Бібліотека №119

12.11.2013

«Ми будем тим, чим є: ми – діти України.»
«... моє життя минає
В добробуті, в спокою, в тишині,
А на чужому обрії безкраїм
Мій Рідний Край ввижається мені»

Клавдія Фольц

12 листопада до бібліотеки № 119 завітали учні 4-х класів СЗШ № 213 на літературну подорож «Ми будем тим, чим є: ми – діти України» (за проектом «Щаслива Австралія – прекрасний край вічної весни») для знайомства з творчістю відомих письменників української діаспори, яких у різний час і за різних обставин доля закинула до далекої Австралії.
 
 
 
Виразно школярі читали поезії, казки, оповідання Клавдії Фольц, Василя Онуфрієнка, Клавдії Рошко, Пилипа Вакуленка, Галини Чорнобицької – письменників, що свято зберігають у своїй душі пам’ять про рідну землю, її традиції, культуру, про героїчні й трагічні сторінки історії українського народу, з яким вони пов’язані кровними узами.
 
Бібліотекарі  представили книжкову виставу «Українські письменники Австралії - дітям».
 
Уважно переглянувши відео-презентацію «Українська діаспора в Австралії», діти дізналися, що на Зеленому континенті проживають 40 тисяч українців, для них та їхніх дітей друкуються українські книги й газети, виходять програми радіо українською мовою в найбільших містах країни. Наші читачі зрозуміли, що щирим патріотом рідної землі можна бути і на далекій чужині, промовляючи віршами Василя Онуфрієнка:
Австралія… У вас в уяві піски і спека,
І вічна зелень, й синь приморської імли…
Родились там, але земля батьків далека
Нам дорога, немовби ми на ній зросли.
 

30.10.2013

Книги дружать з дітворою, полюби їх у житті
 
«І дівчатка, і хлоп’ята
До бібліотеки йдуть на свято.
Дорога їм книжка кожна,
Їм без книг ніяк не можна.»
 
Веселі дитячі пісні лунали в бібліотеці № 119 для дітей 30 жовтня. На світле і незабутнє свято  - посвяту в читачі (за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури») – завітали разом з батьками маленькі вихованці Центру розвитку дитини «Індиго». Бібліотекарі радо зустріли гостей і запросили у подорож до Читай-міста – дитячої бібліотеки - з незвичайними зупинками.
 
На зупинці «Загадковій» діти уважно слухали телеграми від літературних героїв, які були запрошені на свято, але не змогли приїхати. А книжки з виставок «Казкарі – володарі дитячих душ» та «Казка народна, як квітка яскрава» допомогли малятам відгадати казкових персонажів.
 
На зупинці «Казковій» дошкільнята зустрілися з Пані Казкою із Чарівної скриньки, в якій зберігаються улюблені казки. Завзято дітки разом із батьками відповідали на запитання вікторини «Чи знаєте ви казку?», знову ж використовуючи літературу з книжкових виставок.
 
На зупинці «Книжковій» бібліотекарі ознайомили майбутніх читачів з правилами користування бібліотекою, бережливим ставленням до книжок. Зацікавилися гості літературою з книжкової виставки «Мама, тато і я – читаюча сім’я», бібогляд якої провели бібліотекарі.
 
 
 
Літературні загадки, вікторини, ігри, в яких із задоволенням взяли участь як дітки, так і дорослі, пригадавши своє дитинство, створили дружню святкову атмосферу.
 
Урочисто малятам були вручені читацькі квитки та пам’ятки читачів, і, повторюючи слова бібліотекаря, дошкільнята проголосили «Обіцянку юного читача». Батьки ж отримали рекомендаційні списки літератури «Зростаймо розумними, кмітливими, допитливими!» та «Здоров’я дитини – від родини» про родинне виховання, інтелектуальний, духовний і фізичний розвиток дитини.
 
 
 
На завершення свята дітки з вдячністю подарували бібліотеці свої поробки та книжки, взявши участь у акції «Подаруй бібліотеці книгу!». Свято закінчилося, але дружба з книгою для наших нових читачів тільки починається.

 
 

25.10.2013

Неймовірні пригоди в Кенгуралії
24 жовтня до бібліотеки № 119 були запрошені учні 1-х класів СЗШ № 213, щоб здійснити «Неймовірні пригоди в Кенгуралії » (за проектом «Щаслива Австралія – прекрасний край вічної весни»).
Разом із бібліотекарями маленькі читачі пригадали літературні твори та мультфільми, герої яких - незвичайні тваринки, що мешкають на Зеленому континенті, зокрема, «Вінні-Пух та його друзі» Алана Мілна, «Мафін та його веселі друзі» Енн Хогарт, «Про коалу Ушастика, черепаху Сарлі і Карроінгі-ему» Леслі Рііса.
З цікавістю дітки слухали вірші про Австралію українських письменників Надії Красоткіної, Світлани та Юрія Ходосів, жваво відгадували загадки про тварин, перегорнули сторінки дитячих енциклопедій про рослинний і тваринний світ нашої планети. А віртуально потрапити до дивовижної країни Кенгуралії, як жартома називають Австралію, школярі змогли разом із героями австралійського мультфільму «Пригоди Блінкі Білла.
У доброму гуморі маленькі читачі залишали бібліотеку, обравши для читання книжки з виставки «Загадковий і таємничий світ Австралії».
 
 
 
 
 

22.10.2013

17 жовтня в  бібліотеці  № 119 відбувся ранок «Покрова - захисниця людей православних , помічниця запорожців славних», учасниками якого були учні 4-х класів ЗОШ  № 213 . Уважно юні читачі слухали історію свята, яку розповів  настоятель  Храму св. мучеників Адріана та Наталії священик Роман Матюшенко. Юні  читачі  дізналися, що  це свято встановлене на честь Божої Матері, яка зняла зі своєї голови покривало і розкинула його над людьми, що молилися у храмі, захистивши їх від нападу ворогів. Ось ця її біла покрова і стала своєрідним оберегом України, а Пресвята Богородиця – заступницею українського козацтва. У спілкуванні з дітьми священик також торкнувся християнських моральних цінностей. Школярі висловили своє розуміння таких чеснот як доброта, милосердя, сумління, чесність, справедливість, небайдужість, великодушність. Змістовно і докладно отець Роман відповідав на запитання юних читачів. Зацікавилися гості бібліотеки літературою з книжкової виставки «Усміхається Покрова до дітей щасливих», огляд  якої майстерно провела бібліотекар  Шевченко С. Ю.  Захід пройшов цікаво, пізнавально та сприяв залученню юних читачів до духовних джерел українського народу.
 
 
 
 
 
 
 

1.10.2013

27 вересня у бібліотеці № 119 для дітей відбувся День відкритих дверей з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек. Бібліотекарі радо вітали як маленьких гостей бібліотеки, так і їх батьків, адже саме у співпраці з батьками можна виховати в дитині читача, прищепити любов до книги, правильно організувати дитяче читання.
Відвідувачам бібліотеки були представлені тематичні  виставки з циклу «Лауреати літературних премій», «Український історичний роман», «Для вас, допитливі та кмітливі». Серед дорослих гостей бібліотеки особливою увагою користувалися книжкові стелажі «Для вас, батьки»,  книжкова виставки
«Її Величність - Дитина». Малятам, що завітали до бібліотеки, дуже сподобалась казкова виставка-вернісаж «Іграшковий дивосвіт малюкам дарує казку».
Протягом дня бібліотекарі привітно зустрічали всіх поціновувачів книги та читання, яким були вручені «Пам’ятки читачів» з побажанням подальшої співпраці з бібліотекою.
 
 
 
 
 

 

14.06.2013

            «Загадковий і таємничий світ Австралії»
  «Парадоксальна земля, що
        спростовує закони природи!»
                                  Жуль Верн «Діти капітана Гранта»
14 червня до бібліотеки № 119 завітали діти зі шкільного табору на медіа-подорож «Загадковий і таємничий світ Австралії» (за проектом «Щаслива Австралія – прекрасний край вічної весни»).
Бібліотекарі ознайомили юних читачів із художньою та науково-популярною літературою про Австралійський континент, представленою на книжковій виставці. Особливо дітей зацікавили твори А. Шклярського «Томек у країні кенгуру», Д. Чуба «Стежками пригод», Ж. Верна «Діти капітана Гранта», А. Маршалла «Шепіт на вітрі».
За допомогою слайд-презентації «Неповторні дива Зеленого материка» школярі віртуально мандрували по безмежним мальовничим лісам та пустелям Австралії, побачили дивовижних тварин та унікальні рослини, що збереглися від давніх часів, відвідали сяючі мегаполіси з цікавими сучасними спорудами, серед яких Сіднейський оперний театр – одне з нових чудес світу.
Багато ще таємниць зберігає фантастичний острів-материк, і наші читачі із задоволенням будуть їх відкривати та розширювати свої знання про незвичайний край вічної весни.
 
 
 
 

11.06.2013

  «Під ясним сонцем»
«Як хвилююча материнська бесіда,
звучать для юного читача майже
усі твори Наталі Забіли.»
Валентин Бичко
10 червня до бібліотеки № 119 у рамках проекту «Маленькі кроки у світ великої літератури» завітали юні читачі на літературну подорож «Годинник день і ніч працює – невпинно лине час. І кожна мить дарує історії для вас» для знайомства з творчістю української дитячої письменниці Наталі Забіли, 110-річчя від дня народження якої відзначалося нещодавно.
Світ рідної природи, світ дитячих мрій, таємничий світ легенд і казок розкрився перед маленькими читачами у творах Наталі Забіли. Із задоволенням школярі відгадували загадки, читали вірші, поетичні казки відомої письменниці, яка 60 років служила Дитячій Музі та видала понад 200 книжок для дітей.
З цікавістю діти знайомилися з творчим доробком Наталі Забіли на книжковій виставці, роздивлялися  кольорові ілюстрації художників В. Серцової, О. Якутович, Є. Житника до творів дитячої письменниці, разом з героями рятувалися від ворогів, переглядаючи мультфільм «Гуси-лебеді» за казкою Наталі Забіли, і запам’ятали її поетичне повчання:
«Під дубом зеленим трава-мурава.
Під дубом зеленим пташина співа.
У листі лапатому грає вітрець.
Хто книжку читатиме – той молодець!»



 

04.06.2013

«Ти на життя і щастя маєш право»
«Дитинство моє, ти у мене єдине,
А я твоє вірне і щире дитя.
Нехай же у кожної дитини
Буде право на радісне майбуття»
                                                                В. Чижова
У бібліотеці № 119 для дітей, що відпочивають у шкільному таборі, була організована низка заходів до Міжнародного дня захисту дітей.  
30 травня проведена правознавча вікторина «Ти на життя і щастя маєш право». Бібліотекарі ознайомили юних читачів з Конвенцією ООН про права дитини, з правами дітей на прикладі казок В. Сухомлинського, віршів     В. Симоненка, І. Жиленко, Л. Компанієць. Жваво, з інтересом школярі пригадували твори, де були порушені права літературних героїв, зокрема, «Золотий ключик» О. Толстого, «Дванадцять місяців» С. Маршака, «Попелюшка» Ш. Перро. Зацікавила дітей література на книжкових виставках «Зростаймо громадянами» і «Хай сонцю і квітам всміхаються діти», бібогляд яких був проведений бібліотекарями.
 4 червня юні відвідувачі бібліотеки із задоволенням взяли участь у конкурсі малюнків на асфальті «Я землі цієї паросток зелений». .Майданчик перед бібліотекою прикрасили і казкові герої, і улюблені тварини, і яскраві квіти. Позитивні емоції та враження отримали як діти, так і дорослі гості бібліотеки.
 
 
 
 

 

21.05.2013

«Невідома Південна земля»
«Ось вона, ця Австралія! Найвигадливіша,
найдивніша країна з усіх, які існують!»
Жуль Верн «Діти капітана Гранта»

21 травня у бібліотеці № 119 учні 2-х класів СШ № 213 здійснили захоплюючу віртуальну мандрівку «Невідома Південна земля» до незвичайної країни, що займає цілий материк, - Австралії (за проектом «Щаслива Австралія – прекрасний край вічної весни»).
 
Діти прослухали бібліографічний  огляд виставки «Австралія – королева Південної півкулі». На завершення цікавої пізнавальної подорожі учні із задоволенням переглянули пригодницький мультфільм «Рятівники в Австралії».
 
 
 
 

12.03.2013

Вшанування пам’яті Великого Кобзаря відбулося 12 березня в бібліотеці № 119, де в літературно-художньому ранку «І кожен раз, в весняний час, всі українські діти згадають: нас  любив Тарас! Йому дарують квіти» взяли участь учні 2-х кл. СШ № 213.
Натхненно діти читали поезії Тараса Шевченка, в яких він з болем згадує своє знедолене дитинство, розповідає про гірку долю матері-кріпачки, яка лише уві сні могла бачити своїх дітей щасливими, про незрівняну красу природи рідної України. Кращі виконавці віршів великого поета були нагороджені книжками.

Медіа-презентація «Тарас Шевченко» ознайомила читачів з основними подіями життя і творчості Кобзаря. Уважно школярі переглядали уривки з художнього фільму «Тарас Шевченко», здійснили відеоподорож по картинній галереї Шевченка-художника – видатного майстра не тільки слова, а й пензля.
 
До нелегкої Тарасової долі звертались у своїй творчості відомі українські письменники С. Васильченко, О. Іваненко, Д. Красицький, В. Скомаровський, Є. Білоусов ,чиї твори були представлені на книжковій виставці «Ніжно вплітається в гомін Дніпра добре і щире Шевченкове слово», а проведений огляд літератури допоміг юним читачам підібрати цікаві книжки про видатного українського поета для читання вдома.






 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter