Бібліотека №119

09.02.2017

«Бібліотекарі – дітям Сонця і Дощу»
Голосні читання
з циклу «Чарівний світ природи у творах дитячих письменників»
за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»

Дітки з особливими потребами – читачі бібліотеки № 119 – завжди раді зустрічі з бібліотекарями та книжечками.

9 лютого бібліотекарі відвідали спецгрупу вихованців ДНЗ № 176 і провели голосні читання для дошкільнят.
Залюбки дітлахи слухали віршики про природу, казочки про тварин, ділилися враженнями про почуте. Також охоче малята переглядали дитячі журнальчики, намагалися читати самостійно, а бібліотекарі їм у цьому допомагали. Дошкільнятам дуже сподобалося щире спілкування з працівниками бібліотеки, які долучають маленьких читачів з особливими потребами до читання та запрошують до цікавих заходів у бібліотеці.
Тож наступна зустріч із дітками Сонця і Дощу вже відбудеться у бібліотеці, яку вони із задоволенням відвідують, а бібліотекарі з нетерпінням будуть чекати на своїх маленьких друзів.
 

25.01.2017

«Іще трапляються дива!»
Поетична година
з циклу «Чарівний світ природи у творах дитячих письменників»,
за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»


Іще трапляються дива!.. Якщо хто скаже, що – ні, не трапляються, - нехай розкриє книжки відомого українського поета, лауреата літературної премії ім. Лесі Українки Анатолія Качана. У цьому переконалися юні читачі бібліотеки № 119 – учні 4-го класу СЗШ № 213, завітавши 25 січня на поетичну годину з нагоди 75-річчя письменника, котрий вже 45 років плідно працює на ниві дитячої літератури.
Із розповіді бібліотекаря та відеопрезентації школярі дізналися, що Анатолія Качана називають співцем моря і степу, адже народився він на півдні України та не просто закоханий у пахощі рідного Степу, Моря і Слова, - а як чарівник творить дива зі Словом, воно в нього виблискує неповторністю, має здатність запалити іскру в дитячих серцях. І в бібліотеці зазвучали теплі, щирі поезії Анатолія Качана у натхненному виконанні читачів, які разом із бібліотекарями готувалися до заходу. Також діти із задоволенням сміялися над веселими забавлянками і скоромовками, відгадували дотепні загадки зі збірки ліричних, ігрових і розважальних поезій „Чари ворожбита” з книжкової викладки «Поет незабутніх дитячих вражень», бібліографічний огляд якої провели бібліотекарі; мультфільми про природу нагадали про красу її чарівного світу, а флаєри про знаного українського поета, створені бібліотекарями та отримані школярами, допоможуть у подальшому знайомстві з його творчістю.

Юні читачі зрозуміли, що у віршах Анатолія Качана багато природи, бо письменник переконаний, що природа виховує не менше, ніж мова матері, чи пісні, чуті в дитинстві. У своїх творах Анатолій Качан ніколи не розлучається з дитинством, і його серце не розучилося дивуватися саме і дарувати дива іншим. Тож будемо із вдячністю приймати ці подарунки, шановні читачі!
 

20.01.2017

«Суму Вінні-Пух не знає, залюбки пісні співає»

20 січня юні читачі бібліотеки № 119 – учні 1-го класу СЗШ № 207 -  мали змогу виявити свою кмітливість та спостережливість, взявши участь у літературній вікторині, присвяченій чудовій книжці «Вінні-Пух та всі-всі-всі» Алана Мілна, до 135-річчя від дня народження відомого англійського письменника. Адже вже більше 90 років кумедний ведмедик Вінні-Пух та його друзі несуть радість у життя кожної дитинки.
Щоб допомогти дітлахам краще упоратися із завданнями, бібліотекарі розповіли історію написання цього всесвітньо відомого твору – домашньої казки, яку письменник спочатку розповідав своєму синові Крістоферу Робіну, а пізніше перетворив на улюбленішу книгу дітвори. Зі сміхом школярі переглядали мультики і разом із Вінні-Пухом співали веселі пісеньки та переживали цікаві пригоди у Зачарованому Лісі.
Пригадавши захопливі історії про славнозвісного ведмедика, юні читачі наввипередки відповідали на запитання вікторини та залюбки отримали від бібліотеки невеличкі презенти – книжкові закладки. М’які іграшки – герої казки, які підібрали бібліотекарі, надихнули дітлахів на рольову гру «В гостях у Вінні-Пуха». Із задоволенням школярі обирали для читання книжечки Алана Мілна із викладки «Славетний батько Вінні-Пуха». Адже виявляється, той, хто щодня читає, чинить іще мудріше, ніж той, «хто на гостини зранку йде». Тому що, читаючи, він може посміхнутися, зажуритися, розкрити таємницю, поміркувати. А також - кожного дня мати чудовий настрій!
 

16.01.2017

Сніжна зіронька горить
Заняття гуртка «Творчість юних»

Зима триває, і дітлахи радіють пухнастому сніжку, веселим розвагам, новорічно-різдвяним святам, а також долучаються до читання та творчого дозвілля у бібліотеці № 119 для дітей.
На початку січня школярі відвідали заняття гуртка декоративно-прикладного мистецтва, на якому створювали дивних зимових чарівниць – сніжинок. Майстер-клас провели викладачі пані Лідія та пані Наталя, а бібліотекарі підготували книжкову добірку «Рік Новий несе гостинці – книги, іграшки, дива.
В чарівній його торбинці щедрість світлого Різдва», яка дуже зацікавила юних читачів. Незабаром мереживо сніжинок-витинанок  прикрасило бібліотеку, а світлини біля ялинки додали усім святкового настрою.
 

16.01.2017

«В гості до білого світу»
Літературна подорож
з циклу «Чарівний світ природи у творах дитячих письменників»,
за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»

«Вмійте ж природу любити,
Кожній стеблині радіти.»
Петро Петрич

Світ навколо дитини – це світ природи з безмежним багатством явищ, із невичерпаною красою. З давніх-давен природа зачаровувала людину, вона не лише давала їй життя, а й надихала на творчість. Художники створювали чудові картини, композитори писали прекрасну музику, а письменники відображали дивосвіт природи  у своїх творах. До таких відомих українських письменників-природолюбів належить і Євген Гуцало, до 80-річчя від дня народження котрого у бібліотеці 16 січня відбулася літературна подорож «В гості до білого світу» для вихованців групи з вадами мовлення ДНЗ № 176.

Зацікавлено дошкільнята слухали оповідання та віршики Євгена Гуцала про красу рідного краю, про любов до всього живого, відгадували загадки, залюбки гортали дитячі журнали та переглядали повчальні мультики про бережливе ставлення до природи.
Книжкова викладка «Торкнутися краси природи можна тільки серцем» ознайомила маленьких читачів з іншими творами Євгена Гуцала, прочитавши які дітки краще зрозуміють навколишній світ, вмітимуть відрізняти добро від зла, стануть більш милосердними, ніколи не скривдять ні рослинки, ні тваринки, бо вони уособлюють життя на нашій землі:
«Оберігаймо ж повсюди
Шлях і стежиночку в гаї, -
Все те окрасою буде
Нашого рідного краю.»
 

21.12.2016

День Святого Миколая серця добром зігріває
Народознавча мандрівка
за проектом «Два храми духовністю єдині»

Народні зимові свята прийшли на українську землю. А для дітлахів одним із найулюбленіших празників є День Святого Миколая, якому 21 грудня у бібліотеці № 119 була присвячена народознавча мандрівка. На гостини до бібліотекарів завітали вихованці  групи з вадами мовлення ДНЗ № 176 і священик Храму святих мучеників Адріана та Наталії протодиякон Василь Склезь.
Уважно малята слухали розповідь отця Василія про Святого Миколая, життя якого було сповнене добрими справами і який є почесним охоронцем діточок. Дошкільнята охоче ділилися враженням від подаруночків, що їм вдома поклав Микола-Чудотворець у святковий чобіток за гарну поведінку, слухняність, чемність та допомогу батькам.
Під святково вбраною ялинкою дітлахи величали Святого Миколая віршиками та піснями. А познайомитися із новими творами про доброго дідуся маленькими читачам допомогла книжково-журнальна добірка «Святий щедрий Миколай йде щороку в рідний край». Дуже порадував малюків мультик про Святого Миколая  із серії «Маша та Ведмідь», а отець Василій та бібліотекарі потішили солодкими гостинцями.
 

14.11.2016

Сучасна дитяча поезія – це модно завжди!
Поетичний конкурс за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»
та до Дня української писемності та мови
«Солов’їну, барвінкову,
Колосисту - навіки -
Українську рідну мову
В дар мені дали батьки.»
Любов Забашта
 
 
 
 
 
 
14 листопада у бібліотеці  № 119 лунала милозвучна українська мова, адже юні читачі долучилися до прекрасної  української поезії та натхненно читали вірші сучасних поетів, які дарують радість і добро, вчать тепло й невимушено пізнавати довколишній світ і себе в ньому, вчать любити Батьківщину і пишатися нею, допомагають нашим дітям зробити перші кроки у чарівний світ поезії, йдучи стежкою рідної мови.

Із віршованих рядків поетів Юрія Бедрика, Василя Голобородька,  Михайла Григоріва, Тамари Коломієць, Івана Малковича, Лесі Мовчун, Олекси Палійчука, Сергія Пантюка, Ганни Чубач до бібліотеки «завітали» золота осінь-красуня, потішні тваринки, веселі школярики, але більшість поезій оспівувала нашу чудову українську мову, тому що 9 листопада ми відзначили День української писемності та мови, який було встановлено на честь українського літописця преподобного Нестора, з котрого і починається письмова українська мова. Із витоками української мови, її історією юних користувачів ознайомила книжкова виставка «О мово вкраїнська! Хто любить її, той любить мою Україну!», бібліографічний огляд якої провели бібліотекарі.
 
Залюбки дітлахи перетворилися на поетів, взявши участь у грі «Слова-римовки» та переглянувши мультики про Смішариків, де баранчик Бараш та свинка Нюша складають віршики.  Поповнити ж читацький багаж школярам допомогла книжкова викладка «Дитячий віршограй» із творами сучасних українських письменників, а найактивніші учасники поетичного заходу отримали від бібліотеки книжки-подарунки.
Читачі нашої бібліотеки ще раз переконалися, що мова – великий дар природи, це найбільше і найдорожче добро у кожного народу. А народ – це ми з вами, дорослі й діти. І від кожного з нас залежить – чи виживе наша мова, одна з найспівучіших мов світу:
«Не цурайтесь мови, діти,
Рідного джерельця!
Хай воно струмочком буде,
Хай дійде до серця!»
 

26.10.2016

Видатний мандрівник і географ Микола Миклухо-Маклай
 
«Ви перший довели, що людина всюди людина.
Ви довели це подвигами справжньої мужності.»
із листа Л. М. Толстого
 
 
 
 
Користувачі бібліотеки № 119 вже протягом року залюбки долучаються до заходів у рамках патріотично-культурологічного проекту Деснянської ЦБС «Українці в контексті розвитку світової цивілізації» і пересвідчуються, що українці – великий освічений народ, який винятково багато зробив для світової культури, науки і освіти, для утвердження загальнолюдських цінностей. Тому віртуальна подорож про всесвітньо відомого вченого-мандрівника із українським корінням Миколу Миколайовича Миклухо-Маклая, що відбулася 26 жовтня, також зацікавила читачів.
Розповідь бібліотекаря Світлани Шевченко та слайд-презентація ознайомили школярів із дуже цікавим життям цієї непересічної людини – життям, схожим на пригодницький роман.
Використовуючи можливості Інтернету, читачі із задоволенням переглянули уривки із документальної та художньої кінострічок про славетного мандрівника, поринувши у таємниці наукових відкриттів, знахідок та щирого людського спілкування, яке не залежить від мови, кольору шкіри та національності. Також несподівано для себе школярі довідалися, що предки Миклухо-Маклая по батьківській лінії були звитяжними запорозькими козаками і стали прототипами героїв повісті «Тарас Бульба», адже  дядько вченого товаришував із Миколою Гоголем і письменник дуже цікавився родинними переказами Миклух.
А продовжити знайомство зі славетним мандрівником  нашим читачам допоможуть книжки з викладки-інсталяції «Дорогами Миклухо-Маклая», зокрема, оповідання Андрія Кокотюхи  «Щоденник майбутнього мандрівника» із серії «Життя видатних дітей», нариси відомого австралійського письменника, що народився і виріс в Україні, Дмитра Чуба «Слідами Миклухи-Маклая».
Через усе життя Микола Миклухо-Маклай проніс любов до малої Батьківщини – України та дуже пишався фамільним гербом із зображенням козака з піднятою шаблею біля фортеці.
 
Тому спадщина Миклухо-Маклая – це наша гордість, невіддільна від загальнонаціональної науки і культури!
 

18.10.2016

«Покрова – захисниця людей православних,
Богиня-помічниця запорожців славних»
Народознавча година за проектом «Два храми духовністю єдині»
 
«Грає осінь кольорова,
Пахнуть груші, сливи.
Усміхається Покрова
До дітей щасливих.»
Олесь Лупій
 
 
 
 
 
 
Кожного року 14 жовтня приходить на українську землю велике християнське свято – Покрова Пресвятої Богородиці, і Божа Матір, йдучи небом у супроводі святих та янголів, захищає та оберігає українців. З нагоди цього світлого свята 18 жовтня до бібліотеки № 119 на народознавчу годину  завітали учні 3-х класів СШ № 213 і священик Храму св. мучеників Адріана та Наталії  ієрей Ігор Кам’яний, адже такі зустрічі виховують у дітей любов до рідної землі, національних звичаїв та вірувань.
Із розповіді отця Ігоря школярі дізналися, що за церковними переказами Свято Покрови було засноване на Русі князем Андрієм Боголюбським у 1164 році на честь Божої Матері, яка зняла зі своєї голови хустку – покрову, що сяяла сильніше за сонце, і розкинула її над людьми, котрі ховались у церкві від ворогів, одночасно молячись за їх спасіння і врятування від біди. Ось ця її довга біла покрова (омофор) і стала оберегом України, символом її споконвічного прагнення до встановлення злагоди і миру між своїми та чужими землями.
14 жовтня – це також День захисників України та День українського козацтва, адже Пресвяту Богородицю вважають заступницею і покровителькою українського воїнства. Запорозькі козаки особливо шанували Покрову. На честь неї будували церкви, перед походами молилися святій захисниці, щоб вона допомагала їм у боях з ворогами. Вирушаючи човнами в море, козаки брали з собою ікону Божої Матері, щоб вона оберігала у нелегкій дорозі.
 
Прилучитись до цінностей народних традицій юним читачам допомогли книжки з виставки «Усміхається Покрова до дітей щасливих» та щире спілкування з отцем Ігорем.
 
Світле і радісне свято Покрови Пресвятої Богородиці від часів
Хрещення Київської Русі і до наших днів духовно об’єднує український народ,
живить його вірою у  мир і добро на нашій землі.
 

12.10.2016

«Колиска наша – ненька-Україна, сини її – преславні козаки»
Заняття гуртка образотворчого мистецтва «Наш вернісаж»
 
«Скрізь гриміла ваша слава,
Що живе й донині.
Стала слава козацькая
Славою Вкраїни!»
 
 
 
 
 
12 жовтня з нагоди Дня українського козацтва та Дня захисника Вітчизни  юні митці пензля на занятті гуртка образотворчого мистецтва «Наш вернісаж» намагалися доторкнутися до славної козацької минувшини і відтворити її у своїх малюнках.
 
На допомогу дітям бібліотекарі провели бібліографічний огляд книжкової виставки «Козацьку бунтівливу вдачу нам лишили предки з давнини», а керівник гуртка пані Ірина Грасюк ознайомила з репродукціями картин відомих художників, присвячених козакам – звитяжним воїнам, вірним синам і захисникам української землі. І у бібліотеці запанувала атмосфера творчості та історичної пам’яті, а образи, які залюбки вимальовували читачі, повертали до героїчних подій минулого.
Ось ніби почувся спів легендарного козака-бандуриста Мамая – степового лицаря із довгими вусами та пишним оселедцем; ось б’є копитом сивий гривастий коник  – вірний бойовий супутник козака-запорожця, від прудкості якого дуже часто залежали його життя  і свобода; а ось мчить уперед вершник із бойовим закликом на праведний бій за Україну, за її волю, за честь і славу, за народ! Емоції переповнювали юних художників, і вони натхненно долучалися до славних сторінок нашої історії.
 
 
Захоплено дітлахи дивилися мультики із чудової жартівливої серії «Як козаки…», яку створив художник-аніматор Володимир Дахно. А виставка малюнків талановитих школяриків прикрасила бібліотеку.
 
Неповторна козацька доба міцно вкарбувалася в історичну
пам’ять українського народу. Славні лицарі-козаки наперекір
усім лихоліттям утвердили: нам бути на своїй рідній землі.

Бути українцями!

 
 
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter