Бібліотека №119

21.02.2019

«Подорож до Країни Мовляндії»
Мовознавча година

«Тож вивчайте рідну мову
Вже тепер, з маленьких літ.
Українське наше слово
Хай звучить на цілий світ!»

Надія Красоткіна

            У Міжнародний день рідної мови бібліотека перетворилася на Країну Мовляндію, якою мандрували вихованці старших груп ДНЗ № 12.
 
 

          Разом із дітками бібліотекарі обговорили значення мови у житті людини. На питання: «Для чого нам потрібна мова?» дошкільнята наввипередки вигукували: «Щоб розмовляти!», «Щоб читати!», «Щоб писати!». А бібліотекарі додали: «Щоб спілкуватися між собою, розуміти один одного, складати казки, творити поезію».
 
 

         На підтвердження цих слів малята схвильовано і старанно читали напам’ять віршики про українську мову, про нашу рідну Україну. Оплесками дітлахи підтримували друзів. А чудові вишиванки, одягнені маленькими читцями, підкреслили урочистість свята.
     Потішив майбутніх першокласників мультфільм «Зоологічний український алфавіт» із циклу «Мультіпедія тітоньки Сови». Малюки пригадали усі літери української абетки та дізналися назви тварин, що починаються з цих букв. А продовжити вивчати рідну мову їм допоможуть книжки з виставки «О мово вкраїнська, хто любить її, той любить мою Україну!».
 


 
 

20.02.2019

«За фаховими порадами – до бібліотеки!»

«Наше майбутнє залежить від
бібліотекарів, читачів та мрійників.»

Ніл Гейман

     20 лютого до бібліотеки на екскурсію завітали студенти Університетського коледжу Київського університету ім. Бориса Грінченка, які навчаються на спеціальності «Бібліотечна справа», та викладач коледжу Олена Анатоліївна Сіра.
    Бібліотекарі поділилися із майбутніми колегами практичним досвідом проведення різноманітних заходів із юними читачами, наголосивши, передусім, на інтерактивному спілкуванні. Зокрема, дошкільнята потребують більш ігрових форм, а старші діти із задоволенням беруть участь у вікторинах, конкурсах, квестах.
 
 
 

     Також велику увагу бібліотекарі приділяють популяризації бібліотечного фонду і промоції читання. Студентів зацікавила проектна діяльність бібліотеки, спрямована на висвітлення визначних подій в Україні та світі. З особливим інтересом відвідувачі переглянули буктрейлери за книгами відомих українських письменників, створені бібліотекарями. Така форма залучення читачів до літератури, як буктрейлер, показала, що бібліотекарі постійно удосконалюють свій фаховий рівень, впроваджують новації.
          Охоче дівчата і юнаки зголосилися долучатися до заходів у бібліотеці, щоб краще опановувати обрану професію. Сподіваємось, що така співпраця буде цікавою та корисною для усіх.


 
 

19.02.2019

«Хто це? Що це?»
Голосні читання

«Читання вголос, особливо дітям, -
це найважливіше у вихованні.»
Віктор Астаф’єв


     Голосні читання – це одна з поширених та найпопулярніших форм роботи  бібліотеки із дошкільнятами та учнями молодшого шкільного віку. Вони дуже заохочують дитину до читання. І від того, з якими книгами відбудеться знайомство юних читачів, залежить, зокрема, їх зацікавленість і подальше бажання читати.
 
 

    Саме твори відомої української письменниці, лауреата Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва Марії Морозенко і обрали бібліотекарі для зустрічі із учнями 1-го класу спеціалізованого навчального закладу«Лісові дзвіночки» за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури».
 
 

    Дітям до вподоби стали кумедні та пізнавальні віршики із серії «Хто це? Що це?», з любов’ю і гумором написані авторкою. Бібліотекарі спочатку прочитали першачкам декілька віршованих історій, а потім запропонували діткам самим продовжити читання. І тут почалося своєрідне «змагання». Як же старалися навіть ті, хто тільки опановує читання! Адже, як виявилось, деякі школярі читають вже досить добре. Діти пильнували за тим, щоб не помилитися при читанні, правильно вимовити слова, відтворити інтонацію, а бібліотекарі їм допомагали. Крім того, голосні читання частково перетворилися на коментовані, тобто школярі разом із бібліотекарями обговорювали прочитане.
 
 

    Перегляд чудового мультику про тварин за віршиками пані Марії також сприяв тому, що маленькі відвідувачі залюбки обрали для читання її книжечки.
Тож відкриваємо чарівний світ літератури разом із бібліотекою!
 
 

14.02.2019

«Нехай чудо-валентинки прилітають, як сніжинки»
Заняття гуртка «Творчість юних»

«Друзів маємо багато –
Валентинки ці для них.
 І в чудове, гарне свято
Привітаємо усіх!»

Надія Красоткіна


        День Святого Валентина – це не тільки традиційне свято закоханих, а і свято друзів, свято родин. Адже любити і поважати один одного можуть батьки і діти, сестри і брати, друзі та сусіди. А висловити свою симпатію можна, зокрема, через подарунки, сюрпризи, сувеніри.
 
 

        У День Святого Валентина відвідувачі бібліотеки із задоволенням створювали валентинки - привітальні листівки для тих, кого люблять. У нагоді читачам стали кольоровий папір, ножиці, клей, фігурні дироколи та… натхнення. І вже незабаром діти охоче демонстрували святкові сувеніри із зображенням янгола-охоронця Валентина, що, як розповіли бібліотекарі, завжди оберігає від лиха тих, хто вірно дружить та щиро кохає.
 
 

     У нагороду за старанність юна майстиня Юля Дунаєва провела для своїх друзів майстер-клас з аквагриму. Дівчатка залюбки прикрасилися романтичними пурпуровими сердечками, а бешкетник Богдан перетворився на закоханого Дракончика. Весела фотосесія додала зустрічі святкового настрою. А привітання від дітлахів дуже потішили бібліотекарів.
    Тож радуйте своїх близьких подарунками, і не тільки на свято. Адже прояв турботи, любові і уваги – це найкращий подарунок.


 
 

12.02.2019

«Любімо світ, в якому живемо»
Природознавча мандрівка
 
«Давайте будем все оберігати:
Джерела, ріки, квіточки малі.
Любить всім серцем й завжди пам’ятати,
Що ми є часточка природи на Землі.»

Надія Красоткіна
 
Є серед нас люди, котрі немовби чують та розуміють голоси дерев і трав, звірів і птахів та розкривають їх таємниці і загадки. Саме такою незвичайною людиною був дитячий письменник Віталій Біанкі, який створив більше 300 казок, оповідань та повістей для дітей – справжню енциклопедію природи.

З нагоди 125-річчя від дня народження чудового письменника-природознавця за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури» до бібліотеки завітали вихованці ДНЗ № 176.

Захоплюючий світ живої природи відкрили для себе малята, слухаючи розповідь бібліотекаря та уривки з казок Віталія Біанкі. Діткам було дуже цікаво дізнатися більше про життя тварин, птахів та рослин, яких вони можуть зустріти на подвір’ї свого будинку, на березі річки, мандруючи лісом або затишним парком. Адже письменник ставив собі за мету не лише розважати, а й навчати дітей. Він довів, що література для найменших читачів може бути не тільки цікавою, а й корисною, вчив їх добру та любові до навколишнього світу.
Залюбки дошкільнята взяли участь у грі «Відшукай тваринку» та, серед підібраних бібліотекарями м’яких іграшок, знаходили звірят, що мешкають в Україні.
Малюки із задоволенням переглядали мульт-калейдоскоп за повчальними оповіданнями письменника-ювіляра, обирали для читання книжечки про природу з добірки «І круглий рік цвіте краса». А на завершення природознавчої подорожі майбутні захисники природи уважно прислухалися до слів бібліотекаря:

«Пелюстки розкривають квіти,
І соловейко п’є росу.
Ми серед цього дива, діти,
Учімось бачити красу.»
 
Більше статтей...
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter