Бібліотека №119

12.12.2018

«Вартовий рідного слова»
Заочний літературний музей
 
«Віддав себе я праці без вагання:
Я йшов туди, де розум посилав.»

Борис Грінченко
 
Днями українська спільнота відзначила 155-річний ювілей від дня народження видатного українського письменника, педагога, літературознавця, громадського діяча Бориса Грінченка.

З цієї нагоди 12 грудня учні 7-х класів ЗЗСО № 190 відвідали бібліотеку  та здійснили віртуальну екскурсію залами Музею Бориса Грінченка, який працює у Київському університеті імені Бориса Грінченка. А провідником у цій зустрічі стала директор музею Антоніна Мовчун - відома українська письменниця, заслужений вчитель України, мовознавець та невтомна дослідниця життя і творчості славетного Митця Слова.
«Коли б Борис Грінченко уклав тільки «Словник української мови» і більше нічого не зробив, то й за цю працю у цивілізованого народу він заслужив би золотий пам’ятник», - так почала свою розповідь Антоніна Іванівна.

Перед школярами розкрилися нелегка доля та тернистий шлях справжнього патріота України. Підлітків вразило, що не зважаючи на переслідування владою за популяризацію української мови і культури, він був відданий своїй справі, займався освітньо-педагогічною діяльністю, писав п’єси, прозу, поезію, публіцистику і залишив творчий доробок у кілька десятків томів.

Безліч запитань, які виникли у читачів під час спілкування з Антоніною Мовчун, виявила небайдужість та зацікавленість непересічною особистістю Бориса Грінченка. А бібліотекарі запропонували для читання твори видатного українського письменника, пройняті щирою любов’ю до України, вболіванням за прийдешнє рідного народу.
 

26.11.2018

«Сонячна країна Миколи Носова»
Літературна подорож
за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»

     Вже не одне дитяче покоління дружить із героями талановитих книжок Миколи Носова. Як і багато знаменитих письменників, він спочатку вигадував казки та оповідання для свого маленького сина, а потім з’явилося бажання писати про дітей і для дітей.
    З нагоди 110-річчя від дня народження відомого письменника – уродженця Києва – до бібліотеки завітали вихованці групи з вадами мовлення ДНЗ № 176.
   Залюбки малята слухали оповідання «Живий капелюх» та за допомогою іграшок взяли участь у веселій грі, «визволяючи» кошенятко із несподіваного полону. Із задоволенням дошкільнята переглядали мультфільм «Бобик у гостях у Барбоса» про двох чотирилапих розбишак та тішилися з їх витівок.
   Вдосталь насміявшись та награвшись, дітки охоче гортали сторінки яскравих дитячих журналів. А книжкова викладка «Талант, відданий дітям», ознайомила з іншими героями творів Миколи Носова, зокрема, із хвалькуватим непосидою Незнайком та його друзями-коротульками.
   Сподіваємось, що осяяні сонячним гумором, ці книжки захоплять наших маленьких читачів, як колись і їх батьків, радісною та невтомною вигадкою!
 

20.11.2018

«Дивовижна мандрівка із Сельмою Лагерльоф»
Медіа-мандрівка
за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»


«Доки дітям весело читати цю книгу –
вона перемагатиме!»

Сельма Лагерльоф

    Напевно, усім дітям подобаються уроки, коли матеріал викладається цікаво, неординарно, навіть, художньо. Саме такою вчителькою, що відкривала своїм учням навколишній світ, розповідаючи чарівні оповідання, була видатна шведська письменниця Сельма Лагерльоф.
   З нагоди 155-річчя від дня народження першої жінки-лауреата Нобелівської премії з літератури до бібліотеки були запрошені учні 3-х класів ЗЗСО № 213.
 
 
 

   Із розповіді бібліотекаря школярі дізналися про мужність і цілеспрямованість письменниці, яка стала дуже відомою дітям багатьох країн завдяки своїм талановитим творам, зокрема, повісті-казці «Чудесна мандрівка Нільса Гольгерсона з дикими гусьми».
    Для учнів стало несподіванкою, що ця книга була створена як підручник з географії рідного краю на замовлення Шведського товариства вчителів. Сподобалися дітям ілюстрації художників Катерини Іванової, Сергія Набутовського до казки про хлопчика Нільса, представлені на книжковій викладці «Казки управляють життям!». Переглядаючи чудовий мультфільм «Зачарований хлопчик», читачі разом із головним героєм вирушили у подорож та відвідали різні куточки Швеції, зазнаючи безліч найдивовижніших пригод і знайомлячись із географією та історією скандинавської країни.
    Мудра й добра, ця книжка навчає любити рідну землю, пробуджує бажання пізнавати нове, невідоме – такий висновок зробили наші читачі на завершення цікавої медіа-подорожі.
 
 

15.11.2018

«Вишивка нитками муліне»
Заняття гуртка

«В небі сонця золотий клубочок
Розсипає нитки промінні,
Їх збирають рученьки дівочі
І гаптують цвіт на полотні.»

Максим Рильський


    У розмаїтті українського декоративного мистецтва художнє вишивання посідає одне з провідних місць. Це улюблений і здавна поширений різновид народної творчості. Адже для вишивання не потрібно складних пристосувань. Умінню серцем відчувати навколишню красу й відтворювати її в узорах кожна дівчина змалечку вчилась у своєї матері, бабусі.
 
 
 

    А у бібліотеці № 119 для дітей майстерності вишивання відвідувачів навчала викладач Лідія Окушко. За допомогою лише голки й нитки на простому полотні юні рукодільниці створювали яскраві узори та залюбки демонстрували результати своїх старань.
 
 
 

    Тематична добірка літератури, підготовлена бібліотекарями, представила, зокрема, книги «Український Всесвіт» Анжеліки Рудницької, «Українська вишивка» Тетяни Кара-Васильєвої, «Узори, повернуті в Україну» Ольги Загородньої, що знайомлять не тільки із секретами української вишивки, а і з історією цього давнього та вічно молодого мистецтва.Сподіваємось, що вони допоможуть юним майстриням і надалі з натхненням опановувати це чудове рукоділля!

 
 

08.11.2018

«Замки та фортеці України –
хранителі історії нашої Батьківщини»

Віртуальна мандрівка
за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!»
 
«Ції фортеці мури кам’яні, були колись лицарству за домівку і за твердиню в битвах,» - такими віршами відомої української поетеси Ліни Костенко розпочали бібліотекарі історичну подорож для учнів, які завітали до бібліотеки.

Немовби щезла завіса століть, і перед школярами відкрилися таємниці буремної минувшини українського народу, що тісно пов’язана з її мовчазними свідками – замками та фортецями, стіни яких так багато чули,  вежі яких так багато знають.
Із цікавістю школярі дізналися, що волинський князь Вітовт Великий у Луцькому замку скликав перший Європейський саміт, що мукачівський замок Паланок обороняла жінка-воїн княгиня Ілона Зріні, що Хотинська фортеця врятувала Західну Європу від турецьких загарбників, а коридорами Підгорецького замку, нібито, блукають привиди.
Відео-сюжет «Легендарні замки України» розповів читачам про інші могутні твердині, мури яких упродовж століть давали відсіч завойовникам та які й досі пам’ятають усіх своїх славетних лицарів та звитяжних полководців. Героїчний мультфільм долучив до часів славетного князя Святослава, коли захист своєї батьківщини від чужинців був великою честю для самих юних добровольців. А книжкова добірка «Оповиті легендами і віками: замки, палаци, фортеці України» ознайомила з тематичною літературою із фонду бібліотеки.

Школярі зрозуміли, що замки і фортеці України – це кам’яний літопис, який розповість захопливі історії кожному, хто забажає їх почути. Тому дуже важливо пам’ятати та шанувати історичну спадщину свого народу, його безцінні пам’ятки.
 
Більше статтей...
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter