Бібліотека №119

25.12.2015

Чарівне королівство Шарля Перро
Казкова подорож за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»
 
25 грудня читачі бібліотеки № 119 - школярі СШ № 213- знову потрапили до невичерпної літературної скарбниці та здійснили казкову подорож до чарівного Королівства Шарля Перро -  видатного французького казкаря, ім’я якого вже 320 років посідає почесне місце у золотому фонді світової літератури. Із глибини віків постає перед нами образ людини у розкішній кучерявій перуці, в атласному камзолі й чобітках зі срібними пряжками. Це – королівський чиновник, придворний поет Людовика XIV, критик, член Французької академії Шарль Перро, якому вже на схилі життя прийшла геніальна ідея: зробити казку безцінним літературним надбанням.
 
Перед юними читачами відкрився таємничий казковий світ, де на них чекали чарівниці й чаклуни – добрі та злі, де звичайнісінький кіт став напрочуд розумним й розсудливим Котом у чоботях, де гарбуз перетворився на золоту карету для Попелюшки, а Людожер на мишеня, де добру та довірливу дівчинку Червону Шапочку врятували від злого Вовка відважні лісоруби.

Родзинкою заходу стала рольова гра «Бабуся онучку дуже кохала, шапочку червону їй подарувала», в якій діти залюбки перевтілилися на персонажів казки «Червона Шапочка», читаючи казку за ролями. Із задоволенням на згадку про зустріч учні отримали створені бібліотекарями закладки, присвячені французькому письменникові.
Дуже сподобалася читачам мультподорож за казками Шарля Перро. Перевіряючи свою увагу та кмітливість, діти охоче відповідали на запитання вікторини, фантазували над малюнками казкових героїв. З цікавістю школярі читали яскраві кольорові книжки відомого казкаря, які вчать бути добрими, розсудливими, чесними, хоробрими, працелюбними та застерігають від зла. Саме за це їх так люблять діти на всіх континентах Земної кулі.
 

21.12.2015

Миколай про діток знає все, подарунки кожному несе
Народознавча подорож

«Щедрий, любий Миколаю,
Дуже ми тебе чекаєм!
Принеси ти нам машинки,
Цукерочки, мандаринки,
Олівці, щоб малювати,
І книжечки, щоб читати.»

 
Минають віки, на зміну одним поколінням приходять інші – і у кожного свої смаки, свої уподобання. Але прадавні звичаї, традиції, обряди живуть в народі і сприяють відродженню нашої духовності. Тому знайомство з народними святами, прилучення до духовних цінностей українського народу – один із пріоритетних напрямків роботи нашої бібліотеки з національно-патріотичного виховання підростаючого покоління.

Серед зимових свят особливо шанованим, улюбленим серед діточок є День Святого Миколая, з яким у кожну домівку приходить казка. І хоч цього року воно не принесло дітлахам очікуваного снігу і зимових розваг, подарунки від дідуся Миколая і вдома, і в школі, і в дитячому садочку вони отримали із задоволенням. А 21 грудня бібліотека надала можливість маленьким читачам – вихованцям групи ДНЗ № 176 – поспілкуватися з представником українського духовенства - священиком Храму святих мучеників Адріана і Наталії отцем Євгенієм (за проектом «Два храми духовністю єдині»).
 
Отець Євгеній розповів малятам про свято, на яке вони чекали з великим нетерпінням, до якого готувалися, намагалися бути чемними, слухняними, милосердними. Кожного року в ніч на 19 грудня на санчатах опускається з неба на землю Микола-Чудотворець і приносить омріяні подарунки. Він знає, що в цю ніч усі мусять бути щасливі! І ті, хто робить подарунки, і ті, хто їх одержує, бо найбільше щастя в житті – це робити добро. Залюбки дошкільнята долучилися до цікавої невимушеної розмови, разом з бібліотекарями пригадали прислів’я та вірші про Угодника Миколая – доброго друга і захисника дітвори, переглянули книжечки і  зимові поробки з виставки «День Святого Миколая серця добром зігріває» та мультфільм «Святий Миколай», відгадували загадки про зиму, заспівали пісню слави Святому Миколаю.
З радістю дітлахи одержали гостинці від Миколи-Чудотворця, а найкращий подарунок для Святого Миколая – це коли дитина любить батьків, свій дім і свою рідну землю – Україну.

Тож наслідуймо добро і вчинки Миколая! Нехай це свято буде для всіх святом Миру, Злагоди, Милосердя, Доброти і Любові!
 

9.12.2015

Володимир Великий – справедливий володар .
 
«…за твого князювання
Край зацвів, як квітка рожі, –
І за те ти в нас «Великий»,
А «Святий» у церкві Божій.»

Юрій Шкрумеляк
 
Серед видатних особистостей, що вершили історію Української держави, постать Князя Київського Володимира Великого з роками стає більш поважною та значущою. Тому 9 грудня бібліотека № 119 запросила читачів на історичну медіа-годину «Володимир Великий – справедливий володар». Разом із бібліотекарями, використовуючи літературу з книжкової виставки та переглянувши відео-сюжет «Святий Володимир», школярі зацікавлено перегорнули сторінки минулого нашої країни княжої доби . Міцною і сильною була при ньому княжа Україна. Дружби з Володимиром, його допомоги шукали європейські імператори і королі. Але передусім ім’я Володимира золотими літерами записано в історії нашого народу як князя-Святителя, який охрестив Україну-Русь і ввів її в християнську цивілізацію.
 
Гість бібліотеки священик Храму мучеників Адріана і Наталії отець Євгеній розповів юним читачам про відомі та малознані історико-культурні події, що супроводжували прийняття у 988 році і поширення християнства на українських землях. Діти зрозуміли, що значення прилучення Русі до християнського світу важко переоцінити: християнська церква впливала на культуру, на побут і мораль, поширення писемності, науку і освіту, а хрещення Київської Русі духовно та культурно поєднало наш народ з європейським світом і стало важливою віхою в розвитку української державності.
Охоче школярі обирали для читання цікаві твори з книжкової виставки, адже постать князя Володимира оспівано й опоетизовано також в давньоруській літературі в образі Володимира Красне Сонечко — охоронця рідної землі, мудрого правителя і героя, а найдавніші відомості про хрещення руського народу подає «Повість минулих літ», автором якої є Нестор-літописець. Крізь товщі століть дійшли до нас слова народної мудрості: «Тримайтеся, браття наші, плем’я за плем’я, рід за рід і захищайте землю нашу, яка належить нам і нікому іншому…»
 

4.11.2015

Загадковий світ фентезі Марини та Сергія Дяченків – найкращих фантастів Європи
Літературна подорож
 
Знайомство з іменами українських письменників, які своїми творчими досягненнями уславлюють нашу Батьківщину далеко за її межами, сприяє національно-патріотичному вихованню юних українців.
 
З цією метою бібліотека № 119, працюючи за проектом «Українці в контексті розвитку європейської цивілізації», 4 листопада запросила читачів до неповторного світу фантастичних творів відомих українських письменників Марини та Сергія Дяченків, котрі є гідними представниками України у царині європейської літератури: на загальноєвропейській конференції фантастів «Єврокон - 2005» у Глазго (Шотландія) голосуванням представників 24 країн світу визнані кращими письменниками-фантастами Європи. Талановите подружжя Дяченків - лауреати понад 80 міжнародних і вітчизняних літературних премій, за їх сценаріями поставлено більше 20 художніх, документальних, анімаційних фільмів. 2011 року їх документальний кінофільм «The will of  Victory» про Другу світову війну, створений у співдружності з американськими кінематографістами, був номінований на премію «Оскар» і став лауреатом кінофестивалю у Пасадені (США). Разом написали 27 романів, сотні оповідань, повістей, дитячих книг – і усі вони сповнені добра і світла, 200 творів перекладені різними мовами світу - про життєвий шлях і творчий доробок письменників школярі дізналися із медіа-презентації та книжкової виставки.
Подорож сторінками магічних книжок захопила дітлахів, а мультсеанс порадував казкою «Червона жаба» за твором Марини та Сергія Дяченків, що має повчальний зміст: жабка, яка потерпає через свій незвичний вигляд (її шкіра привертає увагу всіх хижаків, бо ж важко червоній жабі замаскуватися серед зелені болота), згодом зуміє перетворити свою ваду на перевагу й змусить переслідувачів боятися.
Підключивши фантазію та уяву, свої враження від творів популярних письменників діти із задоволенням відобразили у малюнках, які прикрасять виставки юних талантів нашої бібліотеки. А у подарунок школярі отримали закладки, створені бібліотекарями і присвячені творчості майстрів Її Величності Фантастики.

Тож щасливої дороги шляхами загадкових світів Марини та Сергія Дяченків!

 
 

21.10.2015

Країна дивовижних мешканців Джанні Родарі
Казкова подорож за проектом
 «Маленькі кроки у світ великої літератури»

Незважаючи на дощову осінню погоду, 21 жовтня у бібліотеці № 119 було сонячно і весело, адже юні читачі потрапили до чарівного світу творчості лауреата Міжнародної премії імені Г.-К. Андерсена, відомого італійського письменника, журналіста і педагога Джанні Родарі (до 95-річниці від дня народження), казки і вірші якого впродовж кількох десятиліть залишаються улюбленими творами для дітей.
 
У бібліотеці діти дізналися про дитячі та юнацькі роки письменника, його рідкісний дар спілкування з дітьми – розповідати про складне просто, з вигадкою, складати на ходу всілякі небилиці, які не мають прямого відношення до уроку, але які пробуджують фантазію дітей.
Казки сповнені фантазії. - У них багато гумору і сміху. – А ще в них є сум і журба. – А ще там завжди є діти, - зацікавлено дітлахи розмірковували над питанням бібліотекарів, чому Джанні Родарі писав саме казки. А книжкова виставка «Країна дивовижних мешканців» ознайомила юних читачів із творчим доробком славетного письменника, захопливі казки якого навчають цінувати неповторний світ дитинства, бути чесними та справедливими, знаходити щось нове та несподіване в буденних явищах.
 
 

30.09.2015

Нумо, друзі, з нами в бібліотеку за знаннями!
День відкритих дверей
«До дива знань і мрій, о друзі, йдіть!
Високий дух летітиме далеко…
Аби сказати: «Зупинися, мить!»
Кажу  лише: «Живи, бібліотеко!»
Надія Петренко

 
Весело і гамірно 30 вересня в бібліотеці № 119 для дітей. Екскурсії бібліотекою, книжкові виставки і тематичні полиці, літературні ігри та вікторини, перегляд улюблених   мультфільмів – такі цікаві заходи і розваги приготували бібліотекарі до Всеукраїнського дня бібліотек.
 
Спішать діти до бібліотеки за цікавинками, їх радо зустрічають бібліотекарі, і книжечки вже чекають на своїх читачів. Книжечки радіють, вони люблять мандрувати, люблять знайомитися з новими читачами. А малята, школярі та їх батьки, котрі вперше завітали до бібліотеки, несподівано дізнаються, що в нашій бібліотеці улюблені літературні герої живуть не тільки на сторінках книжок, а і в казкових лото, доміно, пазлах, розмальовках, інших іграх, які читачі дарують для створення ігротеки в бібліотеці, щоб змістовно проводити дозвілля. Відвідувачі дізнаються також, що бібліотека може перетворитися на кінозал для перегляду кінофільмів і мультиків, що у бібліотеці школярі можуть виконувати домашні завдання, а бібліотекарі у цьому допоможуть. Також  допоможуть бібліотекарі заклопотаним батькам і розважать дитинку як бібліо-няні. Адже бібліотека – це улюблене місце зустрічі не тільки шанувальників книги і читання, а і прихильників цікавого дозвілля.
 
Приємно було бібліотекарям отримати привітання від учнів СШ № 147 та СШ № 213. Школярі читали вірші, активно відповідали на запитання вікторин, із задоволенням дивились мультики,  а як привітання від бібліотекарів, адже це свято і читачів, отримали у подарунок закладки та книжки українських і зарубіжних письменників. Хлопчики цікавилися літературою з жанрових добірок «Пригоди», «Фентезі», «Дитячі детективи», а дівчатка знайомилися з книгами із тематичних полиць «Як стати супердівчинкою», «Дівочі історії». Книжкові виставки «Горда, незламна і нездоланна – єдина у нас Україна», «Будуємо нову державу», «З родини йде життя людини» нагадали відвідувачам бібліотеки про вічні цінності – любов до рідної землі, до сім’ї і домівки, повагу до історії нашої Батьківщини.
 
Тож крокуємо разом до прекрасного і дивного світу - бібліотеки:
«Ідіть до мене, читачі,
І зблизька, і здалека.
Я жду вас радісно завжди:
Я ж – бібліотекар!»


 
 

29.09.2015

Візерунчасті закладки книгам подаруй на згадку
Майстер-клас в бібліотеці

«Я - книжка! Я – товариш твій!
Ти зберегти мене зумій!
Листки, гляди, не загинай,
Зроби закладки – їх вкладай.»

Свято українських бібліотек у розпалі!  29 вересня книжки були в очікуванні подарунків, які для них прийшли готувати юні читачі нашої бібліотеки. А допомагали їм у цьому молода художниця Анна Левицька і бібліотекарі.
 
Для того, щоб наші книги мали гарний вигляд і багато років служили людям, треба знати правила користування книгою. Бібліотекарі постійно нагадують про це своїм читачам, навчають бережливо ставитись до книги, адже книги – наші вірні друзі і помічники.
Ось і цього разу дітлахи охоче розповідали, як вони люблять читати, як поводяться з книгами. Зокрема, щоб не загинати сторінки, бо це дуже шкодить книгам, щоб швидко знайти необхідну сторінку, треба користуватися закладками. І на деякий час бібліотека перетворилася на художню майстерню, де школярі залюбки взялися створювати книжкові закладки. Не біда, що шматочки кольорового паперу розсипалися по бібліотеці, а руки забруднилися клеєм. Натхненно, із задоволенням діти готували закладки-привітання до Всеукраїнського дня бібліотек, а чудового святкового настрою додали веселі пісні про бібліотеку. «Вітаю бібліотекарів! Вони найкращі!», «Я бажаю довгих років мамі, бібліотеці, вам!», «Я люблю бібліотеку і бажаю, щоб привозили нові книги і журнали.» - такі хвилюючі побажання написали юні читачі бібліотекарям і бібліотеці, а також у подарунок виразно читали вірші та дякували бібліотекарям за щиру дружбу, гостинність і допомогу.
 Хай же книги входять у кожен дім! Шануйте і бережіть їх!
І тоді весь розум, мудрість і людська доброта перейдуть до вас через книги.

 

25.09.2015

Вічне диво, ім’я якому – книга

Всеукраїнський день бібліотек – це також свято книги, адже «бібліо» - це у перекладі з грецької «книга», а «тека» - зберігати. Тому 25 вересня, напередодні свята, читачі бібліотеки – учні 4-х класів СШ № 207 - зустрілися із співробітником Державного музею книги і друкарства України Ларисою Григорівною Корендою.

Разом із пані Ларисою і за допомогою презентації та книжкової виставки, підготовлених бібліотекарями, школярі здійснили подорож у далеке минуле і дізналися, як книжка прийшла до людей. Важко уявити сьогоднішнім дітлахам, що колись книга не була паперовою. У сиву давнину люди використовували для письма камінь, кістки, дерево, глину, шкіру, шовк. Згодом з’явився папірус, який виготовляли в Єгипті із висушеної болотяної рослини, а за часів Київської Русі матеріалом для письма були пергамент і береста. Тисячі рукописних книг  зберігалися у першій бібліотеці при Софійському соборі, заснованій князем Ярославом Мудрим, доля якої, на жаль, невідома. У прадавні часи бібліотеку називали «книжниця», а людину, якій подобалося читати – «книг отчий». Папір же в Європі навчилися виготовляти у ХІІІ столітті, а в середині XV століття в Німеччині запрацював перший друкарський верстат майстра Йоганна Гутенберга. Перші ж друкарні на території нашої країни заснували Іван Федоров і Петро Мстиславець у 1564 році…

Тема еволюції книги нескінченна. Про книги, історію їхнього створення можна розповідати безліч часу. Ми перегорнули з нашими читачами лише кілька сторінок з історії книги. Але, перегорнувши і ці сторінки, юні читачі зрозуміли, що значення книги в житті людини важко переоцінити.

Якщо ж вам, шановні друзі, захочеться докладніше довідатися про книги й книгодрукування, приходьте до нашої бібілотеки та відвідайте Державний музей книги і друкарства в Україні.
 
 

24.09.2015

Діти і батьки читають залюбки
 
 «Книги нам несуть чудовий знань нелічений запас.
Світ яскравий, кольоровий відкривається для нас.
Все, про що не здогадався, навіть думати не міг,
Чи не знав, чи сумнівався – дізнаємося із книг.»
 
Святкування Всеукраїнського дня бібліотек продовжується!
 
Біля бібліотеки грає весела музика, линуть пісні про книги і бібліотеку. По-літньому яскраве сонечко та гарна погода 24 вересня знову надихнули бібліотекарів та читачів до спілкування просто неба на бібліотечній галявині. Знову книжечки та журнали «вийшли» подихати свіжим повітрям, помилуватися барвистими кольорами золотої осені та відкрити свої сторінки усім бажаючим. На бібліотечній галявині гостей чекали книжково-ілюстративна виставка, настільні ігри, розмальовки, іграшки-казкові герої, які читають книжки про себе.

Не оминали книжкову галявину і діти, і дорослі, котрі залюбки пригадували дитинство, свої дитячі бібліотеки, вітали всіх зі святом і висловлювали гарячу підтримку такій корисній роботі бібліотекарів.

Із задоволенням на галявину завітали наші улюблені друзі - вихованці ДНЗ № 176, щоб привітати бібліотекарів і бібліотеку, почитати цікаві книжки та журнали, помалювати. Діти щиро дякували бібліотекарям та під веселу музику подарували їм танок. «Ми любимо бібліотеку!» - такий флешмоб дітлахи влаштували на бібліотечному ганку.

Бібліотеки потрібні дітям – діти потрібні бібліотекам!
 
 

23.09.2015

Дитяче видавництво «Дж. Дж. Агенція» в гостях у бібліотеки

В осінні золоті дні щорічно 30 вересня  приходить на українську землю свято усіх поціновувачів книги – Всеукраїнський день бібліотек. Це свято можна вважати загальнонародним, бо любов до книги і читання, яка змалку прищеплюється в бібліотеці, супроводжує людину усе життя.

І першими 23 вересня привітали бібліотеку з прийдешнім святом учні 3-х класів СШ № 207, на яких у бібліотеці також очікувала зустріч із директором дитячого видавництва «Дж. Дж. Агенція» Вікторією Каденко, адже творча співпраця бібліотеки та дитячого видавництва – це успішний тандем у популяризації дитячого читання.

Із розповіді пані Вікторії школярі дізналися, що австрійське видавництво «Дж. Дж.» знаходиться у Відні та існує вже понад 300 років, а історія видавництва в Україні почалася у 2011 році із друку першої книги під назвою «Що таке справжня дружба» класика австрійської дитячої літератури Міри Лобе, яка розповідає дітям, як жити краще, ладнати один з одним, як важливо допомагати іншим, що кожна людина має право на своє місце в житті.

- Як створюється книга? Хто малює ілюстрації? Хто пише книги? Як видати книгу, що сподобається читачам? Які книжки друкує видавництво? – пані Вікторія ледь встигала відповідати на запитання допитливих читайликів, котрих дуже зацікавила різноманітна література видавництва: незвичайна серія «Мої улюблені історії для тварин», серія «Софія і Ярик», яка допомагає дітям та їх батькам у цікавій формі знайти рішення для будь-якої ситуації на повчальних прикладах книжкових героїв, серія «Бібліотека у рюкзаку» у зручному кишеньковому форматі, родзинкою якої є розважальна рубрика – вікторини, ребуси, головоломки.

А із нової серії «Маленькому генію» юним читачам була презентована книжка за мотивами опери Вольфганга Амадея Моцарта «Чарівна флейта» з чудовими ілюстраціями і компакт-диском із дивовижною музикою.

Вітаючи бібліотекарів, діти читали вірші з книжкової виставки «Бібліотеко! Священна колиско науки, любові й добра», а пані Вікторія подарувала бібліотеці цікаві кольорові книжки, які видаються українською, російською і німецькою мовами й поєднують західноєвропейську і українську культуру та з якими залюбки будуть пізнавати світ наші читачі.

Тож чекаймо на всіх книголюбчиків у нашій бібліотеці!

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter