Бібліотека №119

30.10.2014

Дружба з книгою – це свято

«Бібліотека – книжкова країна.
З радістю читає в ній кожна дитина.
Тут діти знаходять для серця відраду,
Знання і підтримку, ще й добру пораду», -
так 30 жовтня розпочалося у бібліотеці № 119 свято «Посвята в читачі» для вихованців Центру розвитку дитини «Індиго» (за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»). Бібліотекарі радо зустріли маленьких майбутніх читачів разом з батьками, створивши атмосферу довіри, доброзичливості, дружелюбності, щоб вперше завітавши до бібліотеки, малята захотіли прийти знову.
 
Де діти можуть відшукати найбільш цікаві та розумні книжки? Звичайно, в дитячій бібліотеці – мудрому Книжковому королівстві. Ось і малята із задоволенням поринули у пошуки дивовижних скарбів – дитячих книжок.

У незвичайних пошуках дітлахам допомагали клоун Топа і лялькові казкові персонажі з чарівної скриньки, бібліотекарі і батьки.

Дошкільнята почувалися в бібліотеці вільно та невимушено: охоче співали і танцювали, пригадували улюблені книжки, знайомилися з новими творами для дітей. Дуже сподобались малюкам книжкові виставки, виставки яскравих поробок читачів бібліотеки, виставки м’яких іграшок – героїв улюблених казок та мультфільмів. Із задоволенням маленькі читайлики слухали казку «Колобок» і робили друзів-колобків із повітряних кульок.

На згадку про свято діти отримали дитячі книжечки та читацькі квитки, обрали цікаві твори для читання вдома з книжкової виставки «Мама, тато і я – читаюча сім’я», розпочавши мандрівку по великому Книжковому королівству. Тепер вони з гордістю можуть сказати: «Ми тепер не просто діти – ми тепер вже читачі!».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

22.10.2014

 За український рідний край боєць боровся кожний
 
«Війна!.. Війна!.. Од пилу срібний
     Степ України загримів.
Ми йдем на бій, на бій побідний!
 Святий і праведний наш гнів!»
 Є. Фомін

22 жовтня до бібліотеки № 119 були запрошені учні 5- х класів СШ № 213 на медіагодину-спомин «За український рідний край боєць боровся кожний». Захід підготовлений до 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників,  в рамках проекту «Треба жити і пам’ятати».

Із розповіді бібліотекаря школярі дізналися, що на українській землі війна тривала 1225 днів і ночей, з 22 червня 1941 року по 28 жовтня 1944 року, у кровопролитній битві з фашизмом Україна втратила кожного шостого свого жителя. Бібліографічний огляд книжкової виставки «Схиляємо голову низько, щоб шану героям віддать» ознайомив читачів, зокрема, із творчістю Олександра Довженка, Олеся Гончара, Юрія Збанацького, Павла Загребельного, Дмитра Міщенка - українських письменників-фронтовиків, які словом і зброєю хоробро воювали на фронтах і в партизанських загонах і котрі присвятили свою творчість оспівуванню великого народного подвигу. Особливу увагу школярів бібліотекарі звернули на книгу генерала Олександра Родимцева «Марійка з Мишоловки» про відважну юну киянку, Героя Радянського Союзу, санітарку і розвідницю Марію Боровиченко, яка героїчно загинула у бою з фашистами.

Уважно діти дивились уривки з художнього фільму «Нет неизвестных солдат», знятого на кіностудії ім. О. Довженка за повістю «Марійка з Мишоловки», з документального фільму «Битва за Україну», схвильовано читали вірші, уривки з оповідань про Велику Вітчизняну війну.

Школярі зрозуміли, що війна – це страждання, горе, втрати, сльози, і треба пам’ятати, що ми всі є нащадками славного покоління наших предків, які захистили рідну землю від окупантів.
 
 
 
 
 

 

15.10.2014

Світ фантастичних пригод Кира Буличова

 «Слышу голос из прекрасного далека,
Он зовет меня в чудесные края.
Слышу голос, голос спрашивает строго:
А сегодня что для завтра сделал я?» -

ці зворушливі рядки популярної пісні з кінофільму «Гостя з майбутнього» добре знайомі мільйонам хлопчиків і дівчаток. А знята ця фантастична стрічка була за повістю відомого письменника Кира Буличова, з нагоди 80-річчя котрого 15 жовтня у бібліотеці № 119 відбулося заняття літературного гуртка «У світі чарівного слова» - школярі здійснили захоплюючу медіа-мандрівку за книгами  Кира Буличова (за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»).

Прослухавши бібліографічний огляд книжкової виставки, юні читачі познайомилися з головною героїнею казково-фантастичних повістей Кира Буличова – дівчинкою Алісою Селезньовою, яка разом із дорослими подорожує іншими планетами, і з нею трапляються незвичайні пригоди: їй доводиться то рятувати планету від космічної чуми, то боротися проти космічних піратів, то подорожувати машиною часу…

Із задоволенням діти переглянули мультфільм «Тайна Третьої планети» і разом з Алісою та її татком-вченим здійснили небезпечну космічну мандрівку незвіданими планетами, допомагаючи їх мешканцям і вивчаючи дивовижних тварин, познайомилися з комічним чудовиськом Громозекою та птицею Говорун, яка відрізняється розумом і кмітливістю. Охоче школярі взяли участь у вікторині «Таємниці і загадки Всесвіту», підготовленій бібліотекарями.

Цікаво було дітям дізнатися, що повісті про допитливу дівчинку в незвичайному світі, якими зачитувалися в дитинстві батьки наших юних читачів, перекладені сімнадцятьма мовами та популярні у багатьох країнах світу, вони вчать доброті, сміливості, чуйності. Але найголовніше – ці твори розправляють крила мрії, вчать мріяти. Адже ніщо так не надихає, як мрія!
 
 
 

 
 

9.10.2014

 Юні герої Великої Вітчизняної війни
 
«Коли стають до зброї діти,
  Народ цей не перемогти.»

9 жовтня у бібліотеці № 119 для учнів 4-х класів СШ № 147 була проведена історична відео-година «Юні герої Великої Вітчизняної війни» (за проектом «Треба жити і пам’ятати»), мета якої – ознайомити читачів з іменами юних героїв, котрі мужньо боролися разом з батьками проти гітлерівських окупантів, показати сьогоднішнім підліткам велич подвигу їхніх ровесників у роки найтяжчої війни, яку коли-небудь вело людство.

«Діти… Їм би до школи ходити, книжки читати про війну, а вони самі взяли в руки бойові автомати: розвідниками стали, зв’язківцями-підпільниками. Наражають себе на небезпеку, ризикують життям, ідуть на вірну смерть…» - у напруженій тиші уважно школярі слухали розповідь бібліотекаря.

Із презентації «Діти - герої» читачі довідались про подвиги юних патріотів Віті Коробка, Валі Котика, Радика Руднєва, Ніни Сосніної, Казика Гапоненка, Лізи Чайкіної та інших і були вражені їх мужністю та відвагою до останнього подиху. Хто міг краще за цих чубатих хлопчаків і худеньких дівчаток розклеїти листівки, пробратися до ворожого лігва, перейти лінію фронту! Зацікавлено діти переглянули художній фільм «Орленок», знятий на Одеській кіностудії режисером С. Ростоцьким, прослухали бібліографічний огляд книжкової виставки «Безсмертя юних», ознайомилися із рекомендаційною літературою з інформаційного списку «Юні герої Великої Вітчизняної війни», з пам’яткою  «Відважна санітарка і розвідниця Марія Боровиченко», складеними працівниками бібліотеки.

Сподіваємося, що прочитавши запропоновані книги, юні читачі знайдуть для себе взірець життя і поведінки. Вони не залишаться байдужими до долі тих, хто на своїх іще не зміцнілих плечах разом з усім народом виніс тягар Великої Вітчизняної війни, хто вистояв і хто віддав життя заради нашого сьогодення.
 
 
 
Хай завжди живуть у нашій пам’яті
хлопчики й дівчатка часів війни!
Честь їм і слава!

 

24.09.2014

Важким прокляттям впало ворогам
моє жорстоко спалене дитинство

«Ні, війна, ти була їм не мати,
Ти їм мачуха люта була.
Чорним смерчем ввірвалась, проклята,
І спалила дитинство до тла.»

23 вересня в бібліотеці № 119 з нагоди Міжнародного дня миру відбулася зворушлива зустріч учнів 4-х класів СШ № 213 з очевидцем подій Великої Вітчизняної війни Наумовою Нелею Леонідівною, голодне воєнне дитинство якої на все життя залишилося в її пам’яті. Замість дитячих пісень діти війни чули розриви бомб, замість чистого неба бачили літаки - бомбардувальники. «У кожного з нас своя воєнна доля, але подвиг спільний – це подвиг всього нашого покоління. Ми – діти війни, дитинство яких закінчилося 22 червня 1941 року», - так почала свою розповідь Неля Леонідівна. Зі сльозами на очах героїня зустрічі,  киянка, згадувала часи фашистської окупації, голод, холод, зруйнований Київ, свою улюблену ляльку, зроблену із ганчірок, втрату батька, що загинув на фронті… Із скалочок пам’яті нашої гості школярі уявили війну, яку бачила маленька людина - дитина війни. Юних читачів цікавило, чи навчалися діти у війну, що відчували, коли чули гарматний грім і вибухи бомб, як допомагали дорослим.

Уважно юні читачі слухали бібліографічний огляд книжкових виставок «Дитинство у полоні війни», «Шляхами партизанської слави. Юні герої-партизани», дивилися презентацію «Діти війни. 1941-1945», уривки з документального фільму «Діти війни. Останні свідки», а також проникливий відеоролик про дітей сучасної війни в Україні, знятий режисером Максимом Пилипенко.  На при кінці заходу школярі висловили подяку Нелі Леонідівні, заспівавши для неї пісні про війну і прочитавши вірші.
 
 
 
 
 
 
 

 

12.09.2014

«Ця добра книга виховує серце»

З нагоди 145-річчя від дня народження відомого австрійського письменника Фелікса Зальтена 10 вересня до бібліотеки № 119 завітали учні з літературного гуртка «У світі чарівного слова» на відео-мандрівку «Ця добра книга виховує серце» за казкою «Бембі» (за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»).

Уважно діти слухали історію написання лісової казки, що уже дев’яносто років хвилює серця юних читачів та їх батьків, адже автор пильно спостерігав природу, добре вивчав, досконало пізнавав життя наших менших братів – тварин і птахів, щоб за допомогою яскравих художніх образів виразно відтворити цей надзвичайний захоплюючий світ, щоб читач почув, про що гомонить природа, про що перемовляються її мешканці.

Читаючи казку, школярі усвідомили, що лісові жителі потерпають не тільки від природних змін – їм доводиться і мерзнути, і мокнути, і навіть голодувати, а й від браконьєрів, які «вогненною рукою»-рушницею несуть смерть усьому живому, що є в лісі. Із задоволенням переглядаючи мультфільм «Бембі» та уривки з художнього фільму «Дитинство Бембі», діти перейнялися зворушливою історією про малого оленятка, маму якого вбиває браконьєр і котрий за допомогою вірних друзів витримує усі знегоди і випробування жорстокого лісового життя, щасливо уникає смертельної небезпеки, хоча й зазнає тяжкого поранення, і зрештою зростає красивим дужим оленем і стає Лісовим Королем. Разом із бібліотекарями юні читачі обговорили враження від знайомства з цим чудовим твором, що вчить доброму та бережливому ставленню до природи. Також зацікавили школярів книги про природу інших авторів, представлені на тематичній виставці, бібліографічний огляд якої провели бібліотекарі.

Бембі сподобався нашим читачам за благородну красу, мужність і витривалість у складному лісовому житті. І маємо надію, що кожне нове юне покоління з радістю буде читати книжку про незвичайні пригоди сміливого оленятка.
 
 
 
 
 
 

12.06.2014

Острів здоров’я – дитинства край,
Влітку для себе його відкривай!

12 червня бібліотека № 119 запросила дітей із пришкільного оздоровчого табору «Веселка» СШ № 207 у подорож до Країни Здоров’я, щоб збагатити знання юних читачів про значення здоров’я для людини, допомогти усвідомити, що здоров’я – неоціненний скарб і його необхідно зміцнювати та берегти з дитинства, що саме влітку, на канікулах, є всі можливості для загартування, купання, прогулянок на свіжому повітрі, активних занять спортом.

Під час спілкування з бібліотекарями школярі охоче пригадали, що таке здоровий спосіб життя, правила гігієни і здорового харчування, розповіли, якими видами спорту займаються, як збираються відпочивати влітку, дізналися, яких правил безпеки повинні дотримуватися.
 
У медіа-залі Країни Здоров’я діти з інтересом переглянули кольорову презентацію «Абетка здоров’я», зі сміхом долучилися до пригод  героїв мультфільмів «Ну, постривай», «Ох і Ах», «Незвичайний матч», «Мийдодир». Уважно юні читачі прослухали бібліографічний огляд книжково-журнальної виставки, особливо їх зацікавили книжки із серії «Життя видатних дітей» про легку атлетику, художню гімнастику, баскетбол та із серії «Дівчата зі спорту» про видатних спортсменів України.
 
Активно діти взяли участь у грі «Пригадай прислів’я та приказки про здоров’я і спорт», читали вірші, розгадували кросворди і ребуси із дитячих журналів «Барвінок», «Малятко», «Пізнайко».
 
«Бувайте здорові!», - бажали школярі й бібліотекарі один одному наприкінці заходу, вкладаючи у ці чудові слова особливий зміст.
 
 
 
 
 
 
 
 

10.06.2014

«Зелена неділя, клечана неділя.
Із Трійцею, зі святом вітаємо вас!», -
так зустрічали в бібліотеці № 119 дітей із пришкільного оздоровчого табору «Веселка» 6 червня, напередодні Дня Святої Трійці – одного із великих народних свят, яке спонукає любити рідний край, поважати традиції та звичаї українського народу.
 
Цікаво було юним читачам дізнатися, як з давніх-давен святкували українці Святую Трійцю, вітали сонце, пречисту природу, квіти і трави, як прикрашали свої житла гілками дерев, а підлогу встеляли пахучими травами. При цьому гілочки не ламали, а обережно зрізали. З інтересом діти слухали легенди і повір’я, пов’язані із Зеленими святами. А переглядаючи презентацію «День Святої Трійці. П’ятидесятниця» і мультфільм «Трійця – Зелені свята», школярі ніби поринули у далекі часи, до витоків Зелених свят, взяли участь у святкових обрядах, зустрілися з чарівними істотами – мавками і русалками, котрі виходять із лісу і води та зачакловують дівчат і юнаків.
 
Література з книжкової виставки «Без коріння саду не цвісти», бібліографічний огляд якої провели бібліотекарі, допомогла читачам пригадати віршики та прислів’я про літо і літні свята. А щоб долучитися до створення народознавчих візерунків, діти прикрасили майданчик біля бібліотеки квітами, пташками, метеликами, малюючи їх на асфальті та бажаючи перехожим:
«Йде Зелене свято, де сонця багато.
Йому усміхніться, святу поклоніться.»
 
 
 
 
 
 
 

10.06.2014

Скарбниця  улюблених книжок  усіх поколінь
                                                                      «Любі дітки! До вас наше слово!
                                                                      Бібліотека – скарбниця чудова,
                                                                     Мудрих порад невичерпне джерельце.
                                                                     Книги любіть і душею, і серцем.»
 
5 червня бібліотекою № 119 подорожував віртуальний літературний диліжанс «Скарбниця улюблених книжок усіх поколінь», пасажирами якого стали діти із пришкільного табору «Веселка» СШ № 207.

Зупиняючись на різних книжкових «зупинках», школярі знайомилися  з популярними творами українських та зарубіжних письменників, котрі із задоволенням читали їхні батьки у дитинстві і які радять почитати школярам бібліотекарі під час канікул. Вітчизняна літературна дитяча спадщина була представлена книгами Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Олени Пчілки, Наталі Забіли, Василя Сухомлинського, серед зарубіжних письменників дітей зацікавила творчість Олександра Пушкіна, Олексія Толстого, Миколи Носова, Софії Прокоф’євої, Фелікса Зальтена, Лімана Баума.
 
Літературна мандрівка пройшла змістовно, пізнавально і весело, адже юні читачі активно пригадували казкових героїв, розповідали про свої улюблені книжки, які б могли порекомендувати одноліткам, познайомилися з цікавинками  країни Журналії, відгадували загадки, переглядали мультфільми і дуже зацікавилися пропозицією бібліотекарів створити вдома «Золоту полицю моєї родини», на яку вони поставлять найулюбленіші книги, запам’ятавши побажання: «Читайте! Нехай не буде жодного дня, коли б ви не прочитали хоча б однієї сторінки з нової книги».
 
 
 
 
 
 

4.06.2014

«Идет направо – песнь заводит, налево – сказку говорит»
                                                                      «К нам приходят пушкинские сказки
                                                                        Яркие и добрые, как сны.
                                                                        Сыплются слова, слова-алмазы
                                                                        На вечерний бархат тишины.»
  3 червня до бібліотеки № 119 завітали діти із літнього табору «Веселка» на казкову карусель «Идет направо – песнь заводит, налево – сказку говорит» до 215-річчя від дня народження видатного російського поета Олександра Сергійовича Пушкіна (за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»).
  З інтересом школярі прослухали бібліографічний огляд книжкової виставки «Сонце російської поезії», дізналися, що найглибший слід у вихованні маленького Сашка залишила няня Орина Родіонівна Яковлева, яка чудово розповідала казки, що запали в душу майбутньому поетові, від неї він перейняв живу народну мову. Особливо юних читачів зацікавила поема «Руслан і Людмила», адже в ній невтримна фантазія поета переносить своїх героїв на береги Дніпра, до дібров з тисячолітніми дубами, до столичного града Києва, де у високому теремі сидить засмучений князь Володимир-Сонечко, чекаючи на пробудження дочки Людмили.
  Виразно діти читали дивовижні рядки Пушкіна, котрі звучать, як музика, і відкривають нам казковий чарівний світ, переглядали презентацію «Що за диво ці казки!», мультфільми «Сказка о золотом петушке», «Сказка о царе Салтане», в яких із симпатією змальовуються герої працьовиті, сміливі, мужні, які вміють захищати свою Батьківщину від ворогів, а засуджуються ледарі, боягузи, жаднюги. Жваво юні читачі відповідали на запитання відео-вікторини «Скарбниця Золотої Рибки», а щоб продовжити знайомство із творчістю О. Пушкіна, обрали книжки для читання вдома. Сподіваємося, що ці книги стануть улюбленими для наших читачів, адже казки та вірші Олександра Пушкіна приходять до нас у ранньому дитинстві, і ми читаємо та перечитуємо їх усе своє життя.
 
 
 
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter