Бібліотека №119

19.04.2016

Казковий, фантастичний і чарівний світ Марії Приймаченко
Заняття гуртка образотворчого мистецтва «Наш вернісаж»
у рамках  проекту «Українці в контексті розвитку світової цивілізації»
 
«Роблю сонячні квіти тому, що людей люблю,
творю на радість, на щастя людям, щоб всі
народи один одного любили, щоб жили вони,
як квіти по всій землі.»

Марія Приймаченко
 
Химерні тварини та казкові істоти відомої народної художниці Марії Приймаченко ненадовго оселилися в бібліотеці № 119, де проходило 19 квітня заняття гуртка образотворчого мистецтва «Наш вернісаж». Адже українська земля подарувала світові багатьох талановитих  художників, які були закохані у рідний край, у його неповторну красу. Своїм життям та творчістю вони прославили українську землю на весь світ, і до цієї плеяди належить Марія Приймаченко, творчість якої – це унікальне явище для світової культури.  На Міжнародній виставці в Парижі художниця отримала золоту медаль, здивувавши своїми картинами увесь світ. Її виставки з великим успіхом проходили у Франції, Канаді, Польщі, Болгарії, Німеччині, Японії.

Бібліотекарі презентували дітям оповідання Анни Багряної «Квіти від Жар-птиці» про дитинство Марії Приймаченко із циклу «Життя видатних дітей». Особливо вразило юних любителів мистецтва, що не по-дитячому серйозна й спостережлива дівчинка-інвалід через хворобу, не маючи можливості активно рухатися, свою енергію і працелюбність вкладала в малювання і стала майстром вигаданого нею особисто жанру наїв-арту.

Викладач малювання Ірина Грасюк ознайомила дітей із творами  видатної мисткині, у яких Марія Приймаченко передавала радість буття, невичерпну віру в добро, яке завжди перемагає зло, любов до всього прекрасного, створеного самою природою на землі. В її світі жили чудернацькі звірі, співали дивовижні птахи, літали риби і коні, паслися барвисті корови з людськими очима.
 
Уважно діти роздивлялися репродукції картин Марії Приймаченко та із натхненням малювали ілюстрації до казок, наслідуючи стиль самобутньої художниці, але при цьому виявляючи свої мрії та фантазії.

Сподіваємось, що приклад Марії Приймаченко надихне юних художників на подальший розвиток своїх талантів, і, можливо у майбутньому вони також прославлять нашу рідну Україну.
 
 
 
 

14.04.2016

«Слухайте мову Матері-землі»
Літературна година за проектом
«Маленькі кроки у світ великої літератури»,
із циклу «Літературна казка – яскрава зірка книжкового Всесвіту»
 
«Казки Оксани Іваненко легко доходять до розуму
 й серця юного читача і якнайкраще виконують
своє велике виховне значення.»
Наталя Забіла
 
Цікаво, про що гомонять між собою дерева, шепочуться квіти, щебечуть пташки, гудуть джмелі? А від кого тікає зайчик у білій шубці і де зимував неслухняний братик-ведмедик? Про це та ще багато інших цікавих та повчальних пригод, створених видатною українською письменницею, перекладачкою, лауреатом Національної премії України імені Т. Г. Шевченка та літературної премії імені Лесі Українки Оксаною Іваненко, дізналися вихованці ДНЗ № 176, відвідавши 14 квітня бібліотеку № 119 з нагоди 110-ї річниці від дня народження авторки.

«Змалечку художнє слово полонило дитяче серце Оксанки, вона сама почала вигадувати й фантазувати. Вже в шість років дівчинка засновує й редагує свій власний рукописний журнал «Гриб», до якого пише казки і вірші…» - із розповіді бібліотекаря дітлахи довідалися про перші творчі кроки письменниці та зрозуміли, що здібності, які виявляються у дитинстві, можуть стати улюбленою справою всього життя.

Книжкова викладка «Оксана Іваненко: книги, написані серцем» ознайомила дошкільнят із відомими творами уславленої письменниці, серед яких особливо зацікавила казка «Великі очі» про Гострого лікаря, котрий лікує брехунів, боягузів, ледарів – всіх, хто заважає жити собі й іншим. Як чарівні зерна щедрості й добра, твори Оксани Іваненко сіють в душах читачів любов і милосердя, засуджують егоїзм і заздрість, розширюють дитячий світогляд, виховують допитливість і спостережливість. Потішив дітлахів веселий мультик «Про всіх на світі», що навчає справжньої  дружби, любові до природи та рідного краю.

Уважно маленькі читачі слухали уривки із чудової природничої повісті-казки «Куди літав журавлик». Залюбки дітки разом із журавликом, що повернувся на батьківщину із вирію, співали пісню радості: «Не звіть мене журавликом, щоб я не журився. А звіть мене веселиком, щоб я веселився!» та ніби відчували і таємний шепіт вітру, і шелест зеленої травички, і лагідний щебет пташок – мову рідної Матері-землі.

Прислухайтеся і ви, юні читачі, до неї. Відчуйте її болі. І тоді зростете справжніми патріотами та впевнено підете шляхами-дорогами на добро нашої рідної України!
 
 
 
 

30.03.2016

«Нехай співають ваші серця! Любіть Україну!»

Тиждень дитячого читання триває! Цікаві екскурсії бібліотекою, тематичні викладки, пізнавальні огляди книжкових виставок, медіа-подорожі, творчі зустрічі – такі заходи пропонує наша бібліотека своїм відвідувачам.

Ось і 30 березня у бібліотеці лунали оплески, щирий дитячий сміх та гомін, адже наші читачі – учні 1-х класів ЗОШ № 213 – спілкувалися із відомою письменницею, членом Асоціації українських письменників, лауреатом літературних премій, авторкою-виконавицею своїх пісень, волонтеркою Світланою Кас’яненко, котра завітала на запрошення бібліотекарів.

Із перших хвилин  пані Світлана налаштувала маленьких читачів на невимушену, доброзичливу бесіду, під час якої вона провела гру-презентацію своїх книжок. Так віршована книжечка «На канікули в село» подарувала діточкам можливість зануритися у барви українського села, наблизитися до дивовижної Матінки-природи, адже письменниця переконана, що діти, які спілкуються з природою та тваринками, зростатимуть дбайливішими, добрішими, уважнішими. Також привабила своєю ніжністю, мелодійністю, любов’ю до природи та працелюбності музична вистава «Бджілка-трудівниця», пісеньки із якої школярі залюбки співали із авторкою. Загалом Світланою Кас’яненко написано більше 100 пісенних творів, що мандрують Україною і повертаються до неї теплими відгуками шанувальників. Жваво маленькі читачі відгадували загадки, римували разом із поеткою.
 
Не оминула увагою пані Світлана і серйозну тему, що болить усій Україні. Адже є у письменниці Світлани Кас’яненко дуже поважна місія – вона волонтерка, котра 70 разів їздила в зону АТО із концертами з волонтерською групою «Вольниця», з подарунками для українських бійців, із гуманітарною допомогою.  І пані Світлана запропонувала діткам висловити свої побажання для наших воїнів, які вона їм передасть під час чергової поїздки на Великдень. Хвилюючись, дітлахи зворушливо шепотіли на вушко письменниці щирі слова, серед яких ледь чулося: «Щоб берегли себе», «Щоб не хворіли», «Щоб перемогли», «Щоб поверталися та не були злі». Розчулена, зі сльозами на очах письменниця-волонтерка цілувала діточок, дякувала їм та пообіцяла передати ці слова підтримки нашим захисникам, адже вони їм дуже-дуже потрібні.
«Дорогі маленькі читачі! Ростіть здоровими та в Мирі і Любіть Україну!» - такими напутніми словами талановита письменниця Світлана Кас’яненко прощалась із нашими читачами.

Тож до нових цікавих зустрічей у бібліотеці № 119 для дітей!
 
 

29.03.2016

«Улюблені книжки на блакитних екранах»
Медіа-подорож з нагоди Всеукраїнського тижня дитячого читання
та Міжнародного дня дитячої книги

Ніщо так не тішить дітей,  як свято. А якщо це свято улюблених книжок, яке щорічно відзначається у бібліотеці №  119  та несе із собою калейдоскоп різноманітних заходів, то таке свято  у декілька разів цікавіше. Тому 29 березня юні читачі з радістю завітали до бібліотеки на медіа-подорож «Улюблені книжки на блакитних екранах» з нагоди Всеукраїнського тижня дитячого читання та Міжнародного дня дитячої книги.

На деякий час наші читачі перетворилися на глядачів, бо бібліотечний кінозал запросив школярів переглянути уривки із дитячих фільмів, що були зняті за відомими творами світової дитячої літератури: «Одиниця з обманом» Всеволода Нестайка, «Пітер Пен» Джеймса Баррі, «Гаррі Поттер» Джоан Ролінг, «Снігова Королева» Ганса Крістіана Андерсена, «Вождь Червоношкірих»  О’Генрі. Адже талановита екранізація також заохочує до читання, і бібліотекарі не раз переконувалися, що після цікавої кінострічки юним глядачам часом хочеться книжку перечитати або ж і прочитати вперше. Та інколи виявляється, що книжка цікавіша за фільм, і користувач охоче читає інші твори цього письменника, відвідуючи бібліотеку та збагачуючи свій книжковий світ.

Із задоволенням діти пригадували улюблені кінофільми, розповідали про улюблених кіно- та книжкових персонажів, відповідаючи на запитання вікторини «Книжкові герої у світі кіно». Книжкова викладка «Улюблені книжки на блакитних екранах» відкрила дітям безмежний простір цікавих дитячих творів, а книжкова виставка «О, книги! Найкращі порадники, найкращі друзі!» запропонувала новинки сучасної дитячої прози та поезії, нове українське фентезі.

Ну, і яке ж свято без подарунків! Бібліотекарі порадували юних читачів новими книжками-коміксами, які поповнять їх домашню бібліотеку та спонукають до читання.
 

 
 

23.03.2016

«Кобзарю мій! Високими словами мене окрилив ти!» - так читачка бібліотеки № 119, учениця 4-Б класу ЗОШ № 207, Варвара Хіміченко розпочала свою участь у загальноміському Шевченківському святі «Іду з дитинства до Тараса», що відбулося 23 березня у Центральній бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка для дітей і завершило Шевченківський березень «Борітеся – поборете. Вам Бог помагає!».

Варя гідно представила читачів дитячих бібліотек Деснянського району та презентувала свої творчі доробки: мальовничу картину з образом поетичної України за творами Великого Кобзаря та твір-роздум «Садок вишневий коло хати». Дівчинка продемонструвала своє бачення творів видатного українського поета, котрий не просто писав – він малював словами, пробуджуючи у душах читачів почуття любові до рідного краю.  Цю гармонію краси і природи юна художниця відобразила в картині. Також школярка натхненно, проникливо прочитала свій твір-роздум, у якому висловлюється осмислення життя Тараса Шевченка, значення його творчості для наших сучасників, адже непереможна любов Тараса Григоровича Шевченка до народу й Батьківщини є взірцем щирого патріотизму, а його заповіти є дороговказом для прийдешніх  поколінь. «Ми повинні доростати до Шевченка всім життям», -  так завершила свою розповідь дівчинка. Яскравий виступ нашої учасниці аудиторія підтримала бурхливими оплесками, бібліотека ім. Т. Г. Шевченка відзначила Варвару Подякою та книгою Володимира Рутківського «Ганнуся», а від бібліотеки № 119 талановита читачка отримала у подарунок повість Олександра Гріна «Пурпурові вітрила».

Тож, любі діти, шануймо пам’ять про Світоча України своїми добрими справами, чесними вчинками, мистецькими талантами! А бібліотеки вам у цьому обов’язково допоможуть!
 
 
 

17.03.2016

«How do you do, любі дітки!»
Заняття гуртка англійської мови «Маленький поліглот»
у рамках проекту «Два храми духовністю єдині»

Відвідуючи гурток англійської мови у бібліотеці № 119, викладачем якого є священик Храму святих Адріана та Наталії отець Ігор, дошкільнята поступово, крок за кроком опановують цю нелегку іноземну мову.

От і 17 березня вихованці ДНЗ № 176 із задоволенням вивчали англійську: повторювали англійську абетку, співали англійські пісеньки, вчили англійські займенники. Гра «Якби до нас завітав британець…» долучила малят до правил етикету, навчила вітатись та знайомитись англійською. «My name is Кирило!», «My name is Оленка!», «My name is Назар!» - наввипередки вигукували дітлахи свої імена. Охоче маленькі читачі дивилися навчальний англійський мультик про тварин, а потім, обравши собі іграшку-тваринку, розповідали про неї.
 
Також бібліотекарі нагадали діткам про Шевченківське свято, а отець Ігор читав вірші Великого Кобзаря у перекладі англійською мовою, підібрані на книжковій виставці. Це свідчить про визнання видатного українського поета Тараса Григоровича Шевченка у світі.
Змістовне, пізнавальне, але невимушене спілкування в оточенні цікавих книжок та іграшок дуже подобається малюкам, і вони залюбки приходять до бібліотеки за знаннями.
 
Тож не оминайте наш поріг і ви, шановні дітки та батьки!
   
 
 

15.03.2016

Твори Шевченка очима дітей
Заняття гуртка образотворчого мистецтва «Наш вернісаж»
 
«…вся країна повита красою.
Зеленіє, вмивається
Дрібною росою.
Споконвіку вмивається,
Сонце зустрічає…
І нема тому почину,
І краю немає!»

Тарас Шевченко
 
Відзначення Шевченківського свята у бібліотеці № 119 вже вкотре виявляє не тільки поетичні здібності наших користувачів, а й художні, мистецькі їх таланти. Адже Тарас Шевченко надихає юних художників на зображення його поетичного світу засобами мистецтва, пробуджує їхню уяву.

Тому 15 березня на занятті гуртка «Наш вернісаж» діти натхненно відтворювали у малюнках  своє ставлення до творчості Великого Кобзаря, своє бачення Шевченкових поезій, сповнених щирої любові до неньки України. А допомагали їм викладач малювання Ірина Володимирівна Грасюк і бібліотекарі, які  провели бібліографічний огляд книжкової виставки та надали твори Шевченка.

І бібліотека ніби почала перетворюватися на чудовий мальовничий куточок рідної  батьківщини: сонечко теплими промінчиками зігріло землю, зашелестіло листячко на деревах, зазеленіла шовковиста трава, заплюскотіли хвильки невеликої річки, зачервоніла калина, зазвучала мелодійна українська пісня… Кожна дитяча душа вибухнула багатством кольорів і неповторним баченням Шевченка.

Віртуально гортаючи сторінки путівника, присвяченого Тарасу Шевченку, школярі зацікавилися незвичайними портретами видатного українського поета у виконанні художника Олега Шупляка. Це картини-ілюзії з подвійним змістом, де пейзажі поволі перетворюються на портрети завдяки неординарній фантазії майстра. Можливо, колись юні митці теж спробують створити картини із секретами і запропонують друзям відшукати у них сховані зображення. Успіхів їм у цьому!

Малюнки юних читачів до творів Тараса Шевченка, народжені чуйними дитячими серцями, прикрасили бібліотечну світлицю і стали ще одним свідченням безмежної шани до Великого сина України.
 
 
 
 

10.03.2016

«Іду з дитинства до Тараса»
«І ми складаємо в цей день
Тарасові поклін.
Слова його святих пісень 
Для нас – свободи дзвін.»
Ганна Черінь

Із весняним березневим сонечком приходять в Україну дуже шановані світлі Шевченківські дні, які традиційно відзначаються в бібліотеці № 119. І знову до бібліотеки поспішають читачі, щоб вшанувати пам’ять про Великого Кобзаря, і знову лунають безсмертні вірші Пророка України:10 березня у літературно-художньому ранку «Іду з дитинства до Тараса» взяли участь учні 1-х класів СШ № 147.

Слухаючи аудіо-повість Євгена Білоусова «Тарасове перо», діти подумки перенеслися у нелегке дитинство юного письменника та разом із казковим персонажем Чарівним Пером допомагали  Тарасику в скрутні хвилини  і боролися зі злою та жорстокою Чорною Хмарою, що зчиняє біду.

Зацікавлено школярі долучилися до мистецької творчості Тараса Шевченка, переглянувши  мультфільм «Уроки тітоньки Сови» про талант Шевченка-художника та перегорнувши альбом із репродукціями його картин. Конкурс на кращого читця віршів Тараса Шевченка «Звучать Шевченкові слова» надихнув учнів на виразне, зворушливе читання улюблених творів Великого Кобзаря, а переможці були нагороджені цікавими книжечками.

Усі ж юні читачі отримали флаєри, присвячені Тарасу Шевченку, та обирали книжки з виставки «Шевченкове слово в віках не старіє». Особливу увагу школярів бібліотекарі звернули на оповідання Івана Андрусяка  про  Тараса Шевченка із серії «Життя видатних дітей», уривком із якого і завершився захід: «Ми його любимо. Бо він створив для нас геніальні тексти, в яких кожен – як у дзеркалі – може побачити себе. Бо він за своє не таке вже й довге, але дуже насичене життя пройшов крізь безліч випробувань – та все одно залишився людиною. Справжньою людиною! А це – найголовніше…»
Тож читайте, друзі, Шевченка! Шевченко невичерпний довіку!
 
 
 

25.02.2016

«Лютневий сніг весною пахне»
Народознавча година із циклу «Відлуння старовини»
за проектом «Два храми духовністю єдині»
 
25 лютого бібліотека № 119 перетворилася на телевізійний знімальний майданчик, адже група телекомпанії «Глас» завітала, щоб висвітлювати  народознавчу годину «Лютневий сніг весною пахне», яку проводили бібліотекарі разом із протоієреєм Храму святих мучеників Адріана та Наталії отцем Романом.

Юні читачі, святково одягнені в українські вишиванки, уважно слухали розповідь священика про здавна шановані народні свята, які символізують перехід зими до весняної пори року.
Школярі дізналися, що Стрітення належить до християнських свят ІІІ-ІV століть. За народними ж віруваннями цього дня зима зустрічається з весною. А проводи зими і зустріч весни святкують вже на Масляну, яка означає  перемогу світла і тепла над темрявою і холодом. З нетерпінням люди чекали на весну і вважали, що це птахи на своїх крилах приносять її з далекого краю. А символом цих птахів був жайворонок.

У невимушеній бесіді з отцем Романом діти також пригадували людські чесноти, свої добрі справи, розповідали, як українські звичаї шануються в їх родинах. Хвилюючись, діти розповідали про інші цікаві зустрічі у бібліотеці, про свої книжкові уподобання та любов до читання, яку бережливо підтримують бібліотекарі. Із задоволенням школярі почастували солодощами та отримали подарунки від священика, а книжкова викладка «Без коріння саду не цвісти», підібрана бібліотекарями, ознайомила із народознавчою літературою.

Тож давайте частіше звертатись до джерел наших предків, до свят та обрядів, які надають нам духовної сили і прилучають до духовної культури!
 
 
 

19.02.2016

«Магія неймовірного живе поруч з нами…»
Казкова подорож за проектом
«Маленькі кроки у світ великої літератури»
 із циклу «Літературна казка – яскрава зірка книжкового Всесвіту»
 
Під звуки чарівного «Вальсу квітів» із балету Петра Ілліча Чайковського «Лускунчик» юні читачі бібліотеки № 119 потрапили 19 лютого до казкового світу видатного німецького письменника Ернста Теодора Амадея Гофмана, 240-річчя від дня народження якого відзначалось нещодавно.

Зацікавлено діти слухали розповідь бібліотекаря про життя і творчість письменника, котрий мав юридичну освіту, але працював керівником оркестру, диригентом, художником-декоратором у театрах, музичним критиком, був чудовим  композитором - і усюди виявляв високий професіоналізм. Але світову славу Ернст Гофман здобув саме художніми творами, більшість із яких мають казковий сюжет, у них поряд із людьми діють феї, чаклуни, добрі й лихі духи, тварини.

А долучитися до дивовижних казкових пригод школярі змогли, переглядаючи мультфільм «Лускунчик і Мишачий король»  та знайомлячись із книжковою виставкою «Чародійна сила таланту Ернста Теодора Гофмана». Разом із бібліотекарями діти охоче  розмірковували над уроками добра, розуміння, милосердя, мужності, самовідданості, які підносить письменник у своїх творах. Із задоволенням, підтримуючи один одного, дітлахи змагалися у конкурсі «Склади казковий пазл», малювали ілюстрації до творів Гофмана  та обирали книжки для читання, пам’ятаючи, що терпіння, чуйність, хоробрість, віра можуть перемогти будь-яке зло і зробити людину по-справжньому щасливою.

Тож запрошуємо всіх до безмежного книжкового Всесвіту, щоб пізнавати мудрий світ великої літератури разом із нашою бібліотекою!
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter