Бібліотека №119

21.12.2016

День Святого Миколая серця добром зігріває
Народознавча мандрівка
за проектом «Два храми духовністю єдині»

Народні зимові свята прийшли на українську землю. А для дітлахів одним із найулюбленіших празників є День Святого Миколая, якому 21 грудня у бібліотеці № 119 була присвячена народознавча мандрівка. На гостини до бібліотекарів завітали вихованці  групи з вадами мовлення ДНЗ № 176 і священик Храму святих мучеників Адріана та Наталії протодиякон Василь Склезь.
Уважно малята слухали розповідь отця Василія про Святого Миколая, життя якого було сповнене добрими справами і який є почесним охоронцем діточок. Дошкільнята охоче ділилися враженням від подаруночків, що їм вдома поклав Микола-Чудотворець у святковий чобіток за гарну поведінку, слухняність, чемність та допомогу батькам.
Під святково вбраною ялинкою дітлахи величали Святого Миколая віршиками та піснями. А познайомитися із новими творами про доброго дідуся маленькими читачам допомогла книжково-журнальна добірка «Святий щедрий Миколай йде щороку в рідний край». Дуже порадував малюків мультик про Святого Миколая  із серії «Маша та Ведмідь», а отець Василій та бібліотекарі потішили солодкими гостинцями.
 

14.11.2016

Сучасна дитяча поезія – це модно завжди!
Поетичний конкурс за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»
та до Дня української писемності та мови
«Солов’їну, барвінкову,
Колосисту - навіки -
Українську рідну мову
В дар мені дали батьки.»
Любов Забашта
 
 
 
 
 
 
14 листопада у бібліотеці  № 119 лунала милозвучна українська мова, адже юні читачі долучилися до прекрасної  української поезії та натхненно читали вірші сучасних поетів, які дарують радість і добро, вчать тепло й невимушено пізнавати довколишній світ і себе в ньому, вчать любити Батьківщину і пишатися нею, допомагають нашим дітям зробити перші кроки у чарівний світ поезії, йдучи стежкою рідної мови.

Із віршованих рядків поетів Юрія Бедрика, Василя Голобородька,  Михайла Григоріва, Тамари Коломієць, Івана Малковича, Лесі Мовчун, Олекси Палійчука, Сергія Пантюка, Ганни Чубач до бібліотеки «завітали» золота осінь-красуня, потішні тваринки, веселі школярики, але більшість поезій оспівувала нашу чудову українську мову, тому що 9 листопада ми відзначили День української писемності та мови, який було встановлено на честь українського літописця преподобного Нестора, з котрого і починається письмова українська мова. Із витоками української мови, її історією юних користувачів ознайомила книжкова виставка «О мово вкраїнська! Хто любить її, той любить мою Україну!», бібліографічний огляд якої провели бібліотекарі.
 
Залюбки дітлахи перетворилися на поетів, взявши участь у грі «Слова-римовки» та переглянувши мультики про Смішариків, де баранчик Бараш та свинка Нюша складають віршики.  Поповнити ж читацький багаж школярам допомогла книжкова викладка «Дитячий віршограй» із творами сучасних українських письменників, а найактивніші учасники поетичного заходу отримали від бібліотеки книжки-подарунки.
Читачі нашої бібліотеки ще раз переконалися, що мова – великий дар природи, це найбільше і найдорожче добро у кожного народу. А народ – це ми з вами, дорослі й діти. І від кожного з нас залежить – чи виживе наша мова, одна з найспівучіших мов світу:
«Не цурайтесь мови, діти,
Рідного джерельця!
Хай воно струмочком буде,
Хай дійде до серця!»
 

26.10.2016

Видатний мандрівник і географ Микола Миклухо-Маклай
 
«Ви перший довели, що людина всюди людина.
Ви довели це подвигами справжньої мужності.»
із листа Л. М. Толстого
 
 
 
 
Користувачі бібліотеки № 119 вже протягом року залюбки долучаються до заходів у рамках патріотично-культурологічного проекту Деснянської ЦБС «Українці в контексті розвитку світової цивілізації» і пересвідчуються, що українці – великий освічений народ, який винятково багато зробив для світової культури, науки і освіти, для утвердження загальнолюдських цінностей. Тому віртуальна подорож про всесвітньо відомого вченого-мандрівника із українським корінням Миколу Миколайовича Миклухо-Маклая, що відбулася 26 жовтня, також зацікавила читачів.
Розповідь бібліотекаря Світлани Шевченко та слайд-презентація ознайомили школярів із дуже цікавим життям цієї непересічної людини – життям, схожим на пригодницький роман.
Використовуючи можливості Інтернету, читачі із задоволенням переглянули уривки із документальної та художньої кінострічок про славетного мандрівника, поринувши у таємниці наукових відкриттів, знахідок та щирого людського спілкування, яке не залежить від мови, кольору шкіри та національності. Також несподівано для себе школярі довідалися, що предки Миклухо-Маклая по батьківській лінії були звитяжними запорозькими козаками і стали прототипами героїв повісті «Тарас Бульба», адже  дядько вченого товаришував із Миколою Гоголем і письменник дуже цікавився родинними переказами Миклух.
А продовжити знайомство зі славетним мандрівником  нашим читачам допоможуть книжки з викладки-інсталяції «Дорогами Миклухо-Маклая», зокрема, оповідання Андрія Кокотюхи  «Щоденник майбутнього мандрівника» із серії «Життя видатних дітей», нариси відомого австралійського письменника, що народився і виріс в Україні, Дмитра Чуба «Слідами Миклухи-Маклая».
Через усе життя Микола Миклухо-Маклай проніс любов до малої Батьківщини – України та дуже пишався фамільним гербом із зображенням козака з піднятою шаблею біля фортеці.
 
Тому спадщина Миклухо-Маклая – це наша гордість, невіддільна від загальнонаціональної науки і культури!
 

18.10.2016

«Покрова – захисниця людей православних,
Богиня-помічниця запорожців славних»
Народознавча година за проектом «Два храми духовністю єдині»
 
«Грає осінь кольорова,
Пахнуть груші, сливи.
Усміхається Покрова
До дітей щасливих.»
Олесь Лупій
 
 
 
 
 
 
Кожного року 14 жовтня приходить на українську землю велике християнське свято – Покрова Пресвятої Богородиці, і Божа Матір, йдучи небом у супроводі святих та янголів, захищає та оберігає українців. З нагоди цього світлого свята 18 жовтня до бібліотеки № 119 на народознавчу годину  завітали учні 3-х класів СШ № 213 і священик Храму св. мучеників Адріана та Наталії  ієрей Ігор Кам’яний, адже такі зустрічі виховують у дітей любов до рідної землі, національних звичаїв та вірувань.
Із розповіді отця Ігоря школярі дізналися, що за церковними переказами Свято Покрови було засноване на Русі князем Андрієм Боголюбським у 1164 році на честь Божої Матері, яка зняла зі своєї голови хустку – покрову, що сяяла сильніше за сонце, і розкинула її над людьми, котрі ховались у церкві від ворогів, одночасно молячись за їх спасіння і врятування від біди. Ось ця її довга біла покрова (омофор) і стала оберегом України, символом її споконвічного прагнення до встановлення злагоди і миру між своїми та чужими землями.
14 жовтня – це також День захисників України та День українського козацтва, адже Пресвяту Богородицю вважають заступницею і покровителькою українського воїнства. Запорозькі козаки особливо шанували Покрову. На честь неї будували церкви, перед походами молилися святій захисниці, щоб вона допомагала їм у боях з ворогами. Вирушаючи човнами в море, козаки брали з собою ікону Божої Матері, щоб вона оберігала у нелегкій дорозі.
 
Прилучитись до цінностей народних традицій юним читачам допомогли книжки з виставки «Усміхається Покрова до дітей щасливих» та щире спілкування з отцем Ігорем.
 
Світле і радісне свято Покрови Пресвятої Богородиці від часів
Хрещення Київської Русі і до наших днів духовно об’єднує український народ,
живить його вірою у  мир і добро на нашій землі.
 

12.10.2016

«Колиска наша – ненька-Україна, сини її – преславні козаки»
Заняття гуртка образотворчого мистецтва «Наш вернісаж»
 
«Скрізь гриміла ваша слава,
Що живе й донині.
Стала слава козацькая
Славою Вкраїни!»
 
 
 
 
 
12 жовтня з нагоди Дня українського козацтва та Дня захисника Вітчизни  юні митці пензля на занятті гуртка образотворчого мистецтва «Наш вернісаж» намагалися доторкнутися до славної козацької минувшини і відтворити її у своїх малюнках.
 
На допомогу дітям бібліотекарі провели бібліографічний огляд книжкової виставки «Козацьку бунтівливу вдачу нам лишили предки з давнини», а керівник гуртка пані Ірина Грасюк ознайомила з репродукціями картин відомих художників, присвячених козакам – звитяжним воїнам, вірним синам і захисникам української землі. І у бібліотеці запанувала атмосфера творчості та історичної пам’яті, а образи, які залюбки вимальовували читачі, повертали до героїчних подій минулого.
Ось ніби почувся спів легендарного козака-бандуриста Мамая – степового лицаря із довгими вусами та пишним оселедцем; ось б’є копитом сивий гривастий коник  – вірний бойовий супутник козака-запорожця, від прудкості якого дуже часто залежали його життя  і свобода; а ось мчить уперед вершник із бойовим закликом на праведний бій за Україну, за її волю, за честь і славу, за народ! Емоції переповнювали юних художників, і вони натхненно долучалися до славних сторінок нашої історії.
 
 
Захоплено дітлахи дивилися мультики із чудової жартівливої серії «Як козаки…», яку створив художник-аніматор Володимир Дахно. А виставка малюнків талановитих школяриків прикрасила бібліотеку.
 
Неповторна козацька доба міцно вкарбувалася в історичну
пам’ять українського народу. Славні лицарі-козаки наперекір
усім лихоліттям утвердили: нам бути на своїй рідній землі.

Бути українцями!

 
 
 
 
 

29.09.2016

Бібліотеки – це не старомодно.
Бібліотеки – це дуже навіть модно!
 
«Бібліотекар, як дбайливий садівник,
Що прихиляється до гілки,
Перекладає мудрість книг
В дитячі світлії голівки.»
 
 
 
 
 
Заходи до Всеукраїнського дня бібліотек тривають. І 29 вересня працівники бібліотеки № 119 для дітей разом із колегами із бібліотеки ім. С. Олійника влаштували локацію «Бібліотека під відкритим небом», прикрасивши ганок повітряними кульками і та іграшками.
 
Зацікавлені перехожі зупинялися біля осінньої читальної зали, вітали бібліотекарів, переглядали книжкові новинки. Навіть маленький Сашко, що катався неподалік на велосипеді,  залишив свій транспорт і разом із мамою долучився до свята. Малюк так «потоваришував» із м’якими іграшками, які «допомагали» бібліотекарям, що не хотів із ними розлучатися. Сашко став читачем нашої бібліотеки, а матуся – дорослої бібліотеки ім. С. Олійника.
Гамірно стало на майданчику біля бібліотеки, коли завітали дошкільнята  ДНЗ № 176 із групи з вадами мовлення та особливими потребами. Дітки залюбки відвідують бібліотеку, тому із задоволенням гортали дитячі журнали, книжечки із виставки «Бібліотеки потрібні дітям – діти потрібні бібліотекам», а бібліотекарі розповідали малятам різні цікавинки.
Дощик, який раптом розпочався, не завадив дошкільнятам привітати бібліотекарів флешмобом «Ми любимо бібліотеку!»
Тож нехай бібліотека стане для всіх місцем зустрічі не тільки з нагоди свята!
 

28.09.2016

«І дівчатка, і хлоп’ята читачами хочуть стати»
(медіа-подорож  за проектом
«Маленькі кроки у світ великої літератури»
та до Всеукраїнського дня бібліотек)
 
28 вересня бібліотека № 119 гостинно запросила до себе учнів СЗШ № 213 спеціалізованого 1-го класу для дітей з вадами мовлення та особливими потребами, адже бібліотекарі також опікуються такими дітками, приділяють їм пильну увагу, намагаються допомогти у навчанні та зробити перші кроки до читання.
 
Екскурсія бібліотекою ознайомила дітей із літературою на будь-який смак: із казками, енциклопедіями, оповіданнями українських та зарубіжних письменників, веселими віршиками, загадками, прислів’ями. Бібліографічний огляд «Цікавинки країни Журналії» запросив школяриків до мандрівки сторінками періодичних видань, що надходять до бібліотеки.   Юним природознавцям стануть у нагоді журнали «Колосок» і «Паросток»; уяву, фантазію, логічне мислення розвивають журнали «Барвінок» і «Веселі картинки», а допомогти у вивченні англійської мови зможе журнал «Яблунька». Залюбки юні читачі поринули у різноманіття дитячих журналів, представлених на стелажі «Про все цікаве на планеті читай в журналі та газеті».
 
Дуже діткам сподобалися яскраві кольорові книжечки з добірки «Скарбниця чарівних казок», які вони обрали читати додому. А допоможуть їм у цьому мами, котрі також завітали до бібліотеки. Матусям бібліотекарі запропонували літературу, яка сприяє розвитку навичок читання, мислення, творчої уваги, пам’яті дитини, а додаткову інформацію вони знайшли у рекомендаційних списках літератури «Зростаймо розумними, кмітливими, допитливими!», «Здоров’я дитини – від родини», складених бібліотекарями.
 
Про значення та користь читання і книги дітлахам нагадали цікаві мультики. А бібліотекарі розповіли про правила користування бібліотекою, про бережливе ставлення до книжок і подарували юним читайликам закладки-реклами про бібліотеку.
 
Тож  вітаємо всіх із Святом українських бібліотек
і запрошуємо до нашої бібліотеки, де на вас чекають
цікаві книжки і пізнавальні журнали, змістовне дозвілля
та привітні бібліотекарі!

 

27.09.2016

«Бібліотеки повинні стати центром читання»
Зустріч із письменницею Наталією Осипчук
 
Кожного року, 30 вересня, в Україну приходить прекрасне свято - Всеукраїнський день бібліотек - свято фахівців бібліотечної справи та всіх поціновувачів читання і змістовного дозвілля, що пропонують сучасні бібліотеки. А можливість спілкування з українськими письменниками, яку надають бібліотеки, завжди викликає у читачів особливу цікавість і долучає до сучасної літератури та культури.
 
Так, 27 вересня до бібліотеки № 119 завітали учні 4-х класів СЗШ № 213 на зустріч із відомою київською письменницею, журналісткою, членом Національної Спілки письменників України, Національної Спілки журналістів України, лауреатом Всеукраїнських конкурсів і Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов» Наталією Осипчук, у творчому доробку котрої є також і твори для дітей. А перші публікації пані Наталі з’явилися ще у шкільному віці, у дитинстві вона вела щоденник, який ще у другому класі підписала «Враження журналістки», мовби відчуваючи, що у майбутньому стане журналістом.
 
Теплим, проникливим голосом, з любов’ю та душею авторка розповідала про літературних героїв своїх книжок – «Гувернер», «Ваш вихід, Дарино Романівно!», «Мишко починає й виграє» - справжньої детективної історії, у якій школяр Мишко виходить переможцем, подолавши страх та зневіру у власні сили, і знаходить справжніх друзів. Із задоволенням діти читали уривки із цікавих творів, а потім «засипали» пані Наталю запитаннями: «Які книжки ви любили читати у дитинстві?», «Хто улюблений герой ваших творів?», «Як довго ви пишете книгу?», «Коли була видана ваша перша книга?». Щиро та невимушено поспілкувавшись, школярі, письменниця та бібліотекарі отримали велике задоволення від зустрічі, а тематична полиця з добіркою книг із автографами українських письменників, які у різний час були гостями нашої бібліотеки, поповнилася побажанням добра і щастя від української письменниці Наталії Осипчук.
 
Тож вітаємо всіх із прийдешнім святом -  Всеукраїнським днем бібліотек та запрошуємо на цікаві зустрічі до нашої бібліотеки!

 

21.06.2016

Великий дім – держава, лад у ньому – закон
Правознавча година до Дня Конституції України
 
«У згусток спресований мудро і чисто,
Він змістом став наших діянь і мрій.
Основа життя і мого, і Вітчизни,
І доля моя – мій Закон Основний»
 
 
 
 
 
Незабаром наша країна буде відзначати державне свято – 20-річчя прийняття Конституції України – Основного закону, за яким живуть українці. І хоча літо – це пора відпочинку та активного дозвілля, юні користувачі бібліотеки № 119, зокрема, діти із пришкільного табору «Веселка», 17 червня залюбки зробили наступний крок до засвоєння правових знань.
 
Школярі дізналися, що є правила, які встановлюють порядок у всій державі, права і обов’язки кожного громадянина. Це – державні закони, які затверджує Верховна Рада і які складаються на засадах Конституції України. Скориставшись літературою з книжкової виставки «Зростаймо громадянами», разом із бібліотекарями школярі перегорнули сторінки нашої української Конституції, ознайомившись із її важливими статтями - стислими, виразними і точними: стаття 1 говорить про те, що Україна – незалежна держава, яка має право самостійно розв’язувати свої внутрішні проблеми без втручання будь-якої іншої держави; стаття 10 забезпечує всебічний розвиток рідної української мови; стаття 20 вказує, що державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. І все ж таки, очевидно, найважливішим у всій Конституції є розділ «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина». Все інше – заради цього. Адже держава твориться й існує задля людини. А краще зрозуміти цей розділ допомогла школярам соціальний педагог Центру у справах сім’ї та жінок Деснянського району Овсієнко Наталія Федорівна, котра провела тренінг «Я людина – я маю право!» Із задоволенням діти розповідали про свій відпочинок, про  улюблені заняття, на які, як виявилось, вони мають право за Конституцією. Але не треба забувати і про обов’язки, які нерозривно пов’язані з правами. Інформаційною підтримкою правознавчої години також стали флаєри «Символи незалежної України», які отримали відвідувачі бібліотеки.
Кожен, хто хоче, щоб у спільному Домі-Державі всі жили щасливо, повинен добре знати Конституцію своєї Держави, виконувати її та захищати – такий висновок зробили наші юні читачі.
 

14.06.2016

Зірки світового кіно з українським корінням
Відео-подорож за проектом
«Українці в контексті розвитку світової цивілізації»
 
Мабуть, не знайдеться жодної дитини, яка не полюбляє цікаві фільми, чи то художні, чи то анімаційні. Тому для знайомства із видатними діячами світової культури, що уславлюють Україну, діти з пришкільного табору «Веселка» та інші читачі бібліотеки № 119 були запрошені на відео-подорож «Зірки світового кіно з українським корінням». Із розповіді бібліотекаря та презентації «Нашого цвіту по всьому світу» школярі з подивом дізналися, що такі всесвітньо відомі актори, як Леонардо Ді Капріо, Сильвестр Сталлоне, Мілла Йовович, Дастін Хоффман, Міла Куніс мають українське походження.

 
Зі сміхом дітлахи переглянули мультфільм «Панда Кунг-Фу», у якому персонаж Містер Шиф розмовляє голосом актора Дастіна Хоффмана – корифея американського кіно, історія сім’ї  якого тісно пов’язана із Києвом. Водночас школярі долучилися і до англійської мови, адже, зважаючи на те, що 2016 рік – Рік англійської мови в Україні, мультик бібліотекарі запропонували мовою оригіналу із субтитрами перекладу. А пазли до диснеївських мультфільмів, що залюбки складали діти, виявили їх кмітливість та спритність.

Уривки з художнього фільму «Парк Юрського періоду», який, як виявилось, дуже подобається дітям, нагадали ім’я знаменитого американського режисера Стівена Спілберга, бабусі та дідусі котрого також були родом з України. У сім’ї Стівена часто звучала українська мова, засинав маленький Стіві під українські пісні, а улюбленою стравою зіркового голлівудського режисера є український борщ. Спілберг дуже пишається своїм українським походженням і вважає Україну рідною землею. А про дитинство видатного кінематографіста школярі із задоволенням читали в оповіданні Олександра і Наталі Шевченків «Хлопчик, який не хотів ставати дорослим» із серії «Життя видатних дітей» із книжкової виставки «Україна – духовна та інтелектуальна складова світу». Діти переконалися, що талант і наполеглива праця можуть творити дива. А якщо виявити свій талант вчасно, можна стати видатною особистістю, принести у цей світ більше добра, світла й краси та уславити свою Батьківщину.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter