Бібліотека №119

6.04.2015

Писанковий дивограй
Заняття гуртка малювання «Наш вернісаж»
 
«Нумо, пензлю, потанцюй,
Гарно писанку малюй.
Буде небо і земля,
І ставочок, і поля.
Буде в мене писанка –
Про Вкраїну пісенька.»
В. Таран

Коли у твоїй душі дзвонять дзвони, лагідне сонце пригріває землю, птахи співають – це наближається найсвітліше і найрадісніше свято – Великдень, очікуванню якого були присвячені заняття гуртка малювання «Наш вернісаж» у бібліотеці № 119. Маленькі художники із задоволенням долучилися до великодніх приготувань і вчилися малювати писанки – символ Великодня, краси, весни і України.
 
Книжкова виставка «Ясний Великдень на землі приніс нам янгол на крилі», бібліографічний огляд якої провели бібліотекарі, ознайомила дітей з українськими народними звичаями і обрядами, з історією походження писанки, а викладач образотворчого мистецтва клубу «Гармонія» Ірина Володимирівна Грасюк розповіла про традиції розписування писанки як оберега, про основні символічні знаки писанки, їх магічні значення, роль кольорів.
І дітлахи почали творити красиві пасхальні візерунки, як їм підказує душа і серце. Із натхненням вони малювали сонечко – джерело світла і тепла, хрест – символ всесвіту, пташку – образ душі, квіти – символ радості і краси, розфарбовуючи все яскравими весняними барвами і також відображаючи символіку кольорів: червоний – радість життя, жовтий – небесне світло, зелений – воскресіння природи, блакитний – чистота, здоров’я.
Кожна писанка виявилася оригінальною і неповторною, відобразила світогляд та фантазію кожного юного творця і дивовижним чином поєднала сиве минуле і сучасність.

Із задоволенням діти прикрасили бібліотеку своїми маленькими шедеврами, адже власноруч розмальовані писанки – то найліпше Великоднє привітання:

Великдень всіх нас на гостини просить,
Малює сонце, полотно небес,
І писанку, як усмішку, підносить.
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
 

1.04.2015

Мандри чарівними шляхами Ганса Крістіана Андерсена
 
 «Казки самі приходять до мене.
Їх нашіптують дерева,
вони вриваються з вітром.»
Г.-К. Андерсен
 
Казкова карусель «Мандри чарівними шляхами Ганса Крістіана Андерсена» закружляла 1 квітня вихованців ДНЗ № 176 у бібліотеці № 119 (із циклу «Від казки народної до казки літературної», за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»), адже відомий данський письменник написав понад 170 казок та історій, перекладених 150 мовами світу, зокрема, і українською, а серед перекладачів – Михайло Старицький, Марія Грінченко, Оксана Іваненко, Галина Кирпа.

Уважно малята слухали уривки із оповідання Ірен Роздобудько «Казки для кота Лукойє» (із серії «Життя видатних дітей») про бідне, але сповнене мрій та фантазій дитинство маленького Ганса, котрий дуже любив гратися у власний ляльковий театр – ящик із ляльками, яких із дерева вирізав тато і для яких хлопчик придумував різні пригоди, а глядачем був улюблений кіт Карл. З цих дитячих історій вийшли чудові казки, які нашим маленьким читайликам «запропонував» іграшковий Оле-Лукойє – казковий чоловічок із чарівною парасолькою, яку він розкриває над дітьми і розповідає їм казки. «Соловей», «Дюймовочка», «Кресало», «Снігова Королева», «Принцеса на горошині» - на зупинках казкової каруселі дітлахи обирали книжки з виставки «Славетний казкар Ганс Крістіан Андерсен», виразно читали віршики про книги і улюблених казкових героїв.
 
Залюбки дошкільнята переглядали мультфільм «Гидке каченя», співчували нещасному пташеняті, коли з нього глузували домашні птахи, хвилювалися, коли воно зимувало, раділи, коли Гидке каченя перетворилося на прекрасного білого Лебедя, котрий розправив крила і полетів у широкий світ.
Із задоволенням діти подорожували казковими шляхами чарівника Ганса Крістіана Андерсена в Країну добра, щастя і торжества справедливості.
«Я буду співати тобі про щасливих та нещасних, про добро і зло..», - обіцяє імператору Соловей із казки Андерсена. Саме цим 40 років займався Великий Казкар, і його твори читали, читають і будуть читати, тому що вони дивовижні.
 

25.03.2015

Улюблені мультфільми на сторінках книжок

«Іменини, іменини!
Всі приходять неодмінно
В час канікул весняних
На щорічне свято книг.»
 
 
 
 
 
25 березня юні відвідувачі бібліотеки № 119 у рамках Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги із задоволенням подорожували веселими країнами Мультляндія та Читалія, адже, виявляється, залучитися до читання можна і за допомогою мультиплікації. У цьому переконалися дітлахи, коли зустріли на сторінках книжок героїв улюблених мультфільмів .Залюбки юні читачі пригадували пісеньки із мультфільмів, розказували про улюблені мультики, герої яких стали їх вірними друзями, охоче відповідали на запитання вікторини «Мульті-пульті-єралаш», із захопленням читали мультказки із книжкової виставки, порівнювали, як зображені персонажі в мультфільмах та в книгах, милувалися яскравими ілюстраціями, з фантазією придумували продовження мультфільмів.
 
Зі сміхом діти переглянули повчальний мультфільм «У Країні невивчених уроків»  про неймовірні пригоди ледачого, безвідповідального і неохайного школяра Віктора Перестукіна у незвичайній країні, де мешкають помилки із його шкільних зошитів та неправильних відповідей. Діти зрозуміли, що виконання шкільних уроків потрібно не тільки для отримання гарних оцінок,  що всі ці знання знадобляться у житті.
 
Цікава, весела мультподорож дуже сподобалася дітлахам, адже наша бібліотека робить все для того, щоб читання перетворилося на справжнє задоволення, дарувало приємне та змістовне дозвілля користувачам.
 

18.03.2015

Українська казка мудрістю багата
 
«Казки, казки… У світі їх багато.
В них мрія людства, мудрість поколінь.»
Надія Красоткіна

 
 
 
18 березня вихованці ДНЗ № 176, завітавши до бібліотеки № 119 на голосні читання, занурились у глибинний і неповторний світ української народної казки (за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»), адже народна казка – це той жанр у світовій літературі, з якого людина починає свій життєвий шлях. З тих, хто з дитинства прилучився до читання казок, цих перлин фольклору, виростали мудрі, багаті і щедрі духовно, добрі, чесні та щирі люди.
 
Зацікавлено дошкільнята слухали українські народні казки і на виставці поробок «Парад літературних героїв» знаходили знайомих казкових персонажів. З перших же сторінок малята заприятелювали з різними тваринками – героями казочок – довірливими і хитрющими, мудрими та пихатими, щирими і підступними.
 
Із задоволенням дітлахи обирали книжки з виставки «Казка народна, як квітка яскрава», взяли участь у рольовій грі «Хвалькуватий Колобок» , перевтілившись на героїв казки «Колобок» за допомогою м’яких і паперових ляльок, а казковий мультзал запросив маленьких глядачів подивитися мультфільми «Солом’яний бичок», «Івасик-Телесик».
Дивовижний світ народної фантазії, цікаві пригоди героїв казок не тільки розважали малюків, а й вчили бути сильними, розумними, захищати добро, любити рідну землю.
 
Сподіваємося, що наші юні читачі, ще не раз завітавши до бібліотеки, продовжать своє знайомство з українським фольклором – невмирущим джерелом мудрості та краси рідного слова та дослухаються до порад бібліотекарів:
«Казка за казкою – час проминає.
Ліпше читання, мій друже, немає».

 

11.03.2015

Звучать Шевченкові слова…
«Ми ще невеликі – вісім років маємо,
Але про Шевченка вже багато знаємо»,  -
так  11 березня юні читачі бібліотеки № 119 – учні 2-х класів СШ № 207 розпочали свою участь у літературно-художньому ранку «Звучать Шевченкові слова» до річниці від дня народження Великого Кобзаря в рамках Шевченківського березня.
 
«Життя нашого поета таке дивне, що слухаючи про нього, можна було б сказати, що це – легенда», - уважно діти слухали уривки з повісті Степана Васильченка «У бур’янах»,  з повісті-казки Євгена Білоусова «Тарасове перо», із оповідання Івана Андрусяка «Нечиста сила». 
Слайд-презентація ознайомила читачів із життєвим і творчим шляхом видатного українця. Цікаво було школярам дізнатися, що Тарас Шевченко хотів створити підручники українською мовою, але видав лише «Буквар південноруський». За цією книгою навчався бідний покріпачений народ у недільних школах, і це була єдина книжка, яку Шевченко видав за свої гроші й коштувала вона 3 копійки.
Атмосфера урочистості, пошани і великого інтересу до народного генія панувала у бібліотеці, що найшло своє відображення у поетично-музичному віночку, де діти співали, танцювали, натхненно читали  твори Тараса Шевченка. Найактивніші учасники заходу отримали від бібліотеки заохочувальні призи-книжки.

Нехай же вогник Кобзаря завжди горить у ваших серцях, дорогі діти, посилаючи промені любові до природи, до рідного слова, до України:
«Не забувай Шевченка спів
 Про горду  славу козаків.
 Не забувай, що ти дитина
Землі, що зветься Україна.»
 

4.03.2015

«Починає казка казатися…»

Поринути у яскравий, чарівний світ літературної казки юним читачам бібліотеки № 119 дала змогу 4 березня подорож «Починає казка казатися» за твором «Горбоконик» Петра Єршова, присвячена 200-річчю від дня народження російського письменника.

Із розповіді бібліотекаря школярі дізналися, що Петро Єршов уславив своє ім’я у 19 років, створивши віршовану казку «Горбоконик», а задум написати її виник у майбутнього письменника ще в одинадцятирічному віці, що Петро Єршов був учителем, а згодом і директором Тобольської гімназії, в якій свого часу і сам навчався, що виховував п’ятнадцятеро дітей, які дуже любили його казку.

З усмішками діти читали уривки з жартівливої та веселої казки «Горбоконик» у перекладі видатного українського поета Максима Рильського, переглядали мультфільм «Конек-Горбунок», переймаючись пригодами головного героя Івана-простака і його помічника Горбоконика, ловили Жар-птицю, відвідали Сонце і Місяць, допомогли Чудо-киту, дістали із дна океану дорогоцінний перстень та пораділи за Івана, коли він став царем і одружився на Цар-дівиці. Охоче школярі ділилися враженнями від казки, відповідали на запитання вікторини, познайомилися з іншими літературними казками українських та зарубіжних письменників, представленими  на книжковій виставці «Казкарі – володарі дитячих душ».
Бібліотекарі запропонували дітям пофантазувати і уявити, які пригоди могли з ними трапитися, якщо б у них з’явився Горбоконик – вірний та надійний друг. З радістю юні читачі мандрували чудесним світом казки «Горбоконик», що вчить працьовитості, хоробрості, щирості у стосунках, порядності, умінню вирішувати складні ситуації.
 
 

 

11.02.2015

 Цікавинки  країни  Журналії  видавництва «Мамине сонечко»

11 лютого бібліотека № 119 запросила юних користувачів до цікавого та пізнавального світу друкованого слова, провідниками у якому стали працівники дитячого видавництва «Мамине сонечко» пані Жанна Капшук та Ольга Воляник.

Гості бібліотеки розповіли дітям, чим журнали відрізняються від книг, як створюються періодичні видання, запропонували юним читачам стати співавторами, надіславши до редакції цікаві оповідання та віршики. Юні читачі дізналися, що різноманітну яскраву продукцію видавництва «Мамине сонечко» можуть уподобати і малюки, і школярі, і їх батьки. Так дівчаток дуже зацікавив журнал «Маленька фея та сім гномів», в якому друкуються вірші, оповідання, пізнавальні завдання спеціально для дівчаток, розкриваються дівчачі секрети, даються корисні поради. Без уваги не залишилися і хлопчики – їм був представлений журнал «Маленький розумник», що відкриває світ розвивальних ігор з машинами, літаками, потягами, кораблями та іншими хлопчачими речами. А читаючи журнал «ВДГ (вигадуй, думай, грай)» , діти можуть підвищувати свій інтелект, знання, розвивати фантазію, уяву, творчі здібності, розгадуючи кросворди, головоломки, долаючи заплутані лабіринти з героями мультфільмів, виконуючи логічні завдання.

Із задоволенням юні користувачі отримали подарунки від видавництва «Мамине сонечко» - пізнавально-розважальні журнали та книжкові закладки, що стануть у нагоді при читанні книжок та вивченні шкільних підручників.

Співробітники видавництва подякували працівникам бібліотеки за можливість живого спілкування з читачами, за висловлені враження і побажання,а бібліотекарі наголосили, що завжди раді новим читачам і новим друзям.

Тож до нових зустрічей у бібліотеці № 119, до нових подорожей з видавництвом «Мамине сонечко»!
 
 
 
 
 
 

5.02.2015

Твій друг - книга!
«Наша книжечка дитяча –
Вірна подруга дітей.
Сторінки її чекають
Нових читачів-гостей.»

4 лютого до бібліотеки № 119 на медіа-подорож «Твій друг – книга!» (за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури») були запрошені вихованці центру дитячих наук «Котофей», який нещодавно почав працювати на Лісовому масиві.

Із захопленням дошкільнята поринули у чарівний книжковий світ: слухали вірші, прислів’я та приказки про книги – це найбільше чудо з усіх чудес, відгадували загадки, «потоваришували» з м’якими іграшками - героями дитячих творів та охоче читали зі Слоненятком казку Редьярда Кіплінга «Слоненя», з Вовком – пригоди «Ну, постривай!», із Зайчиком – віршики «З лісу зайчики ішли», з Песиком – оповідання «Цуценя».

Дітки розповіли про свої улюблені книжки, уважно прослухали цікаву розповідь бібліотекаря про нову літературу, представлену на виставці «Книжечка новенька – дітям до серденька». Особливо малятам сподобалися книжки із серії «Всеволод Нестайко радить прочитати». Із задоволенням дітлахи подивилися мультфільми «Каю в бібліотеці», «Гришкины книжки» про велике значення книги в житті людини та бережливе, дбайливе ставлення до книжок.

Дружба з книгою розпочалася, і на маленьких читачів чекає ще безліч пізнавальних, захоплюючих мандрівок у бібліотеці № 119 для дітей. 
 
 
 
 
 
 
 

28.01.2015

Давайте читати Нестайка!

«Я все життя писав саме для дітей –
писав з любов’ю, болем і тривогою.»
Всеволод Нестайко

Щирий дитячий сміх лунав 28 січня у бібліотеці № 119, адже чергове заняття гуртка «У світі чарівного слова» було присвячене 85-річчю від дня народження видатного українського дитячого письменника Всеволода Нестайка, лауреата літературної премії імені Лесі Українки, трилогія якого «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого Почесного списку Г.-Х. Андерсена як один з найвидатніших творів сучасної літератури для дітей (з циклу «Письменники України, визнані в Європі», за проектом Деснянської ЦБС «Українці в контексті розвитку європейської цивілізації»).
 
Із розповіді бібліотекаря школярі дізналися, що веселі, дотепні, мудрі повісті й казки Всеволода Нестайка знають і люблять діти й дорослі не тільки в Україні, а і в багатьох інших країнах, вони переведені двадцятьма мовами світу. Прослухавши бібліографічний огляд книжкової виставки «Мандрівка в Країну дитинства», юні читачі поринули разом із героями оповідань у захоплюючі пригоди, дізналися, як відрізнити правду від кривди, як залишитися оптимістом у найскладніших ситуаціях, а головне – що таке справжня дружба.
 
Дуже сподобався школярам телефільм «Тореадори з Васюківки», який  відкрив неосяжний світ веселих пригод двох хлопчаків, що жодної миті не хочуть згаяти, а прагнуть зробити світ кращим. Цей чудовий фільм  у 1968 році на Міжнародному фестивалі в Мюнхені одержав Гран-Прі. Також діти із задоволенням переглянули уривки з кінофільму «Одиниця з обманом» за мотивами однойменної повісті, який у 1985 році на Міжнародному фестивалі в Габрово (Болгарія) був нагороджений спеціальним призом.  Іскрометний гумор та захоплюючі сюжети зробили подорож юних читачів до світу Всеволода Нестайка  яскравою та незабутньою, і обираючи для читання книжки Всеволода Зиновійовича, школярі пам’ятали, що казковість, пригодництво, природа у творах Нестайка допомагають нам пізнати самих себе, заперечити буденність, сірість, утвердитись у добрі, чистоті, співпереживанні. Тож давайте читати Нестайка!
 
 
 

8.01.2015

Кришталеве  мереживо  зимових  свят
 
 «А ми усі радіємо – зима, зима, зима…
Багато різних празників приносить нам вона.»

 
Під час зимових канікул бібліотека № 119 запросила юних користувачів до народознавчої подорожі «Кришталеве мереживо зимових свят» (із циклу «Без коріння саду не цвісти»), мета якої – ознайомити читачів із народними зимовими святами та обрядами, виховувати почуття поваги до збережених традицій і звичаїв рідної України, почуття національної свідомості та гордості, любові до Батьківщини.

Діти здійснили пізнавальну мандрівку в далеку минувшину українського народу, прослухали цікаву розповідь бібліотекарей про історію виникнення таких народних свят зимового календаря, як День святого Миколая, Новий рік, Різдво Христове, Водохреща, котрі несуть із собою добро, мир, світлі надії, родинний затишок, найкращі побажання, колядки і щедрівки – унікальні культурні цінності минулих поколінь. Святковий настрій заходу надала також яскраво вбрана ялинка, що прикрасила бібліотеку.
 
Школярі із задоволенням читали вірші про зиму Катерини Перелісної, Тамари Коломієць, Наталі Забіли, Платона Воронька, Олександра Олеся, пригадували народні зимові казки «Снігуронька», «Морозко», «Дванадцять місяців», казки «Снігова королева» Г.-Х. Андерсена, «Лускунчик і Мишачий король» Е. Гофмана, слухали різдвяні оповідання українських письменників Лесі Українки, Віри Вовк, Богдана Лепкого, переглядали мультфільми, відгадували загадки про красу зимової природи, розповідали, за що їм подобається зима, чи здійснилися їх мрії у День Святого Миколая, як вітали рідних на Різдво. А твори з книжкової виставки викликали у маленьких читачів бажання більше дізнатися про велике багатство нашої країни – народні традиції та обряди.
Українознавча подорож дуже сподобалась дітлахам, і на подяку вони заспівали колядки і щедрівки, а працівники бібліотеки пригостили школярів цукерками та побажали:
«Любі діти, милі діти, виростайте, наче квіти!
Чуйні серцем, чесні, щирі, виростайте в дружбі, мирі!
Ростіть на радість всій родині і на радість Україні!»
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter