Бібліотека №119

02.06.14

«Літопис подвигу і пам’яті»
 
                                                                                                       «В боях жорстоких проливалась кров
                                                                                                        За річку Ворсклу й сонячний Дніпро,
                                                                                                        За кожне місто, кожнеє село,
                                                                                                        За все, що на землі росло,
                                                                                                        За усмішки дітей, за світлий клас,
                                                                                                        За мир, за щастя кожного із нас.»
    
2 червня у бібліотеці № 119 хвилююче пройшла бесіда-діалог «Літопис подвигу і пам’яті» з юними читачами про членів родин – учасників Великої Вітчизняної війни (за проектом Деснянської ЦБС «Треба жити і пам’ятати»).

Війна, що прийшла на українську землю червневим ранком 1941 року, увірвалася до кожної сім’ї, до кожної оселі, відібрала мільйони життів, перетворила в руїни тисячі міст і сіл. Ми дивимось про героїчні воєнні роки фільми, читаємо книги, але найціннішими свідками тих страшних подій є пожовтілі фотокартки, фронтові листи-трикутники, фронтові нагороди, які, на щастя, зберігаються в українських родинах. І для нашої зустрічі діти відшукали у сімейних архівах цю живу історію війни. З хвилюванням і болем школярі роздивлялися світлини рідних і відчували гордість за них, адже вони були справжніми героями.
 
Уважно юні читачі слухали зворушливу розповідь бібліотекаря Шевченко С. Ю. про трагічну долю її дідуся Івана Андрійовича, який пройшов важкими шляхами війни з її перших днів і загинув у 1944 році. Було йому всього 33 роки, і залишилися у нього дві донечки 6-ти і 12-ти років, які протягом трьох десятиліть не знали, де знайшов останній прихисток їхній тато. Лише у 1975 році, до 30-річчя Перемоги, вони отримали листа від школярів селища на Волині, які розшукали родичів усіх воїнів, похованих у місцевій братській могилі і запросили на відкриття пам’ятника. Наших читачів дуже вразила пошукова робота юних слідопитів і зацікавив фотоальбом, який волинські школярі оформили і подарували родичам загиблих, а бібліотекар принесла на зустріч.
 
Схвильовано гості бібліотеки читали вірші про ту страшну війну, про Велику Перемогу, переглядали документальну стрічку про визволення України від німецько-фашистських загарбників за сценарієм Олександра Довженка, прослухали бібліографічний огляд книжкової виставки «Зі сплаву мертвих і живих  писалось ім’я - Перемога» і переконалися, що народна біда не забувається, вона застерігає, навчає бути пильними та чесними перед героями минулих і нинішніх днів.
 
 
 
 
 
 

 
 

03.04.2014

Чарівництво творчості  Миколи Гоголя

«Звідки бралось, з яких криниць, з яких джерел
било чарівне гоголівське слово? Слово великого
Гоголя не тільки не померло й ніколи не вмре,
  а дасть ще чудові паростки!»
Остап Вишня

2 квітня у бібліотеці № 119 для членів гуртка «У світі чарівного слова» відбулася медіа-подорож «Чарівництво творчості Миколи Гоголя» з нагоди 205-річчя від дня народження видатного письменника, за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури».
 
Уважно школярі слухали розповідь бібліотекаря про основні події життя і творчості Миколи Гоголя, проілюстровані кольоровою слайд-презентацією «Безмежний світ Миколи Гоголя» та уривками з оповідання Любка Дереша із серії «Життя видатних дітей» про дитинство геніального митця, з яких учні дізналися, що син Полтавщини, земляк Григорія Сковороди та Івана Котляревського, Микола Васильович ніколи не втрачав зв’язок зі своєю Батьківщиною, родинним гніздом. Україна була для нього не лише місцем, де він народився і виріс, а й цілющим джерелом, яке щедро живило душу письменника. Її образ надихнув на створення безсмертних «Вечорів на хуторі біля Диканьки», що одразу ж полонили серця читачів і відкрили для них Україну: красу її травневої ночі і велич Дніпра, купальський цвіт папороті та різдвяні колядки, героїчне козацьке минуле і веселу круговерть Сорочинського ярмарку.
 
Не залишилися байдужими до таланту Гоголя і наші читачі: вони зацікавлено слухали уривки з повісті «Ніч перед Різдвом» у перекладі Максима Рильського, з посмішками переглядали однойменний мультфільм, активно відповідали на запитання літературної вікторини «Вгадай героя», взяли участь у грі «Беру інтерв’ю у Миколи Гоголя», вигадуючи цікаві запитання, які б задали видатному письменнику. Бібліографічний огляд книжкової виставки, проведений бібліотекарями, ознайомив учнів з іншими творами Миколи Гоголя, котрий створив поетичний світ про Україну, якому судилося вічне життя.
 
 
 

 

 
 
 

19.03.2014

Живописних  справ  майстер Тарас  Шевченко
 
«Хоче малювати, прагне він до знань,
Та за це багато зазнає знущань.
 Нишком він малює статуї в саду.
Вночі пише вірші про людську біду.»
Г. Бойко
 
19 березня з нагоди 200-річчя Великого Кобзаря до бібліотеки № 119 були запрошені учні 4-х класів СШ № 213 на мистецьку подорож «Живописних справ майстер Тарас Шевченко».
 
З великою увагою діти слухали розповідь бібліотекаря про тернистий шлях, який Тарас Шевченко подолав задля здійснення своєї заповітної мрії – стати художником Саме талант художника вирвав Шевченка з кріпацьких пут, а пізніше допомагав у скрутніші хвилини життя. Про це Тарас Шевченко пише у повісті «Художник».
 
З інтересом юні читачі здійснили відео-екскурсію по картинній галереї Шевченка-художника, котрий був учнем відомого живописця Карла Брюллова в Петербурзькій Академії мистецтв, а після її закінчення був зарахований вчителем малювання до Київського університету, але не встиг у ньому попрацювати через арешт і заслання. Яскравою демонстрацією мистецьких здобутків Кобзаря  стали презентація «Тарас Шевченко - художник» та виставка репродукцій його картин, серед яких особливу увагу читачів бібліотекарі звернули на серію «Живописна Україна».
 
Вшановуючи  поетичний дар Тараса Шевченка, діти з натхненням читали його вірші і відчули велич і багатогранність таланту генія.
 

12.03.2014

Починаймо рідне слово зі сторінки «Кобзаря»

«Уклін тобі,Тарасе,
Великий наш пророче!
Для тебе вірно б’ються
Ці серденька діточі.»
Микола Вороний
 
З нагоди 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря 12 березня в бібліотеці № 119 відбувся літературно-художній ранок «Починаймо рідне слово зі сторінки «Кобзаря», в якому взяли участь учні 3-х класів СШ № 213, адже поезії Тараса Григоровича Шевченка назавжди увійшли в дитяче читання, їх слухають в дитсадках, вивчають у школах, читають у бібліотеках.

Дуже відповідально та зацікавлено школярі готувалися до свята, а допомагали їм у цьому бібліотекарі й вчителі. Бібліотеку прикрасили стінні газети, виставка-відгук «Іду душею до Тараса» з творами юних читачів, присвячені Тарасу Григоровичу Шевченку, котрий народився під українським небом, на українській землі, проте належить до тих людей-світочів, що у пошані всього людства знаходять безсмертя.

Юні гості Шевченківського свята, урочисто вбрані, натхненно читали поезії Тараса Шевченка, які й наразі не втратили свого змісту і пророцтва та в яких він розповідає про своє знедолене дитинство, про гірку долю неньки-України, про незрівняну красу природи рідної землі та мрії про її вільне щасливе майбуття. Кращі виконавці віршів великого поета отримали книжки-подарунки, надані бібліотеці видавництвом «Грані-Т». Музичною окрасою заходу стали сучасні пісні на твори Тараса Шевченка у чудовому виконанні наших читачів, що також свідчить про шанобливе ставлення молодшого покоління до творчості українського генія.

Про основні події життя і творчості Великого Кобзаря дітям нагадала презентація «Тарас Шевченко», а потрапити в Шевченківську епоху допоміг перегляд уривків з художніх фільмів «Тарас Шевченко», «Сон».   

Зацікавив школярів конкурс «Відкриваючи Кобзаря», започаткований Деснянською районною в м. Києві адміністрацією, діти охоче зголосилися взяти в ньому участь.
 
Книжкова виставка «У неволі, без забав ріс малий хлопчина, славним він поетом став, Сонцем України»  представила юним читачам як твори Тараса Шевченка, так і книги відомих українських письменників О. Іваненко, С. Васильченка, Д. Чуба, І. Кирія, Л. Большакова про нелегку Тарасову долю, а проведений бібліотекарями огляд літератури допоміг підібрати цікаві книжки про видатного українського поета.
 
 
 
 

 
 

4.03.2014

Пригоди у країні Трьох Товстунів
 
«Ніяке серце – ні залізне, ні крижане,
ні золоте – не може замінити людині
просте, справжнє людське серце.»
Юрій Олеша
 
4 березня читачі бібліотеки № 119-учні 2-х класів СШ № 207 здійснили літературну мандрівку за казковою повістю Юрія Олеші «Три Товстуни» (до 115-річчя від дня народження російського письменника-уродженця українського міста Кіровограду, за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»).

«Часи чарівників минули. Мабуть, їх ніколи не було насправді. Все це вигадки й казки для зовсім маленьких дітей…», - зачаровано діти слухали перші сторінки романтичної казки.
 
Цікаво було школярам дізнатися, що чудова повість-казка  була написана 90 років тому, одразу завоювала симпатії юних читачів і досі є улюбленим твором багатьох дітей, яка від початку й до кінця проникнута глибокою вірою в нездоланні сили народу, в торжество його правди, його свободи. З великим задоволенням переглядаючи мультфільм «Три Толстяка» та уривки з однойменного художнього фільму, діти уявляли себе хоробрими, незламними і благородними ватажками народного повстання, допомагали відважній дівчинці Суок, захищали її та хлопчика Тутті від ненажер Товстунів, добродушно сміялися над добрим доктором Арнері. Бібліотекарі також ознайомили юних читачів з різними виданнями казкової повісті, з ілюстраціями художників І. Вишинського, О. Трофімової, В. Горяєва, Н. Лобан.
 
У казці «Три Товстуни» багато романтики, поезії, справжнього гумору. Читається вона легко, з інтересом. Запрошуємо всіх юних читачів самих в цьому переконатися, прочитавши цю напрочуд цікаву книжку.
 

26.02.2014

 Скринька уральського казкаря
«Колдун уральський бородатый,
Бажов дарит нам новый сказ.
«Живинка в деле» - сказ богатый
И поучительный для нас.»
Демьян Бедный

19 лютого у бібліотеці № 119 відбулося заняття літературного гуртка «У світі чарівного слова», присвячене творчості відомого російського письменника Павла Бажова, збірка оповідей якого «Малахітова шкатулка» перекладена 100 мовами світу (до 135-річчя від дня народження письменника, за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»).
 
Бібліотекарі провели бібогляд книжкової виставки «Скринька уральського казкаря» і представили юним читачам сказання, які визначний майстер художнього слова написав на основі уральських легенд та переказів і котрі розповідають про невичерпні скарби і красу уральської землі, про талановитих робітників-умільців, що володіли таємницею справжньої майстерності, про їхнє благородство, мужність, наполегливість у праці.
 
Дуже сподобалися школярам мультфільми за сказаннями Павла Бажова «Горный мастер», «Серебрянное копытце», «Огневушка-поскакушка», а після перегляду учні охоче ділилися враженнями з бібліотекарями, відповідали на запитання літературної вікторини та із задоволенням обирали читати казки Павла Бажова, щоб поринути у чудовий світ справедливості, добра, любові, труда та мистецтва.        
 
 

11.02.2014

Любімо світ, в якому живемо
 
«Люби природу не як символ душі своєї,
Люби природу не для себе, люби для неї.»
Максим Рильський

11 лютого у бібліотеці № 119 було  проведено захід по творчості Віталія Біанкі (до120-річчя від дня народження, за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»), на який завітали  учні 4-х класів СШ № 213.
 
За 35 років Віталій Біанкі створив більше 300 казок, оповідань та повістей, і цю справжню енциклопедію життя лісу перекладено багатьма мовами світу.
 
Жваво школярі відповідали на запитання природознавчої вікторини, виявивши добрі знання навколишнього світу і бережливе ставлення до природи, а в пригоді їм стала література з книжкової  виставки «Дивовижна країна Віталія Біанкі», бібогляд якої провели бібліотекарі. Із задоволенням юні читачі переглядали мультфільми  «Высокая горка» і «Мышонок Пик» та, читаючи твори Віталія Біанкі, захоплено гортали сторінки великої, сповненої пригод і чудес книги, назва якої – Жива природа. Наші читачі переконалися: якщо з дитинства людина привчиться ставитися до природи з належною повагою, то їй ніщо не загрожуватиме в майбутньому, і природа, відчувши турботу про себе, відплатить добром людям на все подальше існування нашої неповторної планети!
 
 

20.12.2013

«Миколай вночі мандрує, сном і казкою чарує»
«Мир вам, дітки в цій оселі!
Будьте радісні й веселі!
Всім здоров’я вам бажаєм,
Щастя й долі в ріднім краю!» -

так 20 грудня вітали в бібліотеці № 119 вихованців ДНЗ № 176 та їх батьків, запрошених на народознавчу подорож «Миколай вночі мандрує, сном і казкою чарує» з нагоди чудового зимового свята.
 
Особливо шанованим в Україні святом є День Святого Миколая, історію якого малятам розповів гість бібліотеки - служитель Храму св. мучеників Адріана і Наталії диякон Василій. Затамувавши подих, дітки слухали легенду про Миколая-Чудотворця, котрий допомагав людям, любив дітей і творив добро, а тепер кожного року в ніч на 19 грудня тихо, щоб не розбудити діточок, приходить до них, кладе під подушки або в чобітки гостинці, а вдень являється у короні, барвистій киреї і несе найсвятіший дар – любов до людей, до України.
 
Багато цікавого дошкільнята дізналися з книжок на виставці «День Святого Миколая серця добром зігріває», огляд якої провели бібліотекарі і на якій були представлені оповідання, вірші, казки українських письменників Дніпрової Чайки, Марії Підгірянки, Галини Кирпи, Дмитра Чередниченка, Марії Людкевич.
 
На святі маленькі читачі величали Миколу-Угодника віршами і піснями, зверталися до нього у своїх проханнях, на які заслужили тільки чемні та слухняні малюки

 
З радістю дітлахи отримали подарунки від Святого Миколая і запам’ятали, що чудеса відбуваються там, де у них вірять, адже Чудотворець приносить більший дар, ніж вимріяна забавка та солодощі, він несе добро і милосердя, вселяє в маленькі серця любов до ближніх, відкриває світ знань, нагадує про традиції рідного народу.
 
 

27.11.2013

Заповідник Кенгуру Данді

«Для мене важливо бути частиною природи,
  яка мене оточує. Мене називають «татком
кенгуру» тільки тому, що я чоловік.
Але я для них – справжня мати»
Кріс Барнс

27 листопада в бібліотеці № 119 в рамках проекту «Щаслива Австралія – прекрасний край вічної весни», а також з метою екологічного виховання читачів відбулася відео-презентація «Заповідник Кенгуру Данді» для учнів  4-х класів СЗШ № 213.

Бібліотекарі ознайомили школярів з літературою на книжкових виставках «Загадковий і таємничий світ Австралії» та «Австралія – королева Південної півкулі» і запропонували обрати цікаві книжки для читання, показали відео-презентацію «Заповідник Кенгуру Данді».

Поринувши в атмосферу доброти, співчуття і милосердя, діти із задоволенням віртуально мандрували заповідником та разом з Барнсом опікувалися сумчастими малюками, яких австралієць виховав понад 200 і продовжує охороняти від браконьєрів та диких собак за межами притулку.

Враження школярів від знайомства з благодійними вчинками Кріса Барнса, що заслуговує на велику повагу, були одностайними: треба дбайливо оберігати природу, турбуватися про її мешканців, примножувати її багатства.
 
 
 
 
 
 

21.11.2013

20 листопада запрошені до бібліотеки № 119 учні 1-х класів СЗШ № 207 здійснили «Дивовижну мандрівку із Сельмою Лагерлеф» з нагоди 155-річчя від дня народження видатної шведської письменниці, першої жінки-лауреата Нобелівської премії з літератури (за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»).
 
Мудра й добра, ця книжка навчає любити рідну землю, пробуджує бажання пізнавати нове, невідоме – такий висновок зробили наші читачі на завершення цікавої медіа-подорожі та із задоволенням відгукнулися на пропозицію бібліотекарів пофантазувати і запросити Нільса до схожої мандрівки найцікавішими місцями України за допомогою слайд-презентації «Відкриваємо Україну».
 
 
 
 
 
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter