діти переглядали веселі мультики про пригоди Міккі Мауса; читали твори з добірки «Герої Уолта Діснея – на сторінках книжок», милуючись яскравими ілюстраціями; долали казкові лабіринти з журналів «Дісней»;«подружилися» із Попелюшкою, Русалонькою, Бель, Рапунцель – героїнями журналів «Чарівна принцеса».

Із гарним настроєм наші читачі залишали бібліотеку, щоб із задоволенням знову відвідати цікаві заходи, які пропонують гостинні бібліотекарі.
 

07.06.2017

Знай, люби, бережи!
Екологічна подорож

«Люби природу не як символ душі своєї.
Люби природу не для себе, люби для неї.»

М. Рильський

Мабуть, найбільшу насолоду і радість, найпалкішу любов до рідного краю викликає спілкування з природою. Шепіт зелених дібров, спів дзвінкоголосих пташок, запах і розмаїття квітів – усе це завжди зачаровує.

Як же донести цю красу до людини, як її зберегти? Про це розмірковували діти з літнього табору СШ № 147, завітавши 7 червня до бібліотеки № 119 з нагоди Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища.
Школярі дізналися, що найвищою формою охорони природи  є заповідники, адже заповідати – означає передавати в спадщину щось дороге і цінне,  а довкілля і є великою цінністю. Дуже сподобалася дітям віртуальна екскурсія природними заповідниками України, рідкісний тваринний і рослинний світ яких треба особливо берегти.

Під час перегляду книжкової добірки «Мудріші від казки природи підказки» дітей вразила «Червона книга України» учасники заходу навіть не здогадувалися, скільки зникаючих видів рослин і тварин в Україні. Продовжити ж знайомство з цікавинками природи їм допоможуть книжки, обрані для читання вдома.
Дружно школярі шукали відповіді на запитання природознавчої вікторини «У природі – в ріднім домі», пригадували правила поведінки у природі і прийшли до висновку, що починати треба з себе: не зривати квіти, не ловити комах, не вбивати змій, не засмічувати довкілля, бо усе в природі перебуває в гармонії.

А завершили ми нашу екологічну мандрівку словами Василя Сухомлинського:
«Краса природи – це одне з джерел,
що живить доброту, сердечність і любов»

 

01.06.2017

«Хай сонцю і квітам всміхаються діти»
Літня читальна галявина
«Є багато свят на світі,
Що дарують радість дітям,
Та єднає всіх людей
Свято захисту дітей.»

Наталія Сарнецька

На порозі – літо! І символічно, що перший день літа присвячений дітям, адже 1 червня - Міжнародний день захисту дітей.

Тому ми запросили вихованців з інклюзивної групи ДНЗ № 176 до літнього читального залу, щоб дошкільнята пораділи сонечку, кожному промінчику, кожному зеленому листочку, теплому вітерцю та цікавим книжечкам і журналам, адже усі діти потребують турботи і уваги, а дітки з особливими потребами – найбільше за всіх.
Разом із бібліотекарями дітки пригадали казочки, героїв яких ображають злі персонажі. А уважно слухаючи казку «Троє поросят», малята співчували хрюшкам, котрих Вовк намагався вигнати із домівок, які вони збудували.
Залюбки дошкільнята переглядали дитячі журнали та книжки з викладки «Захист дитинства у цілому світі – це місія честі, любові й добра», поласували солодощами, а майданчик біля бібліотеки прикрасили казкові фантазії маленьких читачів.

Літню галявину відвідали також і інші читачі бібліотеки, і зацікавлені перехожі.

Тож літня читальна зала вже працює для всіх, хто бажає долучитися до читання та змістовного дозвілля! До нових зустрічей!
 

17.05.2017

Фантазії з бісеру
Заняття гуртка декоративно-прикладного мистецтва
«Творчість юних»

17 травня у бібліотеці № 119 майже панувало справжнє літо, адже юні майстри гуртка декоративно-прикладного мистецтва виготовляли із бісеру яскравих, різнокольорових літніх метеликів та бабок.
Бібліотекарі підготували книжкову розкладку «Таке цікаве і захопливе мистецтво бісероплетіння», із бібліографічного огляду якої читачі дізналися, що шлях кольорових намистинок розпочався понад 40 тисяч років тому із Стародавнього Єгипту; що історія  бісеру оповита легендами, зокрема,  про бідних красунь, заточених злим девом у темницю, сльози котрих перетворюються на дорогоцінний бісер; що перші майстерні в Україні з’явилися у ХІ столітті і найчастіше вироби з бісеру виготовлялися у монастирях, а з часом це мистецтво стало дуже поширеним, по-справжньому народним і доступним для усіх охочих.
І наші відвідувачі у цьому переконалися на майстер-класі, коли взялися до кропіткої праці. І ось уже невдовзі око милували чудові витвори з бісеру, які виблискували різноманіттям кольорів, адже простір для творчості і фантазії – необмежений.

Надіти чи подарувати друзям прикраси, виготовлені власноруч,
зможете і ви, якщо завітаєте до нашого гуртка
декоративно-прикладного мистецтва «Творчість юних».
 

12.05.2017

«У світі усе починається з мами»
Голосні читання
«Пам’ятаймо, любі діти,
Пам’ятаймо завжди з вами,
Що для нас у всьому світі
Найдорожчі – наші мами!»

Степан Олійник

12 травня працівники бібліотеки № 119 завітали до вихованців ДНЗ № 176 – дітей з особливими потребами - з нагоди доброго, щирого прийдешнього травневого свята, разом із яким наші серця багатшають на світ, осяяний теплим і лагідним, як сонечко, словом МАМА.
Бібліотекарі запропонували діткам Сонця і Дощу книжечки та дитячі журнали із творами, присвяченими матусі. Залюбки дошкільнята слухали вірші Степана Жупанина, Вадима Крищенка, Анатолія Камінчука, Катерини Перелісної, Бориса Олійника, Анатолія Костецького, із задоволенням разом із Мамонтенятком мандрували у пошуках його «єдиної на світі мами», перегортаючи сторінки казки Діни Непомнящої «Мати для Мамонтеняти», навіть пригадали пісеньку з однойменного мультфільму.

З любов’ю діти розповідали про своїх чудових, турботливих мам, які за них дуже піклуються, переймаються їх здоров’ям, допомагають у всьому.
І щоб віддячити матусям та привітати їх, дітлахи охоче, за допомогою бібліотекарів, вчили віршик Інни Кульської «Мамине свято». Тож на закінчення зустрічі маленькі читачі вже хором проголошували:
«Мамине свято я зустрічаю.
Я для матусі віршика знаю.
Я подарунок мамі зроблю.
Я свою маму дуже люблю.»

 

03.05.2017

Тваринний світ  Північної  Америки
Природознавча мандрівка
за проектом «Читаючи, подорожуй світом!»


Усі дітлахи, звичайно, полюбляють відвідувати зоопарки та цікавляться різноманітними тваринами, котрі у них мешкають, адже тваринний світ нашої планети – великий і незбагненний.

Тому 3 травня учні 1-го класу СЗШ № 207 залюбки завітали до бібліотеки, щоб дізнатися про представників дикої природи Американського континенту.
Зацікавлено діти переглянули трейлер «Північна Америка. Народжені непокірними», здійснили невелику історичну подорож Північною Америкою разом із тітонькою Совою, відвідавши її урок. А з презентації «У світі тварин Американської півночі» юні читачі довідалися, що на Алясці мешкає найбільший хижак на суші – бурий ведмідь кадьяк, який важить понад 700 кг при зрості на задніх лапах до 4 м, що білий ведмідь у пошуках улюбленої здобичі - тюленів - проходить за день 70 км, що він чудово плаває і витримує мороз до -60 градусів, що тільки у північній тундрі Канади водиться вівцебик, що довжина рогів північного оленя - більше 1,5 м…
Дуже здивувало школярів, що на півдні мешкають алігатори - настільки різний клімат на континенті. «Помилувалися» діти і акулами-людожерами, адже води Тихого і Атлантичного океанів, що омивають Америку, є домом для найбільших і найнебезпечніших акул на планеті.

Книжки з тематичної добірки «Тваринний світ Північної Америки» також ознайомили читачів із особливостями життя диких мешканців материка. А бібліотекарі наголосили на тому, що, на жаль, деякі види тварин через діяльність людини знаходяться на межі зникнення і для їх збереження створено ряд заповідників і національних парків.
Сподіваємось, що наші користувачі із задоволенням здійснили пізнавальну зоомандрівку, та запрошуємо на наступні зустрічі із цікавинками Північної Америки.
 

18.04.2017

«В небі, в зоряній безодні, тонуть дзвони Великодні!»
Великодня зустріч
за проектом «Два храми духовністю єдині»

«Великдень… Вже добро небес
Сьогодні тут, у нашім домі.
Вітаємось: - Христос Воскрес!
Заходьте, друзі і знайомі!»

Ніна Куфко

Світлі і радісні дні Христового Воскресіння щороку приходять на землю України. Одвічні, як людське прагнення до гармонії, краси і радості.

І читачі бібліотеки № 119 – учні 3-го класу СШ № 207 - відчули атмосферу свята, завітавши 18 квітня на зустріч із священиком Храму Святих мучеників Адріана та Наталії отцем Василієм, мета якої розвивати у дітей інтерес і виховувати повагу до звичаїв українського народу.
Разом із священиком школярі здолали історичний шлях до витоків християнського свята, пригадали традиції і звичаї Великодня, здійснили невеликий «пасхальний похід» різними країнами світу та дізналися про особливості святкування Світлого весняного празника.

Дітлахи розповіли, як вони готувалися до Великодня, якими символами розписували писанки, кому їх дарували, яких народних звичаїв дотримуються в їх родинах.
Із цікавістю учні переглянули інтернет-добірку «Українська писанка мандрує світом» та довідалися, що у місті Коломия існує єдиний у світі Музей писанки, найбільші колекції писанок зберігаються у королівському музеї Лондона, а в канадській провінції Альберта створено 12-метровий пам’ятник українській писанці. Адже символ добра потрібен людині у будь-якому куточку планети.

З радістю діти отримали великодні подарунки, із добрими, світлими почуттями залюбки обирали книжки із викладки «Ясний Великдень на землі приніс нам янгол на крилі», які також, сподіваємось, запалять у душах читачів вогник цікавості та духовно їх збагатять.
 

12.04.2017

«Нумо, пензлю, потанцюй! Гарно писанку малюй!»
Заняття гуртка «Творчість юних»

«Жар калини, літ лебідки,
Знак хрещатий і зірки –
Розмальовують так дітки
на Вкраїні писанки»


Чудове весняне свято – Великдень! Та яке ж свято Великодня без барвистих, різнокольорових писанок, які з давніх-давен були символом відродження природи, знаком Сонця і життя? Великодні яйця українці прикрашають так вигадливо! Це  крашанки і крапанки, дряпанки і мальованки. Є дерев’яні різьблені або розмальовані, є навіть керамічні, вишиванки та витинанки.
А відвідувачі бібліотеки № 119 на майстер-класі створювали Великодні листівки-сувеніри у техніці скрапбукінг, що запропонувала викладач Наталія Дунаєва. Озброївшись кольоровим папером, стрічками, мереживом, ножицями, клеєм, фарбами, пензлями, бісером, а головне – бажанням, діти із задоволенням готували пасхальні дарунки-привітання для свої рідних та друзів.

Творчого натхнення юним майстрам також додали книжки з народознавчої викладки «В небі, в зоряній безодні, тонуть дзвони Великодні», бібліографічний огляд якої провели бібліотекарі. Школярі дізналися про традиції писанкарства, про значення великодніх символів та особливості їх використання, адже є символи здоров’я та довголіття, символи, які лікують, символи кохання, християнські символи.
Святковий настрій, що панував у бібліотеці, наблизив усіх до прийдешнього Світлого свята, а українські писанки, як частинка душі, добра і краси, стали гарними великодніми подарунками для наших читачів.
 

06.04.2017

Подорож до витоків книгодрукування
Віртуальна екскурсія

«Книжки приємно прочитати,
А спробуй їх створити!
Тонке мистецтво друкувати,
Якого треба вчити.»


Чи усвідомлюємо ми, який непростий шлях подолала книга, щоб дійти до нас? І як створювалися книги? Невже їх від руки писали? По літерці складали? У нашу комп'ютерну еру це навіть складно уявити! А відповіді на ці запитання учні 3-х класів СШ № 213 отримали від співробітника Державного музею книги та друкування Коренди Лариси Григорівни, на зустріч із якою завітали до бібліотеки.

Мандруючи у часі, школярі дізналися про секрети створення книг, про найдавніші книжки, «сторінками» яких ставали камені, сокири, щити, про книги-сувої з папірусу, про рукописні книги, про перші друкарські верстати. Україна ж завдячує Івану Федорову, котрий понад 400 років тому в стародавньому місті Острозі надрукував перший «Буквар» і книгу «Апостол». Зараз же у нашій країні є сотні друкарень, де щоденно з’являються десятки книг, зокрема, і для дітей.
Зацікавлено юні читачі переглянули презентацію «Від стін печер – до друкованої книги» та обирали книжки із добірки «Скарби слов’янського світу». А експонати із Державному музею книги і друкарства, з якими ознайомила пані Лариса, спонукають дітей до відвідування культурного закладу на території Києво-Печерської Лаври, щоб більше пізнати історію книги та вшанувати великий подвиг першопрохідців у справі писемності та друкарства, який назавжди залишиться неперевершеним для всіх сучасних і майбутніх поколінь.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter